przepadam, a jak już to z sokiem i miałam nie lada problem co by tutaj zaproponować. Padło na mięso i na piwo miodowe. Spróbujcie! Składniki : * szynka - około kg * 2 czerwone cebule * pół czerwonej papryki * 3 ząbki czosnku * 330ml piwa miodowego * przyprawy np gotowa mieszanka do mięsa wieprzowego, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie : Szynkę pokroić w plastry około 2cm. Zalać piwem, dodać
Magiczne Życie Martytrzeba się oderwać i pomyśleć o tym ,żeby na chwilkę usiąść i oderwać się od rzeczywistości. Pomożę nam w tym to proste danie. Składniki: sałata lodowa ogórek świeży papryka czerwona czarne oliwki kabanosy groszek i kukurydza z puszki seler w zalewie salatkowy olio extravergine d'oliva grzanki Przepis na grzanki- bagietke kroimy w kromki, obtaczamy w oliwie z oliwek, posypujemy(...)parmezanem, solą i dajemy do nagrzanego piekarnika i suszymy. Możemy zrobić więcej grzanek i przechowywać w pojemniku na zywność szczelnie zamknięte. Do miski dajemy postrzępioną sałatę lodową, papryke czerwoną, oliwki, ogórek, groszek i kukurydzę oraz seler, solimy.Ja nie mieszam tego wszystkiego z oliwą w misce tylko po wyłożeniu na talerz dopiero nią skrapiam. Nie zmięknie po prostu. Następnie dokładamy kabanosa.Wyk
Z Kuchni Do Kuchniextravergine d'oliva Goccia d'Oro czosnek i peperoncino parmezan lub grana padano czarne oliwki, żadnych specjalnych doznań smakowych, ale kolor czarny idelanie pasuje i dodaje charakteru całości kawałek czerwonej papryki na dekorację pokrojonej w kosteczkę makaron penne MALMA Do szerokiego rondla lub na patelnie dajemy uduszone wcześniej pieczarki. Dodajemy liście szczawiu. Następnie ziemniaczki, marchewkę oraz kabanosy, bądz kiełbasę(...)MALMA gotujemy al dente i odcedzamy. Mieszamy z sosem , wykładamy na talerz, dajemy oliwki pokrojone w talarki, posypujemy liśćmi bazylii, trzemy parmezan bądz grana padano. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwona paprykę, niedżo- max. płaska łyżka na talerz. Kilka kropel oliwy z oliwek Goccia d'Oro i serwujemy z ...winem najlepiej. Ja dostałam wytrawne , różowe wino prosto z Rumunii
Z Kuchni Do Kuchnidente. przyprawa suszony pomidor z czosnkiem niedzwiedzim koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki mniej więcej olio extravergine d'oliva tarty parmezan bądz grana padano świeża bazylia sól, pieprz kawałeczek czerwonej papryki świeżej Podsmażamy pieczarki z boczkiem i / lub kiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą , solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem.Następnie dosypujemy 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim , przykrywamy dusimy(...)świeże listi bazylii. Gotowe danie w bardzo szybko ! Jeśli chcemy aby było pikantniejsze dodajemy czosnek oraz oliwę z oliwek Goccia d'Oro czosnek i peperoncino .Posypujemy łyżką świeżej papryki czerwonej dla koloru i smaczku ! Nie zapomnijmy podać wytrawnego wina! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnirzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony jest stanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie
Z Kuchni Do Kuchnidrugich nie można było użyć samodzielnie , gdyż ich było za mało i tak sobie czekały. Aż mi pamięć wróci ..do tego co zrobił teść. Masło koperek, seler naciowy,kawałek czerwonej papryki parmezan lub grana padano . A znając teścia dodałby i pecorino, co nie jest błędem, gdyż pecorino...ach..kto jadł wie o co chodzi...A kto nie jadł, spróbować musi(...)koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią. Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką. Do tego oczywiście starty ser. Wino...tak wino musi być...bo gdy wraca się do wspomnień to ono właśnie, pomaga nam strawić ból po stracie tych...których już
Z Kuchni Do Kuchnisię go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które(...)mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 średnia cebula -2--3 ząbki czosnku -50-70 g wędzonego boczku -1 szklanka mleka -1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina -2 puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron
Z Kuchni Do Kuchnirobotem z tarczą do szatkowania. Dodać posiekaną natkę pietruszki i selera. Wymieszać rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA! Aby nadać charakteru dodałam łyżkę oleju z czerwonych sycylijskich , bardzo ostrych papryczek. Opcja nieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój zalej olejem i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju bo ten niknie
Z Kuchni Do Kuchnimojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu(...)godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika. Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek
Z Kuchni Do KuchniPolsoja -tofu tradycyjne od Polsoja -Słoneczne Pola od Ziarenkowo-mieszanka prażonych ziarenek -na sałatkę- to co macie w domu-ja dałam ogórek,sałatę lodową,pomidora,suszone pomidory,koperek,czerwoną i żółtą paprykę, zielone i czarne oliwki, ser tofu -sól morska, oliwa z oliwek,ocet winny 6% z czerwonego wina Wrzuć na wodę kiełbaski,międzyczasie przygotuj sałatkę.Pokrojone sładniki wymieszaj razem
Z Kuchni Do Kuchnirękę i idę po składniki. Wracam w podskokach i moge się zabrać za wyśmienity makaron, który robi się w kilka minut! U mnie -chifferi rigati Malma -śmietana -łosoś wędzony -czerwona cebula- zamiast radicchio rosso-bo radicchio po prostu nie było! -pieprz,sól, -masło -ha! I tu uwaga- CYDR- około 4 łyżek zamiast tego białego wina- bo akurat nie mam -bazylia(...)moja slabość-daję wszędzie- zamiast natki pietruszki Gotuję chifferi rigati w osolonej wodzie, a międzyczasie, na maśle duszę czerwona cebulę pokrojoną cieniutko w paseczki. Przykrywam. Kroję łososia na kawałki, dodaję do cebuli, mieszam całość i zamykam. Po chwili dodaję cydru i czekam aż odparuje. Cydr było moim eksperymentem..Powiódl się- genialny smak! Potem solę ,pieprzę do smaku, dodaję śmietany … Odcedzam
Z Kuchni Do Kuchnisię dorwałam do truskawek kilka dni temu, tak nie mogę się oderwać ;) To samo tyczy się czerwonego barwnika spożywczego - jak małe dziecko, które widzi coś pierwszy raz :) Oczywiście nie musicie go dodawać, bo nie ma on żadnych walorów smakowych. To tylko takie moje widzimisię :) TUTAJ znajdziecie podobny przepis - na czereśnie zapiekane w koglu-moglu. Kilka ciekawostek o tym koglu(...)Składniki (na 2 porcje): 3 żółtka 1 łyżka drobnego cukru do wypieków 1 łyżka cukru pudru 10 truskawek (lub innych ulubionych owoców) szczypta soli 2-3 krople aromatu waniliowego czerwony barwnik (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Żółtka, cukier puder, szczyptę soli, drobny cukier i aromat waniliowy umieszczamy w misce i miksujemy kilka minut na sztywną, kremową
My Culinary ArtSurówka do obiadu. Możemy zrobić dożo wcześniej . Warto mieć pod ręką taką suróweczkę. Wystarczy tylko duży słój. SKŁADNIKI 1,5 kg kapusty (czerwona , biała) ja zrobiłam tym razem czerwoną. 3 marchewki -duże 2 cebule 3-4 ząbki czosnku( nie musi być, ja daję) Zalewa: 2 łyżki soli 0,75 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 litr wody
W kuchennym oknie Ewyjest przecież pyszny sos. Makaron z sosem a'la ratatouille na 4 porcje czas przygotowania: 30 min. Składniki: 400 g świeżego makaronu, np. tagliatelle 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 1/2 bakłażana 1 czerwona papryka 1 cukinia oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa należy pokroić w drobną i w miarę równą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy
Chilli Czosnek i Oliwapomidorów 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 5 ząbków czosnków sól, pieprz, chili 150 g sera feta świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Papryki przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze skórą do góry. Pomidory kroimy na połówki, wykrawamy twarde części i kładziemy
Moje Kuchenne Rewelacje