chociaż na zewnątrz było już ciemno. W środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe Soproni(...)kontaktowa i pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich. 1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo Soproni W drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy út 22). Wszędzie widać już świąteczne dekoracje i dużą
Pasja Smakułyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 łyżka śmietany Wystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe. A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki. Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu możemy(...)polać tężejącą galaretką, najlepiej w kolorze czerwonym. Finitio - jak zwykle u mnie szybko i prosto
Z butelką mleczka w tlejabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu), 2 łyżki octu jabłkowego ( najlepiej domowego ), 4 łyżki cydru lubelskiego, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Sos: ½ czerwonej cebuli, 1 łyżka oliwy, sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy. Dodatki: Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem(...)czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut). Przygotować sos: na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę soku wyciśniętego z pomarańczy
SzczyptaSmaQLepienie pierogów to dla mnie sama przyjemność. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem, a zamiast tradycyjnej surówki podsmażyłam na oliwie cebule czerwoną i białą razem z paskami marchwi. Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz 500 g wołowiny 1 cebula(...)smaku oliwa z oliwek ponadto czerwona cebula biała cebula 1 marchewka sol ziołowa w młynku oliwa z oliwek Przygotowanie: Mięso gotujemy, aż będzie miękkie, wywar możemy wykorzystać np. do przygotowania zupy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Ugotowane mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym
Moja smaczna kuchniałyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków w proszku czubata łyżka przyprawy korzennej szczypta soli Lukier: 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru pudru barwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie(...)być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Lukier dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik, do drugiej czarny, a trzeci pozostawiamy nietknięty. Gotowy lukier umieszczamy w foliowych woreczkach (w kształcie rożków) i obcinamy wierzchołki. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej
Słodka Stronadzielimy na 7 części i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (kolory po upieczeniu stają się intensywniejsze) -dokładnie mieszamy. Na warstwę fioletową oddzielamy najwięcej masy, a na czerwoną/różową najmniej. Tortownicę (ok. 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i na sam środek formy powoli wylewamy kolejno kolory: fioletowy, granatowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
Słodka Stronaprzyprawy: papryka słodka, kolendra, majeranek, rozmaryn, chili, czosnek w proszku (lub czosnek świeży - drobno pokrojony), pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla) olej (ok. 2 łyżki) papryki: czerwona, żółta, zielona ok. 250 g małych pieczarek pomidorki koktajlowe 2 laski kiełbasy lub ok. 150 g boczku ok. 3 cebule (u mnie czerwone) patyczki do szaszłyków Szaszłyki - Sposób przygotowania: Kurczaka
Słodka Stronazjeść także z nachosami czy plackami tortilli . Jeśli ktoś nie lubi pikantnych potraw można dodać mniej pieprzu cayenne. Składniki: 0.5 kg mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego pół czerwonej papryki 1 mała cebula 1 czosnek puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy pieprz cayenne sól Sposób przyrządzenia: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, dalej posiekany czosnek. Gdy poczujemy aromat
upichcicmięsa (np. łopatka, karkówka), 30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy i/lub groszku dla tych co lubią, 1-2 łyżki keczupu opcjonalnie. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Składniki farszu: ok. 150 g. twardego sera - ja użyłam Grana Padano, 1 średnia czerwona cebula , 1 łyżeczka suszonego tymianku . Najlepiej jest użyć świeżego tymianku - należy go drobno posiekać. Ja akurat nie miałam świeżego, więc zastąpiłam go suszonym. Ser utrzeć na drobnej tarce(...)razem wykorzystam do tego celu okrągłą formę, wtedy wieniec nie będzie taki "płaski". wyjęty z pieca - zapach...zniewala :) Autorka przepisu, Liska, poleca zjadać jeszcze ciepły z kieliszkiem czerwonego wina :) I naprawdę smakuje wybornie :) Wieniec ten piekłam pierwszy raz, ale na pewno będzie on często gościł na moim stole. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy na złoty kolor. Ciepłe placuszki podałam dziś z kisielem przygotowanym z owoców z dodatkiem czerwonego wina. Kupiłam kiedyś 2 paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej paczki, druga czekała smętnie w zamrażarce. No i doczekała się(...)Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru . Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru, owoce puściły bardzo dużo soku. Dolałam pół szklanki czerwonego wina , wymieszałam dokładnie i zakręciłam słoik. Odstawiłam tę mieszankę z powrotem do lodówki na kolejną dobę. Wtedy jeszcze nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;) Owoce cudownie przegryzły się
Codzienna kuchnia niecodziennaciastem wypełniać foremki lub papierowe papilotki do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni. Masa jajeczna: 3 jajka , 3-4 łyżki majonezu , 1 średnia czerwona cebula , szynka , sól i pieprz do smaku. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać i rozdrobnić. Ja ścieram je po prostu na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Dodać majonez, drobno posiekaną(...)czerwoną cebulę i wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nakładać na wystudzone muffinki. Na wierzchu układać po plastrze szynki. Takie muffinki to sycąca i smaczna przekąska. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaCzerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do głowy pewna refleksja: w znacznej ilości domów nie gotuje się go, lecz przyrządza z gotowych półproduktów takich jak sypkie koncentraty czy wręcz gotowe barszczopodobne napoje z kartonów. Nie jestem zwolenniczką w ogóle jedzenia(...)seler , kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu. Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów . Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa i mięso? Ano dlatego, że po pierwsze z tych warzyw można zrobić całkiem pyszną sałatkę, a z mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennauprażone na suchej patelni orzechy, kolorowa posypka do dekoracji, polewa czekoladowa, kolorowy lukier, cukier puder. biały lukier + kolorowa posypka czekoladowa polewa + uprażone orzeszki cukier puder + czerwona polewa + cukrowe gwiazdki biały lukier + mieszanka skórek i owoców Gold Pack czerwony lukier + kolorowa posypka + listki melisy Ciasto, jakie Wam proponuję jest szybkie w wykonaniu
Codzienna kuchnia niecodziennagdyż oryginalnie jest go (jak na nasze smaki) zdecydowanie za dużo. Usunęłam też kakao, gdyż taka ilość nie nadaje babeczkom smaku, a "brudzi" ich kolor. Wykorzystałam całą tubeczkę barwnika czerwonego, a uzyskany kolor był zaledwie kolorem brudnej cegły ;) Na zdjęciu widzicie pierwszy wypiek, z oryginalnego przepisu :) Oryginalna receptura umieszczona na stronie akcji wygląda tak: Mój przepis na te babeczki(...)poprawek jest taki: Składniki: 180 g margaryny Kasi, 2 duże jajka, 2 łyżeczki esencji waniliowej ( przepis ), 1 łyżeczka soli, 400 g mąki pszennej, 250 g drobnego cukru, czerwony barwnik spożywczy, 250 ml maślanki lub naturalnego jogurtu, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jaja, połączyć całość. Mąkę przesiać wraz
Codzienna kuchnia niecodzienna