meksykańsku, wyszło trochę inaczej. Ale jest na ostro i sycąco, więc spełnia podstawowe wymagania. Taki makaron na szybko, np. na kolację. Składniki: opakowanie makaronu małe muszelki cebula puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz chili Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W garnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać(...)pomidory w puszce, czerwoną fasolę i koncentrat. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smak zaostrzyć za pomocą szczypty chili. Sos wymieszać z makaronem. Podgrzać, pozwolić by makaron wchłoną trochę sosu
Pasja SmakuPrzepis przyniesiony z pracy. Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka. U mnie pojawiła się na niedzielnym grillu. Składniki: brokuł 2 zupki chińskie puszka czerwonej fasoli średnia cebula 2 ząbki czosnku koperek sól, pieprz majonez Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić i podzielić na jeszcze mniejsze kawałeczki. Cebulę drobno posiekać, można też sparzyć ją wrzątkiem dzięki(...)czemu będzie mniej ostra. Makaron z zupki chińskiej i część przypraw zalać wrzątkiem i przykryć pokrywką. Poczekać aż makaron napęcznieje i przełożyć go do miski. Dodać brokuły, cebulę, czerwoną fasolę, drobno pokrojony czosnek i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z majonezem. Podawać schłodzoną. insertCookd("1f58543b439bed584844f218806f319f
Pasja Smakuminut i mogłyśmy się nią zajadać. Nie oszukuję, jej przygotowanie to naprawdę ok. 10-15 minut. W sam raz na niespodziewanych gości. Składniki: 2 pęczki szczypiorku 1 puszka czerwonej fasoli 25 dag żółtego sera 3 wędzone udka z kurczaka sól, pieprz majonez Wykonanie: Szczypiorek drobno posiekać, mięso z kurczaka i żółty ser pokroić w kostkę. Z czerwonej fasoli odlać
Pasja Smakuwyszły bardzo fajne :) W sam raz do odgrzania następnego dnia lub do zjedzenia na zimno. Składniki: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka sól, pieprz chili, bazylia, oregano 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 6 plastrów szynki 1/2 pęczka szczypiorku 10 dag startego żółtego sera 1 jajko Wykonanie: Mąkę, mleko i jajko połączyć za pomocą trzepaczki. Dodać kukurydzę, pokrojoną w kostkę(...)czerwoną paprykę i szynkę, posiekany szczypiorek i żółty ser. Doprawić do smaku przyprawami i ziołami. Na rozgrzanej patelni umieszczać porcje przygotowanego ciasta starając się uformować placuszki. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dipami lub bez niczego
Pasja Smakubiała część - 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie) - 3-4 wątróbki drobiowe - 2 jajka - sól , pieprz, + cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsi Dodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku(...)miękkości oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tuszkę kroimy na małe kawałki , solimy i lekko pieprzymy i obsmażamy na małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę masła. Do gotowego ( miękkiego ) nadzienia dodajemy
Smaczne Zdrowepożywna, rozgrzewająca i baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości - 1l bulionu (lub wody) - 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody - 1kg ziemniaków - 4 ząbki czosnku - 3 cebule - 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku - po strąku papryki żółtej, zielonej i czerwonej - sól - szczypta chilli (nie trzeba) Łazanki: - 100g mąki ( u mnie orkiszowa typ750) - 1 jajko - sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem
Smaczne ZdroweEton Mess to angielski deser, w swojej klasycznej wersji łączy bitą śmietanę, truskawki i pokruszone bezy. Ja do przygotowania mojego „kuchennego bałaganu” wykorzystałam oprócz truskawek inne owoce sezonowe: czerwone porzeczki i jagody, a bezy mają u mnie kawowy smak. Latem nie ma lepszego deseru niż eton mess. Proporcje w tym deserze nie są najważniejsze, ja wymieszałam według moich preferencji smakowych(...)przygotujcie Eton mess tak jak Wam w duszy gra. Polecam Składniki: truskawki, porzeczki, jagody 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 300 ml śmietany kremówki 30% bezy kawowe Płuczemy czerwone porzeczki i jagody na durszlaku. Umyte truskawki bez szypułek kroimy w ćwiartki. Kilka sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem waniliowym, pozostawiamy aby owoce puściły niewielką ilość soku. Schłodzoną wcześniej śmietanę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAkurat miałam schab i kiszoną kapustę a do tego troszkę świeżych kurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz(...)szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki pszennej, natka pietruszki do posypani. Wykonanie Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. 1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu
Z miłości do słodkościprzede wszystkim syci na długo. Pęczak z kolorowymi warzywami Do przygotowania kaszy: - szklanka pęczaku - 2 szklanki wody - szczypta soli do smaku - pół szklanki mleczka kokosowego Warzywa: - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 1 cebula czerwona - pęczek koperku - kilka liści świeżego szpinaku - świeżo mielony pieprz - papryczka jalapeno (może być z zalewy) - chili - oregano - oliwa z oliwek z tymiankiem
Sajkofanka smakudomu z najbliższymi, może warto wstać nieco wcześniej i przygotować dla najbliższych kolorowy i pożywny omlet. Uwierzcie, że naprawdę warto! :) Omlet z warzywami 6 jaj cukinia zielona cebula czerwona papryka czerwona kapary kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku pieprz, sól chili pieprz cayenne oregano olej rzepakowy rukola Na patelni wylewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulkę pokrojoną w kostkę wraz
Sajkofanka smakuwyjściu z domu o poranku nosek szybko zaczyna robić się czerwony, a na oknach widok przesłania nam szron to znak, że z dnia na dzień będzie robić się coraz zimniej. Żeby nieco rozgrzać się od środka musimy teraz spożywać dużo więcej ciepłych posiłków, które ułatwią nam wyjścia z domu i dodadzą mnóstwa energii. Dziś idealny przepis zarówno na śniadanie(...)może uda mi się Was czymś zaskoczyć? Oby! Miłego dnia smakosze i smakoszki! :) Kasza jaglana na ostro szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 2 papryczki chili: zielona i czerwona 4 ząbki czosnku świeża pietruszka pół kostki sera typu feta oliwa z oliwek sól, pieprz garść sezamu Zabieramy się do pracy. Jaglankę płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami
Sajkofanka smakutłuszczu, przy tym niezwykle smaczne i słodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień - po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować :) Marynatę przygotowałam na bazie czerwonego wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko(...)przetworów, które zrobiłam latem. Idealnie wpasował się tu chutney rokitnikowo-dyniowy, na który przepis podałam Wam wcześniej. Do tego marynowany kołpaczek i wytrawna konfitura z aronii na bazie czerwonego wina i octu balsamicznego. Mięso pokroiłam w plastry i wraz z dodatkami ułożyłam na talerzu. Gdybym miała więcej na pewno zaprosiłabym Was do siebie - było pysznie
Sajkofanka smakuczytelnicy :) Wszystkiego najsmaczniejszego! Steki z rostbefu - 2 kawałki rostbefu wołowego (każdy o masie 200g) - oliwa z oliwek - świeżo mielony pieprz - sól - kiść pomidorków koktajlowych - pół szklanki wytrawnego wina czerwonego Na patelni rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wyłóż steka i smaż 3 minuty. Po tym czasie przełóż go delikatnie na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie(...)soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły. Na tłuszczu, który pozostał ze smażenia połóż kiść pomidorów koktajlowych i przesmaż, aż skórka lekko popęka, a pomidorki delikatnie zmiękną. Przygotuj sos: czerwone wino zredukuj na ogniu, by nabrało nieco gęstszej konsystencji. Podaj gotowe na talerz
Sajkofanka smakumoja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu - zajadajcie ze smakiem! Kurczak curry - pierś z kurczaka (tzw. serduszko) - przyprawa curry - mielona kozieradka - sos sojowy - świeża natka pietruszki - połowa ostrej czerwonej papryczki chili Placki ziemniaczano - cukiniowe - 1 cukinia - 8 ziemniaków - 1 jajo całe + 2 białka - 2 czubate łyżki mąki żytniej razowej -sól, pieprz Cukinię i ziemniaki dokładnie myjemy. Cukinię ze skórką(...)żeby nie robić tego za długo, gdyż pierś z kurczaka jest delikatnym mięsem i łatwo je wysuszyć smażąc. Gdy kurczak będzie gotowy dodajemy pęczek posiekanej natki pietruszki i połowę czerwonej papryczki chili. Podajemy ;) Możemy przygotować ulubiony dip do placuszków lub lekko posolić - Smacznego
Sajkofanka smakuJajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance Dwie porcje: - 3/4 rondelka wody - łyżka octu (może być winny) - 2 jaja - 2 kromki chleba pełnoziarnistego - cebula czerwona - ząbek czosnku - kilka listków roszponki - papryka marynowana ze słoiczka - 2 plastry sera koziego Dresing: - łyżka miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy francuskiej - pieprz, sól Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę(...)odcinamy skórki i smarujemy delikatnie masłem z czosnkiem. Na suchej, rozgrzanej patelni układamy grzanki i smażymy z obu stron na rumiano. Na grzance układamy plasterek sera koziego, następnie plastry czerwonej cebuli, paprykę, roszponkę i jajo. Na koniec polewamy dresingiem musztardowo-miodowym i podajemy na stół. Idealny początek dnia
Sajkofanka smaku