czerwony - 5718 przepisów (strona:68/382)

Krem pomarańczowy 152

lekki i bardzo smaczny. przepis  Raymond Blanc składniki 500 ml śmietana kremówka (min 35%) 125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 120 ml soku z czerwonej pomarańczy parę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek) przygotowanie Aby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę, cukier i skórkę pomarańczową w rondelku. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, skręcić ogień(...)najmniejszy  i nadal gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wlać, mieszając,  sok z czerwonej pomarańczy + wodę pomarańczową. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozlać do czterech naczynek deserowych. Schłodzić  min  2-3 godziny, aż krem będzie całkowicie zimny i nabierze gęstej konsystencji. Udekorować każdą porcję kawałkiem pomarańczy. Smacznego! Uwagi: Robiłam z 400 g bo takie

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 173

resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam! oryginalny przepis tutaj       składniki 3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki  2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej) 4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry lub 1 puszka pomidorów ( podzielić na trzy części) 1 szklanka(...)polewania: 1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 6 ząbków czosnku -drobno posiekane 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano, lub 1 łyżeczka suchego 1/4 łyżeczki  płatków czerwonej papryki 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu  duży pęczek świeżych liści bazylii - cienkie plasterki przygotowanie Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi. Skropić wnętrze oliwą

Stare Gary
Wołowe szaszłyki ze skrawków stekowych 120

Przepis znalazłam na stronie  Simply Recipes składniki marynata 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki miodu 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 łyżka octu z czerwonego wina 2 - 3 cm kawałek imbiru, w plasterkach 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pozostałe składniki ok 500 g gotowych steków z antrykotu

Stare Gary
Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą bulgur 387

gelin corbasi - tak wg przepisu nazywa się ta zupa. Kolejna próba przywołania smaków z Turcji. Tym razem zupa z czerwonej soczewicy z przepysznym bulgurem. Zupa  gęsta a więc sycąca. Moja wyszła dosyć ostra, ale to zależy jak dużo chili dodamy. Ja dodawałam też paprykę w płatkach przywiezioną z Turcji - pul biber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita(...)wpadliśmy w małe uzależnienie. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu przygotowanie Kaszę i soczewice

Stare Gary
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 174

Pyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki(...)oliwy 500 g młodej drobnej cebuli 10 ząbków czosnku 3 łyżki białego octu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szklanki czerwonego wina ( w oryginale 4 szklanki wody) przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso  umyć, osuszyć, pokroić na duże kawałki ( kostka 4 x4 cm) W garnku z grubym dnem rozgrzać

Stare Gary
Jarmuż z ciecierzycą 124

Połączyłam to co lubię czyli jarmuż, cieciorkę i tosty. I mamy całkiem pożywne danie.  Dla miłośników jarmużu. Przepis znalazłam  tutaj składniki cebula 1 mała czerwona cebula, cienko krojona ręcznie lub na  mandolinie (im cieńsza, tym lepiej) 1 łyżeczka przyprawy sumak 1/2 łyżeczki nasion sezamu uprażone (opcjonalnie) sól warzywa 500 g  jarmużu, umyte, sztywne łodygi(...)grubsza rozdrobnione ręcznie 1  puszka ciecierzycy, z  zalewą 2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 ząbki czosnku, startego na tarce 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki Świeżo zmielony czarny pieprz do podania Chleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa  ewentualnie majonez przygotowanie Umieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut

Stare Gary
Tarta z grillowanymi warzywami 180

pyszny i dla oka miły - polecam! składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego wielkości naszej foremki 1 nieduża cukinia 5 kwiatów cukinii (opcjonalnie) 2  pomidory, różne gatunki - dałam jeden czerwony, jeden żółty kilka pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 1 opakowanie serka Almette z ziołami 1 jajko szczypiorek bazylia pieprz, sól przygotowanie. Warzywa umyć. Cukinię, nieobraną, pokroić na cienkie, podłużne plastry

Stare Gary
Sałatka z ciecierzycy - prosta i smaczna 1140

Delikatna i aromatyczna. Minimalna ilość  składników, warto ją zrobić  - polecam ! Przepis umieścił na  swojej stronie  David Lebovitz składniki 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała czerwona cebula lub 1 dymka 3 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia  3/4 łyżeczki soli morskiej  3 łyżki drobno posiekanej świeżych liści mięty  starta skórka(...)cytryny  2 łyżeczki świeżego soku z cytryny  opcjonalnie: czerwony lub świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie Ciecierzycę namoczyć  w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu przez ok 40 minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić

Stare Gary
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 217

kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt.  Polecam! składniki 700 g papryki, mieszanej 1 cukinia' 3 pomidory 2 czerwone cebule 4 białe cebule 5 dużych ząbków czosnku 100 g chorizo 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki keczupu parę gałązek tymianku(...)puszka czerwonej fasoli przygotowanie Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi. Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem ) Warzywa umyć. Paprykę pozbawić pestek, pokroić w paski, pomidory  i cukinię pokroić w sporą kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę

Stare Gary
Grecka sałatka Horiatiki 205

najlepszej oliwy. Ser można już u nas kupić, pomidory też ( to ostatni moment) natomiast greckiej cebuli nie kupimy na polskim rynku - szkoda. Najlepiej zastąpić ją naszą czerwoną. Nasza sałatka była pyszna między innymi dzięki temu, że kilka cebul, czosnek i oliwa przyleciało z nami z Grecji. Porcja jest solidna, dwie osoby będą najedzone ! składniki (2 duże porcje(...)pomidorów 6 małych ogórków gruntowych 1 czerwona cebula 1 długa zielona papryka - pozbawiona pestek gruby plaster sera Feta  garść oliwek sól, pieprz oliwa z oliwek ocet winny oregano przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Ogórki obrać pokroić w grube plastry, pomidory pokroić na ćwiartki i każdą na 2 - 3 części. Paprykę pokroić w cienkie krążki , cebulę pokroić w piórka

Stare Gary
Aromatyczny bakłażan z sałatką z kaszy bulgur 194

łyżki drobno posiekanej skórki cytryny  2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki  1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowo sałatka  1 szklanka kaszy bulgur  15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki

Stare Gary
Guacamole z granatem 177

ostrości.  inspirację był przepis z  tej  strony składniki 2 dojrzałe awokado, skórkę i pestki usunąć  Skórka i sok z 1 limonki 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1  - 2 papryczki jalapeno, bez nasion, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub starty sól 1/2 szklanki nasion granatu listki bazylii pocięte w paseczki przygotowanie W średniej(...)wielkości misce, rozgnieść awokado i wymieszać ze skórką i sokiem z limonki, czerwoną cebulą, jalapeno, czosnkiem i solą. Dodać  nasiona granatu, posypać bazylią i podawać. Smacznego

Stare Gary
Lodowy shake truskawkowy z żelkami 121

gęsty (ale z łatwością się go 'ciągnie' przez rurkę) z małymi kawałeczkami żelków- które ciekawie wzbogacają strukturę napoju. Ja proponuję shake'a truskawkowego i, w tym wypadku, z dodatkiem czerwonych żelków- ale Wy możecie pobawić się i kolorami i smakami, bo obojętnie jakiego shake'a byście nie zrobili z tego przepisu, to i tak będzie przepyszny :) Polecam! 1 porcja: * mleko(...)skondensowane niesłodzone- 150 ml * żelki czerwone- 50 g (użyłam misiów Haribo) * lody truskawkowe- 2 gałki Mleko wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić żelki i pozostawić do ostudzenia (żelki roztopią się, a po ostudzeniu utworzą breję). Ostudzone mleko wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie  przelać do blendera i zmiksować, aż do uzyskania

Kraina Miodem Płynąca
Pieczone warzywna z kaszą gryczaną 155

jeść nic innego, jak tylko warzywa w takiej właśnie formie :) Najfajniejsze w tym daniu jest to, że można stworzyć własną kompozycję smaków i kolorów, np. dziś z warzyw czerwonych, innym razem z zielonych, kaszę gryczaną zastąpić np. pęczakiem czy ryżem, jak najbardziej pasuje tu również mięso czy dodatek sera- ja tak eksperymentowałam i wiecie co, każda wersja  smakowała inaczej(...)wyjątku- przepysznie i wybornie! :) Gorąco zachęcam, do przyrządzenia, póki jeszcze mnóstwo świeżych warzyw dostępnych jest na ryneczku!  * kasza gryczana- 1 szklanka * cebula- 1 duża * burak- 1 średni * papryka czerwona- 1 mała * marchewka- 1 szt. * fasolka szparagowa- garść * przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszona papryczka chili * oliwa- 1/3 szklanki Kaszę gryczaną opłukać i ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie pokrojoną cebulę

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna zupa rybna 386

stylu włoskim moja inspiracja na 4-6 porcji czas przygotowania: 40 min. Składniki: cebula, pokrojona na plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 l. passaty pomidorowej, domowej lub ze sklepu 1 suszone pepperoncino , lub łyżeczka płatków chilli 2 listki laurowe szklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion(...)posypania zupy sól, pieprz do smaku oliwa Przygotowanie: Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i duś ok. 20 min. Dodaj fasolę

Chilli Czosnek i Oliwa