czerwony - 5718 przepisów (strona:27/382)

Tarta z kurkami 357

Kiedy zobaczyłam przepis na tą tartę na blogu  Smakowite Jadło wiedziałam, że na pewno kiedyś trafi na mój stół. Uwielbiam kurki, nadały tarcie wspaniałego smaku

Czerwona Porzeczka
Pulpeciki po meksykańsku 173

teraz przyszła pora na wersję meksykańską. Zainspirowałam się recepturą z gazetki Biedronki   nr 45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli 10 dag sera żółtego Pół pęczka natki pietruszki ½ czerwonej papryki Czerwona cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Mięso(...)mielone połączyć z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku i natką pietruszki, pokrojoną w kostkę papryką, czerwoną fasolą (pokroiłam ją na drobniejszą), jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj na jednolitą masę, dodając partiami bułkę tartą.  Z masy formuj pulpeciki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim pulpeciki. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia

Fabryka pomysłów
Masełko czosnkowo-ziołowe 271

Szybkie, łatwe w przygotowaniu i wspaniale aromatyczne. Nadaje się zarówno na zwykłe kanapki, jak i do zrobienia grzanek ;) Jako dodatków użyłam czosnku i ziół prowansalskich, ale

Czerwona Porzeczka
Muffinki "Leśny mech" 968

Wszyscy na pewno znają ciasto szpinakowe Leśny Mech ;)  Ja postanowiłam zrobić muffinki . Po wpisaniu zagadnienia w wyszukiwarkę wyskoczył mi przepis z bloga Mama poleca, testuje

Czerwona Porzeczka
Grillowany kurczak z sosem szpinakowo-śmietanowym 359

Można powiedzieć, że to moje wspomnienie wakacji, bo to danie jadłam podczas pobytu na Mazurach. Strasznie mi smakowało, więc postanowiłam odtworzyć te smaki ;) Polecam, bo połączenie

Czerwona Porzeczka
Puree z dyni 151

Moje pierwsze podejście do dyni ;)  Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię

Czerwona Porzeczka
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 374

Zebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora,  2 białych(...)cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku, 3 liści laurowych, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sprawienia królika. Najpierw odkroiłem jego nogi, następnie łapy. Odciąłem część ogonową i obciąłem cąber tuż

Wyprawy kulinarne
Pasztet z cukinii 298

Pierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;) Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam

Czerwona Porzeczka
Tęczowy deser 116

Wykonanie: Zalewamy galaretki w 4 różnych miseczkach zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obojętnie jakich zestawów kolorowych użyjecie, myślę, że każdy będzie pasował:) Ja użyłam niebieskiej żółtej zielonej i czerwonej. Każdą galaretkę przelewamy równo do dwóch miseczek i do jednej w nich wlewamy po 50 ml śmietanki ( oczywiście gdy galaretka będzie chłodna)  Do dużej formy najlepiej sylikonowej zaczynamy wlewać(...)jednej warstwie galaretki, na przemian. Ja zaczęłam od czerwonej. Najpierw sama czerwona potem czerwona z śmietanką, potem sama żółta i żółta z śmietanką. Tak do końca, Gotową formę gdy ostatnia masa stężeje wkładamy na kilka minut do ciepłej wody i delikatnie wyjmujemy z formy. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 457

zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka(...)przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni: Havuc plakisi - duszona marchewka Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach Uwagi techniczne: Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości. Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet Cesarski - Kaiserschmarren 348

Pyszny omlet, na puszystym, delikatny m cieście to wspaniały pomysł na śniadanie. Można je podać z cukrem pudrem i rodzynkami lub z ulubionym dżemem. Przepis pochodzi

Czerwona Porzeczka
Ciasto Mrówka 545

Witajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu  Cukrem i Miodem

Czerwona Porzeczka
Pstrąg pieczony z ziemniakami 235

piekarniku jest delikatny, kruchy, do tego dla tych, którzy uważają na kalorie dietetyczny, pod warunkiem, że zrezygnujemy z pieczonych ziemniaków. Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone:np mintaja. składniki(...)łyżeczki masła natka pietruszki sól morska biały pieprz sok z cytryny 8 średniej wielkości ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy papryka mielona żółta i zielona cukinia 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 łyżeczka suszonego tymianku świeży tymianek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy z solą ok. 10 minut, odcedzamy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, układamy w blaszce, doprawiamy solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Letni deserek 164

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Letni deserek :) Do wykonania galaretki potrzebne są: ·        2 galaretki(czerwona i zielona) ·        Czerwone i czarne porzeczki ·        Bita śmietana ·        Wafelkowe rurki Wykonanie: Ugotuj(...)szklanki wody w garnku i dodaj czerwoną galaretkę W miseczki włóż trochę porzeczek obu rodzajów Ostudzoną galaretkę przelej chochlą do miseczki do wysokości porzeczek Poczekaj aż galaretka zastygnie Zrób druga galaretkę w ten sam sposób Poczekaj aż wystygnie i wlej do miseczek na czerwoną galaretkę Gdy galaretka zastygnie ozdób bitą śmietaną i wbij rurkę Bon appetit ! <3 Wpis zawiera

Bonapetit2xM
Boeuf Bourguignon 160

Boeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku, to klasyk kuchni francuskiej i moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała(...)chudej wołowiny, pokrojonej w małe kawałki - 3 duże cebule, pokrojone w piórka - 250 g marchewki, pokrojonej w plasterki - 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasteki - 750 ml wytrawnego wina czerwonego - 180 g wędzonego boczku - 70 g przecieru pomidorowego - 2 gałązki świeżego tymianku - 2 listki laurowe - 20 g natki pietruszki - 250 g małych pieczarek (większe kroimy na pół) - 250 g cebulek koktajlowych

W mojej holenderskiej kuchni

Proponowane wyszukiwania