faszerowana papryka jest pyszna i zdrowa :) SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe 2 papryki czerwone 1 cebula 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) 1 woreczek ryżu sól,pieprz czerwona słodka papryka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode
Moje Kuchenne Rewelacjepół słoiczka koncentratu, podsmażając go lekko ok. 2 min (wtedy pozbędziemy się surowego smaku). Jeśli mamy pomidory wrzucamy je z zalewą do mięsa. Następnie dokładnie mieszamy całość. 6. PAPRYKA CZERWONA + KUKURYDZA + FASOLA + OREGANO (10 min): paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka, kukurydzę odsączamy z zalewy i też dorzucamy (u nas zabrakło, więc na zdjęciach wersja bez kukurydzy), natomiast
Nerds Kitchensycąca sałatka szefa z indykiem. Można ją zapakować do lunch boxa i zabrać do pracy, szkoły albo na wycieczkę. Składniki: mieszanka sałat 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 pierś z indyka 270 g sera feta 2 ogórki gruntowe 50 g kiełków rzodkiewki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 krople tabasco 50 g startego parmezanu(...)osuszamy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni z przyprawą do kurczaka, serem parmezanem i tabasco - ostudzamy. Sałaty myjemy i rwiemy do dużej miski, ogórka, paprykę żółtą i czerwoną kroimy w kosteczkę, dodajemy ser feta pokrojonego również w kostkę, dodajemy kiełki i indyka. W mikserze do sałatek łączymy składniki do sosu
Niezły Młynekkanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli
Wyprawy kulinarnegreckiej nie używają sałaty i taką też wersję przygotowałem i polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 dużego ogórka, 3 średnich pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 białej cebuli (można zastąpić czerwoną), 1 ząbka czosnku, 150 gram sera feta, 50 gram oliwek czarnych, 50 gram oliwek zielonych, 1 cytryny, suszonego oregano, oliwy z oliwek extra virgin. W przypadku wszystkich dań opartych(...)której zamierzałem podać sałatkę. W podobnej wielkości kostkę pokroiłem pomidory i położyłem je na ogórka. Pół białej cebuli, która ma dość słodki smak (ewentualnie można zastąpić ją cebulą czerwoną) pokroiłem w piórka, porozdzielałem je palcami i posypałem je po wierzchu ogórka i pomidorów. Pół zielonej papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i białych błon, które są dość gorzkie i pokroiłem w cienkie
Wyprawy kulinarnekawałkach 2 łyżki zielonego groszku (50g) - u mnie młody groszek z Ojcowej działeczki ogrodniczej, który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g) 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę 1 ogórek kiszony (30g) - mały 1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU ) sól
Grunt to przepis!odpowiedź. Tym razem sięgnęłam po nowe inspiracje za ocean i wypróbowałam typowy tort amerykański. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Każdy znalazł w tym cieście coś dla siebie:) ja czerwone ciasto, przyjaciółka masę a moja mama stwierdziła, że całość jest pyszna i w ten sposób można dogodzić każdemu:) Polecam wszystkim to ciasto, jest bardzo smaczne więc nie będę długo opisywać(...)przepisem: Składniki: ciasto: 250 g masła 320 g cukru 4 jajka 370 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 4 łyżki kakao 30 ml barwnika spożywczego kolor czerwony masa: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 500 ml śmietany kremówki Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i barwnikiem spożywczym. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy maślankę i miksujemy
ciastkarnia na kruchym spodzieSzybkie, sycące danie z samych warzyw. Idealne na kolację czy obiad. A już z jesienią leczo kojarzy mi się najbardziej. Robicie leczo? Lubicie? Składniki : * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 4 pomidory * 2 średnie cukinie * 3 łyżki oliwy z oliwek * czerwona mielona papryka słodka i ostra * sól, świeżo mielony czarny pieprz * mieszanka przypraw do leczo Przygotowanie : Cebulę pokroić
Magiczne Życie MartySycąca orientalna zupa z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego. Jest pikantna, dzięki czemu idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 200 ml mleka kokosowego 300 g passaty pomidorowej 2 szklanki wody cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka garam masali 1/2 łyżeczki chilli sok z 1/2 limonki sól, pieprz świeża
wyzwania kuchennejako przekąską na imprezie. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (można oczywiście ciasto przyrządzić samemu) 100g sera koziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta
Kolizje Smakówczasu)może to być gotowany ryż, czy kasza. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: około1h Składniki: 0,5 kg mięsa ( np. łopatki albo gotowej mieszanki gulaszowej) Cebula Papryka ( ja użyłam czerwonej, ale równie dobrze może to być po pół żółtej i pół czerwonej) Szklanka bulionu ( jeśli akurat nie mamy może być z kostki) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki + pół
Kolizje Smakówozdabiania muffinek mimo, że część elementów przygotowanych do dekoracji znikała w jego małym brzuszku :) Składniki: 10 muffinek np. piernikowych z bakaliami 80g czekolady ciemnej gorzkiej 80g serka homogenizowanego 10 czerwonych draży Ok. 20 precelków Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odkładamy pół łyżeczki na oczy reniferów. Stopioną czekoladę mieszamy z serkiem homogenizowanym zostawiając pół łyżeczki serka(...)Powstałą masą smarujemy babeczki, następnie w miejsce nosa kładziemy czerwoną drażę. Przy pomocy serka w miejscu oczu robimy plamki, a w sam ich centrum przy pomocy czekolady źrenice. Precelki układamy w miejscu uszu i gotowe. Można wreszcie zajadać
Kolizje SmakówWiem, wiem tradycyjny hamburger nie ma w sobie żadnych dodatków. Składa się z czerwonego mięsa doprawionego solą i pieprzem. I faktycznie jeśli mamy dobrej jakości mięso nie potrzebuje ono żadnych dodatków. Idealnie kiedy mamy wybrany kawałek np. łopatki, który zmielą nam w sklepie lub sami zmielimy w domu. Wówczas możemy przygotować pyszny usmażony lub upieczony na ruszcie hamburger. Aczkolwiek(...)zielony ogórek · czerwona cebula* · 5 bułek
Kolizje Smakówkurczakiem i batatami Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej 1 średnia marchewka 200-300 g batatów (użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku(...)łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy Bombay Masala z Kotani) Lub własna mieszanka przypraw: 1/3 łyżeczki kurkumy około 4 rozgniecione ziarna kolendry
Mania GotowaniaNajsłodsze są te pomarańczowe i lekko czerwone. Rosną przy polnych lub leśnych ścieżkach. Często zapomniane a takie aromatyczne ... śliweczki o wdzięcznej nazwie mirabelki. Marmolada z mirabelek jest kwaskowata dlatego najlepiej komponuje się ze słodkimi ciastami. Polecam ją do przekładania tortów, naleśników i nadziewania rogalików. Składniki: mirabelki cukier Mirabelki płuczemy i smażymy na małym ogniu. Można na początku dodać odrobinę(...)wody, żeby owoce nie przypaliły się zanim puszczą sok. Dodajemy cukier w ilości pół kilo na każdy kilogram owoców. Jeśli wybierzemy tylko czerwone mirabelki ilość cukru możemy zredukować. Owoce smażymy aż się rozpadną. Przecieramy przez sito tak aby grube skórki i pestki nie trafiły do marmolady. Znów gotujemy aż zgęstnieje i przekładamy do wyparzonych słoików
prawdziwe jedzenie