zupa krem z pomidorów koktajlowych, dlaczego z takich? Gdyż nie trzeba ich parzyć, ani obierać z nich skórki, podczas duszenia same się rozpadają. Kilka dodatków w postaci świeżego tymianku, czerwonej cebulki i czosnku powoduje, że zupa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Idealnie gładka, pyszna Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów: Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła 1 posiekana(...)czerwona cebulka sól i pieprz do smaku 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka świeżych listków cytrynowego tymianku 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Masło topimy w rondelku, wrzucamy posiekaną cebulkę, solimy, szklimy. Dodajemy posiekany czosnek, listki tymianku i dusimy razem chwilkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory koktajlowe dusimy je na małym ogniu tak długo, aż się rozpadną. Wlewamy 1,5 szklanki wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki, osuszonej i posiekanej 1 łyżka jabłkowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybkie, smaczne i przede wszystkim pożywne kotleciki z dodatkiem czerwonej papryki. Idealne na obiad i kolację, na zimno i ciepło. Musicie się poczęstować! Koniecznie! Składniki : * filet z kurczaka - około 400g * średnia czerwona papryka * jajko * mała cebula * ząbek czosnku * 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej * sól, pieprz i ulubione zioła do smaku Przygotowanie : Kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę
Magiczne Życie Martywyszły gołąbki bez zawijania:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g kapusty 200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków ok. 1,5 litra bulionu olej do smażenia Kapustę drobno poszatkuj, posól solą i odstaw(...)około 10 minut, p okrojoną w kostkę cebulę uduś na patelni. Do miski włóż kapustę, mięso, ryż, połowę uduszonej cebuli, wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól, pieprz, paprykę czerwoną. Całość dokładnie wymieszaj (wyrób ręką:). Z gotowej masy formuj gołąbki, obtaczaj je w mące i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na oleju. Obsmażone przełóż do dużego rondla
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaswoim podstawowym składzie ma pomidora, paprykę i papierówki. Sweet Relish: Składniki na 2 słoiczki 250 ml: 1 bardzo duży pomidor lub 2 mniejsze 2 papierówki 1 cebula dymka 1 czerwona cebula 1 ogórek konserwowy 1 słodka czerwona papryka 1 ząbek czosnku sól ziołowa prowansalska do smaku ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 3 czerwone papryki 2 duże pomidory malinowe cebula papryka czerwona w proszku sól i pieprz do smaku oliwa Przygotowanie: Do garnka wlewamy oliwę, aby pokryła dno, wrzucamy cebulą pokrojoną w piórka i podsmażamy razem z papryką w proszku, cały czas mieszamy. Gdy cebula nabierze ładnego koloru papryki wrzucamy paprykę pokrojoną w paski, oczyszczoną
Moja smaczna kuchniaBardzo lubię agrest, czerwony, czy też zielony, jak byłam dzieckiem, to jeździliśmy do babci, która miała piękne, szczepione krzewy czerwonego agrestu i malin. Miała też krzaki zielonego agrestu. Zawsze wtedy obdarowani tymi owocami przerabialiśmy je na pyszny dżem z agrestu, z malin robiliśmy soki. Ja bardzo lubiłam jeść te owoce nieprzetworzone, prosto z krzaka. Zielony agrest, jeszcze niedojrzały zasypywany był
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzyszła pora na kolejne owoce sezonowe, czerwone mirabelki i brzoskwinie, o tej porze roku świetnie pasują do placków i ciast z owocami. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką . A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym , obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto(...)szklanka cukru karmel z wanilią w młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 150 ml mleka czerwone mirabelki brzoskwinie 1 łyżka domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMirabelki (czerwone i żółte) to śliwki, które u nas rosną wszędzie, nawet nad jeziorem widziałam kilka drzew. Znów mirabelki wracają do łask. Piotrek mówi na nie chwasty. Ale na moją prośbę przyniósł ich cały koszyk. One są takie ładne, słodkie. Można z nich zrobić dżemy, kompoty, ja dzisiaj upiekłam z nimi tartę. My nie wyobrażamy sobie aby przynajmniej(...)się duża 4 osobowa rodzina. Są bardzo sycące. Jeśli chcemy by knedle były bardzo słodkie to stosujemy więcej cukru do posypania, można też osłodzić wodę do gotowania knedli. Składniki: - czerwone mirabelki - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 7 łyżek mąki pszennej - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków + 1 łyżka do gotowania knedli - słupki migdałów masło cukier trzcinowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŻółte i czerwone mirabelki to śliwki, które u nas rosną wszędzie, nawet nad jeziorem widziałam kilka drzew, za działkowym płotem, czy po prostu przy bocznych drogach. Jako dziecko rzucaliśmy się nimi podczas zabawy, jak nam się chciało pić i jeść to zaspokajały te pragnienia, bo mirabelki są smaczne i słodkie owoce, według mnie niedoceniane. Znów mirabelki wracają do łask. Piotrek(...)koszyk. One są takie ładne, słodkie. Można z nich zrobić dżemy, kompoty, upiekłam z nimi tartę, zrobiłam też knedle z mirabelkami. Ja postanowiłam dzisiaj przygotować kompot z mirabelek, tych czerwonych, żółte mirabelki czekają na swój czas.. U nas zawsze do obiadu był kompot. Czy ktoś jeszcze przygotowuje kompoty? Współczesne rodziny wychowane są na colach, pepsi, syropach bez owoców
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPowidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowywał do tej pory Piotr. Robił powidła ze śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim moim odkryciem są czerwone mirabelki. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Poprosiłam więc Piotra aby mi je przywiózł, drzewo z mirabelkami, które sobie upatrzyłam jest niczyje, mirabelki rosną sobie niedaleko działki mojego taty, w gąszczu(...)przygotowałam więc knedle z mirabelkami , kompot z mirabelek. Postanowiłam też przygotować powidła śliwkowe z mirabelek, okazały się najlepszymi powidłami śliwkowymi jakie jadłam do tej pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię Piotrek moje są jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębefsztyk tatarski, drugie pół na bitki . Nie każdy lubi takie surowizny, ale w naszym tatara jedzą wszyscy. Na blogu jest już przepis na tatara , ale wtedy dodałam do niego czerwoną cebulkę i odrobinę maggi. A Wy lubicie to danie? Wołowinę na tatara siekamy lub mielimy i podajemy przynajmniej u nas z żółtkami, drobno siekaną cebulką i kiszonymi ogórkami, całość doprawiamy(...)gotowca. Bo smak befsztyka zależy od wołowiny, powinna to być polędwica lub inna chuda część przedniej wołowiny, oraz od dodatków, mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka lub czerwona cebula, marynowane grzyby np.prawdziwki lub pieczarki. Niezbędne do tatara są również dobra oliwa, która doskonale łączy mięso, sól i pieprz, oraz żółtka ze świeżych jajek. Niektórzy przed podaniem łączą wszystkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. Od pewnego czasu w sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę(...)czasu, nie musimy się potem bawić w przecieranie puree pomidorowego przez sito. Nie należy też się przerażać bladym kolorem zmiksowanej pomidorowej masy, gdyż podczas gotowania koncentrat pomidorowy nabiera intensywnie czerwonego, typowego koloru koncentratu jak ze sklepu. Jednak gdy nie macie szklanego blendera umyte, nie uszkodzone pomidory nacinamy na krzyż i parzymy we wrzątku 1-2 minuty, schładzamy w zimnej wodzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSierpień i wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. W sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę(...)czasu, nie musimy się potem bawić w przecieranie zmiksowanych pomidorów przez sito. Nie należy też się przerażać bladym kolorem zmiksowanej pomidorowej masy, gdyż podczas gotowania sos pomidorowy nabiera intensywnie czerwonego, typowego koloru koncentratu jak ze sklepu. Jednak gdy nie macie szklanego blendera umyte, nie uszkodzone pomidory nacinamy na krzyż i parzymy we wrzątku 1-2 minuty, schładzamy w zimnej wodzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnasze dania miały być smacznie, ale przede wszystkim fotogeniczne, miały wyglądać bosko na zdjęciach. Ja przygotowałam słuchając dyskretnych porad Beaty kolorowe koreczki: kulki z naturalnego serka Alemette wymieszane z czerwoną papryką, obtoczone siekanymi ziołami, na grillowanych plasterkach żółtej i zielonej cukinii, między które zostały włożone grzanki z razowego chleba, całość zwieńczona ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem bazylii i kolendry. Koreczki(...)zostały ułożone na czerwonych talerzach, które doskonale podkreślały kolory. Zdjęcia koreczków wykonałam samodzielnie, sami oceńcie jak mi poszło i zapraszam do wypróbowania przepisu. Na warsztaty stawili się blogerzy w większości znani mi blogerzy: Alicja Drzewiecka z bloga Wielki Apetyt Ja – Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom Marta Łasocha – Waniliowy smoczek Iwona Świerczyńska – Blogotowanie Michał Staszczyk – Paszczak Gotuje Asia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię