Bardzo lubię ryż z wszelkimi dodatkami. Tym razem padło na mieszankę chińską, którą miałam w zamrażarce. Do smaku dorzuciłam jeszcze moją ulubioną czerwona fasolę. Oczywiście można podsmażyć warzywka bez ryżu np. z kurczakiem, i podać ryż na sypko osobno, ale ja lubię dania jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :)) Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo ... bezmięsnie ;-) Składniki(...)mrożonej mieszanki chińskiej Hortex 1 puszka czerwonej fasoli 200g ryżu 200g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego ostra i słodka papryka sól, pieprz olej bulion Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mieszankę chińską, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy, dodajemy obie papryki i podlewamy bulionem. Wsypujemy ryż i gotujemy całość na bardzo małym ogniu
Walijskie Pichceniewszystkich walorów jeden ważny "atrybut" czyli niską kaloryczność - okaże się, że tak proste ciasto ma ... same zalety! ;-))) Zapraszam! Składniki: biszkopt y do wyłożenia tortownicy 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 2 galaretki żółte lub pomarańczowe (do zalania owoców) dowolne owoce 400ml śmietany 12% Wykonanie: Tortownicę wykładamy biszkoptami. 2 czerwone galaretki rozpuszczamy w 1i1/2 szkl. gorącej wody. Studzimy. Kiedy zacznie lekko
Walijskie PichcenieObiad w 15 minut. Dosłownie. Na pierwszy rzut ona raczej skromny, żadnej wysady ... makaron, czerwona cebula, kabanosy drobiowe i duużo natki pietruszki. Skromnie ale jakże pysznie! Czasami, nie warto ... komplikować sobie życia :)) Składniki: ugo towany makaron (dowolny) 2 czerwone cebule 3 kabanosy drobiowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz odrobina bazylii olej Wykonanie: Na rozgrzanej
Walijskie Pichceniesmak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól
Walijskie Pichcenieprzewagą Meksyku ;) teraz pomyślałam, że idealnie (zamiast chleba) sprawdziłyby się chipsy Nachosy, ale wykorzystam to następnym razem ;) Składniki : 300g mięsa wołowego 400ml bulionu ½ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 3 ziemniaki 1 papryka czerwone + 1 papryka żółta 1/3 paczki « mieszanki do zup » z marchewką, groszkiem przyprawy
Kitchens AlphabetPyszne piersi gęsi pieczone w czerwonym winie z gruszką i żurawiną. Gęsina nie tylko na Świętego Marcina :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z gęsi (ok. 1 kg) sól 2 łyżki oleju 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 250ml czerwonego wina wytrawnego 4 gruszki sok jabłkowy
Moje Kuchenne Rewelacjepęczek świeżej szałwii sól Marynata: 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka tymianku 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżka czerwonego pieprzu (w ziarenkach) Czerwony pieprz ucieramy w moździerzu, dodajemy przyprawy, czosnek wyciskamy przez praskę lub siekamy, łączymy wszystko z olejem i mieszamy. Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Skórę należy ponacinać
Delicious Titbitsswoją czeladkę cząstkami z tej gęsi, sam sobie zostawia piersi, ostrożnie mięso objada, oczyszcza kość piersiową, a jeżeli jest biała, rokuje zimę suchą i stałą; jeżeli jest sinawa i czerwona, zimę słotną; jeżeli pół biała od góry, a pół czerwona od spodu, wtedy pierwsze pół zimy ma być suche a drugie … słotne; jeżeli w cętki tu i ówdzie nakrapiana, znaczyć
Bernika - moj kulinarny pamietniktutaj 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Develey 2 pełne łyżki kaszy kukurydzianej [ u mnie mąka kukurydziana i kasza kuskus] 1 jajo kurze duży plaster sera żółtego 1/4 papryki czerwonej sól do smaku wegeta szczypiorek * do kotlecików zamiast papryki można dodać ogórka konserwowego lub płatki suszonej papryki chilli dla zaostrzenia smaku. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wymieszać z jajem(...)kaszą. Masę pozostawić na kilka minut by kasza nabrała wilgoci, będzie lepiej sklejać ziarna kukurydzy. Paprykę czerwoną i ser pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy. Doprawić solą do smaku i smażyć na małej teflonowej patelni posmarowanej olejem rzepakowym. Placuszki należy smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor
Moje domowe kucharzeniebazylią. Ale czasami lubię iść sobie na skróty ;) Składniki: opakowanie makaronu ryżowego 2-3 marchewki 2 nieduże pietruszki 1 mały seler 1 mały por 1/2 cebuli czerwonej 2-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, selera strugamy obieraczką(...)czekamy, aż się nam zagotują. Od razu wyłączmy gaz i odcedzamy. Przekładamy do miski. Warzywa dojdą nam pod wpływem ich własnej temperatury. Jak wystygną dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną drobno czerwoną cebulę i nie żałujemy oliwy z oliwek. Można użyć również oleju. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łaczymy z naszym ugotowanym makaronem i podajemy. Dodatkowo można posypać świeżo posiekaną
Malinowe PocałunkiCzegoś tak delikatnego i pysznego w życiu nie jadłam. Nie będę opisywała etapów przygotowywania panna cotty bo jest na blogu ;) Składniki: panna cotta galaretka malinowa czekolada odrobina wina czerwonego Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Pędzelkiem (takim z ostrym włosiem) malujemy nią wnętrze foremek. Wstawiamy do lodówki na kilka min. Wyjmujemy i czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Do każdej(...)zostawiamy do zastygnięcia. Następnie (najlepiej po kilku godzinach) delikatnie wyjmujemy i rozkoszujemy się własnoręcznie przygotowanymi pralinkami. Galaretka. Galaretka również była z panna cotyy ;) dodałam do niej dodatkowo odrobinę czerwonego wina do podkręcenia smaku. Można ten etap pominąć;) Polecam
Malinowe Pocałunkizrobić jak nie piankę? Więc posiadając mleko skondensowane i 3 truskawkowe galaretki byłam w domu. Więc zaczynamy! Składniki: mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka 3 galaretki truskawkowe barwnik spożywczy czerwony np Dr.Oetker Wykonanie: Mocno schłodzone mleko dzielimy na 3 równe części, 1 galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody (ciężko, ale możliwe ;) ). 1 część mleka miksujemy na wysokich obrotach(...)dodajemy przestudzoną galaretkę. Miksujemy na najwyższych obrotach ok 3-4 minuty. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Kolejną porcję robimy tak samo dodając troszkę barwnika czerwonego. Wylewamy na warstwę jasną i znów blaszka ląduje w lodówce. 3 porcję robimy identycznie wlewając jedynie dużo więcej barwnika spożywczego. Uzyskując w ten sposób 3 różne odcienie różu. Wstawiamy na kilka godzina
Malinowe Pocałunkibardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda, sok z cytryny, cukier nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem(...)masy i przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i pokrywamy masą. Układamy ostatni blat, nasączamy go i przechodzimy do dekoracji. Użyłam tylki 2D. Łyżeczkę masy odłożyłam do miseczki i dodałam czerwonego barwnika. Taką miksturą wysmarowałam wnętrze rękawa i włożyłam masę. Pokryłam cały tort małymi rozetkami. Ale Wy możecie go ozdobić według własnego gustu. Tort po przekrojeniu wyglądał
Malinowe Pocałunkiłyżki kakao 600 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany z płatkami 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego bita śmietana i truskawki do dekoracji. Ciastka z olejem rzepakowym: 250 g mąki 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/4 szkl wody 1/4 szkl cukru cukier waniliowy Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść(...)lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki. Ewentualnie zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika i w gorącym rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Zimne wylać na truskawki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy wszystko ładnie stężeje udekorować wedle własnego uznania i gustu bitą
Malinowe Pocałunkimnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka pestek z dyni oliwa z oliwek olej(...)czerwona cebula 50 g gorgonzoli* oregano bazylia tymianek 1/3 łyżeczki ostrej papryki grzanki z ulubionego pieczywa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Blaszkę z piekarnika polewamy oliwą. Papryki przekrajamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy i również kroimy na pół. Na blaszce układamy pomidory w całości, papryki, cebulę oraz ząbki czosnku w łupinie. Posypujemy ziołami
Mania Gotowania