czerwony - 5718 przepisów (strona:67/382)

Sałatka z kaszki kuskus 285

składników, a potrzebny był jakiś zapełniacz. I tak powstała sałatka , której pierwowzorem jest libańska  sałatka Tabule. składniki  150 g kaszki kuskus (ok 50 g na osobę ) 1/2 czerwonej papryki mała czerwona cebula 2 nieduże pomidory duża garść kolendry lub pietruszki sok z 1 cytryny oliwa sól pieprz przygotowanie Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę, cebulę

Stare Gary
Pieczone papryki ze szpinakiem 183

Danie powstało trochę z przypadku, trochę z zachłanności zakupowej . Po raz kolejny, na rynku kupiłam  długie czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić , ale były ładne. No i już . To wystarczyło. składniki (3 porcje) 3 długie czerwone papryki paczka szpinaku ok 100 g sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki 3 ząbki czosnku sól pieprz przygotowanie papryki

Stare Gary
Śledzie z żurawiną 349

przepis natknęłam się na  tej  stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną . składniki 500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść suszonej żurawiny 2 średnie czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1 gałązka tymianku olej o neutralnym smaku przygotowanie śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać

Stare Gary
Sałatka z mango i awokado 176

można ja zajadać samą ! przepis z programu  Sobota w kuchni Składniki ( na 4 porcje) 2 małe awokado sok z 2 limonek 2 małe mango 2 czerwone strąki chilli, bez pestek, drobno pokrojone (użyłam mniej) 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1 czubata łyżka posiekanych liści kolendry 4 łyżki oliwy sól przygotowanie Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki i wybrać

Stare Gary
Gulasz z dzika 222

Przepis nieco kombinowany bo marynata z  tej a cała reszta z tej  strony. Pachniało w całym domu, dziczyzna to jest TO! składniki marynata 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego  1 szklanka wody 1 ząbek czosnku roztarty w odrobinie soli 1 łyżeczka cukru 7 rozgniecionych ziaren jałowca igiełki z jednej gałązki rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego 1/2 płaskiej łyżeczki(...)czarnego pieprzu mięso ok 600 g dziczyzny ( u mnie mi mięso z dzika , ale jaka częśc  - nie wiem) 3 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 cebule, 1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni , 3 gałązki rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła. smalec do obsmażenia mięsa przygotowanie marynata: wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić

Stare Gary
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 120

strony  The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 8 dużych jaj 1/4 łyżeczki soli zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka ) przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st.C(...)łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie  paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć  czosnek na średnim ogniu przez  ok 30 sekund . Dodać jarmuż i czerwone płatki papryki i smażyć, aż kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut . W  misce ubić jajka z solą i pieprzem . Do jaj dodać przestudzony jarmuż i tymianek, sól

Stare Gary
Surówka z czerwonej kapusty 171

użyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje. składniki 1 bardzo mała główka czerwonej kapusty  1 mała cebula czerwona  1 jabłko 2 - 3 duże łyżki majonezu olej rzepakowy lub oliwa z oliwek szczypior lub szczypiorek drobno pokrojony ocet balsamiczny sól pieprz

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 190

baraniny ( użyłam łopatki wołowej )  3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę pokrojonych) 10 ząbków czosnku 150 g kapusty 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 50 g tłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli(...)pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie ) przygotowanie Mięso pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm,  odłożyć do miski. Cebulę pokroić w pióra

Stare Gary
Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka 134

Bardzo lubię surówki i sałatki z fenkułem w roli głównej. Tym razem wpadł mi w oko przepis na surówkę ze  strony  Smitten Kitchen . A ponieważ sezon na czerwone  pomarańcze jeszcze trwa, postanowiłam ją jak najszybciej zrobić. Wersję  zgodną z przepisem zrobię innym razem, w dzisiejszej surówce  pominęłam cześć składników  których akurat nie miałam (orzechy(...)szalotkę), ale i bez nich  wyszła znakomita! składniki 1 duży fenkuł 3 - 4 czerwone  pomarańcze sok z 1 cytryny 10 lub więcej liści świeżej mięty 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szklanki orzechów laskowych lub włoskich 1 szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterki otarta skórka z cytryny sól  pieprz przygotowanie Umieścić orzechy na suchej patelni

Stare Gary
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 211

complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.  składniki ok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego 1 łyżeczka oliwy 1 cebula, posiekana 1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie) 1/2 słodkiego(...)ziemniaka (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 400 g puszka pomidorów pokrojonych 150 ml wina czerwonego lub bulionu 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 gałązki rozmarynu  - igiełki oberwane sól, pieprz. przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez 5 minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan

Stare Gary
pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami 174

zmieniłam. składniki 250 g wątróbki drobiowej 1 jabłko typu szara reneta 3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone) 1 cebula czerwona pieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranek łyżka miękkiego masła Olej do smażenia przygotowanie Wątróbki umyć oczyścić  i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć(...)stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy  śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolić Lekko przestudzić i zmielić na gładką masę blenderem, dodając masło. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Smacznego

Stare Gary
Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym 201

frytkami. Przepis pochodzi z książki  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning składniki burger 600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonej szczypta imbiru 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 40 g tartej bułki jajko sól, pieprz sos pomidorowy łyżka oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 2 rozgniecione

Stare Gary
Pieczeń wołowa w wolnowarze 208

zagęścić masłem zmieszanym z odrobiną mąki. przepis  Food.com składniki (na 4 porcje) 1000 g kg chudej wołowiny na  pieczeń ( u mnie antrykot) 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki keczupu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego 1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki(...)łyżeczka musztardy kieliszek czerwonego wina  przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć .  Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń.   Wolnowar ustawić na program low  (80 - 90 st. C)  i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo

Stare Gary
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 355

bataty - ten jest bardzo smaczny. Polecam! Przepis ze strony  BBC Good Food składniki 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego  2 ząbki czosnku, posiekane  1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane  2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry

Stare Gary
Krem pomarańczowy 158

lekki i bardzo smaczny. przepis  Raymond Blanc składniki 500 ml śmietana kremówka (min 35%) 125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 120 ml soku z czerwonej pomarańczy parę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek) przygotowanie Aby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę, cukier i skórkę pomarańczową w rondelku. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, skręcić ogień(...)najmniejszy  i nadal gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wlać, mieszając,  sok z czerwonej pomarańczy + wodę pomarańczową. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozlać do czterech naczynek deserowych. Schłodzić  min  2-3 godziny, aż krem będzie całkowicie zimny i nabierze gęstej konsystencji. Udekorować każdą porcję kawałkiem pomarańczy. Smacznego! Uwagi: Robiłam z 400 g bo takie

Stare Gary