czerwony - 5718 przepisów (strona:62/382)

Skrzydełka pieczone w sosie tysiąca wysp 354

pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa. W miseczce dokładnie mieszamy keczup, majonez, cukier, ostrą czerwoną paprykę, drobno posiekaną

VioletoweKucharzenie
Chili con carne 115

Tradycyjne danie kuchni amerykańskiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chili bez pestek 1 puszka pomidorów bez skóry 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano sól pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzać olej i  zeszklić

O kuchni z uczuciem
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą 151

Dziś mam dla Was zupkę jarzynową z dodatkiem czerwonej soczewicy ;)  składniki 1,5 litra bulionu pół selera 2 cebule 6 marchewek 2 papryki puszka pomidorów 0,5 szklanki czerwonej soczewicy kilka kropel soku z cytryny papryka słodka i ostra, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz W dużym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę seler,marchewkę, cebulę i czosnek przez

Cukier&Puder
Czerwony Barszcz Zabielany 184

Kolejny sposób na barszcz czerwony. Zabielony jest delikatniejszy i kremowy. Dobrze smakuje z ugotowanymi ziemniakami polanymi smalcem ze skwarkami. Często gotuję barszcz czerwony, który podaje w pierwszy dzień czysty z uszkami lub innym dodatkiem, a z kolei w drugi dzień w postaci barszczu zabielanego z ziemniakami. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję królika z kością

Mama Gotuje
Zapiekanka z Ugotowanych Warzyw 179

Przygotowanie zapiekanki z ugotowanych warzyw jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw użytych do ugotowania rosołu, bulionu czy barszczu. Ja wykorzystuję warzywa i mięso na których gotowałam barszcz czerwony. Zapiekanka jest prosta, szybko się ją robi i jest pyszna. Składniki: ugotowane ważywa ugotowane mięso np. kurczak 3 łyżki śmietany starty ser oregano pieprz czerwona słodka papryka Wykonanie: Warzywa pokroić w plastry

Mama Gotuje
Torcik Gruszkowo-Jabłkowy 154

cukru 2 łyżki świeżo startego imbiru skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2cytryn 4 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 150 g czekolady 250 g serka mascarpone Gruszki w czerwonym winie: 3 gruszki 1,5 szklanki czerwonego wina 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 6 goździków skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: 1. Przygotować spód z kruchego ciasta: Mąkę przesiać

Mama Gotuje
Tort na drugie urodziny 195

smarując go masą jogurtową złożyć dach samochodu. Złożony samochód przyciąć tak by powstało auto. W miejscu gdzie jest maska dodatkowo przycięłam biszkopt tworząc wgłębienie. Do części masy maślanej dodać czerwony barwnik i wymieszać - mój był niezbyt dobry bo zamiast czerwonego dostałam różową masę. Auto posmarować masą, przyciąć spojler i przyczepić go wykałaczkami oraz posmarować masą. Auto umieścić na podstawie tortu

Mama Gotuje
Sałatka z rukolą i arbuzem 144

przygotowaniu. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej i połączyć je przed samym podaniem. Składniki: ¼  arbuza 1 - 2 opakowania rukoli 1 mały słoik czarnych oliwek 1 opakowanie sera feta 1 czerwona cebula 1 opakowanie pestek dyni 3 łyżki miodu 6 łyżek soku z cytryny pieprz Wykonanie: Arbuza pokroić w kostkę i oczyścić z pestek. Pestki dyni wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię(...)prażyć aż się przyrumienią. Rukolę umyć i osuszyć, oliwki pokroić w plasterki, ser feta pokroić w kostkę a czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: wymieszać ze sobą miód cytrynę i pieprz. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Można zostawić częćś pestek dyni i posypać nimi wierzch sałatki

Mama Gotuje
Pieczony schab 130

Ostatnio dostałam kawałek schabu,który postanowiłam zrobić inaczej niż w postaci kotletów schabowych. Ponieważ akurat miałam świeże śliwki węgierki, powidła i czerwone półwytrawne wino (choć bardziej nadaje się wytrawne), zdecydowałam się wykorzystać je do upieczenia mięsa. Schab wyszedł świetnie. Do tak przyrządzonego schabu można również wykorzystać suszone śliwki, wcześniej namoczone co najmniej pół godziny w winie. Składniki: schab śliwki węgierki(...)suszone 1 szklanka czerwonego wina powidła śliwkowe sól pieprz 3 goździki szczypta cynamonu Wykonanie: Schab przekroić wzdłuż na wysokości ⅓ mięsa, rozłożyć go a następnie wykonać jeszcze jedno nacięcie żeby powstał długi cienki kawałek. Mięso posolić i popieprzyć a następnie posmarować powidłami. Na powidła ułożyć śliwki i zwinąć mięso jak roladę jak najciaśniej. Mięso związać. Na patelni lub w naczyniu

Mama Gotuje
Ciasto drożdżowe - Mikołaj 173

claus is comming to town... Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 125 g cukru 500 ml mleka 120 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: 2 żółtka czerwony barwnik spożywczy cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Przygotować ciasto: Mleko podgrzać. Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego skruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać ciepłym(...)usta i wąsy Mikołaja. oczy zrobić z rodzynek - naciąć ciasto i włożyć w otwory rodzynki. Żółtka roztrzepać, posmarować nim brodę, pompon i twarz Mikołaja. Do pozostałego żółtka dodać czerwony barwnik spożywczy i posmarować nim czapkę, nos i usta Mikołaja. Piec w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Po upieczeniu można jeszcze pomalować pompon mikołaja białym lukrem

Mama Gotuje
Jajka marynowane w czerwonym barszczu 204

Jajka marynowane w czerwonym barszczu nie tylko są smaczne, ale również mają ładny różowy kolor. W Wielkanoc mogą one być świetną dekoracją. Do zrobienia takich jajek potrzebujemy jedynie barszcz czerwony i jajka ugotowane na twardo. Barszcz można zrobić z tego przepisu . Następnie barszcz studzimy i zalewamy nim jajka. Jajka wstawiamy na noc do lodówki a następnego dnia są gotowe

Mama Gotuje
Diabelski gulasz z knedliczkami 95

knedlik (można zstąpić go naszymi bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki ) 0,5 kg gulaszu wołowego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 ostra zielona papryczka 0,5 czerwonej papryki ogórek korniszony sól, 3 ząbki czosnku, sos pieczeniowy ciemny Umyć i osuszyć wołowinę. Obsmażyć na suchej patelni z każdej strony każdy kawałek. Na osobnej patelni na oleju zeszklić cebulkę(...)Dodać wraz z roznieconym czosnkiem do mięsa. Dodać wrzącą wodę i dusić przez 20-30 minut pod przykryciem.  Dodać pokrojoną w kostkę czerwona paprykę oraz 1 ostrą papryczkę.  Znów dusić około 20 minut. Następnie doprawić solą i dodać rozrobiony sos pieczeniowy. Dusić jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować na parze knedlika. Przygotowany knedlik kroimy na plastry około

MarciochaKucharzy
Ostra Zupa Meksykańska 142

piekielnie ostro Meksykańska zupa podana  z nachosami zapiekanymi pod serem;-) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1,5  cebuli 3  ząbki czosnku 1 papryka czerwona, zielona i żółta (po kawałaku) 1 puszka kukurydzy 0,5  puszki groszku 1 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórek lub przecier pomidorowy sól, pieprz 2 papryczki chilli

MarciochaKucharzy
Grecka Pita 177

Rodos :D Grecka Pita SKŁADNIKI: mąka pszenna 550 300g   drożdże świeże 20g ciepła woda 100ml mleko 50ml łyżeczka soli łyżeczka cukru oliwa z oliwek 500g piersi z kurczaka czerwona cebula pomidor sos tzatziki - własny frytki z ziemniaków sól, pieprz, przyprawa grecka  Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki(...)ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku. Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy

MarciochaKucharzy
Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli 120

Próba odtworzenia dania, które zaserwował nam Giani :) Ryba na pomidorach i czerwonej cebuli SKŁADNIKI: filet ryby ze skórką (ja użyłam sandacza, najlepiej użyć dorsza) pomidorki koktajlowe 2 czerwone cebule czarne oliwki oliwa z oliwek sól, pieprz Oczyścić rybę z łusek, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Pokroić w paski ok 2 cm posolić, popieprzyć. Na oliwie udusić pióra

MarciochaKucharzy