czerwonej papryki 2 krótkie świeże ogórki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 10 g przyprawy do tzatziki sól do smaku chili do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 szczypta cukru Warzywa bardzo dokładnie umyć, następnie obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić je do rozdrabniacza, dodać majonez i jogurt oraz przyprawy i wszystko dobrze
Ewa w kuchnismaku. Zbliża się jesień a potem zima i wtedy jaka to będzie szybka akcja. Otwieramy słoik i mamy gotowa sałatkę do obiadu. 2 kg ogórków ( po obraniu ) 1 duża czerwona cebula 1 duża czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 2 łyżki soli 1/3 szk octu 1/3 szk cukru 1 łyżeczka białej gorczycy Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniTradycyjny sos pieczarkowy znają chyba wszyscy. Wystarczy jednak dodać odrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam Kurczak w sosie pieczarkowym Potrzebne będą: 2 piersi z kurczaka 200-250 g pieczarek 1 cebula ok. 200 ml śmietany 36% 1-2 łyżki masła 4-5 ząbków czosnku tymianek (suszony lub świeży) ok. 100 ml czerwonego
UgotujmyTo.plwskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować! Tarta cebulowa – składniki: Spód : -200 g mąki(...)masła (schłodzonego) -szczypta soli -1 łyżeczka ziół prowansalskich -około 50 ml zimnej wody Masa : -4-5 czerwonych cebul -około 150 g sera pleśniowego -3 łyżki ciemnego cukru (najlepiej muscovado) -1 łyżeczka tymianku -4 łyżki octu balsamicznego -2-3 łyżki masła -sól, pieprz -200 ml gęstej śmietany -2 jajka Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem . Jedyna
UgotujmyTo.plwtedy mniej za kg). Niestety po piątkowym grillu wybraliśmy się tam dość późno…;) Truskawki i maliny na których mi najbardziej zależało zostały już zebrane…:( Zebraliśmy więc trochę czerwonych i czarnych porzeczek i agrestu a ponieważ temperatura była powyżej 30 stopni nie zabawiliśmy tam długo… Czerwone porzeczki znikły w błyskawicznym tempie zaraz po zrobieniu zdjęć
UgotujmyTo.plglazurze miodowo-balsamicznej. Dla mnie to połączenie idealne, które nie raz i nie dwa powtórzę :)! Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywami Składniki: opakowanie sera halloumi 250g 1 czerwona papryka 1 gruszka 1 czerwona cebula dowolna sałata natka pietruszki-opcjonalnie zioła prowansalskie 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1. Paprykę i gruszkę umyć, pozbawić nasion
UgotujmyTo.plkaszą gryczaną. Zawsze jak gotuję kaszę, którą zresztą bardzo lubię, dokładam jej więcej a później wykorzystuję do różnych sałatek np. https://ugotujmyto.pl/salatka-z-dynia-pieczona-kasza-gryczana/ Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą i tuńczykiem. Chciałam dodać ogórki konserwowe ale akurat mi się skończyły i dlatego dodałam paprykę konserwową. Myślę, że w tej jak i w każdej innej sałatce można sobie dowolnie zamieniać(...)składniki w zależności od upodobań i dowolnie je sobie doprawiać… Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną Składniki: puszka tuńczyka puszka czerwonej fasoli woreczek kaszy gryczanej (ugotowanej) 2 jajka kilka połówek papryki konserwowej natka pietruszki sól, pieprz, olej rzepakowy, sok z cytryny Tuńczyka odsączyć, chyba że jest w oleju to można olej też dołożyć. Fasolę odcedzić i opłukać. Jajka ugotować
UgotujmyTo.plmarchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki Składniki (na 4 porcje): 4 papryki (czerwone lub pomarańczowe) 1 kg marchwi 1 czerwona cebula 100 g masła pół łyżeczki kminu mielonego szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu szczypta imbiru pół łyżeczki papryki 500-600 ml bulionu sól
UgotujmyTo.plTrwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i czerwoną cebulę. Wymyśliłam sobie też, że podkręcę trochę smak dodatkiem sera pleśniowego. Oczywiście do smażenia użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego używam go namiętnie, od kiedy dowiedziałam się(...)żółtka + 1 całe jajko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa: około 20 szparagów 150 g świeżego szpinaku 4-5 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 300 ml śmietany 30-36% 2 jajka około 50-100 g sera pleśniowego sól, pieprz 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka
UgotujmyTo.plposzukać inspiracji na potrawy z dyni na blogu https://ugotujmyto.pl/potrawy-z-dyni/ .I oczywiście wszystko smakuje wyśmienicie! Ta tarta jest najlepszym przykładem…. Do słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia ! Tarta z dynią i kozim(...)mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe jajko do smarowania 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa: 300 g upieczonej dyni w kawałkach 1 czerwona cebula 150-200 g sera koziego 200 ml śmietany 36% 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mąkę przesiać, dodać 2 żółtka, szczyptę soli i posiekać aż zrobi się drobna kruszonka
UgotujmyTo.plłyżeczki musztardy Dijon 3 łyżki brandy 2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietany kremówki garść posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sól świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek olej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE: POLĘDWICZKI: Polędwiczkę umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry(...)pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw
Słodko-Słony Świat Ilonywybornie:) Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 7 papryk o równych spodach (różnokolorowe) 500 g mięsa mielonego (użyłam z szynki) 1 cebula 3 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki sól (użyłam himalajskiej) świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek 1 torebka ryżu basmati WYKONANIE: Papryki umyj, osusz i odkrój górne części, aby powstały "daszki". Wydrąż i wyrzuć pesteczki(...)posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i leciutko zrumień całość. W misce rozdrobnij widelcem mielone mięso i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką. Posiekaj drobno tymianek i rozmaryn, dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Na zrumienioną cebulkę wrzuć mięso i obsmaż je lekko. W międzyczasie wlej do garnka około
Słodko-Słony Świat Ilonypolecam! SKŁADNIKI, na 4 porcje: 1 brokuł 2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych) garść płatków migdałowych 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku SOS CZOSNKOWY: 1 szklanka jogurtu naturalnego (użyłam ekologicznego) 2 łyżki majonezu (najlepiej domowego) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki brązowego cukru sól (użyłam himalajskiej) pieprz (świeżo(...)parze (ok. 7 min.). Ugotowane brokuły przelej zimną wodą, by zachowały kolor. Kurczaka umyj, obierz z błonek i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski, posól, popieprz i posyp czerwoną papryką. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i usmaż kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron. W małej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek
Słodko-Słony Świat Ilonypolecam! SKŁADNIKI: 200 g kaszy kuskus 80 g fety 70 g siekanych migdałów 7 pomidorków koktajlowych 12 czarnych oliwek (mogą być zielone) 5 mini papryczek kolorowych lub jedna duża czerwona garść siekanego szczypiorku 1 łyżka masła (użyłam ekologicznego) 5 łyżek oliwy z oliwek sól (użyłam himalajskiej) świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Na początek wsyp kaszę do miski i zalej gorąca, wrzącą(...)spodek do lekkiego przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę kolorową mini paprykę (ja dałam dwie malutkie żółte, dwie czerwone i jedną pomarańczową). Nie smaż długo, tylko do lekkiego zrumienienia, tak aby papryka zachowała swoją chrupkość, a w środku była soczysta. Pokrój w kostkę fetę, posiekaj szczypiorek, oliwki potnij w drobne kółka
Słodko-Słony Świat Ilonykremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry po długiej przerwie:) SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem): 8 dużych białek(...)przepis na blogu) 5-6 łyżeczek cukru pudru (wg uznania) DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI: świeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi
Słodko-Słony Świat Ilony