czerwony - 5718 przepisów (strona:36/382)

Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą 161

Świetny pomysł na wykorzystanie makaronu, którego ugotowało się nam za dużo. Do tego sos z kurczakiem, serem feta, czerwoną papryką i słodką kukurydzą. Szybki i smaczny obiad w kilka minut. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki słodkiej kukurydzy 100 g sera feta 50 g serka topionego o smaku(...)makaronowych Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy

VioletoweKucharzenie
Surówka z czerwonej kapusty z wasabi 188

wiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny(...)obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty z wasabi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowe uszka z grzybami 215

Coraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka z grzybami. Przepis na pyszny zakwas na, którym przygotuję barszcz znajdziecie tutaj (klik) . A wracając do uszek – choć pracochłonne, to w rzeczywistości nie są trudne w przygotowaniu, a smak na pewno wynagrodzi Wam stanie(...)przygotować już dziś i zamrozić je Składniki: Na farsz: 60 g suszonych grzybów (u mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody

Słodkie okruszki
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2141

Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 Elegancki(...)szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka

Karo in the Kitchen
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 152

zarówno ze świeżych jak i suszonych papryczek chilli i mieszać ze sobą papryczki o różnym stopniu ostrości. Jeżeli chcecie przygotować łagodniejszą harissę , dodajcie do niej jedną lub dwie upieczone czerwone słodkie papryki. Zestaw przypraw też nie jest stały - oprócz kolendry i kminu rzymskiego stosuje się zwykły kminek, szafran, płatki róży czy miętę, a także dodatek podsmażonej cebuli i soku(...)harissa?  - Przepis krok po kroku Składniki pasty harissa / na 1 słoik 200-250 ml: 25 sztuk świeżych lub suszonych papryczek chilli (możesz zmieszać świeże i suszone) 1 słodka czerwona papryka 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Przygotowanie pasty harissa: 1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 197

mnie w domu tradycyjnie jada się w Wigilię zupę grzybową, w wielu domach jednak zwyczaj wygląda inaczej i na stołach gości barszcz czerwony z uszkami. Wraz z Naturą Rzeczy zapraszamy zatem na przepis właśnie na taką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów(...)proponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry, ok. 30-40 uszek) 200 g zupy: Energia – 49 kcal, Białko – 1,9g,Tłuszcz – 0,2 g, Węglowodany – 12,5 g, IG - 48 40 g uszek czyli 4 sztuki – Energia – 54 kcal, Białko – 2,2 g, Tłuszcz

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) 145

samo jak wszystkie nietłukące bombki – starałam się wybierać jak najbardziej zróżnicowane wielkości . Kule mają od 2 do 10cm średnicy, do nich dorzuciłam kilka sopli i bombek wrzecionowych. Białe, czerwone, srebrne, złote, zielone… Kilka odcieni i faktur na raz. Kilka faktur. Im bardziej zróżnicowane tym lepiej – przy jednym rozmiarze wszystko wyglądałoby za płasko i zbyt jednakowo.   Każda bombka(...)owoce, pierniczki, ptaszki ze styropianu i piór, łańcuch z perełek. W przedpokoju, poza zasięgiem kotów, na wysokiej szafce stoją trzy lampiony ze świecami, a ikeowy sztuczny krzew obrósł w czerwone jagody i stoi w towarzystwie wielkich szyszek limby. I chatki wyciętej z piernika, która zamiast tradycyjnego okienka ma wycięty otwór w kształcie kotka. Nad szafką dla uzupełnienia – czerwone

Karo in the Kitchen
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 617

podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać ten grzybowy wywar do przygotowania wigilijnego czerwonego barszczu lub do zupy grzybowej.   Pieczarki i cebule oczyszczamy i bardzo drobno siekamy, można też potraktować je malakserem. Na patelni rozpuszczamy masło, mocno podgrzewamy i wrzucamy pokrojone cebule. Smażymy

Karo in the Kitchen
Sałatka walencka 242

Pochodząca z Hiszpanii sałatka walencka jest smaczna, zdrowa, lekkostrawna i… mało znana nad Wisłą. Stanowi kompozycję pomarańczy, pomidorów, avocado, czarnych oliwek, czerwonej cebuli i owczego sera manchego . Być może właśnie ten ostatni składnik, choć o szczególnym smaku, to jednak u nas mało znany i drogi sprawia, że sałatka walencka do popularnych w Polsce nie należy. A szkoda(...)okazji. Sałatka walencka 2015-01-11 10:26:57 Mało znana w Polsce, smaczna, lekka i zdrowa sałatka pochodząca ze słonecznej Hiszpanii. Połączenie soczystych pomarańczy, pomidorów, avocado, czarnych oliwek, czerwonej cebuli oraz jednego z najpopularniejszych w Hiszpanii serów – manchego o wyjątkowym łagodnym smaku. Doskonała zarówno na co dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki 900g soczystych słodkich pomarańczy

Kulinarna Pokusa
Czerwono-zielona sałatka z kurczakiem 345

Pyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w dwóch kolorach. W lodówce miałam czerwony ser z dodatkiem pesto. Dorzuciłam sałatę, kurczaka i trochę pomidorków i wyszła smakowita uczta dla całej rodzinki. składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 mała sałata lodowa 300 g pomidorków cherry 300 g sera w plasterkach z czerwonym pesto sól prowansalska olej rydzowy do skropienia przyprawa do sałatek(...)kawałki. Dodać do sałaty i sera.  Wszystko wymieszać. Skropić olejem rydzowym oraz oprószyć przyprawą do sałatek i jeszcze raz wymieszać. Ser, który użyłam do sałatki to ser Gouda Czerwone Pesto z firmy  Euroser

Monia miesza i gotuje
Pita i pyszny "fast food"! 335

Wszystko dobrze mieszamy, mięso najlepiej delikatnie masować palcami. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny. Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Dodatkowo: zielony ogórek, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki sumaku, sól, hummus Czerwoną cebulę kroimy w piórka, starając się kroić jak najcieniej. Cebulkę przekładamy do miseczki, wlewamy oliwę(...)doprawiamy sumakiem i solą. Wszystko dobrze mieszkamy i odstawiamy. Ogórka myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Pitę należy przekroić, wnętrze wysmarować hummusem, ułożyć kawałki usmażonego wcześniej kurczaka, przygotowaną wcześniej czerwoną cebulę oraz zielonego ogórka! Smacznego

Plate of Joy
Schabowy w wiosennym wydaniu 119

schabowego. Z pewnością lżejszy, z warzywami i kolorowy. Prosty i szybki obiad. Pomysł na dodatek papryki i cebuli zaczerpnięty od Nigela Slatera.  Składniki: 2 kotlety schabowe, 2 czerwone papryki szpiczaste, 1 mniejsza czerwona cebula, świeże liście bazylii, pesto bazyliowe, sól, pieprz, suszone zioła Kotlety schabowe na pół godziny przed grillowaniem należy zamarynować - u mnie oliwa, sól, pieprz

Plate of Joy
Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 195

przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g komosy ryżowej (Quinoa biała) natka pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej sól, pieprz olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE (komosa ryżowa, quinoa biała): Komosę ryżową płuczemy pod zimną wodą(...)kroimy w plastery. Na patelni przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i dorzucamy indyka oraz bardzo drobno posiekany imbir. Do usmażonego indyka dodajemy pomidory pelatii, doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Wszystko razem smażymy, aż pomidory się "rozpadną", a sos zgęstnieje. Oddzielnie przygotowujemy warzywa. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Warzywa powinny być aldente, chrupiące

kulinarnyJa
Barszcz czerwony 146

zawiera wiele makro- i mikroelementów;     jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu    oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez .  Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu,  działającego leczniczo również na nowotwory złośliwe. Burak zawiera bardzo dużo  kwasu foliowego . Zatem jeżeli jesteś zmęczony, miewasz stany niepokoju i lęku, cierpisz na bezsenność, brak(...)organizmie brakuje kwasu foliowego. Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jest ważny w produkcji naszych “hormonów szczęścia”. Ale do rzeczy ...do rzeczy.... Zrobimy zupkę! Użyjemy do tego -barszcz czerwony- gotowe Danie Babci Zosi od  SYS -botwinka-gotowe Danie Babci Zosi od  SYS -3-4 buraki średniej wielkości -koperek suszony od  SYS -3 łyżki octu jabłkowego PONTI

Z Kuchni Do Kuchni