kuchni indyjskiej. Pycha! Składniki: 250 g surowego ryżu basmati, co odpowiada 2 szklankom ugotowanego ryżu basmati; 2 łyżki oleju do smażenia; 1 łyżeczka kminu rzymskiego; 1 duża cebula; 1/2 czerwonej papryczki chili; 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1/4 łyżeczki kurkumy; 1/2 łyżeczki soli; 4 łyżki wody. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób i jednego, małego dziecka. Ryż można podać przybrany posiekaną kolendrą. Z dodatku chili można zrezygnować, lub czerwone zastąpić całym zielonym. Źródło przepisu: Indie na talerzu
Gospodyni MiejskaPapryki w trzech kolorach. Mnóstwo pomidorów. I cebula. Proste, smaczne i łatwe danie. Zapraszam! Składniki: 4 małe cukienie (o łącznej wadze około 1,25 kg); 3 duże papryki (czerwona, zielona i żółta); 0,5 kg cebuli; 1 kg pomidorów; 2 ostre papryczki (zielona i czerwona); 250 ml gorącej wody; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Gospodyni MiejskaTarta z grillowaną papryką, bakłażanem i cebulą... Kruchy, złocisty i chrupiący spód. Grillowane, czerwone papryki, bakłażan i cebula. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną z koperkiem. Pycha! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli; Margaryna do wysmarowania formy na tartę. Nadzienie: 1 duża czerwona papryka; 1 średni bakłażan; 2 średnie cebule; Pęczek
Gospodyni MiejskaKrokiety w bułce... Chrupiąca, złocista skórka. Wnętrze wypełnione pieczarkami. Idealne do kubka czystego barszczu czerwonego. Inne niż tradycyjne, ale przepyszne! Składniki: 4 duże, zwykłe bułki pszenne; 500 g pieczarek; 150 g startej mozzarelli; 2 jaja; 2 cebule; Sól; Pieprz; Bułka tarta; Mleko; Olej. Sposób przygotowania: Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę. Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć(...)zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych jajka i na końcu obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym lub same np. polane keczupem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Bułki powinny być duże, świeże i "puchate".Chodzi o takie bułki . Z podanego przepisu wychodzi 8 krokietów. Mozzarellę można zastąpić startym
Gospodyni MiejskaSurówka z buraków z jogurtem... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Do tego drobno posiekana cebula. A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem. Pycha! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 2 średnie jabłka; 1 duża cebula; 300 g jogurtu greckiego; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz; Cukier. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić. Zimne buraki zetrzeć
Gospodyni MiejskaZupa jarzynowa z burakiem... Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora. A do tego dodatek czerwonego buraka. Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 duży, czerwony burak; 4 średnie ziemniaki; Natka pietruszki; 2,5 litra zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe
Gospodyni Miejskaoblepiona majonezem, śmietaną i musztradą. Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha! Składniki: 5 średnich ziemniaków; 3 średnie marchewki; 3 średnie ogórki kiszone; 3 jajka ugotowane na twardo; 1 mała, czerwona cebula; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); Pęczek szczypiorku; 2 płaskie łyżki majonezu; 3 płaskie łyżki kwaśnej, gęstej(...)Wymieszać. Posypać po wierzchu pozostałym, drobno posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do sałatki można dodać 1 obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Z dodatku szczypiorku można zrezygnować, a czerwoną cebulę zastąpić białą czy porem lub nie dawać w ogóle. Można dać sam majonez lub samą kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt naturalny czy jogurt grecki. Najlepiej użyć musztrady o klasycznym
Gospodyni Miejskacebuli i wiórkami marchewki. Z dodatkiem ostrych papryczek chili i curry. Posypane koperkiem. Smacznego! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1 duża marchewka; 2 duże cebule; 2 ząbki czosnku; 2 czerwone papryczki chili; 1/2 pęczka koperku; 1/2 łyżeczki chili; 1 i 1/2 łyżeczki curry; 1 łyżeczka pieprzu; 2 łyżeczki soli; 2 czubate łyżki masła. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i gotować(...)łyżeczki, w zależności od ostrości świeżych chili. Zamiast świeżych chili można dodać chili w płatkach. W celu złagodzenia smaku potrawy świeże chili można zastąpić zwykłą, czerwoną papryką, a chili w proszku słodką paparyką w proszku. Z dodatku koperku można całkowicie zrezygnować. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaSurówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki... Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora. Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki. Kosteczki czerwonej papryki i dymki. Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem. Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: Biała część średniego pora; 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 1 duża marchewka; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 5 średnich rzodkiewek; 4 łyżki jogurtu
Gospodyni MiejskaSałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką... Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka. Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy. A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem. Pyszna! Zapraszam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 duża kapusta pekińska; 1 średnia, czerwona papryka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu
Gospodyni MiejskaChleb pszenny razowy z burakami... Pyszny, domowy chleb o niespotkanym wyglądzie. Wypieczony z mąki pszennej razowej. Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków. Pełen ziaren słonecznika. Polecam! Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem. Składniki: 700 g mąki pszennej razowej; 25 g świeżych drożdży; 300 ml letniej wody; 1 łyżka oliwy(...)oliwek; 200 ml czerwonych buraków startych na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka drobnego, brązowego cukru; 100 ml ziaren łuskanego słonecznika; 2 łyżki mleka do posmarowania chleba po wierzchu. Sposób przygotowania: Surowe buraki (około 2 małych) obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę). Do miski
Gospodyni MiejskaPaprykowe leczo z chili i pieczarkami... Paseczki różnokolorowych papryk. Strąki ostrych papryczek chili. Plasterki pieczarek, pióra cebuli. A całość zatopiona w pomidorowo - paprykowym sosie. Smacznego! Składniki: 6 średnich, czerwonych papryk; 2 średnie, żółte papryki; 1 średnia, zielnona papryka; 2 czerwone papryczki chili; 500 g pieczarek; 6 średnich pomidorów; 3 duże cebule; 2 łyżki oleju; 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
Gospodyni MiejskaBuraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 4 średnie, czerwone buraki; 2 średnie jabłka; 1 średnia cebula; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania
Gospodyni Miejskapomidorów. Zatopione w śmietanowym sosie. I oprószone drobno startym parmezanem. Smacznego! Składniki: 300 g makaronu spaghetti; 1 mała cukinia (waga około 500 g); 500 g pomidorów; 1 duża, czerwona cebula; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1 łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 czubata łyżka masła; 3 łyżki startego parmezanu; Sól(...)wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania). Podawać oprószone startym parmezanem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego
Gospodyni MiejskaNoodle z sezamem i masłem orzechowym... Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein. Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki. Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem. Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego. Z dużą ilością ziaren sezamu. Pychota! Składniki: 125 g makaronu chow mein; 5 łyżek ziaren sezamu; 5 łyżek sosu sojowego, jasnego; 1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth(...)kawałków orzechów); 2 ząbki czosnku; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia marchewka; 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymkami ; 2 łyżki białego octu winnego; 1/3 łyżeczki imbiru w proszku; 1 łyżeczka sosu Tabasco; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki jasnego, brązowego cukru; 1/2 szklanki gorącej wody. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ziarna sezamu uprażyć na złoty kolor
Gospodyni Miejska