czerwony - 5718 przepisów (strona:80/382)

Spaghetti a'la caprese 286

Sierpień to szczególny miesiąc dla tych, którzy uwielbiają pomidory. Stragany warzywne uginają się pod ciężarem skrzynek wypełnionych tymi czerwonymi, dojrzałymi, błyszczącymi warzywami. Choć nazywamy pomidory warzywem, to tak naprawdę z botanicznego punktu widzenia zjadana przez nas część rośliny Lycopersicon esculentum jest owocem. W sierpniu pomidory są najsmaczniejsze, dlatego warto spożywać ich teraz jak najwięcej. Na zimę możecie zamknąć ich letni(...)suszoną bazylią). 6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy, dodajemy pokrojony w niedużą kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki oliwki (opcjonalnie). Spaghetti podajemy z kieliszkiem dobrego czerwonego wytrawnego wina. Można posypać odrobiną startego parmezanu (opcjonalnie). Smacznego

W kuchni Katie
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 420

jest widok pałaszującego Kochanego Wybranka i jego zachwyty nad posiłkiem ("ale to było dobre!") jeszcze na dłuuuugo po posiłku :) Składniki: duży filet z kurczaka cukinia pół papryki czerwonej i żółtej marchew świeży korzeń imbiru, ok 1 - 2 cm 2 ząbki czosnku cebula szczypior od dymki sól, pieprz, słodka czerwona papryka sos teriyaki ryż Wykonanie: Mięso kroimy w paski lub kostkę

Taste Of My Day
Papryki faszerowane kuskusem i suszonymi pomidorami 115

Dzisiaj papryki faszerowane kuskusem, suszonymi pomidorami, polane sosem śmietanowym z oliwkami… Danie ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam Składniki: Papryki: 4 czerwone papryki 300 g kaszy kuskus 2 czerwone cebulki 4 ząbki czosnku 1 słoiczek suszonych pomidorów (280 g) 2 łyżki oliwy z oliwek starty parmezan sól, pieprz Sos: 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 duża śmietana

Oryginalny smak
Ragu alla bolognese (sos boloński) 174

boloński to sos mięsny z dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego(...)czerwonego wina 1 puszka pomidorów pelati 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej, szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 168

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki: 1 cebula 1 duży filet z dorsza 2 bakłażany 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Sos: 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała(...)cebula 1/2 średniej czerwonej papryki 100g śmietanki 30% 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka oleju szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy posiekaną cebulę

Oryginalny smak
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 186

Moja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej(...)czosnku 5 suszonych pomidorów w oleju 60g niebieskiego sera pleśniowego 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1 puszka pomidorów (400g) 1,5 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 mała lub 1/2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano 4 ziarenka jałowca 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego około 3 łyżek oliwy z oliwek szczypta cukru sól Przygotowanie: Farsz

Oryginalny smak
Winna galaretka z białej herbaty i limonki z musem truskawkowym 166

Galaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem malutkiej gałązki melisy, mięty lub jadalnych kwiatów, galaretka będzie się pięknie prezentowała na talerzu. Deser nie jest zbyt słodki, ale w połączeniu ze słodkim sosem jest idealny Składniki: Galaretka: 2, 5 szklanki naparu(...)kwiaty Mus truskawkowy: 250 g truskawek 100 ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru sok z 0,5 limonki 2 łyżeczki żelatyny Sos: 250 g truskawek 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 4 łyżki cukru Przygotowanie: Galaretka: Żelatynę namoczyć w winie. Do gorącego naparu z białej herbaty dodajemy cukier, sok z limonki i namoczona żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się

Oryginalny smak
Pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina 137

składników mineralnych. Warto więc skorzystać z sezonu na ten owoc, ponieważ są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Dzisiaj przygotowałam je w formie deseru w sosie z czerwonego wina, miodu i cynamonu z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i bitej śmietany. Polecam Składniki: 4 dojrzałe figi 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka octu balsamicznego plasterek masła 2 łyżki orzechów

Oryginalny smak
Szaszłyki z piersi kurczaka 137

fazie samych P, a na PW możemy dodać warzywa i też będą pyszne ;) Składniki: pierś z kurczaka 1/2 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego łyżka mąki kukurydzianej przyprawy : tzatziki, papryka czerwona, przyprawa do kurczaka/ szaszłyków Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w paski. Obsypujemy dużą ilością papryki czerwonej i przyprawy do kurczaka, a następnie nakłuwamy mięso na długą wykałaczkę do szaszłyków. Teraz

charlotte gotuje
Warzywne racuchy 159

Składniki: 3 szkl. mleka ok. 3-4 szkl. mąki (ma być gęsta konsystencja)  2 jajka 1 duża czerwona papryka lub 1 mała żółta i 1 mała czerwona 25 dag sera żółtego 20 dag szynki 2 łyżki przyprawy do pizzy (dałam przyprawę gyros, paprykę słodką, pieprz i sól) 2 łyżki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku

charlotte gotuje
Wegetariańskie cheeseburgery 165

ciepłej wody szczypta soli ¼ łyżeczki cayenne 3 plasterki suszonych pomidorów 60 g startego sera provolone łyżka oliwy sezam do posypania łyżka mleka do posmarowania bułek   kotlety: puszka czerwonej fasoli 6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chili do smaku dodatkowo: 4 plasterki sera havarti 4 łyżki kiełków brokuła kilka plasterków czerwonej papryki 4 małe

Mienta blog
Kurczę pieczone na piwie 319

rozweselacza", przy okazji inspirując się do kuchennej aktywności :) Składniki: 1 cały kurczak doniczka świeżego tymianku kostka masła puszka piwa cytryna 2 ząbki czosnku pomidory suszone pieprz, sól śmietana czerwone wino Wykonanie: Dzień przed podaniem kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Do małej miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy skórkę otarta z cytryny, rozdrobnione (lub przeciśnięte przez praskę) 2 ząbki czosnku, sól(...)odpoczął", nie stracił wilgotności i oparów alkoholu ze środka. Podajemy z pieczonymi i / lub warzywami. Zebrany w naczyniu płyn możemy wykorzystać do zrobienia sosu. Dodajemy do niego lampkę czerwonego wina, śmietanę, całość zagęszczamy mąka i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Smacznego :) Dla zainteresowanych zamieszczam link do filmiku:  Kurczak

Taste Of My Day
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 160

rozpoczęliśmy podróż po smakach. Na początek krótkie wprowadzenie w świat win, które miały towarzyszyć naszej kolacji. Pan Łukasz wybrał dla nas: białe wino Grüner Silvaner od Johanna Geila oraz czerwone Oveja Tinta Graciano 2013. Pierwsze chociaż nawet przyjemne, było dla mnie trochę zbyt wyraziste i mocne, podejrzewam, że zaważyło na tym 0,5%. Za to czerwone doskonale wpasowało się

Pasja Smaku
Babeczki z kremowym serduszkiem 111

dekorację w kształcie kremowego serduszka - do jej wykonania wystarczy najzwyklejsza foremka do ciastek, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni. Składniki na babeczki czekoladowe Składniki na krem budyniowy +czerwony barwnik spożywczy Jeśli decydujemy się na krem budyniowy do babeczek, warto wcześniej przygotować sobie budyń i odstawić do przestudzenia. Babeczki przygotowujemy według przepisu . Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami(...)żeby nie wystawała. Babeczki pieczemy około 30 min w 180 stopniach. W czasie kiedy babeczki są w piecu z przestudzonego budyniu robimy krem . Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika do uzyskania pożądanego odcienia. Foremką wycinamy w przestudzonych babeczkach otwór na krem. Wgłębienia w kształcie serduszek wypełniamy kremem za pomocą małej łyżeczki, szprycy lub worka cukierniczego. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczka Minnie 115

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 dojrzały banan Składniki na krem + czerwony barwnik spożywczy Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik(...)kratce, żeby ostygły. Z czarnej masy cukrowej wycinamy okrągłe kółka na uszy - po dwa na każdą babeczkę, z różowej robimy kokardki. Krem przygotowujemy według przepisu , dodajemy kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego, przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy duże różyczki na przestudzonych babeczkach. W krem wbijamy uszy i wkładamy kokardki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy