czerwony - 5718 przepisów (strona:70/382)

Tarta z dynią i kozim serem 173

poszukać inspiracji na potrawy z dyni na blogu https://ugotujmyto.pl/potrawy-z-dyni/ .I oczywiście wszystko smakuje wyśmienicie! Ta tarta jest najlepszym przykładem…. Do słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia ! Tarta z dynią i kozim(...)mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe jajko do smarowania 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa: 300 g upieczonej dyni w kawałkach 1 czerwona cebula 150-200 g sera koziego 200 ml śmietany 36% 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mąkę przesiać, dodać 2 żółtka, szczyptę soli i posiekać aż zrobi się drobna kruszonka

UgotujmyTo.pl
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 276

łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżki brandy 2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietany kremówki garść posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sól świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek olej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE: POLĘDWICZKI: Polędwiczkę umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry(...)pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron.  Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Papryki nadziewane z ryżem basmati 220

wybornie:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 7 papryk o równych spodach (różnokolorowe) 500 g mięsa mielonego (użyłam z szynki) 1 cebula 3 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki sól (użyłam himalajskiej) świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek 1 torebka ryżu basmati WYKONANIE: Papryki umyj, osusz i odkrój górne części, aby powstały "daszki". Wydrąż i wyrzuć pesteczki(...)posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i leciutko zrumień całość. W misce rozdrobnij widelcem mielone mięso i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką.  Posiekaj drobno tymianek i rozmaryn, dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Na zrumienioną cebulkę wrzuć mięso i obsmaż je lekko. W międzyczasie wlej do garnka około

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka brokułowa z kurczakiem 790

polecam!        SKŁADNIKI, na 4 porcje: 1 brokuł 2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych) garść płatków migdałowych 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku  SOS CZOSNKOWY: 1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam ekologicznego) 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki brązowego cukru sól (użyłam himalajskiej) pieprz (świeżo(...)parze (ok. 7 min.). Ugotowane brokuły przelej zimną wodą, by zachowały kolor. Kurczaka umyj, obierz z błonek i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, posól, popieprz i posyp czerwoną papryką. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i usmaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z kuskusem i warzywami 362

polecam! SKŁADNIKI: 200 g kaszy kuskus 80 g fety 70 g siekanych migdałów 7 pomidorków koktajlowych 12 czarnych oliwek (mogą być zielone) 5 mini papryczek kolorowych lub jedna duża czerwona garść siekanego szczypiorku 1 łyżka masła (użyłam ekologicznego) 5 łyżek oliwy z oliwek sól (użyłam himalajskiej) świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Na początek wsyp kaszę do miski i zalej gorąca, wrzącą(...)spodek do lekkiego przestygnięcia.  Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę kolorową mini paprykę (ja dałam dwie malutkie żółte, dwie czerwone i jedną pomarańczową). Nie smaż długo, tylko do lekkiego zrumienienia, tak aby papryka zachowała swoją chrupkość, a w środku była soczysta. Pokrój w kostkę fetę, posiekaj szczypiorek, oliwki potnij w drobne kółka

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 284

kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:) SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem):     8 dużych białek(...)przepis na blogu)     5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania)   DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:       świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki   WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi

Słodko-Słony Świat Ilony
KASZA PĘCZAK Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 410

fantazji:) Gorąco polecam!   SKŁADNIKI (porcja dla 2-4 osób): 2 torebki kaszy pęczak (2 x 100 g) 300 - 400 g filetów z piersi kurczaka 250 g pieczarek 2 czerwone lub białe cebule 5 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie, można pominąć) pół pęczka natki pietruszki WYKONANIE: Kaszę pęczak ugotuj

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO Z OLIWĄ Z OLIWEK I WINOGRONAMI (TORTA ALL'UVA) 191

laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 400 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli skórka otarta z 2-3 cytryn 600 g słodkich, czerwonych winogron* (ja użyłam bardzo słodkich, dużych czerwonych winogron i lekko kwaśnych zielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia

Słodko-Słony Świat Ilony
Calzone z kiełbasą 292

łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g)   2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml ciepłego mleka Nadzienie: 1/2 kg pieczarek   200 g pikantnej kiełbasy 1 czerwona papryka 10 g oregano 1 czerwona cebula 80 g startego sera żółtego olej do smażenia Sos: 200 g koncentratu pomidorowego 12 łyżek keczupu 2 ząbki czosnku (może być granulowany) pieprz trochę

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka Gyros 663

piersi z kurczaka przyprawa Gyros ok. 30 ml oleju 200 g startego żółtego sera         1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone cebule 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku pół słoiczka majonezu 4 łyżki ketchupu   Danie dla wielbicieli zarówno potrawy Gyros jak i dań z drobiu. Doskonale

Świat Domowej Kuchni
Tortilla meksykańska z kurczakiem 189

piersi z kurczaka gotowe placki tortilli sałata lodowa pomidorki cherry puszka kukurydzy czerwona papryka 2 czerwone cebule Składniki na marynatę: łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku 4 łyżki oleju Składniki na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1/3 łyżeczki oregano Składniki na sos ketchupowy: 4 łyżki majonezu 1 łyżka

Świat Domowej Kuchni
Panna cotta z sosem z owoców leśnych 175

cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii niewielka ilość oleju do wysmarowania foremek Sos z owoców leśnych: 250 g mrożonej mieszanki owoców leśnych 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 70 g cukru trzcinowego szczypta cynamonu Panna cotta po włosku oznacza gotowana śmietanka. Jest to rodzaj pysznego deseru pochodzącego z północnych Włoch. Dzisiaj zaproponuję wersję z sosem z owoców leśnych(...)posmarowanych olejem, żeby później bez problemu wyjąć nasz deser. Wszystkie foremki wstawić do lodówki na mniej więcej 1 – 1½ godziny. W międzyczasie przygotować sos. Gotową mieszankę z owoców lasu, czerwone wino oraz cukier trzcinowego wsypać na patelnię lub do rondla. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Ciągle mieszać do czasu aż większość płynu odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Dodać szczyptę

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty lodowej i groszku 179

kapusta lodowa 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek szczypiorku 1 jabłko 1 marchewka 1 czerwona cebula sól cukier 1/2 łyżeczki musztardy 4 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego  :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne. Kapustę

Świat Domowej Kuchni
Meksykańskie pulpeciki z czerwoną fasolą 179

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 czerwonej surowej papryki 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 750 ml bulionu 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta

Świat Domowej Kuchni
Sałatka warstwowa z kurczakiem i czerwoną fasolą 4459

podwójna pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa 4 łyżki oliwy z oliwek 5 jajek 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie 1 puszka ananasów 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem)  1 słoik majonezu (400 ml) Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami(...)pokroić w kostkę. Teraz należy kolejno układać wartswy naszej sałatki, bezpośrednio w naczyniu, w którym będziemy ją serwować: 1. ogórki 2. kukurydza 3. seler 4. pierwsza połowa majonezu 5. czerwona fasola 6. jajka 7. pierś z kurczaka 8. ananas 9. druga połowa majonezu. Źródło: alba.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania