PIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEM Składniki: - 2 udka z kurczaka - 5 średnich ziemniaków - mielona czerwona papryka słodka - przyprawa "Kucharek" - lubczyk otarty - bazylia - olej do smażenia Sposób przygotowania: Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy blachę do pieczenia, którą lekko polewamy olejem do smażenia. Z jednej strony układamy nasze dwa udka posypane(...)stron przyprawą "Kucharek", czerwoną papryką słodką mieloną. Z drugiej strony blachy wysypujemy przygotowane wcześniej ziemniaki, które przyprawiamy przyprawą "Kucharek", otartym lubczykiem oraz bazylią. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy do miękkości. Smacznego
Mentor SmakuPyszna sałatka z kurczakiem i fasolą Sałatka z kurczaka i fasoli SKŁADNIKI: piersi z kurczaka -1 podwójne ryż -1 saszetka ogórki kwaszone -2 szt fasola czerwona -1 puszka kukurydza -1 puszka cebula czosnkowa -1 szt sól i pieprz wegeta -1 łyżka majonez -3 łyżki papryka czerwona -0,5 szt PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka ugotować w wodzie z wegetą
Kuchnia Danusiinnym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego 3 cebule 2 papryki (kolor dowolny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka ostrej czerwonej papryki sól, pieprz, olej 1 kostka sera feta 5 jajek 100g sera żółtego natka pietruszki 1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i paprykę
Szefowa kuchniswojej winnej kultury . Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi , z którego wina można już kupić na całym świecie (oczywiście w Polsce także) – bo gruzińskie wina są po prostu smaczne. Wino pijemy na komendę – gospodarz wznosi toast(...)wycieczkę, ale ciekawym wariantem jest też wjechanie widokową kolejką linową . Wjedziemy za 1 lari. Możemy wrócić kolejką lub zejść pieszo. Mimo deszczowej pogody i niesprzyjającej zdjęciom mgle, widok na czerwone dachy starówki był zdumiewający. Zaraz pod domami miejskie arterie. Ulice w Tbilisi są duże, a przechodzenie przez nie to koszmar – tak jak już wspominałam, nikt nas nie przepuści. Najlepiej
Poezja smakucóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :) Składniki: 1 bakłażan 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sól pieprz 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1,5 % szczypta gałki
Mango PapajaWiecie, że kiedyś panie malowały sobie policzki sokiem z buraka aby wyglądać zdrowo? To naprawdę się działo, bo burak ćwikłowy faktycznie jest bardzo zdrowy. Wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca i coś dla złośników - układu nerwowego. Warzywo, to jest jednym z najsłodszych o największej zawartości cukru, dlatego niestety nie jest zalecane dla cukrzyków. Dzisiaj(...)przygotowałam dla Was jedną z najtańszych opcji witaminowych. Studenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-) Składniki: 4 pieczone buraki czerwone 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu odrobina soli odrobina pieprzu cytrynowego garść pestek dyni Sposób wykonania: Upieczone
pieprzny smaczeksklepie. Jeśli przez przypadek kupicie zbyt kwaśną kapustę, możecie ją kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Pomysły na surówki i sałatki znajdziecie tutaj Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą, jabłkiem i natką z pietruszki Składniki: 1 mała czerwona cebula 200 g kiszonej kapusty 1/4 małego, słodkiego jabłka 1/4 pęczka natki z pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie
Moja smaczna kuchniaprogramem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje): 300-400 gram(...)filetu z dorsza, filet pozbawiamy również skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek. 1/2 puszki pomidorów
Mango Papajamięsa wołowego (chude) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju do smażenia 1 puszka pomidorów krojonych 4 łyżki ketchupu łagodnego 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki czerwonej fasoli 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis 0,5 łyżeczki papryki wędzonej sól, pieprz do smaku przyprawa do chili con carne Kamis Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę(...)czasu do czasu mieszając. Wlać pokrojone i zmiksowane pomidory, ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, łyżeczkę przyprawy do chili con carne, wymieszać. Całość podsmażać około 15 minut. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut. W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne. Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko
Ala piecze i gotujeSkładniki: łopatka bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka, oliwa 4 łyżki, marchew 4 sztuki, papryczka chili 1 średnia, woda 3 litry, fasola czerwona 2 szklanki, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziemniaki 5 sztuk fasolę czerwoną namoczyć najlepiej całą noc i wodę po moczeniu wylać - łopatkę pokroić na kostki
W Mojej Kuchni Lubięszybka, to wiadomo, że kanapeczki. Na moja szybkie kanapeczki, dla moich dzieciaków potrzebowałam -ciabatta -sałatka jarzynowa -ziarna prażone od Ziarenkowo Euforia -kiełbasa wiejska -czerwona papryka -rzodkiewka Na kanapki połóż sałatkę, wkomponuj kiełbasę. Dodaj rzodkiewkę i paprykę czerwoną. W ten pochmurne dni deszczowe tylko kolorów nam trzeba! Posyp Euforią i dodaj coś zielonego. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniilość słodkiej papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 2 marchewki kilka pieczarek 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego) 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz(...)pieczarki. Gdy będą gotowe - odstawiamy do innej miseczki. Mięso wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 30-40 minut. Gdy mięso zmięknie, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zmniejszamy ogień. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu). Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami
Kitchens AlphabetWyjątkowe połączenie składników występujące w tym przepisie sprawia, że bardzo często do niego wracamy. Szczególnie gdy potrzebujemy dania na szybko i tylko dla kilku osób. Składniki: 1 czerwona cebula 1 mango 1 czerwona papryka 1 filet z łososia sól i pieprz do glazury: 1 łyżka oleju roślinnego 4 łyżki dżemu wiśniowego sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki
naRuszciepowiedział tylko "zarąbisty". A i na mnie zrobił wrażenie. Moi stali czytelnicy wiedzą, że lubię rzeczy ładne i funkcjonalne. Oj lubię, a wok ma charakter, to dzięki czerwonej rączce, a powłoka daje wrażenie jakby była pokryta drobniuteńkim brokatem. Subtelne detale w formie logo Master Chef dają nam poczucie wyjątkowości. Tym bardziej, że ta linia jest linią limitowaną. Aaaa(...)wokiem wzmocnione stalą nierdzewną, posiada śrubę, którą po można dokręcic, gdyby rączka się lekko poluzowała, ale po upływie naprawdę długiego czasu, producent daje gwarancję 2 lata! duże walory estetyczne, czerwony uchwyt nadaje naczyniu charakteru, a przemyślane umieszczenie logo Master Chef nadaje wyjątkowości. Wok Indukcyjny Master Chef jest uniwersalny jeśli chodzi o przystosowanie do źródeł ciepła. Jednak przystosowanie do kuchni indykcyjnych
Blondynka Gotujemięsem mielonym...Smacznie, pożywnie, syto...Idealnie na takie chłodne dni jak dzisiaj Składniki: 6 placków tortilli 1/2 kg mięsa mielonego np. z łopatki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidoów bez skórki 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz słodka lub ostra papryka w proszku wg upodobań rozmaryn olej do smażenia Wykonanie: Na niewielkiej ilosci oleju podsmażamy cebulę pokrojoną
Z Majeczką w kuchni