czerwony - 5718 przepisów (strona:91/382)

Lasagne for dummies – jak pozbawić faceta wymówki, że gotował nie będzie bo nie umie. 128

wyobraźni. Wchodzisz, kupujesz i wychodzisz. Nie jesteś baba! Potrzebujesz: 1. Mięso mielone wołowe 1kg – wybierz ładny, chudy kawałek wołowiny i niech zmielą to przy tobie. Mięso ma mieć ładny czerwony kolor. Ma pachnieć mięskiem a nie zdechłym lisem, albo szatnią męską po meczu. 2. Jarzynkę na rosół – sprzedają to na tackach. Masz tam zestaw jarzyn ci potrzebnych. Więc unikniesz biegania(...)łyżki oleju. Poczekaj 3 minuty i wrzuć starte i posiekane warzywa. Smaż 5 minut. 5. Dodaj mięso. Mięso smaż do tego momentu aż puści wodę i zmieni kolor z czerwonego na brązowy lub jak wolisz szary. Zajmie ci to jakieś 10 – 15 minut. 6. Dodaj przecier i szklankę wody. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut. 7. Na drobnych oczkach

ladykitchen
Łososiowa piramida 152

Składniki: 100 g makaronu pełnoziarnistego tagliatella, 100 g mix warzywny ( papryka żółta i czerwona, cukinia, fasolka szparagowa, fasolka czerwona, cebula, marchewka), 100 g łososia surowego, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sok z cytryny, koperek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa podsmażamy na 2 łyżkach oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy

Moniki Smakołyki
Frittata: szparagi, papryka 192

Dziś kolejna wersja frittaty, tym razem na ostro, z paryczką chili, czerwoną papryką i szparagami. Szybka przekąska na ciepły letni dzień. Frittata: szparagi, papryka Składniki: 6 jajek 10-12 ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryczki chili sól, pieprz olej Wykonanie: Na rozgrzanej patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną paryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Do miski wbijamy jajka, przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w mleku kokosowym 395

Filozofii smaku . Kurczak w mleku kokosowym Składniki ( 2-3 porcje): 1 cebula pokrojona w kostkę 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 zielona lub czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 400 g 200 g mleka kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso(...)kostkę, solimy i pieprzymy, następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego czosnek, chili i cebulę i smażymy dalej prze 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory, czerwoną paprykę, mieloną paprykę i mleko kokosowe. Gotujemy około 15 minut, a na koniec przyprawiamy  solą i pieprzem insertCookd("c1ba810c929d23b39a4aa7ae31965f78

Kulinarne przygody Gatity
Bigos 208

kiszonej kapusty, w domu lubimy jak jest taki charakterny. Oczywiście nie może w nim też zabraknąć suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina ! Najlepszy bigos to taki, który gotujemy przez kilka dni, podgrzewając i chłodząc go na przemian. Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 250 g pieczarek 800 g schabu 300 g cienkiej kiełbasy(...)butelki czerwonego wina 1/2 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki suszonych śliwek 1 duża cebula 2 łyżki   przyprawy do dań z kapustą 2 łyżki smalcu sól pieprz Wykonanie: Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły. Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka  z grubym

Kulinarne przygody Gatity
Kolorowy sernik 167

Świątkowskiej  pod tytułem "Moje wypieki". Wyszedł jej pięknie ! Niestety nie miałyśmy w domu całej tęczowej palety barwników, więc zostały użyte te, którymi akurat dysponowałyśmy, czyli czerwony, zielony, żółty i niebieski. Ponieważ kolor żółty wyszedł bardzo jasny, dodałyśmy do niego kapkę czerwieni. Sernik jest rewelacyjny, na pewno będzie powtórka, tylko musimy się zaopatrzyć(...)twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki kartoflanej barwniki spożywcze w proszku: czerwony, zielony, niebieski i żółty (można zastąpić pomarańczowym)  Do dekoracji 250 ml schłodzonej kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru kolorowe perełki cukrowe Wykonanie: Ciastka rozdrabniamy  blenderem

Kulinarne przygody Gatity
Buraczki na ciepło 357

się powinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane:  zakwas buraczany na czerwony barszcz ,  czerwony barszcz na zakwasie ,  sałatka z buraków ,  śledź w buraczkowej pierzynce ,  domowa ćwika , a nawet  ciasto buraczkowe .  Próbowaliście kiedyś ciasta z burakami ? Jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Warzywna sałatka z pęczakiem 358

tego odrobina dobrej oliwy z oliwek i pyszne i zdrowe danie gotowe. Warzywna sałatka z pęczakiem Składniki: 1 szklanka suchego pęczaku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki masła 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 mały ząbek czosnku kilka różyczek brokuła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwy EV ocet balsamiczny sól świeżo

Kulinarne przygody Gatity
Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 177

bardzo smaczne. W tej z owocami morza można było znaleźć kalmary i małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też w niej pimentón, czyli hiszpańską wędzoną czerwoną sproszkowaną paprykę, która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla z owocami morza, podana tradycyjnie na specjalnej patelni, nazywanej paellera. W paelli były kalmary(...)pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą 172

bulionu warzywnego  przygotowanego na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 opakowanie mozzarelli kilka żółtych pomidorów koktajlowych 1 dojrzały czerwony pomidor 1 ogórek sok z  cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz Wykonanie: Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej(...)płyn się całkowitego wchłonie. Listki bazylii wkładamy do blednera, dolewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i blendujemy tak, żeby pozostały kawałki listków. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, czerwonego pomidora też kroimy w kostkę.Gdy kuskus będzie zimny wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, ogórek,  pomidora i żółte pomidorki przekrojone na pół. Przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Roladki schabowe z salami i papryką w sosie majerankowym 179

czasu do czasu przygotowuję mięso w postaci roladek. W tej wersji użyłam schabu i aby zaostrzyć nieco smak mięsa do środka dałam salami, marynowaną paprykę, czerwoną cebulę i zielone oliwki. Roladki dusiłam w sosie śmietanowym, dodając pod koniec majeranek. Podałam je w towarzystwie kaszy jaglanej z dynią. Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) salami(...)plastrach kilka kawałków papryki, pokrojonej w paski (użyłam marynowanej) 1 mała cebula, najlepiej czerwona mały słoik zielonych oliwek suszony czosnek zioła do pizzy sól i pieprz olej do smażenia Sos: 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku 2 łyżki mąki zioła do pizzy 2 gałązki posiekanej natki sól, pieprz do smaku Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać

Czerwień i błękit
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 198

Razem ze mną w akcji udział wzięły: Martynosia  i   Mirabelka .  Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki

Chilli Czosnek i Oliwa
Żeberka z winnym sosem barbecue i żurawiną 138

Składniki 4 -6 porcji: 1 kg żeberek, sól morska do smaku, pieprz świeżo zmielony, 400 ml wina czerwonego wytrawnego, 6 łyżek żurawiny, 2 okrągłe sery camembert (po 120 g). Składniki na sos barbecue: 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 mała cebula, 1 łyżka cukru brązowego, 2 ząbki czosnku, 200g pomidorów z puszki, 50g pikantnego ketchupu, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka(...)sosu sojowego, szczypta imbiru, ½ łyżeczka sosu  czerwonej papryczki chili. Przygotowanie żeberek: Żeberka opłucz, przetnij na paski wzdłuż kości. Dopraw solą i pieprzem, zalej winem i odstaw na ok. 30 min do lodówki.  Następnie poukładaj je na głębokiej brytfance i piecz w piekarniku ok. 80 minut (czas dostosuj do grubości żeberek) w 180°C. Kilka razy w czasie pieczenia

Moniki Smakołyki
Kurczak na prażonym ryżu z pietruszkowym pesto 192

Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 czerwona cebula, olej rzepakowy, świeży tymianek, świeży rozmaryn, starta skórka z cytryny, 200 ml bulionu, 100 g ryżu okrągłego brązowego, pęczek natki pietruszki, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, 1 łyżka kapary, 50 g startego parmezanu, młody groszek zielony, szczypiorek, sól himalajska, pieprz kolorowy świeżo zmielony.   Przygotowanie: Filety myjemy, nacieramy solą(...)przed podaniem delikatnie podsmażamy na oleju, do uzyskania złotawego koloru. Na talerzu układamy ryż połączony z  pesto, a na nim kurczaka. Dodajemy zielony groszek i uduszoną w mięsie czerwoną cebulę. Całość ozdabiamy zieloną pietruszką i szczypiorkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Pieczony łosoś z pesto 146

Składniki : około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą 1 niepełna szklanka świeżych  liści bazylii 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku oliwa , 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać

Proste Potrawy