marchewki, 200g selera naciowego, 3 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 850ml domowego bulionu drobiowego, 50ml białego wina (u mnie z ryżu), 50ml czerwonego wytrawnego wina, ząbek czosnku, 1/4 pęczka natki pietruszki, 200g ryżu długoziarnistego Halina, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 3 liście laurowe, tymianek, rozmaryn. Przygotowanie(...)stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około 30minut na małym ogniu. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe
Z miłości do słodkościDodatkowo: 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 125g serka mascarpone, 2 krople olejku waniliowego, 24 precelki, 24 białe okrągłe draży, 12 czerwonych płaskich drażetek- lentilek, 2 kostki stopionej gorzkiej czekolady. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i olejek. Dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy nakładać na babeczki(...)precelków zrobić uszy, z czerwonych drażetek nos, zaś z białych drażetek oczy, a ze stopionej czekolady namalować źrenice. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościNiedawno otrzymałam aromatyczną paczuszkę pełną przypraw od Skworcu. Kilka z nich wykorzystałam do upieczenia pysznej babki. Ciasto to przede wszystkim jest bez jajek, a głównym "mokrym" składnikiem jest czerwona herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna! Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru(...)125g masła, 2 łyżeczki czerwonej herbaty Pu-Erh Slim Skworcu , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyżeczka soli, łyżeczka przyprawy do piernika Skworcu , 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego Skworcu , 50g gorzkiej czekolady, cukier puder do oprószenia. Wykonanie Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić, by przestygła, po czym ją przecedzić. Mąkę przesiać
Z miłości do słodkościMusiałam zużyć paczkę porzeczek, dlatego upiekłam ciasto - babkę, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ciasto prócz czerwonych porzeczek zawiera mak i suszone kwiaty lawendy. Dzięki tym wszystkim dodatkom ciasto ma wyjątkowy smak i wygląd... Inspiracja Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, szklanka cukru, 4 jajka, łyżka cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy Skworcu , 3 łyżki maku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 200g czerwonych porzeczek, 2 łyżki cukru pudru. Wykonanie Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać
Z miłości do słodkościKuchnia meksykańska to bogactwo smaków, szczególnie pikantnych. Dziś chcę Wam zaprezentować pyszne, choć nieco kaloryczne danie kuchni meksykańskiej. Burrito, czyli farsz mięsny z czerwoną fasolą i kukurydzą zawinięty w domowe tortille. Całość posypana serem i zapieczona. Pyyyyyszne... Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki soli, łyżka oleju rzepakowego, niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę(...)okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza. Farsz: 500g mielonej wołowiny, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, cebula, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do Burrito Skworcu , 1/3 szklanki wody, sól, pieprz, szklanka startego żółtego sera, 1/2 pęczka
Z miłości do słodkości400g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, 3 czubate łyżki kremu czekoladowego, łyżeczka soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao, szczypta czerwonego barwnika. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy(...)przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja: 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, cukier błyszczący do posypania, 20g startej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościDzis wiec zapraszam na szybka salatke ryzowa z curry. Jest dobra nie tylko do pracy ;) Salatka ryzowa z curry skladniki: 1 woreczek ryzu (takiego co sie nie klei) 1 czerwona papryka peczek szczypiorku garsc rodzynek 1 mala puszka kukurydzy kawalek wedzonego kurczaka lub zamiennie zolty ser wedzony ( ja daje na oko, ale mysle, ze 150g wystarczy) majonez curry sol, pieprz(...)wykonanie: Ryz najlepiej ugotowac na sypko. Po wystudzeniu dodajemy do niego pokrojona w kostke czerwona papryke, kukurydze z puszki, posiekany szczypiorek, garsc rodzynek oraz pokrojnego w kostke kurczaka wedzonego lub wedzony ser zolty. Ja tym razem uzylam wedzonej mocarelli, ktora sprawdza sie idealnie, ale mozna uzyc innego sera wedzonego. Calosc doprawiamy sola, pieprzem i curry. Skladniki laczymy za pomoca majonezu
Przysmaki Karolkikilku dni szukam odpowiedniego przepisu. Moje poszukiwania pozostaja bezowocne. Na pocieszenie wiec przygotowalam cos z soczewica. Ucieszylam sie, ze przy okazji zrobilam porzadek w moich zapasach. Wyszperalam torebke czerwonej soczerwicy i przystapilam do dziela. Salatka, ktora przygotowalam to pelna improwizacja, ktora na dodatek okazala sie bardzo smaczna. Ja zjadlam ja na szybko gdy byla jeszcze ciepla, a moj Ukochany zabral(...)nastepnego dnia do pracy. Salatka z soczewicy i boczku skladniki: 200g czerwonej soczewicy 250g boczku wedzonego 1 duza cebula 3 garcie zielonego groszku z mrozonki pol peczka szczypiorku sos: 3 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzka octu balsamicznego 1 lyzka musztardy sol, pieprz wykonanie: Soczewice gotujemy w osolonej wodzie. Trzeba uwazac by sie nie rozgotowala, bo zrobi sie miazga
Przysmaki Karolkielementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z placuszkami ziemniaczanymi smażonymi na oleju rzepakowym oraz kapustą czerwoną wzbogaconą o smak czerwonego wina i ziarna granatu. Te samą metodą wypróbowałam już wędzenie schabu oraz piersi z kurczaka i zawsze się sprawdzała. I tym razem mięso wyszło delikatne, soczyste
Bernika - moj kulinarny pamietnikposypania Wykonanie: 1. Pokrojone mieso wrzucic na woka lub do garnka (smazyc- dusic) az miekkie ok 30 min w czasie smazenia dodac Thai paste ( ja dzisiaj dalam czerwona , poniewaz skonczyla mi sie zielona- sa trzy rodzaje Thai pasty- zolta- najslabsza, zielona medium, czerwona-ostra ) 2 . Wylozyc mieso na talerz, wrzucic cebule, szczypior I szalotke smazyc 2-3 min, dodac
Smaki Edytyjedną z najbardziej zdrowych kuchni- krótka obróbka, mnóstwo warzyw I smak.. Zapraszam :) Składniki: ok 450 schabu-pokrojonego w paseczki 2 łyżki oleju 1 cebula( ja dałam poł czerwonej I pół białej) 3 ząbki czosnku 2 papryki ok 170 gr pieczarek- pokrojone w ćwiartki 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego 100 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki sosu
Smaki Edytyszybki obiad? :) tak dzisiaj zapraszam Was do kuchni tajskiej na wieprzowinę z warzywami . A do tego - obiad jest ekspresowy . Zapraszam Składniki: 4 kotlety wieprzowe ( schabowe ) 1 cebula czerwona 1 brokuł 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyzki sosu sojowego 1 op małej kukurydzy - baby corn 2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego
Smaki Edyty