czerwony - 5718 przepisów (strona:98/382)

Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami 162

Składniki:  cukinia  2 papryki czerwone  cebula  ząbek czosnku  1/2 puszki pomidorów pelati Cirio  sól i pieprz do smaku  3 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku  1/2 peperoni  oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia  Przygotowanie:  Warzywa myjemy, osuszamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, a cukinię pozbawiamy końcówek z obu stron

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z kurkami a la mąż 194

mogę Was zapewnić - będzie to Wasze ulubione danie . Bym zapomniała! Obiad gotowy w 30 min.!  Polecam . Zaczynamy : Składniki: 600 gr mięsa mielonego-wołowego mały słoik kurek marynowanych 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryki- czerwona i żółta mała puszka kukurydzy mała puszka groszku 200 ml passata - gęsty przecier pomidorowy 200 ml bulionu wołowego i 200 kurczakowego sól, pieprz

Smaki Edyty
Dżem z mirabelek - Dżem mirabelkowy 362

Dżem z mirabelek - Dżem mirabelkowy Coś dla wielbicieli lekko kwaskowatego smaku dojrzewających w pełnym sierpniowym słońcu mirabelek. Wersja ze śliwek żółtych oraz czerwonych. Składniki: - 2 kg śliwek mirabelek (żółtych lub czerwonych) - 1 kg cukru - tak, tak dużo, a i tak będzie kwaśno :) - 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Śliwki myjemy, przesypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody. Mieszamy często do zagotowania. Zostawiamy

Słodka sielanka
Nadziewana cukinia z serem pleśniowym 211

sera pleśniowego typu brie - 120 g sera pleśniowego lazur niebieski - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka octu balsamicznego - 2 łyżki musztardy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka delikatu czerwonego do mięs - kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy i dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz delikat czerwony. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Oba gatunki

Zainspirowana w kuchni
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 154

nutą korzenną i salsą guacamole           Składniki : 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki(...)zakupioną w Lidlu) 6 tortilli 150 g startego sera żółtego ol iwa z oliwek Guacamole: dojrzałe awokado sok z ½ limonki lub cytryny ½ pomidora ½ papryczki chili ½   czerwonej cebuli ½ łyżeczki soli ½   łyżeczki pieprzu 1 mały ząbek czosnku   Przygotowanie: Zaczynamy od Guacamole. Awokado rozgniatamy dokładnie widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Cebulę, czosnek, papryczkę i pomidora

Mania Gotowania
Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Pryma 374

połowy   limonki lub cytryny ¼ łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego 3-4 łyżeczki przypraw do fajitas Delecta 2 papryczki chili 1 papryka mała czerwona 1 papryka mała zielona 4 tortille 2 pomidory 2 kulki sera mozzarella lub   3/4 szklanki tartego sera oliwa lub olej Dip jogurtowy: 5 łyżek jogurtu greckiego light 1 ząbek czosnku przeciśnięty(...)przypraw. Pomidora kroimy w dość grube plastry, papryki w podłużne paseczki, a papryczkę chili w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kurczaka przez 5 minut, następnie dodajemy paprykę czerwona i zielona. Smażymy kolejne kilka minut, aż papryka zmięknie. Odstawiamy gotowe mięso na bok. Patelnię teflonową smarujemy odrobiną oliwy, rozgrzewamy i przekładamy na nią placek tortilli. Układamy na nim równomiernie

Mania Gotowania
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami 357

cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu, następnie

Mania Gotowania
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6868

nowy wymiar.   Chrupiący kurczak  słodko kwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy) 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki ½ małej zielonej papryki 1 mała marchewka ½ cebuli czerwonej 2 plasterki ananasa z puszki około 10 cm dymki   4 grzyby mun Sos: 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka sosu

Mania Gotowania
Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) 162

Składniki: oliwa z oliwek 400 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) pieprz cytrynowy 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano szczypta cynamonu szczypta kardamonu 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 80 g czerwonej lub białej fasoli puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu 1/2 papryczki chili 1 szklanka wody 1 łyżka kakao 1/2 szklanki

Mania Gotowania
Marokański tadżin z kurczakiem 164

szybkie. Koniecznie podajcie do niego kuskus, który również odkryłam niedawno. Obecnie jest to nasz ulubiony dodatek do obiadu  J Marokański tadżin z kurczakiem Składniki: oliwa z oliwek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/3 papryczki chili ½ skórki otartej z limonki sok z połowy limonki 2 cm świeżego imbiru lub ½ łyżeczki mielonego imbiru ¾   łyżeczka cynamonu ½   łyżeczka mielonego kminu(...)kardamonu 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy ½   łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½   łyżeczki soli 1 liść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji

Mania Gotowania
Ogień smoka 337

możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam. Ogień smoka Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 czerwone papryka ½ marchewki  ½ pęczka dymki 250 g   ananasa z puszki 3-4 grzyby mun 2 łyżki oleju  100 ml rosołu drobiowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 łyżki sosu(...)chili 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki przyprawy chili lub ½ świeżej   papryczki chili 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego 100 ml wina ryżowego , wytrawnego sherry lub wódki 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą 5 smaków i sosem sojowym.  Cebule obieramy  i siekamy w pióra. Paprykę

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe z sosem Romesco 211

łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii 4-5 plastrów szynki dojrzewającej 5 pomidorów suszonych 5-6 pieczarek Sos: 2 czerwone papryki  1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory   2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól i pieprz(...)łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Miód, ciemny sos sojowy, oregano, chili w proszku, bazylię mieszamy dokładnie w miseczce aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.   Polędwiczkę nacieramy marynatą i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy wszystko razem. Odstawić do przestudzenia.  Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż

Mania Gotowania
Makaron z kurczakiem w sosie Romesco 380

penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu 1/3 pęczka cebuli dymki olej do smażenia Sos: 2 czerwone papryki  1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory   2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka otarta z ½ cytryny chili w proszku sól i pieprz(...)łyżki czerwonego octu winnego ¼ szklanki oliwy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut do lodówki. Przygotowujemy sos. Papryki, pomidory, czosnek pieczemy w piekarniku, z użyciem funkcji grilla.  Skórka papryki powinna się przypalić (powinna zrobić się czarna w niektórych miejscach). Ja swoje warzywa opiekałam około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni

Mania Gotowania
Kampania jakości produktów marki Tesco / 2 142

które rozdałam. Przyprawy trafiły do blogerek, które napisały kilka słów na ich temat. I od tego zacznę. Magda, Marzena i Ewelina, dość wysoko oceniły zioła prowansalskie, czarny pieprz i czerwoną paprykę. Marzena : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Papryka czerwona słodka – użyłam do przyprawienia mięsa do spaghetti , do gulaszu, dodaję również paprykę do jajecznic y. Smak potraw bardzo dobry. Czy przyprawa miała wpływ ? Na pewno tak . Zioła prowansalskie – użyłam

Magiczne Życie Marty
PRZETWORY - Sałatka z ogórków, marchewki i papryki wg przepisu Ewy Wachowicz 3528

Sezon na gromadzenie zimowych zapasów w pełnym rozkwicie:) Dziś propozycja zimowej sałatki z ogórków, marchewki, czerwonej papryki i cebuli, którą przygotowałam według przepisu Ewy Wachowicz. Ponieważ to nie kwestionowany, kulinarny autorytet liczę, że jej smak nie zawiedzie:) Składniki: 2 k g ogórków 50 dag marchwi 50 dag cebuli 50 dag papryki czerwonej pół główki czosnku Zalewa: 2 łyżki oleju

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania