najlepszej oliwy. Ser można już u nas kupić, pomidory też ( to ostatni moment) natomiast greckiej cebuli nie kupimy na polskim rynku - szkoda. Najlepiej zastąpić ją naszą czerwoną. Nasza sałatka była pyszna między innymi dzięki temu, że kilka cebul, czosnek i oliwa przyleciało z nami z Grecji. Porcja jest solidna, dwie osoby będą najedzone ! składniki (2 duże porcje(...)pomidorów 6 małych ogórków gruntowych 1 czerwona cebula 1 długa zielona papryka - pozbawiona pestek gruby plaster sera Feta garść oliwek sól, pieprz oliwa z oliwek ocet winny oregano przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Ogórki obrać pokroić w grube plastry, pomidory pokroić na ćwiartki i każdą na 2 - 3 części. Paprykę pokroić w cienkie krążki , cebulę pokroić w piórka
Stare Garyłyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowo sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
Stare Garyostrości. inspirację był przepis z tej strony składniki 2 dojrzałe awokado, skórkę i pestki usunąć Skórka i sok z 1 limonki 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1 - 2 papryczki jalapeno, bez nasion, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty sól 1/2 szklanki nasion granatu listki bazylii pocięte w paseczki przygotowanie W średniej(...)wielkości misce, rozgnieść awokado i wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, czerwoną cebulą, jalapeno, czosnkiem i solą. Dodać nasiona granatu, posypać bazylią i podawać. Smacznego
Stare Garygęsty (ale z łatwością się go 'ciągnie' przez rurkę) z małymi kawałeczkami żelków- które ciekawie wzbogacają strukturę napoju. Ja proponuję shake'a truskawkowego i, w tym wypadku, z dodatkiem czerwonych żelków- ale Wy możecie pobawić się i kolorami i smakami, bo obojętnie jakiego shake'a byście nie zrobili z tego przepisu, to i tak będzie przepyszny :) Polecam! 1 porcja: * mleko(...)skondensowane niesłodzone- 150 ml * żelki czerwone- 50 g (użyłam misiów Haribo) * lody truskawkowe- 2 gałki Mleko wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić żelki i pozostawić do ostudzenia (żelki roztopią się, a po ostudzeniu utworzą breję). Ostudzone mleko wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie przelać do blendera i zmiksować, aż do uzyskania
Kraina Miodem Płynącajeść nic innego, jak tylko warzywa w takiej właśnie formie :) Najfajniejsze w tym daniu jest to, że można stworzyć własną kompozycję smaków i kolorów, np. dziś z warzyw czerwonych, innym razem z zielonych, kaszę gryczaną zastąpić np. pęczakiem czy ryżem, jak najbardziej pasuje tu również mięso czy dodatek sera- ja tak eksperymentowałam i wiecie co, każda wersja smakowała inaczej(...)wyjątku- przepysznie i wybornie! :) Gorąco zachęcam, do przyrządzenia, póki jeszcze mnóstwo świeżych warzyw dostępnych jest na ryneczku! * kasza gryczana- 1 szklanka * cebula- 1 duża * burak- 1 średni * papryka czerwona- 1 mała * marchewka- 1 szt. * fasolka szparagowa- garść * przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszona papryczka chili * oliwa- 1/3 szklanki Kaszę gryczaną opłukać i ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie pokrojoną cebulę
Kraina Miodem Płynącastylu włoskim moja inspiracja na 4-6 porcji czas przygotowania: 40 min. Składniki: cebula, pokrojona na plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu 1 suszone pepperoncino , lub łyżeczka płatków chilli 2 listki laurowe szklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion(...)posypania zupy sól, pieprz do smaku oliwa Przygotowanie: Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i duś ok. 20 min. Dodaj fasolę
Chilli Czosnek i Oliwatych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć ten proces można do puszki włożyć obierki z jabłek i zamknąć go szczelnie. Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście jest to przepis :) Składniki na największą blachę od piekarnika: 500 g mąki pszennej(...)długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani! Lukrowałam Lukrem Królewskim , a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec jeszcze inne, żeby polukrować hurtem wszystkie, które upiekłam :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeMajonez – 3 czubate łyżki Musztarda delikatesowa – 3 czubate łyżeczki Ogórki konserwowe – 3-4średnie sztuki Kukurydza konserwowa – 1 puszka Oliwki czarne – 2 garście Cebula czerwona – 1 sztuka Papryka czerwona – 1 duża sztuka Mix sałat – 170g Tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki (340g) Tortilla – 5 placków o średnicy 25cm Tortilla
Kulinarne Przebojekrotko i szybko go upieczemy pozostanie jedrny i soczysty.To bardzo proste,zdrowe i szybkie danie. Skladniki: 2 odfiletowane kawalki dorsza sok z cytryny sol 2 lyzeczki posiekanego rozmarynu czerwony pieprz lu papryczka chili 2 lyzki oliwy lub oleju 2 plastrki szynki parmenskiej Sposob przygotowania: Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic .Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac(...)drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny lub dluzej.W tym czasie przygotowac dodatki do naszego dania.U mnie gotowane puree z ziemniakow i brokul. Przygotowana rybe zawinac w szynke i umiescic na rozgrzanej patelni z reszta marynaty. Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Specjalisci twierdza jednomyslnie,ze to "owoc zycia".Jest pelen antyutleniaczy.Zawiera ich trzy razy wiecej niz ta sama ilosc zielonej herbaty,czy czerwonego wina.Sa bogatym zrodlem witamin: A,C,E,B oraz substancji mineralnych,jak:wapn,krzem,zelazo,potas i jod.Zawiera rowniez blonnik,kwasy organiczne oraz bialko. A oto cale spektrum dzialania owocu granatowca wlasciwego (Punica granatum L.): profilaktyka ukladu krazenia(...)niezwykle dekoracyjnym ich elementem. Teraz jest wlasnie swietna pora siegnac po ten niezwykle zdrowa owoc. Jego ogromnym plusem jest to,ze znakomicie znosi dlugie przechowywanie,takze mozemy racjonalnie porcjowac czerwone pestki. Jedzmy go jak najczesciej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swoim skladzie multum skladnikow nawet nie doczytawszy do konca omijam szerokim lukiem. W ostatnim numerze "Twojego stylu" w poradach dla zapalencow grillowania natknelam sie na lososia w marynacie z czerwonej pasty curry.Marynata jednoskladnikowa,no prosciej sie juz nie da. Jako,ze akurat w planach obiadowych byl losos a i pasta czekala w lodowce, postanowilam sprobowac. Efekt zaskakujacy.Losos byl przepyszny,dlatego(...)goraco polecam wyprobowanie tej marynaty do lososia,badz to na prawdziwym grillowaniu lub na patelni grillowej w domu. Skladniki: losos pokrojony w kwadraty czerwona pasta curry ( u mnie Bamboo Garden-Thai) olej do smazenia Wykonanie: Podziel lososia na kwadraty,posmaruj pasta curry i odstaw do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Rozgrzej grill lub patelnie,nadziej kawalki lososia na patyczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakuje odgrzewana na drugi dzien. Skladniki: 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej 1 puszka pomidorów 4 kiełbaski śląskie 100 g boczku 1 łyżka smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki pieprz,sól,szczypta cukru,majeranek natka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowanie fasolki nie jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zdrowia. Choc rosnie w Polsce nie cieszy sie duza popularnoscia,a szkoda.Nie chce przynudzac ale pozwolcie na kilka slow o zurawinie.bo to naprawde zdrowa jagodkaTo niska krzewinka o malych,czerwonych owocach ,przypominajacych jagody. OTO WARTOSCI ZDROWOTNE ZURAWINY : Zawiera duza ilosc blonnika,witaminy B1,B2,B6,C,E i karoten,a takze mineraly:sod,potas,fosfor,wapn,magnez,jod i zelazo(...)gotowac jeszcze okolo 10 minut, az zmieknie. Doprawic miodem i octem balsamicznym do smaku. Tak przygotowany sos bedzie ciekawie wygladal z plywajacymi kulkami zurawiny,lecz bedzie w kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil tylko ich wartosci odzywcze. Skladniki: 1 niepelna szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 1 zabek czosnku 50-60 g rozpuszczalnych platkow owsianych 350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszki sol,pieprz 2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki(...)czerwonej papryki 4 lyzki sezamu 1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazenia Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic w drobna kostke i podsmazyc na oleju.Wyplukac soczewice na sitku i odsaczona dodac do cebuli.Razem przesmazyc.Dodac przyprawy,zalac bulionem i gotowac 15 minut,az soczewica wchlonie caly bulion. Wylozyc do miseczki i wystudzic. Wymieszac z platkami owsianymi i jogurtem.Dodac przyprawy i posiekana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czerwonej pasty curry-opcjonalnie(...)pokroic w kostke. w rondelku rozpuscic 1 lyzke masla,dodac make i mieszajac doprowadzic do jednolitej konsystencji.Nastepnie caly czas mieszajac wlac mleko kokosowe wymieszanez woda,az sos zgestnieje.Zagotowac.Przyprawic czerwona pasta curry,sola i pieprzem. wlaczyc piekarnik na 190°C.Przygotowac naczynie do zapiekania. na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!