czerwony - 5718 przepisów (strona:83/382)

Kotleciki kukurydziane z serem 245

tutaj 1/2 puszki kukurydzy konserwowej Develey   2 pełne łyżki kaszy kukurydzianej [ u mnie mąka kukurydziana i kasza kuskus] 1 jajo kurze  duży plaster sera żółtego 1/4 papryki czerwonej sól do smaku  wegeta szczypiorek * do kotlecików zamiast papryki można dodać ogórka konserwowego lub płatki suszonej papryki chilli dla zaostrzenia smaku. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wymieszać z jajem(...)kaszą. Masę pozostawić na kilka minut by kasza nabrała wilgoci, będzie lepiej sklejać ziarna kukurydzy. Paprykę czerwoną i ser pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy. Doprawić solą do smaku i smażyć na małej teflonowej patelni posmarowanej olejem rzepakowym. Placuszki należy smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Makaron ryżowy z warzywami. 222

bazylią.  Ale czasami lubię iść sobie na skróty ;) Składniki: opakowanie makaronu ryżowego  2-3 marchewki 2 nieduże pietruszki 1 mały seler 1 mały por 1/2 cebuli czerwonej 2-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, selera strugamy obieraczką(...)czekamy, aż się nam zagotują. Od razu wyłączmy gaz i odcedzamy. Przekładamy do miski. Warzywa dojdą nam pod wpływem ich własnej temperatury. Jak wystygną dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną drobno czerwoną cebulę i nie żałujemy oliwy z oliwek. Można użyć również oleju. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Łaczymy z naszym ugotowanym makaronem i podajemy. Dodatkowo można posypać świeżo posiekaną

Malinowe Pocałunki
Zakochane lekkie czekoladki 165

Czegoś tak delikatnego i pysznego w życiu nie jadłam. Nie będę opisywała etapów przygotowywania panna cotty bo jest na blogu ;) Składniki: panna cotta galaretka malinowa  czekolada odrobina wina czerwonego Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Pędzelkiem (takim z ostrym włosiem) malujemy nią wnętrze foremek. Wstawiamy do lodówki na kilka min. Wyjmujemy i czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Do każdej(...)zostawiamy do zastygnięcia. Następnie (najlepiej po kilku godzinach) delikatnie wyjmujemy i rozkoszujemy się własnoręcznie przygotowanymi pralinkami. Galaretka. Galaretka również była z panna cotyy ;) dodałam do niej dodatkowo odrobinę czerwonego wina do podkręcenia smaku. Można ten etap pominąć;) Polecam

Malinowe Pocałunki
Pyszna kolorowa pianka dla księżniczek. 177

zrobić jak nie piankę?  Więc posiadając mleko skondensowane i 3 truskawkowe galaretki byłam w domu. Więc zaczynamy! Składniki: mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka 3 galaretki truskawkowe barwnik spożywczy czerwony np Dr.Oetker Wykonanie: Mocno schłodzone mleko dzielimy na 3 równe części, 1 galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody (ciężko, ale możliwe ;) ). 1 część mleka miksujemy na wysokich obrotach(...)dodajemy przestudzoną galaretkę. Miksujemy na najwyższych obrotach ok 3-4 minuty. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki. Kolejną porcję robimy tak samo dodając troszkę barwnika czerwonego. Wylewamy na warstwę jasną i znów blaszka ląduje w lodówce. 3 porcję robimy identycznie wlewając jedynie dużo więcej barwnika spożywczego. Uzyskując w ten sposób 3 różne odcienie różu. Wstawiamy na kilka godzina

Malinowe Pocałunki
Różowy truskawkowy tort. 172

bardzo smaczny! Składniki: 5 jajek 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 800 ml śmietany 30% woda, sok z cytryny, cukier nesquik truskawkowy odrobina czerwonego barwnika. 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier stale ubijając i żółtka. Wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem(...)masy i przykrywamy kolejnym blatem, który nasączamy i pokrywamy masą. Układamy ostatni blat, nasączamy go i przechodzimy do dekoracji. Użyłam tylki 2D. Łyżeczkę masy odłożyłam do miseczki i dodałam czerwonego barwnika. Taką miksturą wysmarowałam wnętrze rękawa  i włożyłam masę. Pokryłam cały tort małymi rozetkami. Ale Wy możecie go ozdobić według własnego gustu. Tort po przekrojeniu wyglądał

Malinowe Pocałunki
Królowa czerwca. Pyszna tarta truskawkowa, różana panna cotta, czekoladowy spód z ciastek na oleju rzepakowym. 186

łyżki kakao 600 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe syrop różany z płatkami 200 ml śmietany 30 % 200 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny opcjonalnie kilka kropel barwnika czerwonego bita  śmietana i truskawki do dekoracji. Ciastka z olejem rzepakowym: 250 g mąki 1/4 szkl oleju rzepakowego 1/4 szkl wody 1/4 szkl cukru cukier waniliowy Wykonanie:  Wszystkie składniki dokładnie zagnieść(...)lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki. Ewentualnie zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika i w gorącym rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Zimne wylać na truskawki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy wszystko ładnie stężeje udekorować wedle własnego uznania i gustu bitą

Malinowe Pocałunki
Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą 213

mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz  2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka pestek z dyni oliwa z oliwek olej(...)czerwona cebula 50 g gorgonzoli* oregano bazylia tymianek 1/3 łyżeczki ostrej papryki grzanki z ulubionego pieczywa Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Blaszkę z piekarnika polewamy oliwą. Papryki przekrajamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy i również kroimy na pół. Na blaszce układamy pomidory w całości, papryki, cebulę oraz ząbki czosnku w łupinie. Posypujemy ziołami

Mania Gotowania
Chłopski garnek 159

Często zabieram ją w termosie do pracy jako drugie śniadanie. Składniki: - 100 g boczku - 200 g kiełbasy cienkiej - 5 ząbków czosnku - 1 l wody - 5 grzybków suszonych - 1 papryka czerwona - 1/2 małej główki kapusty - 1 łodyga selera naciowego - 1/2 puszki kukurydzy - 5 ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - przyprawy: szczypta gorczycy białej, kminku, pieprzu białego, pieprzu czarnego, papryki czerwonej słodkiej

Zainspirowana w kuchni
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 222

pieczemy. Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój kurczak ważył ponad 2 kg) WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży imbir - chili czerwone z pestkami - olej

SMYKWKUCHNI
Sangria, winno-owocowa ambrozja 204

Sangria, która w orginale  oznacza "krwawienie", to pochodzący z Hiszpanii intensywnie czerwony napój alkoholowy na bazie wina, z dodatkiem m.in. owoców. Napój bardzo przyjemny o orzeźwiający w smaku doskonale sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko. Sangrię znam od dawna, i wbrew panującym trendom powiem, że to jedyna przyswajalna przeze mnie forma konsumpcji wina, którego fanką(...)Pipa", przesympatyczna kelnerka zaserwowała nam istnie niebiański napój!  Z sentymentem podałam go ostatnio na spotkaniu rodzinnym, gdzie zgodnie z oczekiwaniami jego grono wielbicieli znacznie wzrosło ;). Składniki: butelka wytrawnego czerwonego wina 100 ml brandy / cherry lub whisky 150 ml wody gazowanej kostki lodu jabłko pomarańcza cytryna ew. limonka cukier trzcinowy Wykonanie: Do sporego dzbanka wlewamy butelkę wina, dodajemy

Taste Of My Day
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 314

papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie(...)Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, przekrój na pół i ułóż skórą do góry na blasze. Wstaw do piekarnika i opiekaj przez ok. 30 min, aż skórką w wielu miejscach zczernieje. Wyjmij blachę z piekarnika, a papryki przełóż do miski. Przykryj je szczelnie folią plastikową i odstaw na 10 min. Zdejmij folię

Chilli Czosnek i Oliwa
CHILI CON CARNE W WERSJI LIGHT 313

oliwek lub oleju kokosowego - sól, pieprz, chili, oregano, kmin rzymski, dałam także ostrą i słodką paprykę - 3/4 szklanki domowej passaty (lub pomidorów z puszki rozdrobnionych) - 1 mała puszka fasoli czerwonej lub białej, lub pomieszane (ja dałam białą, z braku czerwonej) - 1 mała puszka kukurydzy - natka pietruszki lub kolendra - starty parmezan do posypania W średnim garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną

Smaczne Zdrowe
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 215

Dzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość pracochłonne, ale warte zachodu. Smacznego! Do przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy(...)ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę

Wyprawy kulinarne
Lablabi 199

harrisy - mały pęczek natki z pietruszki  - 4 gałązki kolendry - 4 duże ząbki czosnku (posiekane) - pół puszki pomidorów  -  ja rozszerzałam przepis o 2 łyżki soczewicy czarnej i czerwonej  - 1 łyżka kminu rzymskiego - sól do smaku  PRZYGOTOWANIE: Cieciorkę moczymy przez noc i gotujemy aż bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem(...)Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę  składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje.  Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt.                           Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Drobiowe roladki z papryką na dyniowych kluseczkach 187

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, 4 paseczki żółtej papryki, 4 paseczki czerwonej papryki, 4 paseczki zielonej papryki, 2 plasterki śmietankowego serka, przyprawia do drobiu, bułka tarta, dyniowe kluseczki- przepis tutaj .     Przygotowanie:     Każdą pierś kurczaka przekrawamy na pół i rozbijamy (tak by powstały 4 kotlety). Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron. Na środek(...)układamy paseczki papryki - żółtą, czerwoną i zieloną oraz połowę plasterka serka śmietankowego. Zawijamy roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Dobrze jest je związać nitką, żeby się nie rozleciały. Smażymy na rozgrzanym oleju

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania