Nasza dzisiejsza propozycja to makaron w sosie pomidorowym z brzoskwiniami i czerwoną fasolą. Danie niezwykle proste i mało pracochłonne. My sos do tego dania doprawiamy dość sporą ilością chili w proszku, dzięki czemu potrawa ma bardzo ciekawy słodko ostry smak. Jeśli ktoś jednak woli zajadać makaron na słodko, wystarczy pominąć dodawanie przypraw i wyjdzie nam całkiem fajny słodki(...)makaronem. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: pół opakowania makaronu pełnoziarnistego świderki ( użyć można dowolnego makaronu, który akurat posiadamy) puszka czerwonej fasoli puszka brzoskwiń przecier pomidorowy nieco masła 200g żółtego sera, startego na grubych oczkach pieprz, chili w proszku Makaron nastawiamy w posolonej wodzie. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy, a soku nie wylewamy bo będzie nam potrzebny
Kolizje Smakówsałatkę z tuńczykiem. Wspaniała w smaku i nie wymagająca dużo pracy, po prostu idealna :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: Duża miska Składniki: Puszka groszku Puszka tuńczyka Puszka czerwonej fasoli 2 papryki 2 cebule Woreczek ryżu 4 łyżki majonezu Ryż, pieprz Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Musimy uważać by się nie rozgotował. Ryż powinien być sypki, a ziarenka(...)sklejać się. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z cebulą. Do miski wrzucamy odsączony groszek i czerwoną fasolkę, tuńczyka w sosie, paprykę oraz cebulę. Następnie dodajemy nieco ostudzony ryż, majonez oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zanim zaczniemy pałaszować naszą sałatkę warto odstawić ją na pół godziny do lodówki by smaki się „przegryzły
Kolizje Smakówjeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula(...)szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia (nasza jest nieco mała i zawsze mamy problem by upchnąć wszystkie składniki : )) Czerwoną cebule kroimy w duże kawałki i wrzucam do brytfanki. Półtora cytryny kroimy w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół. Również wrzucamy do brytfanki. Następnie układamy w niej umyte kawałki mięsa
Kolizje SmakówSurówka pyszna..pachnąca...u mnie pachniała czosnkiem zawartym w oleju..ale śmiało można użyć innego oleju ze smakiem..Ilość kapusty wedle gustu i apetytu.. kapusta biała kapusta czerwona cebula jabłko szczypiorek olej kujawski z czosnkiem sól, pieprz Kapusty oczyścić i osobno poszatkować.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Jabłko obrać i też pokroić w kostkę lub zetrzeć(...)tarce.Do czerwonej kapusty dodać jabłko i olej.Wymieszać i doprawić do smaku.Do białej kapusty dodać cebulę, szczypiorek olej.Wymieszać i doprawić do smaku.Układać na talerzu wedle gustu lub wszystko razem wymieszać.Odstawić do lodówki,aby smaki się przegryzły. Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Moje domowe kucharzeniewiadomo...szczególnie odpowiada Panom, ponieważ jest z kawałkiem kiełbachy i troszkę pikantniejsza :) Jest to jedna z ulubionych sałatek moich znajomych. Więc potrzebować będziemy: 1 op. kabanosów- 380g 1 papryka czerwona 1 słoik ogórków konserwowych ( ok.6 szt) 1 puszka fasoli czerwonej 20 dag sera żółtego 3 łyżki majonezu sól pieprz mielona papryka chilli Kabanosy kroimy w małe krążki, paprykę i ogórki
Olikowa kuchniaprzekonacie się do podrobów i zaczniecie przyrządzać je najbliższym? Zachęcam! Udanego weekendu :) Żołądki indycze z marchewkowym puree Składniki 40 dag żołądków inyczych ziele angielskie liść laurowy 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina 1/2 szklanki octu balsamicznego 3/4 szklanki bulionu warzywnego Na puree: 5 marchewek łyżka masła sok z połowy cytryny czarnuszka świeżo mielony pieprz Dodatkowo: fileciki(...)wymieniłam wodę na nową i gotowałam jeszcze ok.45 minut. Ugotowane żołądki ostudziłam, po czym przekroiłam na paski ok.3mm, które następnie podsmażyłam na rumiano na masełku. Obsmażone zalałam czerwonym winem półwytrawnym, octem balsamicznym oraz niewielką ilością bulionu warzywnego, po czym dusiłam około godziny. Pod koniec gotowania żołądki doprawiłam pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym, a sosik zagęściłam kawałkiem pieczywa
Sajkofanka smakuniecodziennym dipem. Pyszna zapiekanka nie wymaga podania talerzyków, natomiast serwetki są absolutną koniecznością. Po podaniu dość kalorycznej przekąski nasi znajomi z cała pewnością nie przyznają nam czerwonej kartki :) Składniki : 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1/2 szklanki passaty pomidorowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 puszka czerwonej
Zabawa smakiemWłaściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i ,, Barszczu czerwonego Wigilijnego " - tu zamiast dodawać grzybki do barszczu dolałam wywaru z gotowania grzybów do kapusty z grzybami ). Zakwas użyłam z przepisu-- ,,Zakwas na barszczczerwony wersja 3" Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnigorąco. Tą kawę po prostu trzeba wypić! Jak przygotować zimową kawę Inka? SKŁADNIKI: - 2 porcje kawy INKA z orkiszem - 3 łyżki konfitury z żurawiny - 4 łyżki zamrożonych czerwonych porzeczek - 3 pierniczki - 190 ml mleka 3.2% - 2 łyżki śmietanki 36% - 1 łyżeczka sosu tiramisu - 1 łyżeczka płaska kajmaku - szczypta kardamonu - szczypta cynamonu WYKONANIE: Kawę inkę zaparz w dwóch osobnych(...)filiżankach do espresso. 70 ml mleka, kajmak, kardamon, cynamon, jedną porcję kawy i pierniczki zmiksuj na gładkie smoothie i wylej na spód szklanki. Konfiturę z żurawiny i porcję porzeczki czerwonej zagotuj w małym rondelku i przelej po ściance do szklanki. Pozostałą ilość mleka i śmietanki, spień za pomocą dyszy spieniającej przy ekspresie. Jeśli nie masz ekspresu użyj spieniacza na baterie
SMYKWKUCHNInaszych sercach, ale nie ma już ich z nami… Ale zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu czeka nas sporo przygotowań. Lepienie uszek, pierogów z kapustą i grzybami, przygotowanie czerwonego barszczu, pieczenie ciast… I przygotowanie wielu innych potraw, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie na prawdę(...)zmęczenia. Dlatego warto rozłożyć sobie przygotowania do Wigilii w czasie. Ja osobiście zawsze wcześniej przygotowuję niektóre potrawy i odpowiednio je przechowuję. Najpierw odpowiednio szybciej przygotowuje domowy zakwas na czerwony barszcz (przepis znajdziecie tutaj ), który później umieszczam w butelkach i przechowuję w chłodzie (u mnie w piwnicy). W kolejnych dniach lepię uszka z grzybami. Przepis na domowe uszka z grzybami znajdziecie
Słodkie okruszkipieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady
wesoła kuchniapieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny 1/4 szklanki wiśniówki 1/2 szklanki wina czerwonego obręcz czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oliwy dekoracja ażurki: 70 g czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady
wesoła kuchniazakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas. Składniki: 1 ½ kg buraków czerwonych ( po obraniu ) 2 jabłka ( kwaśne ) 4 ząbki czosnku Kawałek korzenia chrzanu ( ok. 4 cm ) 1 kromka pumpernikla 3 l wody 3 łyżki soli ( płaskie ) Wykonanie: Buraki myjemy i obieramy. Kroimy(...)chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy. Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date
Smaki EwyEfektowna, kolorowa sałatka warstwowa z filetów śledziowych w oleju oraz kilku składników: czerwonej cebuli, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych oraz buraczków ze słoika i majonezu to świetna przekąska dla amatorów ryb. Śledziowa sałatka ułożona warstwami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu. składniki na 6 porcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków
Smakowite Daniakilka plastrów świeżego ogórka 6 filecików anchois 1 garść oliwek 1 łyżka kaparów 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 gałązka świeżego tymianku kilka ziarenek czerwonego pieprzu 1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Umyte, osuszone liście sałat ułożyć na talerzu, następnie pokrojone w plastry awokado, plastry suszonych pomidorów, pokrojony ser camembert, filety anchois, oliwki oraz ogórek(...)plastrach. Przyozdobić świeżym tymiankiem, kaparami, oprószyć solą oraz czerwonym pieprzem. Skropić całość cytryną i oliwą. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchnia