czerwony - 5718 przepisów (strona:74/382)

Sałatka "warzywny galimatias" 171

Goście zapowiedzieli się za godzinę? Nic nie szkodzi. Sięgamy do zawsze zaopatrzonej spiżarni. -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy -2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki) -5-7 średnich ogórków konserwowych -słoik fasolki szparagowej -9 suszonych pomidorów -garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej -3 papryczki chili -3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę    Przygotowujemy dużą miskę(...)Wrzucamy odsączonego z oleju tuńczyka i odsączoną fasolkę szparagową. Fasolkę czerwoną płuczemy, odsączamy i też dodajemy do miski. Kroimy ogórki, paprykę, suszone pomidory i też do miski. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy drobniutko i j.w. Dodajemy marchewkę. Przyprawiamy do smaku warzywkiem i solidnie mieszamy.    Co jeszcze do tego można dodać? Dobry nastrój i białe wino.    Efekt

Maminek kulinarny
Rolada Mai 145

szklankach. W jednej 2 łyżeczki zalane 0,2 szklanki zimnej wody. W drugiej 4 łyżeczki zalane 0,4 szklanki zimnej wody. Przygotowujemy galaretki, rozpuszczając w niepełnej szklance gorącej wody. Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia. Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami. Studzimy.    Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy

Maminek kulinarny
Babka serowa na zimno 140

wiśnie -aromat śmietankowy    Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy część galaretki zielonej, część czerwonej a następnie układamy owoce.    Ubijamy śmietanę, dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru.    Twaróg miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru i aromatem. Obie masy łączymy. Żelatynę wstawiamy(...)rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy ją. Wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy.    Na wierzch wykładamy pozostałą czerwoną i zieloną galaretkę oraz owoce.    Całość zalewamy galaretką żółtą.    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.    Aby wyjąć babkę z formy należy zanurzyć formę na chwilkę w ciepłej wodzie, przyłożyć

Maminek kulinarny
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 185

większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji surówek i sałatek. Składniki: -cebula -marchew -seler -por -biała rzodkiew -rzodkiewka -szczypior -koper -pomidor -ogórek -papryka -jabłko -sałata -kapusta biała -kapusta czerwona -kapusta pekińska -słonecznik -przyprawa warzywna -sól -majonez -śmietana -jogurt naturalny -olej Te surówki są już na naszym blogu: -surówka z białej kapusty(...)surówka z marchewki i jabłka     - surówka z czerwonej kapusty -surówka zimowa -surówka z białej rzodkwi -sałatka wielowarzywna -surówka z marchewki ze słonecznikiem -surówka z kapusty pekińskiej -surówka z rzodkiewki Życzymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji. Smacznego

Maminek kulinarny
Leczo z kiełbasą i cukinią 118

Czerwona papryka, dojrzałe pomidory i złocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych(...)linię i poziom cholesterolu mogą je przyrządzić na oleju roślinnym. Klasyczne składniki mojego leczo wzbogaciłam o kiełbasę i cukinię, dzięki czemu stanowi sycące danie jednogarnkowe. Składniki: 4 czerwone papryki 2 duże cukinie 4 dojrzałe pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku 300g kiełbasy jałowcowej olej lub smalec do smażenia słodka i ostra papryka w proszku sól, pieprz   Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 345

Danie przygotujemy w 15 minut, a przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera 15 minut w kuchni. Składniki: Kuskus 1 szklanka (około 300 g) kuskusu 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 świeża czerwona papryczka chilli 4 dymki 1/2 pęczka świeżego koperku 200 g świeżego lub mrożonego groszku 1 garść czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 40 g sera feta Kurczak

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 164

kaszy pęczak 3 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula drobno posiekana 2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 500 ml bulionu warzywnego 150 ml czerwonego wina wytrawnego 100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego) 1 łyżka tartego sera Grana Padano sól, pieprz Pest o z botwinki 2 garście pokrojonych liści botwinki(...)cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pokrojone buraki. Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka warzywna 237

Składniki: 1 duży batat 2 ziemniaki 2 czerwone cebule 2 białe cebule 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 główka czosnku 1 cukinia 1 bakłażan 4 łyżki oliwy czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.  Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska 209

smaku. Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 cebula pokrojona w piórka\ 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 papryczka jelapeno (bez nasion) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 500 g wołowego mięsa mielonego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 203

glutenu, laktozy. To zdrowe i kolorowe danie urozmaici i wzbogaci dietę dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę:) Składniki: 1 cukinia podłużna  4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie ząbek czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wina oliwa Newella wędzona

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta alla bolognese dla dorosłych 279

mielonego mięsa wołowego 680 g p asty pomidorowej  - Passata Rustica firmy CIRIO 50 ml koniaku 200 ml piwa pszenicznego 500 g makaronu casarece  1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku garść świeżej bazylii szczypta tymianku szczypta oregano kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki czerwonej łyżka oliwy do smażenia sól, pieprz do smaku 100 g sera Lazur Skalmierzycki

Niezły Młynek
A po drugie... 164

naprawdę jedyną rzeczą, którą dokupiłam, żeby je zrobić, był boczek. Mąkę, cukier, sól i mleko  ( szczególnie mleko) zawsze mamy w domu, w koszyczku znalazła się akurat czerwona cebula (ale równie dobrze można użyć zwykłej), a w lodówce leżało troszkę sera, który C. kupił do beszamelu. Sosu nie było, ser został. Poszperałam więc w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud(...)sztuk) 500 g mąki pszennej 12 g suszonych drożdży 300 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła 200 g wędzonego boczku 2 średnie czerwone cebule dodatkowo: 25 ml letniego mleka 150 g żółtego sera Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni. Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, zezłocić na 20 g masła.  Pozostałe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwsza gorąca herbata w zimny wieczór. I placuszki 234

okazji do całej fury prezentów, które skutecznie wyłudzałam od C. przez cały tydzień doszła śliczna, fioletowa, bezprzewodowa myszka ( jupi! ); była też wspaniała kolacja składająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pyszne śniadanie we dwoje 210

mąki żytniej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 40 g masła 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ząbki czosnku dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka 10 g czarnuszki Papryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Opiekać przez 20-30 minut(...)minut do napuszenia. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać czarnuszką. Piec w 190 st. C. przez 25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Jaki macie stosunek do Walentynek? Wycinacie czerwone serduszka, planujecie romantyczną kolację, czy raczej spędzicie ten wieczór przed telewizorem lub komputerem? Świętujecie, czy uważacie, że to głupstwa?  Co ja myślę o Walentynkach? Opowiem Wam jutro

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania