sklepie. Jeśli przez przypadek kupicie zbyt kwaśną kapustę, możecie ją kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Pomysły na surówki i sałatki znajdziecie tutaj Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą, jabłkiem i natką z pietruszki Składniki: 1 mała czerwona cebula 200 g kiszonej kapusty 1/4 małego, słodkiego jabłka 1/4 pęczka natki z pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie
Moja smaczna kuchniaprogramem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram(...)filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek. 1/2 puszki pomidorów
Mango Papajamięsa wołowego (chude) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju do smażenia 1 puszka pomidorów krojonych 4 łyżki ketchupu łagodnego 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki czerwonej fasoli 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis 0,5 łyżeczki papryki wędzonej sól, pieprz do smaku przyprawa do chili con carne Kamis Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę(...)czasu do czasu mieszając. Wlać pokrojone i zmiksowane pomidory, ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, łyżeczkę przyprawy do chili con carne, wymieszać. Całość podsmażać około 15 minut. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut. W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne. Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko
Ala piecze i gotujeSkładniki: łopatka bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka, oliwa 4 łyżki, marchew 4 sztuki, papryczka chili 1 średnia, woda 3 litry, fasola czerwona 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziemniaki 5 sztuk fasolę czerwoną namoczyć najlepiej całą noc i wodę po moczeniu wylać - łopatkę pokroić na kostki
W Mojej Kuchni Lubięszybka, to wiadomo, że kanapeczki. Na moja szybkie kanapeczki, dla moich dzieciaków potrzebowałam -ciabatta -sałatka jarzynowa -ziarna prażone od Ziarenkowo Euforia -kiełbasa wiejska -czerwona papryka -rzodkiewka Na kanapki połóż sałatkę, wkomponuj kiełbasę. Dodaj rzodkiewkę i paprykę czerwoną. W ten pochmurne dni deszczowe tylko kolorów nam trzeba! Posyp Euforią i dodaj coś zielonego. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 2 marchewki kilka pieczarek 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego) 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz(...)pieczarki. Gdy będą gotowe - odstawiamy do innej miseczki. Mięso wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 30-40 minut. Gdy mięso zmięknie, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zmniejszamy ogień. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu). Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami
Kitchens AlphabetWyjątkowe połączenie składników występujące w tym przepisie sprawia, że bardzo często do niego wracamy. Szczególnie gdy potrzebujemy dania na szybko i tylko dla kilku osób. Składniki: 1 czerwona cebula 1 mango 1 czerwona papryka 1 filet z łososia sól i pieprz do glazury: 1 łyżka oleju roślinnego 4 łyżki dżemu wiśniowego sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki
naRuszciepowiedział tylko "zarąbisty". A i na mnie zrobił wrażenie. Moi stali czytelnicy wiedzą, że lubię rzeczy ładne i funkcjonalne. Oj lubię, a wok ma charakter, to dzięki czerwonej rączce, a powłoka daje wrażenie jakby była pokryta drobniuteńkim brokatem. Subtelne detale w formie logo Master Chef dają nam poczucie wyjątkowości. Tym bardziej, że ta linia jest linią limitowaną. Aaaa(...)wokiem wzmocnione stalą nierdzewną, posiada śrubę, którą po można dokręcic, gdyby rączka się lekko poluzowała, ale po upływie naprawdę długiego czasu, producent daje gwarancję 2 lata! duże walory estetyczne, czerwony uchwyt nadaje naczyniu charakteru, a przemyślane umieszczenie logo Master Chef nadaje wyjątkowości. Wok Indukcyjny Master Chef jest uniwersalny jeśli chodzi o przystosowanie do źródeł ciepła. Jednak przystosowanie do kuchni indykcyjnych
Blondynka Gotujemięsem mielonym...Smacznie, pożywnie, syto...Idealnie na takie chłodne dni jak dzisiaj Składniki: 6 placków tortilli 1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidoów bez skórki 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań rozmaryn olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilosci oleju podsmażamy cebulę pokrojoną
Z Majeczką w kuchnibyć danie przepyszne, bardzo aromatyczne i takie które można podać nawet gościom, warto zrobić pilaw. Posiada wszystkie te cechy wyżej wymienione! Składniki: 60 dag piersi z kurczaka 1 czerwona cebula czerwona papryka 2 torebki ryżu długoziarnistego łyżeczka kminku Kamis łyżeczka kolendry Kamis sól morska Kamis pieprz mielony Kamis garść rodzynek Bakalland 2 szklanki gorącej wody Wykonanie: Pierś kurczaka wkroimy
Z Majeczką w kuchnismarowidła na chleb, te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w sklepie Składniki: 5 jajek 1 makrela 1 cebula czerwona sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy , ścieramy na tarce lub przeciskamy przez sitko do jajek, makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy, dodajemy do jajek, czerwoną
Z Majeczką w kuchnikurczaka sól morska pieprz kolorowy 1/2 szklanki sosu sojowego 4 łyżki miodu z Sejneńszczyzny 5 gałązek świeżego tymianku masło klarowane sos: pół kubka jogurtu greckiego 1 mała czerwona cebulka 3 łyżki oleju rydzowego sól ziołowa 8 gałązek tymianku łyżka soku z cytryny Wykonanie: Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy(...)miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka na min. 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym. Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej, sól, posiekany tymianek oraz sok z cytryny. Dokładanie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję piersi z kurczaka. Ten przepis bierze
Z Majeczką w kuchnimożemy odstawic do stężenia dzień wcześniej, by potem w kilka chwil zrobić pyszny deser Składniki: 2 kubki po 330 ml każdy smietany 18% 3 galaretki: pomarańczowa, zielona, czerwona 2 galaretki zólte cytrynowe 5 szklanek wody wrzącej Wykonanie: 3 galaretki pomarańczową, zieloną i czerwoną rozpuszczamy w odzielnym naczyniu- każda w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy całkowicie zastygnie wyjmujemy
Z Majeczką w kuchnicukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy: używam takiego ze słoików http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.html dodatki: 30 dag piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa puszka kukurydzy z puszki 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula zioła prowansalskie 1 opakowanie sera tartego mozzarella Mlekovita 150 g Wykonanie: Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju. Przygotować zaczyn
Z Majeczką w kuchniSkładniki : około 1 kg buraczków czerwonych, koniecznie słodkich około 2 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki czerwonego winnego octu (kwasowość 7,1%) szczypta soli Przygotowanie : Nieobrany, ale dobrze wymyty buraczek ugotować do miękkości, ja gotuję często w szybkowarze Po wystudzeniu obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach Doprawiam do smaku, solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem
Proste Potrawy