szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności! Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem. Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej kapusty. Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt * kasza jaglana – 1,5 szkl * boczek wędzony chudy – 200 g * cebula
Ostra na Słodkosprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad. SKŁADNIKI: - marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula – 1 szt – por -1 szt – papryka czerwona – 1 szt – bulion – 1,5 l – liśc laurowy – 2 szt – ziele angielskie – 3 szt – słodka papryka – 2 łyżeczki – chilli(...)jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy ok. 15 – 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą
Ostra na Słodkokminek mielony – 1 łyżeczka * czosnek – 2 ząbki * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * papryczka chili zielona – 1 szt * papryczka chili czerwona – 1 szt * cebula – 1 szt * masło ghee – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kukurydzę odsączamy z zalewy. W moździerzu tłuczemy kminek , posiekany czosnek , kolendrę , sól(...)zieloną chili i drobno posiekaną cebulę na gładką pastę. Na patelni roztapiamy masło , dodajemy pastę i smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy jeszcze kilka minut. Skrapiamy odrobiną soku cytrynowego. Podajemy gorące np. z placuszkami z ciecierzycy , chlebkami indyjskimi lub też zwykłymi plackami ziemniaczanymi. Pycha
Ostra na Słodkoszkl * olej – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta FARSZ: * jajka ugotowane na twardo – 3 szt * cebula czerwona – 1 szt * cebula biała – 1 szt * mozzarella ( kulka ) – 1 szt * anchois – ok. 50 g * natka pietruszki – 1 garstka * sól * pieprz DODATKOWO: * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI(...)Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut. FARSZ: Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać. Białą cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy. Jajka pokroić w drobną kostkę. Fileciki anchois odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić. Wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać posiekaną natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostrożnie z solą! CAŁOŚĆ: Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wylewamy
Ostra na Słodkokonkurs! ____________________________________________________________________________________________ SKŁADNIKI: * makaron casarecce – 200 g * oliwa z oliwek – 100 ml * duża cebula – 1 szt * kalmary – 150 g ( rada poniżej! ) * bulion rybny – 100 ml * czerwone wino – 75 ml * passata pomidorowa – ok. 125 ml * pomidory bez skóry – 100 g * oregano – do smaku * liść laurowy – 1 szt * sól – do smaku * pieprz(...)lekko osolonej wodzie. SOS: Na patelni rozgrzewamy oliwę , dodajemy posiekaną w piórka cebulę , przesmażamy. Dodajemy pokrojone kalmary, zalewamy bulionem rybnym i dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Wlewamy czerwone wino , dodajemy passatę oraz pokrojone pomidory. Doprawiamy oregano i listkiem laurowym. Doprowadzamy do wrzenia ( na wolnym ogniu! ) , a następnie doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną cukru. Wsypujemy podgotowany makaron, dokładnie mieszamy
Ostra na SłodkoPieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party... Nadzienie: kilka(...)piekarnika na ok. 20 minut. Smarować białkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w temperaturze 180 o C około 20-25 minut do zrumienienia. Podawać ciepłe z czystym barszczem czerwonym do picia lub bulionem pomidorowym
Czerwień i błękitKrem: 60g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta imbiru 2-3 łyżki mleka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: lukier plastyczny kremowy, biały, czerwony Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. 2. Masło utrzeć z cukrem i miodem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około(...)brodę Mikołajów. 10. Białe półokręgi ponacinać delikatnie nożem i przykleić je do buzi Mikołajów (używamy do tego kleju spożywczego lub wody). 11. Z czerwonego lukru powycinać koła i odciąć od nich około 1/3 (jak na zdjęciu powyżej). Następnie przykleić te końcówki do głów Mikołajowych, będą służyć za czapeczki. 12. Z białego lukru powycinać paseczki
Mała Cukierenkachociaż na zewnątrz było już ciemno. W środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni(...)kontaktowa i pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich. 1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo Soproni W drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy út 22). Wszędzie widać już świąteczne dekoracje i dużą
Pasja Smakułyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 łyżka śmietany Wystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe. A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki. Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu możemy(...)polać tężejącą galaretką, najlepiej w kolorze czerwonym. Finitio - jak zwykle u mnie szybko i prosto
Z butelką mleczka w tlejabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu), 2 łyżki octu jabłkowego ( najlepiej domowego ), 4 łyżki cydru lubelskiego, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Sos: ½ czerwonej cebuli, 1 łyżka oliwy, sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy. Dodatki: Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem(...)czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut). Przygotować sos: na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę soku wyciśniętego z pomarańczy
SzczyptaSmaQLepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi. Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz 500 g wołowiny 1 cebula(...)smaku oliwa z oliwek ponadto czerwona cebula biała cebula 1 marchewka sol ziołowa w młynku oliwa z oliwek Przygotowanie: Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym
Moja smaczna kuchniałyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków w proszku czubata łyżka przyprawy korzennej szczypta soli Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie(...)być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Lukier dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik, do drugiej czarny, a trzeci pozostawiamy nietknięty. Gotowy lukier umieszczamy w foliowych woreczkach (w kształcie rożków) i obcinamy wierzchołki. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej
Słodka Stronadzielimy na 7 części i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (kolory po upieczeniu stają się intensywniejsze) -dokładnie mieszamy. Na warstwę fioletową oddzielamy najwięcej masy, a na czerwoną/różową najmniej. Tortownicę (ok. 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i na sam środek formy powoli wylewamy kolejno kolory: fioletowy, granatowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
Słodka Stronaprzyprawy: papryka słodka, kolendra, majeranek, rozmaryn, chili, czosnek w proszku (lub czosnek świeży - drobno pokrojony), pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla) olej (ok. 2 łyżki) papryki: czerwona, żółta, zielona ok. 250 g małych pieczarek pomidorki koktajlowe 2 laski kiełbasy lub ok. 150 g boczku ok. 3 cebule (u mnie czerwone) patyczki do szaszłyków Szaszłyki - Sposób przygotowania: Kurczaka
Słodka Stronazjeść także z nachosami czy plackami tortilli . Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne. Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego pół czerwonej papryki 1 mała cebula 1 czosnek puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy pieprz cayenne sól Sposób przyrządzenia: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, dalej posiekany czosnek. Gdy poczujemy aromat
upichcic