czerwony - 5718 przepisów (strona:77/382)

Pikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką 212

cebuli i wiórkami marchewki. Z dodatkiem ostrych papryczek chili i curry. Posypane koperkiem. Smacznego! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 1 duża marchewka; 2 duże cebule; 2 ząbki czosnku; 2 czerwone papryczki chili; 1/2 pęczka koperku; 1/2 łyżeczki chili; 1 i 1/2 łyżeczki curry; 1 łyżeczka pieprzu; 2 łyżeczki soli; 2 czubate łyżki masła. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i gotować(...)łyżeczki, w zależności od ostrości świeżych chili. Zamiast świeżych chili można dodać chili w płatkach. W celu złagodzenia smaku potrawy świeże chili można zastąpić zwykłą, czerwoną papryką, a chili w proszku słodką paparyką w proszku. Z dodatku koperku można całkowicie zrezygnować. Źródło przepisu:  Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki 488

Surówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki... Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora. Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki. Kosteczki czerwonej papryki i dymki. Oblane gęstym jogurtem, oprószone szczypiorkiem. Zdrowy i chrupiący dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: Biała część średniego pora; 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; 1 duża marchewka; 1/2 średniej, czerwonej papryki; 5 średnich rzodkiewek; 4 łyżki jogurtu

Gospodyni Miejska
Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką 1086

Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką... Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka. Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy. A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem. Pyszna! Zapraszam! Składniki:  500 g filetów z piersi kurczaka; 1 duża kapusta pekińska; 1 średnia, czerwona papryka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny razowy z burakami 183

Chleb pszenny razowy z burakami... Pyszny, domowy chleb o niespotkanym wyglądzie.  Wypieczony z mąki pszennej razowej. Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków. Pełen ziaren słonecznika. Polecam! Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem.   Składniki: 700 g mąki pszennej razowej; 25 g świeżych drożdży; 300 ml letniej wody; 1 łyżka oliwy(...)oliwek; 200 ml czerwonych buraków startych na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka drobnego, brązowego cukru; 100 ml ziaren łuskanego słonecznika; 2 łyżki mleka do posmarowania chleba po wierzchu. Sposób przygotowania: Surowe buraki (około 2 małych) obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę). Do miski

Gospodyni Miejska
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 196

Paprykowe leczo z chili i pieczarkami... Paseczki różnokolorowych papryk. Strąki ostrych papryczek chili. Plasterki pieczarek, pióra cebuli. A całość zatopiona w pomidorowo - paprykowym sosie. Smacznego! Składniki: 6 średnich, czerwonych papryk; 2 średnie, żółte papryki; 1 średnia, zielnona papryka; 2 czerwone papryczki chili; 500 g pieczarek; 6 średnich pomidorów; 3 duże cebule; 2 łyżki oleju; 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

Gospodyni Miejska
Buraczki z jabłkiem i cebulą 213

Buraczki z jabłkiem i cebulą... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Cebula posiekana w drobną kosteczkę. Skropione olejem i sokiem z cytryny. Oprószone natką pietruszki. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam!   Składniki: 4 średnie, czerwone buraki; 2 średnie jabłka; 1 średnia cebula; 2 łyżki soku z cytryny; 2 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 216

pomidorów. Zatopione w śmietanowym sosie. I oprószone drobno startym parmezanem. Smacznego!   Składniki: 300 g makaronu spaghetti; 1 mała cukinia (waga około 500 g); 500 g pomidorów; 1 duża, czerwona cebula; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1 łyżeczka majeranku; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1 czubata łyżka masła; 3 łyżki startego parmezanu; Sól(...)wymieszać z odcedzonym makaronem lub makaron polać sosem (bez mieszania). Podawać oprószone startym parmezanem. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą. Najlepszą śmietaną jest  śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego

Gospodyni Miejska
Noodle z sezamem i masłem orzechowym 223

Noodle z sezamem i masłem orzechowym... Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein. Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki. Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem. Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego. Z dużą ilością ziaren sezamu. Pychota!   Składniki: 125 g makaronu chow mein; 5 łyżek ziaren sezamu; 5 łyżek sosu sojowego, jasnego; 1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth(...)kawałków orzechów); 2 ząbki czosnku; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia marchewka; 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymkami ; 2 łyżki białego octu winnego; 1/3 łyżeczki imbiru w proszku; 1 łyżeczka sosu Tabasco; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki jasnego, brązowego cukru; 1/2 szklanki gorącej wody. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ziarna sezamu uprażyć na złoty kolor

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i nutką cynamonu 225

Aromatyczny, inny, pyszny! Polecam! Składniki: 250 g makaronu penne; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona cebula; 1 mała, ostra papryczka chili (u mnie zielona); 1/2 łyżeczki cynamonu; Kilka listów bazylii; Sok wyciśnięty z 1/4 cytryny; 1 łyżka oleju; 2 i 1/2 łyżki startego parmezanu; Sól(...)także rozdrobniony czy w sosie własnym. Smak sosu można wzbogacić o kapary. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz białę cebulę zamiast czerwonej. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 191

filetów śledziowych z zalewy ·          2 szalotki ·          ½ czerwonej peperoni ·          2 bulwy kopru włoskiego ·          2 winne jabłka ·          350 ml cydru(...)łyżeczki żelatyny ·          1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego ·          Czerwony pieprz do dekoracji ·          100 ml wody ·          3/4 szklanki octu jabłkowego (najlepiej domowego

SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 241

wycinania kulek z melona, a lekko  miażdżąc przyprawy w moździerzu można  wydobyć więcej olejków eterycznych, zwłaszcza z ziela angielskiego.  Składniki: Winogrona - 600 g Papryka czerwona - 5 sztuk Ocet jabłkowy 6% - 2 szklanki Woda - 2 szklanki Miód - 1 szklanka Pieprz czerwony - 1 łyżeczka Pieprz syczuański - 1 łyżeczka Ziele angielskie - 1 łyżeczka Gorczyca - 1 łyżeczka Chrzan korzeń

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 133

kubek gęstego jogurtu naturalnego, 100 g orzeszków Felix (ziemnych, nerkowców lub wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.          Przygotowanie: Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część(...)nasiennych), skropić sokiem z cytryny, 1/4 orzechów grubo posiekać,  Pozostałe składniki zmiksować w blenderze, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cukinię posypać posiekanymi orzechami i czerwonym pieprzem. Spaghetti zalać sosem przed zapakowaniem do pracy lub min. 15 minut przed jedzeniem

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z gęsi 142

wysuszyć ptaka na wiór, mięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis) .  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki: 500 g ciasta francuskiego, 1 czerwona cebula, 120 g serka Arla Apetina (np.  Czosnek

SzczyptaSmaQ
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 177

czubata łyżka musztardy diją, 1 czubata łyżka musztardy francuskiej, 3 łyżki tłuszczu z gęsi (lub olej) do smażenia, mąka do posypania mięsa, sól i pieprz do smaku, do przybrania czerwony pieprz lub płatki chili. Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Mięso umyć i osuszyć, oprószyć  mąką. W rondlu, w którym będzie duszony królik, mocno rozgrzać tłuszcz, obsmażyć(...)zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem  na małym ogniu ok. 40 minut. Przed podaniem posypać czerwonym pieprzem lub płatkami chili. Serwować z dowolnymi dodatkami

SzczyptaSmaQ
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 155

Kolejne udane połączenie granatu z fasolą. Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8     Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka odsączonej(...)czerwonej fasoli, 250 g kremowej gorgonzoli, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa.     Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, r ozwałkować na stolnicy, wyłożyć na formę posmarowaną

SzczyptaSmaQ