czerwony - 5718 przepisów (strona:67/382)

Rostbef długo pieczony 182

kolejny znaleźć dobry przepis. Niestety rostbef nie należy do mięs które piekę często, głównie chyba dlatego, iż do niedawna  kupienia odpowiedniego kawałka wołu, który po pieczeniu będzie lekko czerwony i  nie zamieni się w kopyto, graniczyło z cudem . Tak czy inaczej przepisu ulubionego nie mam , zawsze kończy się na przerzucaniu dziesiątek stron w internecie i książkach. Nie inaczej(...)mój był z kością i ważył ok 1,5 kg sól , pieprz,  słodka papryka gałązka rozmarynu oliwa lub olej do obsmażenia mięsa sos: kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery 1/2 szklanki bulionu łyżka masła łyżeczka mąki przygotowanie rostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić z ewentualnych błon .Natrzeć solą pieprzem, papryką. Rozgrzać mocno olej na patelni i obsmażyć mięso ze wszystkich

Stare Gary
Sałatka z kaszki kuskus 280

składników, a potrzebny był jakiś zapełniacz. I tak powstała sałatka , której pierwowzorem jest libańska  sałatka Tabule. składniki  150 g kaszki kuskus (ok 50 g na osobę ) 1/2 czerwonej papryki mała czerwona cebula 2 nieduże pomidory duża garść kolendry lub pietruszki sok z 1 cytryny oliwa sól pieprz przygotowanie Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Paprykę, cebulę

Stare Gary
Pieczone papryki ze szpinakiem 180

Danie powstało trochę z przypadku, trochę z zachłanności zakupowej . Po raz kolejny, na rynku kupiłam  długie czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić , ale były ładne. No i już . To wystarczyło. składniki (3 porcje) 3 długie czerwone papryki paczka szpinaku ok 100 g sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki 3 ząbki czosnku sól pieprz przygotowanie papryki

Stare Gary
Śledzie z żurawiną 341

przepis natknęłam się na  tej  stronie. Żurawina była, tymianek był, a i czerwona cebula czekała na zagospodarowanie. I tak powstał słoik śledzi z żurawiną . składniki 500 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść suszonej żurawiny 2 średnie czerwone cebule 1 łyżka octu balsamicznego 1 gałązka tymianku olej o neutralnym smaku przygotowanie śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Żurawinę zalać

Stare Gary
Sałatka z mango i awokado 171

można ja zajadać samą ! przepis z programu  Sobota w kuchni Składniki ( na 4 porcje) 2 małe awokado sok z 2 limonek 2 małe mango 2 czerwone strąki chilli, bez pestek, drobno pokrojone (użyłam mniej) 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana 1 czubata łyżka posiekanych liści kolendry 4 łyżki oliwy sól przygotowanie Przekroić awokado na połówki, usunąć pestki i wybrać

Stare Gary
Gulasz z dzika 214

Przepis nieco kombinowany bo marynata z  tej a cała reszta z tej  strony. Pachniało w całym domu, dziczyzna to jest TO! składniki marynata 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego  1 szklanka wody 1 ząbek czosnku roztarty w odrobinie soli 1 łyżeczka cukru 7 rozgniecionych ziaren jałowca igiełki z jednej gałązki rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego 1/2 płaskiej łyżeczki(...)czarnego pieprzu mięso ok 600 g dziczyzny ( u mnie mi mięso z dzika , ale jaka częśc  - nie wiem) 3 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 cebule, 1/2 butelki czerwonego wina + kieliszek do deglasacji patelni , 3 gałązki rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła. smalec do obsmażenia mięsa przygotowanie marynata: wszystkie składniki marynaty zagotować, ostudzić

Stare Gary
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 116

strony  The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 8 dużych jaj 1/4 łyżeczki soli zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 szklanki koziego sera, rozdrobnionego (miałam miękki serek typu roladka ) przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180 st.C(...)łykowate nerwy. Umyć i wysuszyć, pokroić na cieniutkie  paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy , smażyć  czosnek na średnim ogniu przez  ok 30 sekund . Dodać jarmuż i czerwone płatki papryki i smażyć, aż kapusta zmięknie, od 1 do 2 minut . W  misce ubić jajka z solą i pieprzem . Do jaj dodać przestudzony jarmuż i tymianek, sól

Stare Gary
Surówka z czerwonej kapusty 166

użyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje. składniki 1 bardzo mała główka czerwonej kapusty  1 mała cebula czerwona  1 jabłko 2 - 3 duże łyżki majonezu olej rzepakowy lub oliwa z oliwek szczypior lub szczypiorek drobno pokrojony ocet balsamiczny sól pieprz

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 184

baraniny ( użyłam łopatki wołowej )  3 średnie cebule 3 średnie marchwie 5 dojrzałych pomidorów ( zamieniłam na puszkę pokrojonych) 10 ząbków czosnku 150 g kapusty 3 średnie ziemniaki 1 czerwona papryka 50 g tłuszczu ( użyłam smalcu ) garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli(...)pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie ) przygotowanie Mięso pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm,  odłożyć do miski. Cebulę pokroić w pióra

Stare Gary
Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka 131

Bardzo lubię surówki i sałatki z fenkułem w roli głównej. Tym razem wpadł mi w oko przepis na surówkę ze  strony  Smitten Kitchen . A ponieważ sezon na czerwone  pomarańcze jeszcze trwa, postanowiłam ją jak najszybciej zrobić. Wersję  zgodną z przepisem zrobię innym razem, w dzisiejszej surówce  pominęłam cześć składników  których akurat nie miałam (orzechy(...)szalotkę), ale i bez nich  wyszła znakomita! składniki 1 duży fenkuł 3 - 4 czerwone  pomarańcze sok z 1 cytryny 10 lub więcej liści świeżej mięty 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 szklanki orzechów laskowych lub włoskich 1 szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterki otarta skórka z cytryny sól  pieprz przygotowanie Umieścić orzechy na suchej patelni

Stare Gary
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 206

complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.  składniki ok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego 1 łyżeczka oliwy 1 cebula, posiekana 1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie) 1/2 słodkiego(...)ziemniaka (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 400 g puszka pomidorów pokrojonych 150 ml wina czerwonego lub bulionu 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 gałązki rozmarynu  - igiełki oberwane sól, pieprz. przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez 5 minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan

Stare Gary
pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami 170

zmieniłam. składniki 250 g wątróbki drobiowej 1 jabłko typu szara reneta 3-5 śliwek wędzonych ( ważne, żeby były dobre wędzone śliwki a nie suszone) 1 cebula czerwona pieprz, sól, chilli lub ostra papryka, majeranek łyżka miękkiego masła Olej do smażenia przygotowanie Wątróbki umyć oczyścić  i osuszyć, Na patelnię wlać oliwę i na gorącą wrzucić wątróbkę. Szybko usmażyć(...)stron, dodać obrane jabłko pokrojone w kawałki, pokrojone śliwki, poszatkowaną czerwoną cebulę. Przykryć i zmniejszyć ogień. Chwilę poddusić i następnie dosypać chilli, pieprz, majeranek. Skończć smażenie gdy  śliwki i jabłko będą wystarczająco miękkie, posolić Lekko przestudzić i zmielić na gładką masę blenderem, dodając masło. W razie potrzeby przyprawić do smaku. Smacznego

Stare Gary
Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym 198

frytkami. Przepis pochodzi z książki  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning składniki burger 600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonej szczypta imbiru 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 40 g tartej bułki jajko sól, pieprz sos pomidorowy łyżka oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 2 rozgniecione

Stare Gary
Pieczeń wołowa w wolnowarze 200

zagęścić masłem zmieszanym z odrobiną mąki. przepis  Food.com składniki (na 4 porcje) 1000 g kg chudej wołowiny na  pieczeń ( u mnie antrykot) 1/4 szklanki octu z czerwonego wina 1/4 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki keczupu 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 - 3 świeżego 1/2 łyżeczki czosnku w proszku - lub 2 - 3 zgniecione ząbki(...)łyżeczka musztardy kieliszek czerwonego wina  przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć .  Umieścić pieczeń w misie wolnowaru. Wymieszać ocet, olej, ketchup, sos sojowy, rozmaryn, czosnek w proszku i musztardę, dodać wino. Polać pieczeń.   Wolnowar ustawić na program low  (80 - 90 st. C)  i gotować przez 8 godzin aż wołowina będzie bardzo

Stare Gary
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 352

bataty - ten jest bardzo smaczny. Polecam! Przepis ze strony  BBC Good Food składniki 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego  2 ząbki czosnku, posiekane  1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane  2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry

Stare Gary