wciąż się nam nie znudziła.Pozostając wierna tradycji rodzinnych spotkań przyrządziłam ją na przyjęcie urodzinowe mojego Skarbka :)Składniki:1 kg mięsa mielonego2 puszki białej fasoli2 puszki fasoli czerwonej (lub po jednej czerwonej i czarnej)2 puszki pomidorów krojonychsłoiczek koncentratu pomidorowego2 puszki kukurydzy (niekoniecznie)2 średnie cebulekilka ząbków czosnkuolej do smażeniasólpieprzpapryka ostraCebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, dodajemy mięso i chwilę
chwile dla mniebrzmi jak kulinarny ideał? Pora chyba dać się uwieść. Nas zapach z piekarnika zniewolił. Serca podbite, umysł zawładnięty, wszyscy najedzeni i zadowoleni.Składniki:- 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone)- 1/2 opakowania makaronu ryżowego nitki lub wstążki- olej lub oliwa- Serek TAPAS ARLA APETINA- suszone warzywa - domowa mieszanka- czosnek 4-5 główek- oliwki czarne i zielone (po garści)- pestki dyni(...)więc podróż bez długiego i niewygodnego transportu. Podróż dostępna na każdą kieszeń. Dlaczego kremowy serek Arla Apetina "TAPAS"?A co jak nie baza składająca się z grillowanej czerwonej i żółtej papryki, bazylii, oliwek i czosnku? Wszystko to, co same od siebie wkładałyśmy do naszego zapiekanego raju odnalazłyśmy również w małym, zgrabnym, poręcznym opakowaniu. Grzechem byłoby przejść koło niego obojętnie
Wypisz Wymalujdobroczynnej siarki, selenu czy zestawu witamin A,C,E zawiera ciekawy związek adenozynę o której musicie poczytać!. Bazą naszej sałatki będzie sałata lodowa i aromatyczna rukola dodamy też fasolę czerwoną i kukurydzę konserwową i tu polecam produkty ekologiczne ze względu na częste pochodzenie tych składników z upraw zagrożonych GMO. Sałatka jest lekka i niskokaloryczna, dobra na każdą okazję dlatego zapraszam(...)Czas przygotowania 15-20minutDla 3 osóbSkładniki:3/4 główki sałaty lodowej1 średniej wielkości cukinia2 garście świeżej rukoliSuszony czosnek niedźwiedziAromatyzowany czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim olej słonecznikowyGarść kukurydzy konserwowej EKOGarść fasolki czerwonej konserwowej EKOSól himalajskaPrzygotowanie:1/ Cukinię kroimy w 0,5 cm talarki i obsypujemy solą, obsmażamy do miękkości na patelni używając aromatyzowanego oleju (Lejemy więcej niż do standardowego smażenia ze względu
Kuchnia PROzdrowotnagulaszowa na rozgrzanie z dodatkiem cynamonu i tym razem bez ziemniaków, a z pysznymi kluseczkami. Na te deszcze idealna. Składniki : * 300g mięsa z udźca wołowego albo szynki wieprzowej * czerwona papryka * marchewka, seler, pietruszka * cebula * ząbek czosnku * łyżka masła klarowanego * sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół łyżeczki mielonego cynamonu, ostra czerwona papryka * jajko * 2 szklanki mąki pszennej * szczypta
Magiczne Życie Martycebula – 2 szt * olej – 2 łyżki * dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g * łopatka wieprzowa – 200 g * boczek – ok. 50 g * czerwone wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki * suszone grzyby – 2 szt * suszone śliwki – 2 szt * liść laurowy – 2 szt * ziele angielskie – 4 szt * kminek(...)miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów. Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście
Ostra na Słodkołopatki jagnięcej, najlepiej porąbanej przez rzeźnika 1 kg ziemniaków główka czosnku + 1/2 główki do pieczenia sól pieprz kilka gałązek rozmarynu (zostawić ze 2-3 całe gałązki do pieczenia) kieliszek czerwonego, wytrawnego wina oliwa przygotowanie Łopatkę podzielić na mniejsze kawałki - najlepiej jak zrobi to rzeźnik u którego mięso kupujemy. Przygotować smarowidło: czosnek drobno posiekać z oberwanymi igiełkami rozmarynu(...)posolić i dobrze wymieszać. Na dno naczynia do pieczenia położyć ziemniaki , na nich ułożyć mięso, dodać parę gałązek rozmarynu i kilka ząbków czosnku, polać oliwą, wlać kieliszek czerwonego wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 do 2 godzin , najpierw przykryte, ostatnie 1/2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia przewracałam mięso
Stare Garykolejny znaleźć dobry przepis. Niestety rostbef nie należy do mięs które piekę często, głównie chyba dlatego, iż do niedawna kupienia odpowiedniego kawałka wołu, który po pieczeniu będzie lekko czerwony i nie zamieni się w kopyto, graniczyło z cudem . Tak czy inaczej przepisu ulubionego nie mam , zawsze kończy się na przerzucaniu dziesiątek stron w internecie i książkach. Nie inaczej(...)mój był z kością i ważył ok 1,5 kg sól , pieprz, słodka papryka gałązka rozmarynu oliwa lub olej do obsmażenia mięsa sos: kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery 1/2 szklanki bulionu łyżka masła łyżeczka mąki przygotowanie rostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem, papryką. Rozgrzać mocno olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich
Stare Garyskładników, a potrzebny był jakiś zapełniacz. I tak powstała sałatka , której pierwowzorem jest libańska sałatka Tabule. składniki 150 g kaszki kuskus (ok 50 g na osobę ) 1/2 czerwonej papryki mała czerwona cebula 2 nieduże pomidory duża garść kolendry lub pietruszki sok z 1 cytryny oliwa sól pieprz przygotowanie Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę, cebulę
Stare GaryDanie powstało trochę z przypadku, trochę z zachłanności zakupowej . Po raz kolejny, na rynku kupiłam długie czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić , ale były ładne. No i już . To wystarczyło. składniki (3 porcje) 3 długie czerwone papryki paczka szpinaku ok 100 g sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki 3 ząbki czosnku sól pieprz przygotowanie papryki
Stare Garyprzepis natknęłam się na tej stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną . składniki 500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść suszonej żurawiny 2 średnie czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1 gałązka tymianku olej o neutralnym smaku przygotowanie śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać
Stare Garymożna ja zajadać samą ! przepis z programu Sobota w kuchni Składniki ( na 4 porcje) 2 małe awokado sok z 2 limonek 2 małe mango 2 czerwone strąki chilli, bez pestek, drobno pokrojone (użyłam mniej) 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1 czubata łyżka posiekanych liści kolendry 4 łyżki oliwy sól przygotowanie Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki i wybrać
Stare GaryPrzepis nieco kombinowany bo marynata z tej a cała reszta z tej strony. Pachniało w całym domu, dziczyzna to jest TO! składniki marynata 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku roztarty w odrobinie soli 1 łyżeczka cukru 7 rozgniecionych ziaren jałowca igiełki z jednej gałązki rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego 1/2 płaskiej łyżeczki(...)czarnego pieprzu mięso ok 600 g dziczyzny ( u mnie mi mięso z dzika , ale jaka częśc - nie wiem) 3 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 cebule, 1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni , 3 gałązki rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła. smalec do obsmażenia mięsa przygotowanie marynata: wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić
Stare Garystrony The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 8 dużych jaj 1/4 łyżeczki soli zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka ) przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st.C(...)łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć czosnek na średnim ogniu przez ok 30 sekund . Dodać jarmuż i czerwone płatki papryki i smażyć, aż kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut . W misce ubić jajka z solą i pieprzem . Do jaj dodać przestudzony jarmuż i tymianek, sól
Stare Garyużyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje. składniki 1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko 2 - 3 duże łyżki majonezu olej rzepakowy lub oliwa z oliwek szczypior lub szczypiorek drobno pokrojony ocet balsamiczny sól pieprz
Stare Garybaraniny ( użyłam łopatki wołowej ) 3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę pokrojonych) 10 ząbków czosnku 150 g kapusty 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 50 g tłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli(...)pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie ) przygotowanie Mięso pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm, odłożyć do miski. Cebulę pokroić w pióra
Stare Gary