czerwony - 5718 przepisów (strona:95/382)

Knedle z mirabelkami i migdałami (knedle ze śliwkami) 244

Mirabelki (czerwone i żółte) to śliwki, które u nas rosną wszędzie, nawet nad jeziorem widziałam kilka drzew. Znów mirabelki wracają do łask. Piotrek mówi na nie chwasty. Ale na moją prośbę przyniósł ich cały koszyk. One są takie ładne, słodkie. Można z nich zrobić dżemy, kompoty, ja dzisiaj upiekłam z nimi tartę. My nie wyobrażamy sobie aby przynajmniej(...)się duża 4 osobowa rodzina. Są bardzo sycące. Jeśli chcemy by knedle były bardzo słodkie to stosujemy więcej cukru do posypania, można też osłodzić wodę do gotowania knedli. Składniki: - czerwone mirabelki - 1 kg ziemniaków - 2 jajka - 7 łyżek mąki pszennej - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków + 1 łyżka do gotowania knedli - słupki migdałów masło cukier trzcinowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kompot z mirabelek 146

Żółte i czerwone mirabelki to śliwki, które u nas rosną wszędzie, nawet nad jeziorem widziałam kilka drzew, za działkowym płotem, czy po prostu przy bocznych drogach. Jako dziecko rzucaliśmy się nimi podczas zabawy, jak nam się chciało pić i jeść to zaspokajały te pragnienia, bo mirabelki są smaczne i słodkie owoce, według mnie niedoceniane. Znów mirabelki wracają do łask. Piotrek(...)koszyk. One są takie ładne, słodkie. Można z nich zrobić dżemy, kompoty, upiekłam z nimi tartę, zrobiłam też knedle z mirabelkami. Ja postanowiłam dzisiaj przygotować kompot z mirabelek, tych czerwonych, żółte mirabelki czekają na swój czas.. U nas zawsze do obiadu był kompot. Czy ktoś jeszcze przygotowuje kompoty? Współczesne rodziny wychowane są na colach, pepsi, syropach bez owoców

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 148

Powidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowywał do tej pory Piotr. Robił powidła ze śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim moim odkryciem są czerwone mirabelki. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Poprosiłam więc Piotra aby mi je przywiózł, drzewo z mirabelkami, które sobie upatrzyłam jest niczyje, mirabelki rosną sobie niedaleko działki mojego taty, w gąszczu(...)przygotowałam więc knedle z mirabelkami , kompot z mirabelek. Postanowiłam też przygotować powidła śliwkowe z mirabelek, okazały się najlepszymi powidłami śliwkowymi jakie jadłam do tej pory, do tego i cudowny czerwony kolor. Przepraszam Cię Piotrek moje są jednak lepsze Powidła z mirabelek doskonale będą się nadawać jako nadzienie do pączków, rogalików lub do smarowania pieczywa. Dzisiaj wyjadałam powidła prosto z garnka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 219

befsztyk tatarski, drugie pół na bitki . Nie każdy lubi takie surowizny, ale w naszym tatara jedzą wszyscy. Na blogu jest już przepis na tatara , ale wtedy dodałam do niego czerwoną cebulkę i odrobinę maggi. A Wy lubicie to danie? Wołowinę na tatara siekamy lub mielimy i podajemy przynajmniej u nas z żółtkami, drobno siekaną cebulką i kiszonymi ogórkami, całość doprawiamy(...)gotowca. Bo smak befsztyka zależy od wołowiny, powinna to być polędwica lub inna chuda część przedniej wołowiny, oraz od dodatków, mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka lub czerwona cebula, marynowane grzyby np.prawdziwki lub pieczarki. Niezbędne do tatara są również dobra oliwa, która doskonale łączy mięso, sól i pieprz, oraz żółtka ze świeżych jajek. Niektórzy przed podaniem łączą wszystkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 270

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. Od pewnego czasu w sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę(...)czasu, nie musimy się potem bawić w przecieranie puree pomidorowego przez sito. Nie należy też się przerażać bladym kolorem zmiksowanej pomidorowej masy, gdyż podczas gotowania koncentrat pomidorowy nabiera intensywnie czerwonego, typowego koloru koncentratu jak ze sklepu. Jednak gdy nie macie szklanego blendera umyte, nie uszkodzone pomidory nacinamy na krzyż i parzymy we wrzątku 1-2 minuty, schładzamy w zimnej wodzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 594

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. W sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę(...)czasu, nie musimy się potem bawić w przecieranie zmiksowanych pomidorów przez sito. Nie należy też się przerażać bladym kolorem zmiksowanej pomidorowej masy, gdyż podczas gotowania sos pomidorowy nabiera intensywnie czerwonego, typowego koloru koncentratu jak ze sklepu. Jednak gdy nie macie szklanego blendera umyte, nie uszkodzone pomidory nacinamy na krzyż i parzymy we wrzątku 1-2 minuty, schładzamy w zimnej wodzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty fotograficzne Almette 150

nasze dania miały być smacznie, ale przede wszystkim fotogeniczne, miały wyglądać bosko na zdjęciach. Ja przygotowałam słuchając dyskretnych porad Beaty kolorowe koreczki: kulki z naturalnego serka Alemette wymieszane z czerwoną papryką, obtoczone siekanymi ziołami, na grillowanych plasterkach żółtej i zielonej cukinii, między które zostały włożone grzanki z razowego chleba, całość zwieńczona ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem bazylii i kolendry. Koreczki(...)zostały ułożone na czerwonych talerzach, które doskonale podkreślały kolory. Zdjęcia koreczków wykonałam samodzielnie, sami oceńcie jak mi poszło i zapraszam do wypróbowania przepisu.   Na warsztaty stawili się blogerzy w większości znani mi blogerzy: Alicja Drzewiecka z bloga Wielki Apetyt Ja – Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom Marta Łasocha – Waniliowy smoczek Iwona Świerczyńska – Blogotowanie Michał Staszczyk – Paszczak Gotuje Asia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) 331

pory przygotowywałam z żołądków wołowych lub wieprzowych, gotowałam je na żeberkach, albo innym mięsie, doprawiałam je tak jak nauczono mnie w domu, z majerankiem, gałką muszkatałową i czerwoną papryką. Przykładowy przepis na Flaki . Tym razem postanowiłam przygotować żołądki drobiowe (flaczki drobiowe)   SKŁADNIKI na flaczki drobiowe 1/2 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 1/2 selera, 2 marchewki, 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 2 żeberka wieprzowe 1 łyżeczka papryki czerwonej, 1 łyżka majeranku + świeży majeranek 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone żołądki drobiowe zalewamy wodą, zagotowujemy i odlewamy wodę. Wkładamy żołądki ponownie do garnka, dodajemy żeberka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1311

mama, ja się staram, nawet bardzo, ale nie mogę odtworzyć tego smaku, który mam w pamięci. Tym razem sałatkę jarzynową postanowił przygotować Piotrek, dodał do niej trochę kolorowej papryki: czerwonej i żółtej, moim zdaniem ten dodatek sprawdził się w tej potrawie, jest to pewne urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane(...)pietruszka, 1/2 dużego selera, 5 szt ziemniaki, 4 szt ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka gotowane, 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej, do smaku sól pieprz Warzywa myjemy i gotujemy bez obierania ze skóry. Ziemniaki gotujemy w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie al dente. Warzywa odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ktoś nam podłożył świnię! …. 185

paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi , miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona i szczerze mówiąc już mi się nie chciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam(...)pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami - tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) - moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki 203

Poland. Pogrupowano nas w pary, tym razem nasz blogowy duet nie został rozdzielony, więc wymyśliliśmy, że przygotujemy zupę ogórkową z papryką. Wołowinę zastąpiliśmy kurczakiem -pierś, wykorzystaliśmy paprykę zieloną i czerwoną. Było też masło i bardzo dużo śmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla lub wydobywa smak potrawy. A że ogórków były śladowe(...)dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam.   Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 2 szt. świeże liście laurowe, sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z siekanego schabu 535

kurczaka lub mięso z udek, mięso z indyka też się nadaje. Przedstawiam Wam mój pyszny pomysł na smażone kotleciki z siekanego schabu. Składniki: 8 plastrów schabu 1 mała czerwona papryka 2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką 1 cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka(...)siekanej pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdka nasienne i wraz z cebulą również kroimy w drobną kostkę. Do posiekanego drobno schabu dodajemy paprykę wraz z cebulą, do masy dodajemy 2 jajka, jogurt, musztardę, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekaną pietruszkę (może być suszona) doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chilli con carne 201

zmieścimy w jednym garnku. Polecam też zupę gulaszową z klopsikami , to również pyszne danie jednogarnkowe. Składniki: 1/2 kg mięso mielone z łopatki 2 ząbki czosnku 3 szt. cebula 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka kuminu w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 250 g passaty pomidorowej 1 puszka – Pomidory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z modrej kapusty 137

kurkami w sosie śmietankowym. Gdy wstawiłam zdjęcie tych gołąbków w modrej kapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również(...)kolor kapusty zachować trzeba podczas gotowania kapusty zakwasić wodę, tak samo jak z barszczem. Gołąbki z modrej kapusty z ryżem i kurkami, czy jak kto woli gołąbki z czerwonej kapusty są bardzo smaczne, polecam! SKŁADNIKI: 1 mała główka modrej kapusty 25 dag kurek 200 g ryżu 1 jajko 1 cebula 150 ml rosołu sól i pieprz do smaku 1łyżka oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z cukinii 311

bardzo smaczny. Kanapki z takim pasztetem są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków, jakimi napchane są dzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli . Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki(...)wyjęciem z formy całkowicie studzimy. * Do pasztetu najlepiej użyć cukinii młodych i nie wyrośniętych – bez pestek. Dla wielbicieli warzywnych pasztetów polecam także pasztet z pieczarek i pasztet z czerwonej soczewicy . Post Pasztet z cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania