czerwony - 5718 przepisów (strona:86/382)

Upiorny napój na Halloween 187

Ostatnia już propozycja na Halloween. Tym razem napój. Zrobiony na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci. Składniki: kilka jabłek sok z czarnej porzeczki lub w wersji alkoholowej czerwone wino ewentualnie czerwony barwnik spożywczy Jabłka obrać ze skórki i ostrym nożykiem powycinać w nich twarze. Zalać sokiem lub winem. Jeśli wycięte otwory są zbyt mało widoczne można do każdego z nich wlać

chwile dla mnie
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach 151

średnia cebula 2 ząbki czosnku 350 g mielonego mięsa dowolnego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cząbru (w oryginalne był kmin rzymski) po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, kolendry ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 100 g ryżu, 1 torebeczka 1 szklanka czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu 2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni 1 puszka pomidorów

Fabryka pomysłów
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. 175

temat wegetarianizmu to dla mnie głupota. Może będzie to dość mocne porównanie, ale nic innego nie pasuje do tej sytuacji, aniżeli "rasizm". Tak, jak ludzie rasy czarnej czy czerwonej są prześladowani i inwigilowani, tak samo bywa w stosunku do wegetarian i wegan. Mogłabym przytoczyć dziesiątki dziwnych pytań i nieprzyjemnych uwag na ten temat, które słyszałam ja, jak również inni niejedzący(...)KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. /własny;/ dla 2-3 osób 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1-2 gałązki romarynu sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Kaszę jaglaną przelewam gorącą wodą na sicie, aby pozbyć się goryczki, która nawet

W kuchni Karmel-itki
Pająki, posypka do ciast, tortów i babeczek 139

barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby.  Składniki: 1 białko  cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony 3 woreczki  folia aluminiowa 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.  2. Do pierwszego woreczka dajemy łyżkę białej masy. Drugą łyżkę lukru farbujemy(...)koloru,wyciskamy nogi i na środku robimy kółko w kształcie brzuszka, wyrabiamy  całą czarna masę. Następnie przecinamy róg białego woreczka i robimy  oczy, tak samo postępujemy z czerwoną masą i tworzymy pyszczki. 4. Starajmy się zrobić krótkie nogi, żeby przy odlepianiu nie odleciały. Pająki na foli zostawiamy na całą noc, nie ruszamy, aby ich nie pokruszyć. Im lepiej

Apetyczna babeczka
Sałatka śledziowa z warzywami 277

Idealna sałatka dla zabieganych, możemy ją zrobić w pół godziny. Śledzie i warzywa tworzą pyszną smakową kompozycję. Składniki: 5-6 solonych filetów śledziowych  puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4 kiszone ogórki 3 jaja ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz 1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy

Apetyczna babeczka
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 462

często ponad 420 kcal! A dodatki? Niżej przedstawiam kaloryczność możliwych, lekkich dodatków: (sporządzone na podstawie  strony ILE WAŻY  : Zielone - do 50 kcal Pomarańczowe - do 160 kcal Czerwone - zabronione! Plaster pomidora: 3 kcal Ogórek (5 plasterków): 3 kcal Liść sałaty: 1 kcal Garść świeżego szpinaku: 4 kcal Papryka czerwona: 28 kcal/100 g Łyżka kukurydzy konserwowej: 16 kcal Łyżka większości

Czarnawisienka
WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 193

staje się naczelnym sprzętem fotograficznym. Porażka. Ale jeść trzeba.  WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY,  ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI. /własny;/ na 2-3 porcje 2 duże marchewki 1 duża czerwona papryka 2-3 ziemniaki 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 puszka soczewicy w zalewie posiekany pęczek pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego

W kuchni Karmel-itki
Szybka Lasagne 371

gotowanej w plastrach 1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego) ok 1 litr wody 2 kulki mozzarelli 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 100 g sera żółtego 60 ml czerwonego wina 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone(...)smażyć kilka minut do momentu aż straci różowy kolor. Wlać czerwone wino, passatę oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 5 minut pod przykryciem. Jajka oraz mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno naczynia wlać dwie chochle rzadkiego sosu pomidorowego następnie ułożyć warstwę z płatów lasagne - zużywając mniej więcej 1/4 . Wlać kolejna porcję sosu

Złote przepisy
Łosoś wędzony jedzie do pracy 367

którą możesz poczęstować gości lub zabrać na drugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi. Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie : Makaron gotuję al dente, cedzę i studzę. Z łososia sałatkowego tylko większe

Mechanik w kuchni
Bułki drożdżowe faszerowane 230

zostało. Można je zrolować po obłożeniu farszem, ale ja tym razem zrobiłam w cieście małe wgłębienie i tam nałożyłam trochę pasty paprykowej, pokrojoną w kostkę żółtą i czerwoną paprykę, kawałki salami i żółtego sera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują(...)mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, pasta paprykowa ser żółty kiełbasa salami- ok. 16 plastrów 1 papryka czerwona i żółta zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 142

Marynata : ½ łyżeczki  tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½  szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć  do moździerza  i rozetrzeć . Czosnek rozetrzeć  nożem na desce i posiekać. Oliwę wlać(...)patelni  grillowej, a następnie przełożyć  na inną patelnię, nakryć   folią aluminiową i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 100 C na około 6 minut. Zdeglasować patelnię czerwonym winem. Zdeglasować – czyli wlać niewielką ilość płynu ( w naszym przypadku wina), po zdjęciu z patelni steków. Chodzi o odzyskanie przypalonych cząstek mięsa i aromatów w celu uzyskania sosu. O czym

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka śledziowa. 373

Fasola czerwona [TUTAJ] 2 śledzie, matiasy w oleju 2 cebule średnie 2 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane 1 puszka fasoli czerwonej [TUTAJ] 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić w paseczki .Wsypać osączoną i przepłukaną na sicie fasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Przecier wymieszać z ketczupem, dodać do sałatki

Kulinarny karnet Christophera
Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 166

kulka mozzarelli-125g 4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille 3 łyżki sosu Worcestershire 200ml soku z gruszek 1 łyżka masła 3 łodygi selera naciowego 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona 200 g ryżu Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon. Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez 5-10 min. W lekko natłuszczonym(...)naczyniu żaroodpornym ułożyć filety. Gruszki wyjąć z marynaty , położyć na każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli. Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli. Zapiekać  w temp.170 stop. przez 15 min. Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę . . Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją  sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku

Kulinarny karnet Christophera
Malinowa zupa po skandynawsku. 143

kategorii jaka przypadnie biesiadnikom do gustu. Smak i aromat wspaniały . 50 dag malin 125 ml soku pomarańczowego 50 ml soku z cytrynowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml wina czerwonego, Argentyna Celebro [TUTAJ] 1-2 pomarańcze kwaśna śmietana listki mięty Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy ,sok cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze(...)wymieszać. Gotować na średnim ogniu ,ciągle mieszając ,aż roztwór lekko zgęstnieje i stanie się klarowny. Schłodzić . Dodać resztę malin i wlać czerwone wino Celebro. Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita. Do każdej miseczki włożyć po kilka cząstek pomarańczy i zalać zupą. Podawać z kwaśną śmietaną i listkiem mięty. Wino używane do potraw musi być dobrej jakości

Kulinarny karnet Christophera
Rozmarynowy łosoś z cieciorką. 171

Łosoś z rozmarynem. Składniki: 250g łososia świeżego 2 gałązki rozmarynu świeżego 2 pomidory średnie 1 małe chilli czerwone 1 czerwona cebula mała 2 ząbki czosnku 30 ml wina białego 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oregano   1 łyżka natki pietruszki 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie: Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania