którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też zrobić tę: surówkę z pekińskiej kapusty ). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad(...)porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy i takiego użyłam) Polędwicę oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać i odłożyć troszkę tłuszczu (troszkę, naprawdę ma być
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka 1/2 czerwonej papryki olej rzepakowy do smażenia 1 cebula sól pieprz Najpierw marynata: jogurt naturalny przełożyć do salaterki Listki lubczyku drobno posiekać - przełożyć do jogurtu Dodać przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dobrze(...)patelnię grillową i wlać trochę oleju rzepakowego Na rozgrzany olej ułożyć szaszłyki i smażyć z każdej strony do momentu, aż kurczak będzie dobrze usmażony Ja podałam z surówką z czerwonej kapusty i ogórkiem kiszonym . Można ugotować ryż, kaszę gryczaną lub usmażyć frytki :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdomu nie mogłam się doczekać, żeby ugotować coś podobnego. afrykańskie smaki składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie
noteskulinarnyfigapopularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych składników. Jest wiele przepisów np. do chapati można dodać marchewkę lub czerwoną cebulkę, do omleta paprykę, cebulę, pomidory itp. Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego to mam dla was przepis. ROLEX :) Na początek musimy przygotować placki chapati. potrzebujemy: 2 szklanki mąki woda (ciepła(...)łyżeczka soli łyżeczka oleju 1 jajko połowa czerwonej cebuli Do miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. W osobnym naczyniu ubijamy lekko widelcem jajko i mieszamy razem z mąką, powoli dodajemy ciepłą wodę ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron
noteskulinarnyfigapotrawy. Dziś dodałyśmy patisony i podałyśmy w całkowicie jadalnej miseczce - grahamka świetnie komponuje się z tą potrawą :) Leczo z patisonem w grahamce SKŁADNIKI: 2 średnie patisony 1 papryka czerwona 1 papryka zielona bądź żółtka 1 papryczka czerwona pepperoni 2 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 laska kiełbasy wędzonej (około 250 g) 2 łyżeczki koncentratu sól pieprz olej papryka słodka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijesienne popołudnia ... Kociołek meksykański dla biesiadników SKŁADNIKI: 1700 szynkówki bądź karczku 2 duże białe cebule oliwa 150 g pieczarek 2 puszki pomidorów krojonych 2 puszki fasoli czerwonej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone przyprawa do potraw meksykańskich 2 łyżki zioła prowansalskie 1 łyżka papryka słodka 1 łyżka jarzynka przyprawa 1 łyżeczka magii sól pieprz liść laurowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigości na stole i zawsze bardzo szybko znika... A na dodatek prezentuje się ładnie ... Sałatka makaronowa z kiszonym ogórkiem SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu świderki 3 ogórki kiszone 1/3 puszki czerwonej fasoli 250 g g sera żółtego 300 g szynki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przepłukujemy. Ogórki(...)oraz szynkę kroimy w kostkę, fasolę czerwoną przepłukujemy w zimnej wodzie. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i mieszamy. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem . Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitaką bardzo lubimy i często ją przygotowujemy. Sałatka makaronowa z wędzonym udkiem SKŁADNIKI: 1 wędzone udko z kurczaka 200 g makaronu drobnego (u mnie gwiazdki) sól 1/2 papryki czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 2 jajka pieprz łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sarepskiej Przygotowanie : Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka(...)gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wędzone udko obieramy ze skóry i kości i mięso kroimy na drobne kawałki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt, majonez i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisklepu. Te są o wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania. Śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4-5 śledzi matiasów 1 cebula zwykła pół cebuli czerwonej 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej 150 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy(...)wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi. Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Do sosu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipekińska znajduje szerokie zastosowanie w mojej kuchni, bardzo lubię wymyślać z nią różne potrawy. Surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki groszku zielonego mała czerwona cebula zielona cebulka 1 marchewka sól pieprz łyżeczka musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek konserwowy. Czerwoną cebulę obieramy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiosenne spotkania i letnie pikniki. Sałatka na liściach świeżego szpinaku SKŁADNIKI: liście świeżego szpinaku 2 jajka 8 małych kulek mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 1/2 czerwonej papryki zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz, sól 1 opakowanie mini bruschetta PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Liście szpinaku myjemy, osuszamy, urywamy ogonki i układamy(...)talerzu. Kulki mozzarelli kroimy na ćwiartki a pomidorki kroimy na połówki. Mięso z wędzonego udka dzielimy na kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem i pomidorami. Wokół warzyw z kurczakiem układamy malutkie grzanki. Całość posypujemy posiekaną zieloną cebulką, skrapiamy oliwą i posypujemy pieprzem, ewentualnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitrzy ich rodzaje, a mianowicie pomidorki żółte, pomidory suszone z oliwy i pomidor zwykły. Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka 1 czerwona cebula 100 g sera feta 100 g suszonych pomidorów z oliwy 100 g pomidorków żółtych 150 g makaronu drobnego kokardki sól, pieprz kolorowy(...)duży pomidor czerwony 3 korniszony 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego czarnuszka Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wszystkie pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolędwiczki drobiowe są bardzo fajnym pomysłem na obiad. Tak naprawdę można z nich przygotować wiele ciekawych dań. Dzisiaj chciałam zaproponować połączenie polędwiczek z cykorią. Całość doprawiłam czerwoną czubricą i wędzoną papryką, a na koniec owinęłam szynką szwarcwaldzką i zapiekłam. Mój mąż, który nie jest zwolennikiem cykorii zjadł ten obiadek z wielkim apetytem. Polędwiczki w cykorii z szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI(...)polędwiczek drobiowych 80 ml oleju 1 łyżeczka czerwonej czubricy + do oprószenia sól do smaku papryka słodka wędzona do smaku 15 liści cykorii 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy czubricę, sól oraz paprykę i całość mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszamy do połączenia się całości. Do szklaneczek przekładamy masę (nałożyłam około ¾ wysokości niewielkich szklanek), wstawiamy do lodówki na około 25 minut by jogurtowiec stężał. W tym czasie rozrabiamy czerwoną galaretkę w 400 ml wody i ją studzimy. Czereśnie płuczemy, usuwamy pestki. Na warstwie jogurtowej układamy czereśnie i zalewamy 2-3 łyżkami czerwonej zimnej galaretki, wstawiały
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóre bardziej lubi. Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów SKŁADNIKI: 300 g fasolki szparagowej 2 pomidory malinowe 2 ogórki kiszone lub korniszony 1 cebula czerwona sól , pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Z fasolki usuwamy końce i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy a następnie kroimy(...)mniejsze kawałki. Pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki