tych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć ten proces można do puszki włożyć obierki z jabłek i zamknąć go szczelnie. Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście jest to przepis :) Składniki na największą blachę od piekarnika: 500 g mąki pszennej(...)długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani! Lukrowałam Lukrem Królewskim , a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec jeszcze inne, żeby polukrować hurtem wszystkie, które upiekłam :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeMajonez – 3 czubate łyżki Musztarda delikatesowa – 3 czubate łyżeczki Ogórki konserwowe – 3-4średnie sztuki Kukurydza konserwowa – 1 puszka Oliwki czarne – 2 garście Cebula czerwona – 1 sztuka Papryka czerwona – 1 duża sztuka Mix sałat – 170g Tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki (340g) Tortilla – 5 placków o średnicy 25cm Tortilla
Kulinarne Przebojekrotko i szybko go upieczemy pozostanie jedrny i soczysty.To bardzo proste,zdrowe i szybkie danie. Skladniki: 2 odfiletowane kawalki dorsza sok z cytryny sol 2 lyzeczki posiekanego rozmarynu czerwony pieprz lu papryczka chili 2 lyzki oliwy lub oleju 2 plastrki szynki parmenskiej Sposob przygotowania: Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic .Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac(...)drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny lub dluzej.W tym czasie przygotowac dodatki do naszego dania.U mnie gotowane puree z ziemniakow i brokul. Przygotowana rybe zawinac w szynke i umiescic na rozgrzanej patelni z reszta marynaty. Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Specjalisci twierdza jednomyslnie,ze to "owoc zycia".Jest pelen antyutleniaczy.Zawiera ich trzy razy wiecej niz ta sama ilosc zielonej herbaty,czy czerwonego wina.Sa bogatym zrodlem witamin: A,C,E,B oraz substancji mineralnych,jak:wapn,krzem,zelazo,potas i jod.Zawiera rowniez blonnik,kwasy organiczne oraz bialko. A oto cale spektrum dzialania owocu granatowca wlasciwego (Punica granatum L.): profilaktyka ukladu krazenia(...)niezwykle dekoracyjnym ich elementem. Teraz jest wlasnie swietna pora siegnac po ten niezwykle zdrowa owoc. Jego ogromnym plusem jest to,ze znakomicie znosi dlugie przechowywanie,takze mozemy racjonalnie porcjowac czerwone pestki. Jedzmy go jak najczesciej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swoim skladzie multum skladnikow nawet nie doczytawszy do konca omijam szerokim lukiem. W ostatnim numerze "Twojego stylu" w poradach dla zapalencow grillowania natknelam sie na lososia w marynacie z czerwonej pasty curry.Marynata jednoskladnikowa,no prosciej sie juz nie da. Jako,ze akurat w planach obiadowych byl losos a i pasta czekala w lodowce, postanowilam sprobowac. Efekt zaskakujacy.Losos byl przepyszny,dlatego(...)goraco polecam wyprobowanie tej marynaty do lososia,badz to na prawdziwym grillowaniu lub na patelni grillowej w domu. Skladniki: losos pokrojony w kwadraty czerwona pasta curry ( u mnie Bamboo Garden-Thai) olej do smazenia Wykonanie: Podziel lososia na kwadraty,posmaruj pasta curry i odstaw do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Rozgrzej grill lub patelnie,nadziej kawalki lososia na patyczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakuje odgrzewana na drugi dzien. Skladniki: 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej 1 puszka pomidorów 4 kiełbaski śląskie 100 g boczku 1 łyżka smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki pieprz,sól,szczypta cukru,majeranek natka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowanie fasolki nie jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowia. Choc rosnie w Polsce nie cieszy sie duza popularnoscia,a szkoda.Nie chce przynudzac ale pozwolcie na kilka slow o zurawinie.bo to naprawde zdrowa jagodkaTo niska krzewinka o malych,czerwonych owocach ,przypominajacych jagody. OTO WARTOSCI ZDROWOTNE ZURAWINY : Zawiera duza ilosc blonnika,witaminy B1,B2,B6,C,E i karoten,a takze mineraly:sod,potas,fosfor,wapn,magnez,jod i zelazo(...)gotowac jeszcze okolo 10 minut, az zmieknie. Doprawic miodem i octem balsamicznym do smaku. Tak przygotowany sos bedzie ciekawie wygladal z plywajacymi kulkami zurawiny,lecz bedzie w kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci odzywcze. Skladniki: 1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 1 zabek czosnku 50-60 g rozpuszczalnych platkow owsianych 350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszki sol,pieprz 2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki(...)czerwonej papryki 4 lyzki sezamu 1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazenia Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic w drobna kostke i podsmazyc na oleju.Wyplukac soczewice na sitku i odsaczona dodac do cebuli.Razem przesmazyc.Dodac przyprawy,zalac bulionem i gotowac 15 minut,az soczewica wchlonie caly bulion. Wylozyc do miseczki i wystudzic. Wymieszac z platkami owsianymi i jogurtem.Dodac przyprawy i posiekana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwonej pasty curry-opcjonalnie(...)pokroic w kostke. w rondelku rozpuscic 1 lyzke masla,dodac make i mieszajac doprowadzic do jednolitej konsystencji.Nastepnie caly czas mieszajac wlac mleko kokosowe wymieszanez woda,az sos zgestnieje.Zagotowac.Przyprawic czerwona pasta curry,sola i pieprzem. wlaczyc piekarnik na 190°C.Przygotowac naczynie do zapiekania. na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!awaryjna salatka z zielonej fasolki szparagowej.Ta sklepowa konserwa dostepna jest przez caly okragla rok.Lubie miec taki sloiczek w zanadrzu,bo w pare minut mozna wyczarowac swietny dodatek do obiadu.Wystarczy czerwona cebula,kilka suszonych pomidorow,smakowity winegret i gotowe.Zapraszam do przepisu,mam nadzieje ,ze i Wam posmakuje! Skladniki : 1 sloik zielonej fasolki szparagowej -pocietej 1 czerwona lub biala cebula
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!olej szczypta cukru Skladniki na sos z kaparow: 2 lyzki kaparow 150 ml bialego wina 200 ml bulionu warzywnego 200 ml smietany kremowki 1 lyzeczka maki na czubek noza czerwonej papryki cukier,sol do smaku kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: ryby dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac osci cebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke(...)bulionu warzywnego i zaprawic 150 ml smietany kremowki.Do 50 ml kremowki dodac 1 lyzeczke maki,rozmieszac,wlac do sosu,zamieszac i zagotowac.Doprawic sola do smaku,dodac szczypte cukru,odrobine czerwonej papryki i sok z cytryny. podawac klopsiki bezposrednio po upieczeniu z ostrym sosem kaparowym z ulubiona salatka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszennej typ 500 350 ml letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego 50 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 3 szczypty chili 3 szczypty pieprzu 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 5 rzodkiewek 1 czerwona cebula 10 cm pora Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniduże pomidory 1 świeży ogórek ( długi ) 1 czerwona cebula 1/3 szk rzeżuchy 1/3 szk posiekanej natki pietruszki sól himalajska do smaku czerwona czubryca ostra do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 saszetka oleju kukurydzianego ( 30 ml ) cukier do smaku Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniśrednie świeże ogórki 1/2 dużej czerwonej papryki 200 g szynki 75 g mozzarelli w bloku 1 pęczek szczypiorku 1 czerwona cebula 5 rzodkiewek 2 łyżki mixu sałatkowego Italia z orzeszkami pinii sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnismakują, więc już kilka propozycji jest. Dziś pierwsza wersja mojego ryżotta. 500 g łopatki wieprzowej 1 spora cebula 2 łodygi selera naciowego 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone ) 1/3 czerwonej papryki 1,5 szk dowolnego ryżu 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół ) 1/3 szk posiekanego koperku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 szk konserwowej marchewki 1/2 puszki(...)czerwonej fasoli 2 szczypty cukru sól do smaku pieprz czarny do smaku chili do smaku czosnek granulowany do smaku kucharek w płynie do smaku kilka łyżek oleju rzepakowego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni