czerwony - 5718 przepisów (strona:85/382)

Tuńczyk w kokardkach 258

sesję, czas się ulotnić z Krakowa! Ale póki jeszcze jesteśmy tu to jednak czasem trzeba coś zjeść! Co tu zjeść jak w lodówce pusto? Puszka tuńczyka, jakiś koncentrat, połowa czerwonej cebuli i resztki makaronu "Kokardek"... Nic więcej konkretnego! Światła nawet nie ma! Ale i z tego da się coś zrobić. Szybko i smacznie. Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka(...)sosie własnym połowa puszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente. W tym czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy na łyżeczce oleju. Dodajemy

Kuchnia moimi oczami
Różowy majonez :) z fasoli 176

odpowiada, za to konsystencja jest dokładnie taka jak lubię - chyba ten właśnie majonez na dłużej zagości w naszym domu :) W oryginalnym przepisie jest biała fasola, ale miałam akurat tylko czerwoną i czarną. Wybrałam czerwoną, stąd ten kolor :) Składniki: 100 g suchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli szczypta

chwile dla mnie
Tagliatelle z bakłażanem i adżiką 200

przypadku bakłażana z adżiką. Tutaj   pisałam o niej  w poprzednio publikowanym poście. Adżika to ostry warzywny sos przygotowany na bazie pomidorów i czerwonej papryki, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej.  Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą(...)makaronem i słodko-kwaskowym sosem pomidorowo-paprykowym. Tagliatelle z bakłażanem i adżiką Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 750 g pomidorów 250 g czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1/2  papryczki chili 25 g octu 10% 25 g soli 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oliwy 750 g bakłażana 500 g makaronu tagliatelle 3-4 łyżki świeżo

Kulinarne przygody Gatity
Czosnkowo - limonkowy kurczak z sałatką z mango 263

połówki;)) Składniki; 4 piersi z kurczaka, 1 duża limonka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, ryż naturalny, Sałatka z mango; 2 dojrzałe mango, 3 pomidory rzymskie, 1 czerwona lub żółta papryka /można obie/, czerwona cebula, szczypiorek, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, sok z 1 limonki, 1 do 2 łyżek cukru / w zależności jak dojrzałe jest mango/, oliwa

Anioły w kuchni
Mieszanka fasolowa z tofu 185

czarnym sezamem, którego dostałyśmy od naszego ulubionego sprzedawcy. Po tę i inne przyprawy zapraszamy do : SKWORCU.PL Składniki: 500g mieszanki fasolki szparagowej opakowanie twardego tofu (marynowanego lub wędzonego) 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki mieszanki przypraw (papryka, czosnek, kolendra, kmin rzymski, chili

Anioły w kuchni
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 363

skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki: ok 1,20 kg warzyw (u mnie 2 ziemniaki, 2 marchewki, papryka czerwona, puszka pomidorów, 6 różyczek kalafiora, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, pół szklanki groszku mrożonego, jak jest sezon na fasolkę szparagową, dodaję ją również) puszka cieciorki gotowanej na parze(...)szklanki soczewicy czerwonej, bądź żółtej 1 kopiasta łyżka przyprawy curry (bez glutaminianu sody i innych składników chemicznych ;-) u mnie PRYMAT) 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie, ale ja dodałam) 1 łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie, ale ja dodałam;-) 1 kostka rosołowa warzywna BIO (ja swoje kupuje w Rossmann, na dziale ze zdrową żywnością) 1 szklanka wody 1 puszka mleko kokosowego (może

Restauracyjka Literacka
Upiorny napój na Halloween 194

Ostatnia już propozycja na Halloween. Tym razem napój. Zrobiony na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci. Składniki: kilka jabłek sok z czarnej porzeczki lub w wersji alkoholowej czerwone wino ewentualnie czerwony barwnik spożywczy Jabłka obrać ze skórki i ostrym nożykiem powycinać w nich twarze. Zalać sokiem lub winem. Jeśli wycięte otwory są zbyt mało widoczne można do każdego z nich wlać

chwile dla mnie
Potrawka ryżowa z soczewicą i dynią w pomidorach 159

średnia cebula 2 ząbki czosnku 350 g mielonego mięsa dowolnego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cząbru (w oryginalne był kmin rzymski) po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, kolendry ½ łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 100 g ryżu, 1 torebeczka 1 szklanka czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu 2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni - ok. 0,5 kg dyni 1 puszka pomidorów

Fabryka pomysłów
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. 191

temat wegetarianizmu to dla mnie głupota. Może będzie to dość mocne porównanie, ale nic innego nie pasuje do tej sytuacji, aniżeli "rasizm". Tak, jak ludzie rasy czarnej czy czerwonej są prześladowani i inwigilowani, tak samo bywa w stosunku do wegetarian i wegan. Mogłabym przytoczyć dziesiątki dziwnych pytań i nieprzyjemnych uwag na ten temat, które słyszałam ja, jak również inni niejedzący(...)KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I ROZMARYNEM. /własny;/ dla 2-3 osób 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1-2 gałązki romarynu sól, pieprz do smaku olej roślinny do smażenia Kaszę jaglaną przelewam gorącą wodą na sicie, aby pozbyć się goryczki, która nawet

W kuchni Karmel-itki
Pająki, posypka do ciast, tortów i babeczek 145

barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby.  Składniki: 1 białko  cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony 3 woreczki  folia aluminiowa 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje.  2. Do pierwszego woreczka dajemy łyżkę białej masy. Drugą łyżkę lukru farbujemy(...)koloru,wyciskamy nogi i na środku robimy kółko w kształcie brzuszka, wyrabiamy  całą czarna masę. Następnie przecinamy róg białego woreczka i robimy  oczy, tak samo postępujemy z czerwoną masą i tworzymy pyszczki. 4. Starajmy się zrobić krótkie nogi, żeby przy odlepianiu nie odleciały. Pająki na foli zostawiamy na całą noc, nie ruszamy, aby ich nie pokruszyć. Im lepiej

Apetyczna babeczka
Sałatka śledziowa z warzywami 286

Idealna sałatka dla zabieganych, możemy ją zrobić w pół godziny. Śledzie i warzywa tworzą pyszną smakową kompozycję. Składniki: 5-6 solonych filetów śledziowych  puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4 kiszone ogórki 3 jaja ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz 1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy

Apetyczna babeczka
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 469

często ponad 420 kcal! A dodatki? Niżej przedstawiam kaloryczność możliwych, lekkich dodatków: (sporządzone na podstawie  strony ILE WAŻY  : Zielone - do 50 kcal Pomarańczowe - do 160 kcal Czerwone - zabronione! Plaster pomidora: 3 kcal Ogórek (5 plasterków): 3 kcal Liść sałaty: 1 kcal Garść świeżego szpinaku: 4 kcal Papryka czerwona: 28 kcal/100 g Łyżka kukurydzy konserwowej: 16 kcal Łyżka większości

Czarnawisienka
WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 200

staje się naczelnym sprzętem fotograficznym. Porażka. Ale jeść trzeba.  WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY,  ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI. /własny;/ na 2-3 porcje 2 duże marchewki 1 duża czerwona papryka 2-3 ziemniaki 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 puszka soczewicy w zalewie posiekany pęczek pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego

W kuchni Karmel-itki
Szybka Lasagne 386

gotowanej w plastrach 1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego) ok 1 litr wody 2 kulki mozzarelli 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 100 g sera żółtego 60 ml czerwonego wina 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone(...)smażyć kilka minut do momentu aż straci różowy kolor. Wlać czerwone wino, passatę oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia a następnie gotować przez 5 minut pod przykryciem. Jajka oraz mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno naczynia wlać dwie chochle rzadkiego sosu pomidorowego następnie ułożyć warstwę z płatów lasagne - zużywając mniej więcej 1/4 . Wlać kolejna porcję sosu

Złote przepisy

Proponowane wyszukiwania