Łosoś z rozmarynem. Składniki: 250g łososia świeżego 2 gałązki rozmarynu świeżego 2 pomidory średnie 1 małe chilli czerwone 1 czerwona cebula mała 2 ząbki czosnku 30 ml wina białego 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oregano 1 łyżka natki pietruszki 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie: Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki
Kulinarny karnet Christopherawigilijnych współbiesiadników czymś nowym. W tym roku będzie to mała chochelka tej wyśmienitej zupki. Składniki. 0,5 kg sandacza 1/2 łyżeczki nitek szafranu 3 łyżeczki oleju 2 cebule czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru świeżego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów
Kulinarny karnet Christopherapomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania. Sałatka śledziowa. 2 śledzie, matiasy w oleju 2 cebule średnie 2 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane 1 puszka fasoli czerwonej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić w paseczki .Wsypać osączoną i przepłukaną na sicie fasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka ugotowane na twardo(...)szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów. Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia. Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce. Składniki: 3 świeże śledzie 0,5 litra białego wytrawnego wina 0,125 litra soku z cytryn liść laurowy liść limonkowy ziele szałwii sól, pieprz zielony
Kulinarny karnet ChristopheraFajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami. Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku
Kulinarny karnet Christopherautartej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka utartej skórki z cytryny 1 łyżka soku z limety 2 łyżki oliwy z oliwek 6 pomidorków koktajlowych Sałatka. 1 awokado 1 małe świeże czerwone chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 cebula czerwona 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie. Otrzeć skórki z pomarańczy i cytryny. Połączyć z z sokiem limety
Kulinarny karnet ChristopheraRosti with ham and egg. Składniki. 1/2 kg ziemniaków 1cebulka 50g szynki 4 jajka szczypiorek pieprz czerwony sól, pieprz do smaku Wykonanie. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać i dodać do ziemniaków. Dodać sól i pieprz do smaku. Na rozgrzany olej nałożyć ziemniaki, formując okrągłe placki. Smażyć po 3-4 min z każdej strony. Czas zależy(...)grubości placka. Następnie przesmażyć plastry szynki i usmażyć jajka na maśle klarowanym. Na każdym placku położyć szynkę i jajko. Posypać czerwonym pieprzem i szczypiorkiem. Podawać z zieloną sałatą
Kulinarny karnet ChristopheraTrout with citrus. Składniki. 2 pstrągi 0,5 cytryna 0,5 pomarańcza 1 cebula czerwona 1 por biała część 0,5 koper włoski 1 łyżka koperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę(...)pomarańczę dobrze wyszorować pod ciepłą wodą. Pokroić w półplasterki. Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek. Pstrągi napełnić częścią farszu, związać nicią i opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym
Kulinarny karnet ChristopheraSosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym. Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce Składniki. sałata lodowa papryka żółta i czerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać(...)papai są jadalne, ich ostry smak, doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek, zup. Groszek śnieżny z papryką. Składniki. 150 g groszku śnieżnego 1 cebula 1/2 papryka czerwona 1 łyżka imbiru świeżego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 łyżka wody Wykonanie. Ze strączków groszku odkroić szypułki ,potem odłamać czubki i ciągnąc
Kulinarny karnet ChristopheraWatermelon dessert. 1/2 arbuz czerwony 1/2 arbuz żółty 250 g winogron ciemnych Sos. 50 ml winiaku 3 łyżki aceto balsamico krem 1 łyżeczka cukru Z arbuzów wydrążyć kulki. Łupinę arbuza wyciąć ozdobnie. Napełnić ją kulkami arbuza czerwonego i żółtego oraz winogronami. Składniki sosu wymieszać i polać nim deser. Schłodzić. Przed podaniem wymieszać. Posypać świeżą miętą
Kulinarny karnet ChristopheraRoasted breast of goose. Składniki. 2 piersi z gęsi 100 ml sok z jabłek antonówek 100 ml wino czerwone półsłodkie 2 ząbki czosnku przyprawa do potraw kucharek pieprz majeranek cząber 2 jabłka Sos. 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 1 łyżka miodu 100 ml wino czerwone półsłodkie 0,5 łyżeczki mąka ziemniaczana Wykonanie. Piersi z gęsi natrzeć przyprawami. Zmieszać
Kulinarny karnet Christopherajogurtu naturalnego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku zmiażdżonego 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody 1 łyżka oleju Liście sałaty, 2 pomidorki cherry 2 ćwiartki cytryny ½ cebuli Wykonanie. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek(...)marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty. W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas
Kulinarny karnet ChristopheraPears in the round Gruszki na okrągło, czyli okrągłe tarty z gruszkami w roli głównej. Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką Składniki. 3 gruszki 500 ml wina wytrawnego czerwonego 10 dag cukru 1 gwiazdka anyżu 1 laska wanilii 1 kawałek cynamonu 4 goździki Ciasto. 15 dag mąki pszennej 50 g cukru pudru 40 g kakao 15 dag masła zimnego 2 żółtka
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiejsza propozycja to pyszna i pożywna sałatka, której podstawą jest wędzony łosoś i kuskus razowy od firmy Fresano( do nabycia tutaj ) . Dzięki połączeniu z aromatycznymi suszonymi pomidorami oraz czerwoną fasolą uzyskamy prawdziwe bogactwo smaku. Nie da się go precyzyjnie opisać- tego po prostu trzeba spróbować! Porcja to 372kcal w tym 28,9g białka , 8,2g tłuszczu oraz(...)węglowodanów . SKŁADNIKI: 40g razowej kaszy kuskus- przed przygotowaniem 80g łososia wędzonego 20g pomidorów suszonych 50g czerwonej fasoli konserwowej pieprz bazylia oregano koperek PRZYGOTOWANIE: Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić Łososia pokroić w cienkie, podłużne plasterki Pomidory drobno pokroić Fasolę przepłukać wodą i odsączyć Wymieszać wszystkie składniki, dodać pieprz i zioła(świeże lub suszone) według uznania
peanutbuttermonsterzupę. Prosta, szybka i smaczna. Bo czego studentowi więcej? KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. /własny;/ na 2-3 porcje 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona cebula 2-3 łyżki oleju 0,7 l bulionu warzywnego papryka chili mielona gałka muszkatołowa mielona pieprz do smaku sos sojowy do smaku ewentualnie kilka kropel czerwonego tabasco Cebulę obieram
W kuchni Karmel-itkizmielone wraz ze skórą, to właśnie dodatek zmielonej skóry z kurczaka powoduje, że na powierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek(...)kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka suszonego tymianku 3 łyżki kaszy manny 2 czerwone papryki 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią PRZYGOTOWANIE: Umyte papryki bez gniazdek nasiennych kroimy bardzo drobno wraz z cebulką. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dusimy całość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię