buraków z mleczkiem kokosowym, podejrzewam, że jest świetny. KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM /własny;/ na 2 porcje 3 nieduże młode buraki (ok. 300- 400g) 1 cebula czerwona 100 ml czerwonego półwytrawnego wina 400 ml buliony warzywnego 200g kremowego serka koziego (u mnie Rondele President) pieprz świeżo mielony ew. ocet balsamiczny olej ryżowy Buraki gotuję do miękkości, następnie
W kuchni Karmel-itkiDrzewa robią się coraz bardziej pomarańczowo - czerwone, liście zaczynają spadać z drzew. Jarzębina jest czerwona jak przygryzione usta. Lato daje coraz wyraźniejsze znaki, że nadchodzą ostatnie chwile aby zachować ciepłe wspomnienia, więc pakuję je do słoika. Składniki: malutkie ogórki gruntowe papryka cebula kalafior małe cebulki i wszystko co przyjdzie nam do głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek
Brzuszki Łakomczuszkipadli. Nawet nie zdążyliśmy powróżyć z majonezu. Składniki: bułka do hamburgera mięso mielone jajko trochę bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego boczek ser sałata ogórek konserwowy pomidor sałata czerwona cebula sos tatarski sos bbq musztarda Mięso wsadzamy do miski, dodajemy przyprawy, jajco i bułkę. Mieszamy. Formułujemy kotleta i smażymy na małej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dorzucamy 2 plastry boczku(...)przypiecze ciutkę). Zaczynamy od dołu: bułka, sos tatarski, sałata, plaster sera, kotlet, plaster sera, musztarda, sos bbq, pokrojony w plasterki ogórek, plaster pomidora, 2 plastry boczku, pokrojona w krążki czerwona cebula, przykrywamy bułką. Wsadzamy do piekarnika na chwilkę i rozdziawiamy szeroko otwór gębowy aby wszystko zmieścić. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkisosie. Składniki (na 3 burgery): bułki do hamburgera 300g mięsa mielonego wieprzowego przyprawa do mięsa mielonego (tak z pół opakowania) jajko trochę bułki tartej sałata ogórek konserwowy pomidor cebula czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek w plastrach 6 sztuk ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 3 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony kilka pieczarek marynowanych(...)hambuksy. Formułujemy 6 kotletów i smażymy. Następnie podsmażamy bekon. Teraz robimy sos. Drobno siekamy cebulę, pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy i składamy naszego hambuksa. Bułka, sos, mięso, plasterek sera, 2 plastry boczku, sos, ketchup, ogórek, pomidor, cebula, drugi kotlet, plasterek sera, sałata, bułka. Spinamy duuuużą wykałaczką. Cudowne
Brzuszki Łakomczuszkipierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się(...)temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki Łakomczuszkistabilna. Rzodkiewka - koniecznie będę rozsadzała. Nasiałam dużo ziarenek w małym pojemników, nawet nie ma miejsca, żeby wykształcił się rzodkiewkowy korzeń. Coś tam się chyba dzieje bo łodyżka zaczyna nabierać czerwonego koloru. Nie chcę ich jednak rozrywać, boję się, że uszkodzę korzenie, mam nadzieję, że sama się rozrośnie jak dostanie trochę więcej miejsca. Pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, truskawki i poziomki. Tutaj(...)czegoś większego. A co słychać u moich starych ziół: Ostatnio chwaliłam miętę ale chyba przechwaliłam. Przyznam, że troszkę jej zjadłam dlatego wygląda biedniej ale listki zaczęły robić się czerwone i nie wygląda tak zdrowo jak wcześniej. Wypuściła piękny długi pęd ale listki nie chcą za bardzo listkować. Nie wiem co się z nią stało. :( Chyba pozostaje mi ją przesadzić może
Brzuszki Łakomczuszkipokrojony w mniejsze części z Paczki Warzyw 80-90 ml oliwy z oliwek 8 g suszonego oregano 100 g grana padano 10 g świeżej bazylii 100 ml czerwonego, wytrawnego wina sól biały pieprz niewielka ilość gałki muszkatołowej Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą(...)naczynia żaroodpornego. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy warzywa z mięsem. Podduszamy chwilę, podlewamy czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje. Dodajemy niewielką ilość gałki muszkatołowej oraz oregano. Do mięsa przelewamy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem. Gotujemy, dodajemy sól
Brzuszki Łakomczuszkisobie skopiować), to dip z ciecierzycy w formie hummusu z chrupiącym ciastem francuskim. Składniki: ciasto francuskie: 1 jajo 1 łyżka mleka 1 opakowanie ciasta francuskiego sól szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku niewielka ilość sezamu (ok.10 g) dip z ciecierzycy: 240 g ciecierzycy 60 g suszonych pomidorów w całości 3 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki(...)ziaren sezamu ok. 130 ml oliwy z oliwek sól mielony biały pieprz 1/2 ostrej czerwonej papryki Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut. Na lekko podniesione ciasto
Brzuszki Łakomczuszkimną lekko, natomiast lekko mają ze mną moi bliscy bo bez przerwy coś im gotuję i wymyślam. A zupę polecam, ciekawy, odmienny smak. Składniki: duża papryka czerwona trzy marchewki pietruszka litr bulionu sól pieprz dwie łyżki śmietanki 18% + jedna łyżka śmietany 30% odrobina kolendry oliwa z oliwek cebula czerwona pół papryczki chilli szczypta imbiru
Mango Papajamasło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym. 2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 300 gram mięsa mielonego wieprzowego passata pomidorowa pół czerwonej papryki starta marchewka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili
Mango Papajamasło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym. 2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili 3. Poza
Mango Papajapiersi z indyka 3 łyżki sosu sojowego 4 ząbki czosnku 4 łyżki startego imbiru 6 łyżek sosu słodko-kwaśnego łyżka soku z limonki tempura/panierka pikantna jedna papryka czerwona pół słoiczka pędów bambusa sok z puszki ananasa 5 plastrów ananasa papryczka chili olej sezamowy cebula sól pieprz cebula dymka Pierś z indyka kroimy(...)posiekane ząbki czosnku i jedną, drobno pokrojoną, papryczkę chili tak by nasz olej nabrał aromatu. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w paski pędy bambusa i czerwoną paprykę. Smażymy na bardzo dużym ogniu całość przez chwilę, dodajemy ananasa pokrojonego w ćwiartki i smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok z ananasa oraz sos słodko-kwaśny. Ewentualnie
Mango Papajajuż niebawem! Składniki 500 gram bobu, ugotowanego, obranego ze skórki 50 gram zielonej fasolki szparagowej- ugotowanej, pokrojonej w centymetrowe kawałki pół małej papryki zielonej pół papryki czerwonej trzy łyżki masła (jedna do smażenia, dwie do beszamelu) dwie łyżki mąki pszennej pół litra mleka sól pieprz około 10 rurek Cannelloni 100 gram startego sera Gouda cebulka ząbek(...)przygotowanie farszu do cannelloni: na patelni rozpuszczam łyżkę masła, dodaję drobno posiekany ząbek czosnku oraz cebulkę. Smażę przez minutę. Dodaję bób, fasolkę szparagową oraz pokrojoną w kostkę zieloną i czerwoną paprykę (najlepiej jeśli to będzie bardzo drobna kostka, łatwiej będzie się nadziewało). Smażymy warzywa przez kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę lub bulion oraz śmietankę. Dusimy całość jeszcze przez
Mango Papajaimprowizacja – pyszna, przepyszna. Polecam! SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 800 gram wątróbek drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście truskawek 3 cm świeżej papryczki chilli z pestkami(...)talerz. Do patelni po smażeniu wątróbek dokładamy masło. Wrzucamy chilli i truskawki pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażamy. Na patelnię wlewamy 3 duże łyżki octu balsamicznego i 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina. Przykrywamy i podduszamy. Gdy sos zrobi się gęsty dodajemy cukier. Polewamy wątróbki (na sałatce) sosem truskawkowym. Smacznego
OstryKęsbazie biszkoptu bezglutenowego upiekłam dietetyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonej porzeczki. Wyszło pyszniutkie, bardzo delikatne, lekko kwaskowe i... nie tuczące, to chyba najistotniejsze. Polecam wszystkim dbającym o linię, ale nie tylko. U nas smakowało wszystkim, bez wyjątku. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 3 żółtka - 1/2 szklanki mąki ryżowej - 1/3 szklanki kakao - 1/2 szklanki ksylitolu(...)cukru) - 120g czerwonej porzeczki (waga już bez ogonków) - mielony ksylitolt do oprószenia ciasta W misie miksera ubić na sztywno białka jaj. Dodawać po 1 łyżce ksylitol i cały czas miksować. Masa musi być bardzo sztywna. Następnie dodajemy po 1 żółtku (łącznie 7 sztuk) i po każdym dokładnie miksujemy. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy partiami mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Miksujemy
Smaczne Zdrowe