mięsa (np. łopatka, karkówka), 30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy i/lub groszku dla tych co lubią, 1-2 łyżki keczupu opcjonalnie. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Składniki farszu: ok. 150 g. twardego sera - ja użyłam Grana Padano, 1 średnia czerwona cebula , 1 łyżeczka suszonego tymianku . Najlepiej jest użyć świeżego tymianku - należy go drobno posiekać. Ja akurat nie miałam świeżego, więc zastąpiłam go suszonym. Ser utrzeć na drobnej tarce(...)razem wykorzystam do tego celu okrągłą formę, wtedy wieniec nie będzie taki "płaski". wyjęty z pieca - zapach...zniewala :) Autorka przepisu, Liska, poleca zjadać jeszcze ciepły z kieliszkiem czerwonego wina :) I naprawdę smakuje wybornie :) Wieniec ten piekłam pierwszy raz, ale na pewno będzie on często gościł na moim stole. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy na złoty kolor. Ciepłe placuszki podałam dziś z kisielem przygotowanym z owoców z dodatkiem czerwonego wina. Kupiłam kiedyś 2 paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej paczki, druga czekała smętnie w zamrażarce. No i doczekała się(...)Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru . Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru, owoce puściły bardzo dużo soku. Dolałam pół szklanki czerwonego wina , wymieszałam dokładnie i zakręciłam słoik. Odstawiłam tę mieszankę z powrotem do lodówki na kolejną dobę. Wtedy jeszcze nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;) Owoce cudownie przegryzły się
Codzienna kuchnia niecodziennaciastem wypełniać foremki lub papierowe papilotki do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni. Masa jajeczna: 3 jajka , 3-4 łyżki majonezu , 1 średnia czerwona cebula , szynka , sól i pieprz do smaku. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i rozdrobnić. Ja ścieram je po prostu na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Dodać majonez, drobno posiekaną(...)czerwoną cebulę i wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nakładać na wystudzone muffinki. Na wierzchu układać po plastrze szynki. Takie muffinki to sycąca i smaczna przekąska. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaCzerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do głowy pewna refleksja: w znacznej ilości domów nie gotuje się go, lecz przyrządza z gotowych półproduktów takich jak sypkie koncentraty czy wręcz gotowe barszczopodobne napoje z kartonów. Nie jestem zwolenniczką w ogóle jedzenia(...)seler , kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu. Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów . Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennauprażone na suchej patelni orzechy, kolorowa posypka do dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier, cukier puder. biały lukier + kolorowa posypka czekoladowa polewa + uprażone orzeszki cukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdki biały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Pack czerwony lukier + kolorowa posypka + listki melisy Ciasto, jakie Wam proponuję jest szybkie w wykonaniu
Codzienna kuchnia niecodziennagdyż oryginalnie jest go (jak na nasze smaki) zdecydowanie za dużo. Usunęłam też kakao, gdyż taka ilość nie nadaje babeczkom smaku, a "brudzi" ich kolor. Wykorzystałam całą tubeczkę barwnika czerwonego, a uzyskany kolor był zaledwie kolorem brudnej cegły ;) Na zdjęciu widzicie pierwszy wypiek, z oryginalnego przepisu :) Oryginalna receptura umieszczona na stronie akcji wygląda tak: Mój przepis na te babeczki(...)poprawek jest taki: Składniki: 180 g margaryny Kasi, 2 duże jajka, 2 łyżeczki esencji waniliowej ( przepis ), 1 łyżeczka soli, 400 g mąki pszennej, 250 g drobnego cukru, czerwony barwnik spożywczy, 250 ml maślanki lub naturalnego jogurtu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jaja, połączyć całość. Mąkę przesiać wraz
Codzienna kuchnia niecodziennakiedy to robię przetwory z papryki, między innymi takiej opiekanej. Dzisiaj wykorzystałam ostatnią jej porcję z ubiegłego sezonu - było pysznie :) Składniki: około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego , 2 średnie czerwone papryki , średnia cebula , 3-4 łyżki zimnej wody , sól , grubo mielony pieprz , 3 łyżki oleju , 6-7 ziaren ziela angielskiego , 3 średnie listki laurowe , 1 średnia marchewka(...)mięsa formować kuleczki, obtaczać w mące i wkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką. Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym. ja swoje pulpety podałam z brązowym ryżem Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaużyłem antrykotu, ale dobry steak może być równie dobrze przygotowany z rostbefu lun polędwicy. Najważniejsze jest, aby zwrócić uwagę na tzw. marmurkowatość mięsa, to jest drobne żyłki tłuszczu przerastające czerwone mięso nadając mu strukturę przypominającą marmur. Mięso o dobrej marmurkowatości będzie kruche i soczyste. Mięso należy wyjąć z lodówki co najmniej na 40 minut przed smażeniem steaka, aby miało wewnątrz(...)wyłożyłem niewielką ilość sosu, a na nim ułożyłem steaka. Z wierzchu steaka polałem niewielką ilością sosu, starając się zrobić to w dekoracyjny sposób. Danie podałem z ciemnym pieczywem i czerwonym winem
Wyprawy kulinarneDzisiaj zapraszam na moją ulubioną zupę z dzieciństwa - bardzo prosty w przygotowaniu, kwaskowaty barszcz czerwony zabielany śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana
My Culinary Artobfituje w tak fantastyczną ilość warzyw i owoców, a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu.... Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłokuchennym bez przykrycia) 220 g cukru pudru 80 g drobnego cukru do wypieków 120 g obranych ze skórki migdałów (lub od razu mielonych) 12 g kakao oraz zielony i czerwony barwnik spożywczy w proszku lub paście Białka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Obrane migdały wkładamy do malaksera(...)mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła. Gotową masę dzielimy na trzy porcje. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej odrobinę barwnika czerwonego, a do trzeciej zielonego. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozprowadzenia barwnika/kakao. Kolejne masy umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z okrągłą tylką i rozprowadzamy równomiernie po każdym okręgu. Następnie matę
Food Squaredorodne mango (lepiej nie zbyt miękkie) 1 banan 4 gałązki trawy cytrynowej (opcjonalnie) 1 limetka 2 papryczki chili 400 g mleka kokosowego (1 puszka) 1 łyżka oleju kokosowego czerwona pasta curry 200 g ryżu basmati lub jaśminowego Marynata do kurczaka: 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 starte ząbki czosnku spory kawałek startego kłącza imbiru sok z 1 limonki
Food Squaretych rzeczy, za które kocham Hiszpanię. Każdego wieczoru ze swoimi amigos (przyjaciółmi) udajesz się do ulubionego tapas baru w swoim barrio (dzielnicy). Popijasz vino tinto de verano (charakterystyczne lekkie czerwone wino z lodem), sangríę, czy cañas de cerveza (szlanka piwa) i zajadasz się najrozmaitszymi tapas (przekąskami), które camarera (kelnerka) co rusz donosi. W tle zaś toczą się głośne rozmowy, jest(...)ciepło daktyle, wypełnione ichniejszym serem i zawinięte w jamón de serrano (długo leżakującą szynkę górską, wytwarzaną z udźców wieprzowych). Do tego podawana była konfitura truskawkowa. Razem z doskonałym czerwonym winem tworzyło to prawdziwą bombę kulinarną. Polecam wypróbować to połączenie w domu podczas różnych okazji, kiedy trzeba wykonać coś na szybko, a jednocześnie zachwycić naszych gości lub domowników. Co będziemy potrzebować
Food Squarewygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło(...)kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: 250 g ricotty 1 jajko 8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone) świeży rozmaryn sól morska świeżo mielony pieprz Ricottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry
Food Square