czerwony - 5718 przepisów (strona:41/382)

Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker część I 137

łyżeczki sody szczypta soli 40g ciemnego kakao bez cukru 120ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej Dodatkowo: lukier plastyczny czerwony lukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczy wycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu   1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć(...)parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić ją, aby ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia.     7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki.     8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki ostrokrzewu i położyć

Mała Cukierenka
Jak przygotować szybki obiad? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką 169

Brukseli tutaj Składniki sałatki starannie notowałam, więc już niedługo spróbuję odtworzyć jej smak i pokażę Wam na blogu. Składniki: 150 g polędwiczki wieprzowej woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy, odsączonej 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 3 łyżki sosu arrabiata lub innego sosu z dodatkiem(...)będzie miękkie dodajemy sos arrabiata oraz cieciorkę, słodką paprykę i oregano, mieszamy, doprawiamy do smaku, po chwili gasimy płomień. Podajemy na ciepłej kaszy, układamy na wierzchu pokrojoną w piórka czerwoną cebulę

Moja smaczna kuchnia
Rozpieszczam się oliwkami 118

stwierdziłam, że będę sobie dogadzać. Czym? Obiadkiem. Jest zupka, ale do zupki przydałoby się jakieś dobre pieczywko. Przeglądając książkę 120 wypieków z serii Z kuchennej półeczki zauważyłam focaccię z czerwoną cebulą i oliwkami. Oliwki uwielbiam, więc nie było się nad czym zastanawiać. Mam nadzieję, że C. też lubi - jakoś do tej pory nigdy go z oliwką nie widziałam... Wszystko poszło(...)ułatwia sprawę. Po wyrośnięciu cała lepkość znika, formowanie placuszków to już sama przyjemność. Polecam - niewielkim nakładem sił i środków można przygotować naprawdę znakomite pieczywko. Mini focaccie z oliwkami i czerwoną cebulą Składniki: (na 4 sztuki) 350 g mąki pszennej 8 g suszonych drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy truflowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie wymagająco, ale z sercem 163

okolicach kręgosłupa. Zamiast więc czekoladowego szaleństwa jest kanapa, kołdra i ciepłe skarpetki. Kubek z gorącą herbatą, a obok, w ramach pocieszenia, panna cotta. W kształcie serca i z czerwonym sosem, żeby choć trochę walentynkowo się zrobiło. Obiecałam, że przedstawię moje stanowisko w kwestii Walentynek. Miałam w planach bardzo zgrabny wywód, niestety - dziesięć minut przed monitorem i zaczyna mi się kręcić(...)figlarnym błyskiem w oku, a wieczorem wyręczyć malutką paczuszkę i z tym rozkosznym dreszczem emocji oczekiwać reakcji. Czasy są, jakie są - komercja dosięga wszystkiego, w związku z tym czerwone serca i pluszaki patrzące na mnie z każdej witryny sklepowej raczej mnie bawią niż drażnią. Kiedy słyszę, że ja nie obchodzę Walentynek, to głupota, ale zobacz, jakie fajne ciasto w kształcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak dobrze być dziewczyną i klasyczny deser z truskawkami z lekkim twistem 177

jajka. Jako osoba dorosła, odkryłam rozwiązanie idealne - kogel mogel zapiekany. Najlepiej z dużą ilością owoców - mniam . Na blogu  Wolna kuchnia  znalazłam niezwykle intrygujący dodatek do klasycznej receptury - czerwony pieprz. Ponieważ uwielbiam takie eksperymenty, czym prędzej ruszyłam do kuchni. Okazuje się, że efekt jest niesamowity. U autorki bloga była tarta, ja pominęłam kruchy spód, i przygotowałam szybką wersję(...)pobudzająca nuta pieprzu, który sprawia, że deser nie jest mdły, a na języku zostaje przyjemnie ostry smak. Koniecznie musicie takie połączenie wypróbować! Truskawki zapiekane w koglu moglu z czerwonym pieprzem Składniki: (na 2 porcje) 150 g truskawek 2 żółtka 2 łyżki cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/2 łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki w paseczki... 137

Żeby było ciekawiej. Efekt? Jak najbardziej zadowalający. Smakowo powalają - leciutkie jak chmurka, puszyste i delikatne, ze słodkim dżemem i lawendową nutą... Poezja. A wyglądają - moim zdaniem - rozkosznie z tymi czerwonymi serduszkami i paseczkami. Jeśli Wam się nie chce, ten etap można pominąć, i przygotować je ot tak, na deser. Pyszne są. Jeśli jednak zdecydujecie się na ciasto cygaretkowe z barwnikiem(...)pamiętajcie, że po upieczeniu kolor będzie intensywniejszy. Moje ciasto przed pieczeniem było mocno różowe, po - krwisto czerwone. Cóż, podoba mi się taki efekt, ale należy o tej kuchennej magii pamiętać. Babeczki biszkoptowe z lawendą i ciastem cygaretkowym Składniki: (na 8 sztuk) 2 jajka 1 żółtko 125 g cukru 90 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 137

szaleć do rana. Coś mi się wydaje, że nie wyśpię się tej nocy... Na szczęście w domu jest ciasto. Idealne na taką pogodę - gęste, mocno kakaowe, z cynamonem i czerwonym winem. Alkohol nie jest mocno wyczuwalny, ale dzięki niemu to brownie jest zupełnie wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto zaspokoi(...)dopiec... Dzięki temu wyszło mi modelowe wręcz brownie - słodkie, ciężkie, lepkie w środku. Wyborne z lodami waniliowymi. Spróbujcie koniecznie, zanim pierniczki kompletnie zawrócą Wam w głowach! Kakaowe brownie z czerwonym winem Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) 85 g miękkiego masła 50 g cukru 100 g ciemnego brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 180 ml czerwonego wina 1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciągnące karmelki z czerwonego wina. Mniam! 168

oryginalnej wersji, tym bardziej, że mam w domu całkiem sporo cydru. Miałam też otwartą butelkę wina, na które nikt nie miał ochoty... Zmniejszyłam więc proporcje, i zrobiłam karmelki z czerwonego wina. Efekt? Dość zaskakujący. Mają cudowny, głęboko rubinowy kolor i winny smak, a do tego wspaniale się ciągną. Mi bardzo smakowały. Oczywiście przygotowałam też te oryginalne (o nich innym razem(...)obie wersje miały swoich zwolenników. Ciężko mi powiedzieć, która lepsza. Spróbujcie sami. Karmelki z czerwonego wina Składniki: (na 15 cukierków) 275 ml czerwonego wina 70 g cukru 35 g śmietany kremówki (38%) 45 g masła Wino wlać do garnuszka z grubym dnem, zredukować do 65 ml - około 10-15 minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 186

pieczenia lukier: 2 łyżki soku z mandarynek 60 g cukru pudru dodatkowo: 80 g marcepanu 60 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy w paście żółty barwnik spożywczy w paście czerwony barwnik spożywczy w paście Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami.  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po jednym(...)Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Odłożyć nieduży kawałek, resztę zafarbować żółtym i czerwonym barwnikiem spożywczym na marchewkowy pomarańczowy. Pozostały kawałeczek zabarwić na zielono. Z pomarańczowej masy uformować niewielkie marchewki, zrobić nożem drobne nacięcia. Z zielonego marcepanu uformować natkę, przykleić do marchewek. Cukier puder przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko - pikantny sos chili 248

Słodko - pikantny sos chili... Czerwone, pikantne papryczki. Ogniście czerwony, gęsty sos. Zatopione kawałeczki imbiru i czosnku. Słodycz cukru, kwasek limonki i octu. Ogień z ziaren papryczek chili. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 650 g białego cukru; 500 ml wody; 200 g czerwonych papryczek chili (około 13 sztuk); 8 ząbków czosnku; 6 cm kawałek świeżego imbiru; 3 płaskie łyżeczki soli

Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonych buraków 243

Surówka z czerwonych buraków... Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna. Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich. Pyszne połączenie startych buraków i cebuli. Smaczego! Składniki: Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g); 1 mała, biała cebula; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie) Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy(...)obrane i starte na tarce o dużych oczkach lekko kwaskowate jabłko. Z dodatku octu czy soku z cytryny można całkowicie zrezygnować. Olej można zastąpić oliwą. Ja używam  Buraczki czerwone wiórki z Dawtony  dostępne  w sieci sklepów Biedronka

Gospodyni Miejska
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 227

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym... Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem. Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli. Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w sosie własnym; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 ml gorącej, przegotowanej wody; 1/2 łyżeczki(...)rozdrobniony czy w oleju. Smak sosu można wzbogacić o czosnek czy o papryczkę chili. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sokiem pomidorowym, przy czym sos może wówczas nie mieć tak intensywnie czerwonego koloru. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie oraz papryki o dowolnym kolorze

Gospodyni Miejska
Zupa buraczkowa 480

Zupa buraczkowa... Gęsta i sycąca zupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze. Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych. Zabielona kwaśną śmietaną. Z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna! Składniki: 3 duże buraki czerwone; 1 średnia marchewka; 1 mała pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 6 średnich ziemniaków; 3 litry zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; Pęczek koperku

Gospodyni Miejska
Nachosy z dipem 4 - warstwowym 305

Nachosy z dipem 4 - warstwowym... Kremowa pasta z czerwonej fasoli. Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado. Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno. Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką. A do tego chrupiące nachosy. Pyszna meksykańska przekąska! Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi! Składniki: Puszka czerownej fasoli konserwowej; 1 miękkie awokado; Łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka(...)sosu tabasco; 1 ząbek czosnku; 2 średnie pomidory; 1 mała, czerwona cebula; 3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g). Sposób przygotowania: Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego

Gospodyni Miejska