Przepis na pyszny kompot z papierówek: Gotujecie jeszcze kompoty? Czy kupujecie napoje w sklepie? Ja uwielbiam zimny kompot prosto z lodówki! Dzisiaj ugotowałam pyszny kompot z papierówek z dodatkiem czerwonych i czarnych porzeczek. Kompoty w zasadzie gotuję na tzw. „oko”, ale dzisiaj się postarałam i podam Wam dokładne składniki na ten kompot z papierówek. Wszystko zależy od ilości owoców, wielkości(...)garnka, od dojrzałości i słodkości owoców. składniki: 1,5 litra wody, ½ szklanki cukru, 6 dużych papierówek, sok z 1 cytryny, kilka łyżek czarnych i czerwonych porzeczek. Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Gdy lekko mryga (wrze), wrzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka bez gniazdek nasiennych. Gotujemy ok. 5 minut. Wrzucamy dla koloru trochę czerwonych i czarnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest to fusilli tylko piękny makaron z mojej obszernej makaronowej kolejkcji) śmietanka 30% jeden mały kubeczke 80g kaparów ostra świeża papryczka pomidory w puszce 1 cukinia 1 papryka czerwona sól biały pieprz 1,5 ząbka czosnku 1 cebula koperek oliwa z oliwek Paprykę czerwoną obtoczoną w niewielkiej ilości oliwy z oliwek kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)plastry o grubości 2-3 mm. ½ ząbka czosnku kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością pokrojonej czerwonej papryczki .Chwilkę dusimy. W międzyczasie kroimy cebulę w kosteczkę. Cukinię i czosnek przekładamy na talerz. Na tej samej oliwie smażymy cebulę. Wyjmujemy paprykę z piekarnika (papryka powinna być chrupiąca
Brzuszki ŁakomczuszkiLidla. Aha i rada kupcie filety, zabawa z filetowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki(...)cytryny, sparzone 1 ½ szklanki ryżu basmati + 75 g 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 1 łyżka curry 2 jaja pieprz sól Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ
Brzuszki Łakomczuszkikurczaka przyprawa gyros pół główki kapusty pekińskiej keczup łyżka majonezu dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku łyżka posiekanego koperku pół puszki kukurydzy 10 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 2 jaja ugotowane na twardo 1 duża lub dwie mniejsze cebule czerwone łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy(...)ząbkiem czosnku. W naczyniu układamy warstwami: usmażony kurczak cebulka keczup (około 2-3 łyżki) kukurydza pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe jajka również pokrojone w kosteczkę papryka czerwona sos czosnkowy bardzo drobno pokrojona kapusta pekińska Smacznego
Mango Papajapiłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE(...)cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO
OstryKęskońcu prawdziwy obiad;) jak rzekła moja rodzina. Zapraszam Was na kurczaka po tajsku , do mojej ulubionej kuchni azjatyckiej. Dzisiejszy obiad będzie dla Was zaskoczeniem, nuta ostrości czerwonej pasty curry -zostanie przełamana masłem orzechowym. Po prostu pychota. Oczywiście, dania kuchni azjatyckiej są dietetyczne I lekki , I co najważniejsze obiad mamy w 30 min. Polecam. Zaczynamy:) Składniki: 4 piersi(...)kurczaka 2 papryki- czerwona I zielona ok 200 gr pieczarek 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju sezamowego 500 ml bulionu kurczakowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu rybnego 4 łyżki cukru brazowego 4 łyżki octu winnego 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 4 łyżeczki masła orzechowego Wykonanie: Na oliwie z oliwek
Smaki Edytyprzygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim chilli, ale ja je bardzo lubię. Zapraszam. Chilli con carne Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny 1 puszkę czerwonej fasoli 1 puszkę białej fasoli 1 puszkę kukurydzy 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 nie za duże papryki 1 papryczkę chilli (niekoniecznie całą) lub sproszkowane chilli 2 cebule(...)biała, 1 czerwona 4 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, oregano, kmin rzymski olej do smażenia W nieprzywierającym garnku rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim pokrojone w kostkę cebulki. Gdy zrumienią się delikatnie, dodajemy posiekany drobno czosnek oraz mięso mielone. Smażymy, aż całe zmieni kolor i nie będzie już widać surowego. Wtedy dodajemy
Ratunku obiadosuszyć. W misce ziemniaki, boczek i ogórki doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dodać szczypiorek i majonez. Wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki. Koreczki serowo-paprykowe Składniki: czerwona papryka opakowanie żółtego sera w plastrach wykałaczki Wykonanie: Czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, a ser żółty w paski o szerokości ok. 2 cm. Na wykałaczki nadziewać paski sera(...)każdej strony "zamykając" je kawałkami czerwonej papryki. insertCookd("7edbd990d74360930830696344049a97
Pasja Smakuwymuszony" obiad. Po organizacji poczęstunku dla dzieci na turnieju zostało trochę parówek i nie było co z nimi zrobić. Wzięłam je do domu i postanowiłam zrobić potrawkę z dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Wyszło spontanicznie, ale pysznie, a i co najważniejsze zawekowałam trochę potrawki do słoików. Składniki: 10 ugotowanych parówek drobiowych opakowanie czerwonej soczewicy 1 litr bulionu drobiowego(...)pieczarek 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżeczki chili Wykonanie: Ugotować czerwoną soczewicę, odlać na sito i odsączyć. Parówki i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmażyć w garnku. Najpierw pieczarki, a gdy woda z nich odparuje dodać cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona dodać parówki
Pasja SmakuButter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata(...)limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika duża szczypta soli morskiej Butter chicken: 1/2 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka 2 czubate łyżki klarowanego masła 2 średniej wielkości cebule 6 średnich pomidorów malinowych
Poezja smakupozostałych od innych posiłków, bigosowi to nie szkodzi, wręcz czym większe urozmaicenie tym lepszy. My lubimy gdy w bigosie jest dużo grzybów, trochę czegoś wędzonego, kilka rodzajów mięs, wino czerwone wytrawne oraz powidła, to tak w skrócie. Składniki na duuuży gar taki ok.8l bo taki mi wyszedł bigosu , miałam dużo kapusty od wigilii z borowikami, stąd taka ilość(...)mnie 1,9kg) - suszone grzyby ( dużo) - mięso ok.1-1,5kg ( u mnie łopatka,chuda karkówka, schab) - 3 plastry chudego wędzonego boczku - 4 kiełbasy mocno wędzone ( u mnie chłopska) - 0,5l czerwonego wytrawnego wina - ziele angielskie 10-12 sztuk - liść laurowy 4-6 sztuk - powidła ( 3 kopiaste łyżeczki) - pikantny ketchup ( ok.3/4 mniejszej butelki) - świeżo mielony pieprz , czosnek oraz sól - czosnek ( dałam
Smaczne Zdrowewykombinowaliśmy coś takiego. Wyszło zaskakująco smaczne. Gorąco polecam ! U nas było na kolację (po 1/2 papryki), reszta dzisiaj na obiad (odgrzane na chrupko - pychotka !) Składniki na 6 dość dużych czerwonych papryk, (12 porcji na kolację lub 6 na obiad). Można oczywiście ilości składników zmniejszyć, ja miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa(...)łopatki) - 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry - świeżo mielony pieprz - 1/2 płaskiej łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwek Dodatkowo: Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia
Smaczne Zdroweczosnku - dwie łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka musztardy - pół szklanki oliwy z oliwek - pieprz, sól Gruszka - 1 duża gruszka - czubata łyżka miodu - szczypta cynamonu i kardamonu Karmelizowana cebulka czerwona - 3 cebule czerwone - 2 łyżki moidu - 2-3 łyżki octu balsamicznego - szklanka czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki cukru Roszponkę myjemy, odrywamy ogonki i wrzucamy do pojemniczka. Dorzucamy posiekany ząbek
Sajkofanka smakubardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować dania a także mam w planach zrobić przetwory na zimę. Ocet winny 6% z czerwonego wina dodałam do surówki z sałaty lodowej i było pysznie. Składniki: 1 szt sałata lodowa 1 szt papryka czerwona 2 szt pomidory malinówki 2 szt ogórka zielonego gruntowego(...)rzodkiewek 100 g jasnych winogron 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz kolorowy, oliwa z oliwek, ocet winny z czerwonego wina Jamar Przygotowanie: Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórki i rzodkiewki obrać z skórki pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Winogrona umyć ,jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki
Ala piecze i gotujedużą ilością masła, oraz brandy (ja tym razem dodałam whisky), alkohol dodaje głębszego posmaku tej potrawie. We Francji Pâté często podaje się je na świeżej bułce z karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek. 500 g wątróbek drobiowych 150 g masła 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 50 ml brandy(...)twarde. Doprawiamy wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, wkładamy wątróbki do blendera i miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę czerwoną i białą z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię