odpowiada ta szybka wersja. Wypróbujcie oba i dajcie znać, który Wam bardziej odpowiada. Domowa pizza Składniki Ilość porcji: 2 Składniki pizzy: Ser mozzarella Szynka Pieczarki Papryka różne kolory Salami Czerwona cebula Ciasto do pizzy: Drożdże – 30 g Mąka typ 450 – 400 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy(...)Bazylia Sól i pieprz Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut
ale PyszniePlacuszki z mąką kasztanową i czerwonym olejem palmowym wychodzą niesamowicie słoneczne w swojej barwie. Czerwony olej palmowy to przede wszystkim naturalny karoten, prowitaminy A, witaminy E, koenzym Q10. Zdrowe tłuszcze powinny być bardzo ważne w diecie każdego człowieka, bez względu na wiek. Co do ich smaku.. Nie ma tutaj ani grama cukru , mimo tego są słodkie i przepyszne. Lekko(...)Malinowy Potrzebujemy: 1 dojrzała gruszka 1 dojrzały banan 1 jajko 2 łyżki mąki kasztanowej, u mnie mąka od Balviten 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki czerwonego oleju palmowego, u mnie ze sklepu Nomak Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i traktujemy je blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji, Smażymy z obydwu stron na rumiano, na suchej patelni (użyliśmy
MamaOskarkanaszych upodobań i tego na co aktualnie mamy ochotę. Ja dzisiaj chciałabym wam zaproponować następującą wersję: Składniki: Quesadilla: opakowanie tortilli pszennych 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasolki pół żółtej papryki puszka pokrojonych pomidorów z puszki 250 g sera żółtego papryczki jalapeno łyżka oleju sól pieprz ziołowy pieprz cayenne Sos jogurtowy(...)mieszamy. Proponuję przygotować sos na samym początku, tak aby przez czas, gdy będziemy przygotowywać nasze dnia, zdążył się przegryźć w lodówce. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju. Czerwoną cebulę oraz czosnek siekamy oraz dodajemy do mięsa. Następnie kroimy żółtą paprykę w kostkę i dodajemy na patelnię. Czerwoną fasolkę odsączamy z zalewy i dodajemy
Taste Therapynich użytek :) Od wczorajszych jajek zostały mi 3 połówki papryk i mix sałat, także dziś je wykorzystałem :) Składniki : 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 filet z piersi kurczaka 1/2 ogórka zielonego mix sałat kilka liści sałaty masłowej 3 placki pszenne tortilla 1 dymka 1/2 cebuli czerwonej(...)ogórka. Ja tym razem użyłem pojemników przystosowanych do żywności i odpornych na temperaturę 100 stopni. Włączamy parowar na 18-20 minut. W czasie jak reszta się paruje, kroimy drobno czerwoną cebule i dymkę i sparzamy wrzątkiem na sitku. Myjemy też sałatę masłową. Mix sałat jest już umyty i gotowy do spożycia prosto z woreczka, przynajmniej tak producent pisze
Parowar FacetaTortilla w wersji meksykańskiej charakteryzuje się pikantnością oraz dodatkami charakterystycznymi dla kuchni Meksyku do których należą głównie papryka słodka, papryka chili, czerwona fasola, kukurydza itd. Dodatek smażonego kurczaka idealnie komponuje się z całością tworząc smakowite danie. Tortilla Meksykańska - Składniki: (ok. 6 tortilli ) 6 placków tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) 2 piersi z kurczaka przyprawy: przyprawa do kurczaka, czosnek(...)proszku, papryka słodka, chili, pieprz 2 cebule 4 ząbki czosnku ok. 120 g kukurydzy z puszki ok. 120 g fasoli czerwonej z puszki ok. 300 g papryki czerwonej (lub mix papryk: zielona, żółta, zielona) olej sałata (opcjonalnie) sos meksykański ( przepis ) lub chili Tortilla Meksykańska - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w pasy, dodajemy ok 2 łyżki oleju, łyżkę przyprawy
Słodka StronaChłodnik z czerwonych buraków... Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru. Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki. Doprawione szczypiorkiem, solą i octem. Gęsty, chrupiący i chłodny. Idealne orzeźwienie na upalne dni! Komu miseczkę? Zapraszam! Składniki: 750 g czerwonych buraków; Pęczek czerwonej rzodkiewki; 2 ogórki; Pęczek szczypiorku; 800 g jogurtu greckiego; 400 g gęstego kefiru; 330 g gęstej, kwaśnej
Gospodyni MiejskaDelikatne polędwiczki wieprzowe duszone w białym winie, a dookoła nich makaronowy warkocz. Całość polana sosem śmietankowym z czerwonym pieprzem. Warkocz sobie wymyśliłam, żeby ładnie wyglądało na talerzu, ale równie dobrze można makaron położyć obok polędwiczek. W takiej wersji jak na zdjęciu, danie bardziej wygląda jak przystawka Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1,5 łyżki czerwonego pieprzu 2 łyżki klarowanego masła(...)słodkiej śmietanki 18 % sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Polędwiczkę oczyścić z błonki, umyć, osuszyć i pokroić w plastry (około 2,5 – 3 cm). Natrzeć łyżką rozgniecionego czerwonego pieprzu i solą. Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Dolać wino i dusić, aż wino odparuje (około 15 minut), następnie polędwiczki wyjąć i przykryć folią aluminiową
Oryginalny smakSzybki przepis na fantastyczny, ostry sos do makaronu przygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)jednak ostrzegamy, że wówczas potrawa jest dość ostra więc radzimy dorzucać stopniowo i smakować sos. Każdy musi wyczuć jaka ilość przyprawy mu odpowiada. Po około 10 minutach dorzucamy fasolę czerwoną z puszki i ugotowaną fasolkę szparagową. Wszystkie składniki mieszamy. Na ciepły makaron wykładamy przygotowany sos i posypujemy startym żółtym serem. Zajadamy od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówdodać rodzynki, ale ich w końcu nie dodałam. Kurczak słodko-kwaśny w śmietanie jest smaczny i doskonale może zastąpić królika. Składniki 4 udka kurczaka bez skóry 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina 2 czerwone cebule 2 marchewki 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 5 łyżek oliwy 2 łyżki cukru mąka sól(...)biały pieprz do smaku 100 ml słodkiej śmietanki tymianek i trybula Sposób przygotowania Podgrzewamy w garnku wino z dodatkiem jednej pokrojonej w piórka czerwonej cebuli, liścia laurowego, pieprzu i jednej łyżki octu i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy. Udka kurczaka wkładamy do szklanej miski i zalewamy je wrzącym winem, zostawiamy na 2 godziny. Wyjmujemy kurczaka, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy mąką. Zalewę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępierogi: Ciasto: 800 g mąki pszennej 2 jajka 200-220 ml wody szczypta soli Farsz: 1,5 szkl. soczewicy czerwonej 1 duża cebula garść suszonych leśnych grzybów 250 g pieczarek sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym. Pieczarki i grzyby pokroić(...)wykrawać koła, napełniać farszem, zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia. Barszczyk czerwony czysty: 1 kg buraków ćwikłowych 1 duża marchew 1/2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 1 l wody ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranek ewentualnie koncentrat barszczu
kolorowotorcikowomasale- sypkie mieszanki przypraw z południowych Indii. W obu kuchniach dominują te same trzy główne składniki: mleczko kokosowe, chilli i kolendra. SMAK, KONSYSTENCJA I ZAPACH SMAK to: czerwone i zielone, ostre i bardzo ostre papryczki chilli; łagodne kremowe mleczko kokosowe; świeża kolendra (cała roślinka, liście, łodygi, także korzonki); słodkawo-pikantna bazylia; cierpkawa trawa(...)długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego- kolejnego niezbędnego w kuchni tajskiej składnika. Poznanie podstawowych technik i ingrediencji jest
ClauditteMissCookingroku oprócz normalnego , tradycyjnego bigosu postanowiłam zrobić Bigos z czerwonej kapusty.Taki bigosik zapewne pamiętają starsze pokolenia , gdy w ich domach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka(...)czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb i cienko poszatkować
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicoś nowego. Na blogu możecie znaleźć przepisy na błyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem , śledzie curry z ananasem oraz ś ledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem . Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. Taki idealny dodatek do świątecznych śledzi możecie kupić tutaj . W tym roku(...)cztery propozycj! Wszystkie pyszne :) ŚLEDZIE KORZENNO BALSAMICZNE Z RODZYNKAMI SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 2 łyżki rodzynek 1/2 cebuli 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml czerwonego wina 50 ml kremu balsamicznego 50 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min. Wylewamy wodę
DefinicjaSmakuDziś zapraszam Was na post, który będzie nieco mniej w tematyce jedzenia :) Zbliża się ten piękny, świąteczny czas pełen migoczących lampek, zapachu piernika, serdeczności i
Czerwona PorzeczkaO bułkach śniadaniowych pisałam już [tutaj] , [tutaj] i [tutaj] . Dziś kolejny przepis na bułeczki oparty na blogu www.chleby.info , to już nie
Czerwony Gupikzupełnie inną, bardzo aksamitną konsystencję. Jest słony, ale pod koniec jedzenia wydaje się nawet lekko słodki - niesamowicie komponuje się z chrupiącymi ogórkami, słodkimi pomidorami, jędrną papryką i lekko pikantną czerwoną cebulą - mniam! Sałatka szopska (dla 2 osób): 1 ogórek zielony 1 duży pomidor połowa papryki czerwonej lub zielonej połowa czerwonej cebuli ser sirene (lub inny ser solankowy) do posypania(...)palcach ser sirene (lub inny solankowy). Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe! W swoim daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej
Cooking MonsterWiecie, bardzo lubię przedświąteczny czas. Wszędzie są choinki, w radio nadają klimatyczne i radosne piosenki, a w domu unosi się zapach różnych pyszności. Zimowe dania nie
Czerwona Porzeczkażadnych butów przed przemoknięciem. Póki co jednak postanowiłam zamknąć w słoiczkach coś jeszcze. Pomarańcze! Przecież właśnie teraz są najlepsze! A już niedługo rozpocznie się sezon na moje ulubione: czerwone. Są nieco słodsze, ale przede wszystkim chodzi o ich niemal krwawą, niezwykle intensywną barwę. Uwielbiam je! Przepis podpatrzyłam u Małgosi , i nie zawiodłam się. Konfitura pachnie obłędnie(...)dodatkowo na końcu języka zostawia odrobinę pieprznego smaku. Coś wspaniałego! Moje pomarańcze, niestety, były słabo czerwone, ale jeśli znajdziecie prawdziwie krwiste, Wasze konfitury będą czarowały kolorem. A jeśli nie możecie znaleźć akurat tej odmiany, zróbcie ze zwykłych. Też będzie pysznie! Konfitura z czerwonych pomarańczy z różowym pieprzem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto
Czerwona PorzeczkaPowiem tak: może kształtem nie są idealne, ale smakują rewelacyjnie. Lubię takie nieregularne kształty klusek i ciastek ;-). Podałam je z sosem pomidorowym z dwóch rożnych odmian pomidorów, żółtych i czerwonych. Sos jest mocno czosnkowy i ostry, doskonale pasuje do tych kopytek. Zjedliśmy je ze smakiem. Danie szybko zniknęło z naszych talerzy. Potrawę będę powtarzała jeszcze wiele razy, za każdym razem(...)dorzucę jakieś inne pyszne składniki :-). KOPYTKA Z RICOTTY ZE SZPINAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM. Składniki na 2 porcje lub 3 mniejsze: Sos: 1 mała cebulka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 500 g pomidorów 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny 1 łyżeczka octu balsamicznego Kluski: 250 g ricotty 2 jajka 50 g szpinaku baby
Zakątek rozkoszy kulinarnychzakwalifikować do kategorii „ przepis na szybki obiad ”, to jednak z pewnością nie musimy przeznaczać na nią ani wielkiego wysiłku, ani połowy popołudnia lub wieczoru. Kaczka po tajsku z czerwonym curry 2015-02-01 20:23:24 Oryginalne w smaku i świetnie prezentujące się danie w klimacie kuchni tajskiej. Pomimo to łatwe i mało czasochłonne w przygotowaniu, a przez to doskonałe(...)dzień jak i na bardziej wymagające okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi lub piersi z kaczki (600-800g) – patrz też uwagi 2 łyżki (40g) czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku
Kulinarna Pokusakilka propozcyji na dania, które możecie przygotować na świąteczny stół. Igor Antoszewski i Michal Wester - zdobywcy I miejsca - przygotowali dla Was pyszną kaczkę z puree z topinamburu i czerwoną kapustę oraz krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Kaczka z pewnością będzie odpowiednią propozycją na obiad pierwszego dnia świąt, a krem z buraczków może zastąpić tradycyjny barsz wigilijny! Zdobywycy(...)Krzesiński - przygotowali filet z pstrąga na cukinii z sosem buerre blanc, a Przemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu, 80g masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy
Plate of Joyłączący ciekawe smaki oraz efektowne wykonanie. Daje również możliwość zachęcenia małych niejadków do zjedzenia owoców bo które dziecko nie skusi się na galaretkę :) Składniki - 2 galaretki ( np. żółta i czerwona ) - 300 g waniliowego serka homogenizowanego - 1 łyżeczka żelatyny - banan Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć(...)bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Czerwoną galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Ostudzić i rozlać do 4 wysokich pucharków. Pucharki ustawić w lodówce pod skosem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, wymieszać z serkiem. Serek wyłożyć
Świat Smakubrązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta chilli (w zależności(...)przyprawami oraz wyciśniętym czosnkiem. Dodać posiekane warzywa i przecier pomidorowy. Smażyć kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodać kukurydzę i fasolę. Smażyć jeszcze kilka minut. Salsa: 1 pomidor 1/3 małej czerwonej papryki 1/3 czerwonej cebuli sok wyciśnięty z 1/4 limonki szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku pół łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Dodatkowo: starty żółty ser, śmietana Przed podaniem
Bulliodzisiejszy obiad polecam pyszny gulasz paprykowy z wołowiną. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam od sklepu SKWORCU . SKŁADNIKI: 60 dag pręgi wołowej, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1/2 papryczki chilli, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka(...)czubricy czerwonej ze sklepu SKWORCU , 1/2 łyżki mąki, sól, pieprz czarny. PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową kroję w grubszą kostkę. Oprószam mąką. Na maśle podsmażam mięso. 2. Do mięsa wlewam 1,5 litra wody. Dodaję liście laurowe, ziele, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję ma małym ogniu godzinę. 3. Paprykę kroję w kostkę. Papryczkę chilli drobno siekam. Cebulę kroję
Tradycyjna kuchnia Kasikanapeczek z szynką Iberico i pomidorami Kolejne Emilio Moro 2010 – ( 100% Tempranillo dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego) to już zdecydowanie więcej aromatów owocowych – głównie czerwonych owoców oraz lekkie nuty czekolady i kawy. Skoncentrowane, gęste, dobrze zrównoważone o bardzo przyjemnie wtopionym łagodnym garbniku. Malleolus 2009 - ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego(...)nosie wino to jest bardzo intensywne, aromatycznie dżemowe. Wyczuwalne są w nim aromaty czerwonych owoców, goździków, kawy. Charakteryzuje się dobrą soczystą taniną i przyjemną kwasowością. Wino eleganckie i dobrze pasujące do roladek z bekonu wypełnionych smażonymi daktylam Krem z ciecierzycy z bekonową posypką Malleolus de Valderramiro 2009 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) wino
królestwo garówkurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z papryką (może być gyros) 100-150 g kabanosów drobiowych (byle nie cienkich) 250 g pieczarek 2/3 szklanki kaszy gryczanej ok. 300 g czerwonej fasoli (z puszki lub namoczonej uprzednio i ugotowanej) 2/3 puszki kukurydzy 1 duża czerwona cebula 1 młoda cukinia 1 niewielka czerwona papryka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju(...)łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku posiekana natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2-3 łyżki sosu worcestershire Filet umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i obsmażyć na oleju. Umieścić w garnku, zalać 2 szklankami wrzątku i zagotować. Dodać przepłukaną kaszę, pokrojone na kawałeczki kabanosy. W tym czasie pokroić pieczarki
Czerwień i błękitPyszny lekki i pożywny deser, a do tego mega pozytywnie zielony! ;) Polecam!:) Składniki: 3 sztuki dojrzałych kiwi jogurt naturalny 300g (najlepiej gęsty) płatki owsiane ziarna słonecznika
Czerwona PorzeczkaJak się nie ma weny do gotowania, trzeba się wybrać na targ z warzywami i owocami, tam rodzą się najlepsze pomysły :D Zapraszam na bardzo prosty
Czerwona Porzeczkarodzajów. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję tej "bagietkowej pyszności". Składniki: domowa lub kupna bagietka Sos (do posmarowania każdej bagietki): 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Farsz: 12-14 małych pieczarek 1/2 czerwonej cebuli 100 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)szczypta soli 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 średni ogórek kiszony 1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań) Przygotowanie: Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem. Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki
Słodkie okruszkiTrzeba było coś dogotować do pozostałej części polenty Pikantne Meksykańskie Chilli con carne SKŁADNIKI: 250 g czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki 500 g mięsa mielonego wołowego 2-3 czerwone papryczki chilli 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cebula (pokrojona w kostkę) 1 lyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 liście laurowe, oregano(...)sól, pieprz, pieprz cayenne Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie dodać z chilli i czerwoną papryka. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą, oregano i pieprzem cayenne. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Chili
MarciochaKucharzyProste potrawy potrafią zachwycić, dziś eksperymentowałam ze śledziami. Smak korniszonów i czosnku, delikatnej szalotki i czerwonej cebuli w połączeniu z kawałkami śledzi zadowoli każdego miłośnika intensywnych smaków... ŚLEDZIE W SOSIE CZOSNKOWYM- proponuję z dodatkiem chrupiących bułeczek prosto z piekarnika. SKŁADNIKI: 4-5 płatów śledzi w zalewie octowej SKŁADNIKI SOS: 3-4 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cebula czerwona(...)jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu Winiary świeżo mielony pieprz czarny, sól do smaku WYKONANIE: śledzie pokroić w paski SOS: czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę i 3/4 cebuli czerwonej, korniszony pociąć w drobną kostkę, resztę cebuli czerwonej kroimy w krążki posypujemy cukrem i solą (do zmożenia), cebula będzie dekoracją półmiska, dodać majonez, jogurt naturalny, wymieszać, połączyć ze śledziami. SMACZNEGO
Kuchnia Beatyswoimi kolorami, o każdej porze roku przypomni Nam wakacyjne, letnie chwile. Kolorowa sałatka - samo zdrowie Składniki na dwie porcje 2 garście rukoli 4 łyżki serka wiejskiego 1 czerwona cebula 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki sól pieprz kolorowy mielony 2 łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Listki rukoli układamy na talerzach. Na rukolę wykładamy serek wiejski. Pomidory obieramy i kroimy(...)ćwiartki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czerwoną paprykę kroimy na drobne kawałeczki. Warzywa dowolnie układamy na talerzu. Na wierzch dajemy po łyżce jogurtu. Całość posypujemy sola i pieprzem kolorowym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKrem pomidorowo-paprykowy SKŁADNIKI : Koncentrat Pudliszki - 3 łyżeczki 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów krojonych 1 pomidor świeży 1 papryka czerwona 1/2 papryki żółtej 2 łyżeczki sosu chili słodko- kwaśnego 1 łyżeczka ketchupu 4 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 500 ml wody(...)oliwa PRZYGOTOWANIE : Papryki myjemy, oczyszczamy z nasionek, pomidora oparzamy obieramy ze skórki, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę czerwoną, czosnek i paprykę chili drobniutko kroimy, przesmażamy na oliwie do zarumienienie, następnie dodajemy pomidory krojone oraz pokrojonego świeżego pomidora, wszystko przesmażamy kilka chwil po czym wlewamy do pojemnika i miksujemy na gęsty krem. W tym czasie drobno kroimy paprykę czerwoną oraz żółtą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizupę. Świetnie nadaje się do pizzy czy słonych przekąsek. Dzisiaj chciałam zaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje. Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżeczki papryki(...)cytryny oliwa do podsmażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, pomidora oparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion. Cebulę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli dość drobno pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać pomidory z puszki oraz sparzonego i pokrojonego pomidora. Wszystko dokładnie mieszamy i podduszamy razem około 5 minut, następnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitego dnia niemal z dziobków sobie jedzą? Śmieszne troszkę :) Na tym pseudoświęcie zarabiają handlowcy, którzy przekonują nas, że bezwarunkowo trzeba kupić milion gadżetów (koniecznie czerwonych), stosy pudełek czekoladek (koniecznie w czerwonych opakowaniach), czerwone różyczki etc., etc...wszystko koniecznie okraszone obficie czerwonymi serduszkami. Jakoś mnie to nie kręci :) Dlaczego uczuć nie można
Codzienna kuchnia niecodziennaMoje pierwsze pierniczki! :)) Świąteczny nastrój panuje już u mnie od tygodnia ;) W mieszkaniu pachnie piernikiem, wszędzie pełno brokatu, gwiazdek i innych świątecznych ozdób. Piernikowe choinki
Czerwona Porzeczkasamo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać różnych pomidorów - ja miałam i żółte i czerwone i ciemne - Kumato. Mogą być przemieszane duże z koktajlowymi. Ważne, żeby były zróżnicowane. składniki 2 porcje 500 g różnokolorowych pomidorów, najlepiej różne gatunki ( użyłam małych pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych(...)czerwonej papryki pokrojonej w małą kostkę ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku , drobno posiekane lub starte Niecała łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (utarłam w moździerzu) 1 łyżka białego octu winnego niecała łyżka melasy z granatów (użyłam bio soku z granatów) 3 łyżki oliwy z oliwek ziarenka granatu z ½ owocu świeże listki oregano, lub suszone, do posypania sól, pieprz przygotowanie
Stare GaryDelikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef , w którym biorę udział Składniki (na 2 porcje): Mus z koziego sera: 1 roladka kozia twarogowa Merci Chef (110 g) 100 g śmietanki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 2-3 łyżki mleka biały pieprz sól Galaretka z czerwonego(...)wina: 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina 1/2 łyżeczki żelatyny Chipsy z buraczka: 1 malutki buraczek odrobina oliwy z oliwek sól Dodatkowo: kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Chipsy z buraczka: Buraczka umyć, obrać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić jak najcieńsze plasterki i delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około
Oryginalny smakDzień dobry! To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia, a barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku! Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy(...)wychodzi. Do zakwasu można również dodawać inne warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler czy też zioła, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, można je dodać dopiero przy przygotowywaniu zupy. Jeśli jadacie barszcz czerwony w Wigilię, to obowiązkowo z dodatkiem takiego zakwasu! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćokolo 8000,z tego 500 juz dobrze poznane i opisane. Wystepuja min. w owocach (szczegolnie cytrusowych),warzywach (np.pomidor,brokul,szpinak,jarmuz),kaszy gryczanej,roslinach staczkowych (np.soi),herbacie i czerwonym winie. Substancje te czesto sa kolorowe i nadaja owocom jagodowym czerwone i granatowe zabarwienie,a cytrusowym pomaranczowe i zolte.Gromadza sie zazwyczaj pod skorka,dzieki czemu przyciagaja pozyteczne owady,a odstraszaja(...)musi byc spozywany z dodatkiem tluszczu.Mozna to uzyskac dodajac np.oliwy do sosu pomidorowego.Nie moze go zabraknyc szczegolnie w diecie osob starszych.Zrodlem likopenu sa:sosy pomidorowe,ketchup,swieze pomidory i czerwone owoce np.arbuz. luteina i zeaksantyna poprawiaja wzrok.Zwiazki te wchodza w sklad plamki zoltej,ktora odpowiada za prawidlowe widzenie.Luteina i zeaksantyna dzialaja jak tarcza ochronna przed szkodliwym prowieniowaniem UV.Zapobiegaja degeneracji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niski indeks glikemiczny.Beluga jest bardzo sycaca,jest po prostu pyszna.Ze swoim atrakcyjnym wygladem jest swietnym urozmaiceniem nudnych posilkow. Skladniki na 4 porcje: 125 g soczewicy-Beluga 1 duza puszka czerwonej fasoli (480 g po odsaczeniu) 1 cebula 1 zabek czosnku 2 lyzki masla ghee lub oliwy 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorow krojonych(240g po odsaczeniu) 2 lyzki przecieru pomidorowego(...)bulionu warzywnego 1 mala papryczka chili-opcjonalnie 1/2 lyzeczki slodkiej czerwonej papryki 1/2 lyzeczki cukru pieprz 1 lyzeczka soli pol peczka koledry-opcjonalnie Wykonanie: °Soczewice wyplukac w zimnej wodzie i zalac podwojna iloscia wrzacej wody i gotowac okolo 25 minut bez soli.Odcedzic. °Fasole czerwone wyplukac na sitku pod zimna woda. °Cebule i czosnek obrac,rozdrobnic i przyzmazyc na goracym masle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pamietac,by cukinie jesc zawsze z zielona skorka.Gdy skora jest twarda to najczesciej cala cukinia nadaje sie juz tylko na kompost.Dla urozmaicenia i na probe dodalam do kazdego sloiczka czerwona papryke.I cukinia i czerwona papryka sa doskonale.Bardzo polecam Skladniki na 5 sloikow a 800 ml: 6-7 sztuk cukinii dl.okolo 22-25 cm 2-3 czerwone papryki(...)lyzeczki soli 6 lyzek cukru przyprawy na 1 sloik: 1/2 lyzeczki gorczycy,maly listek laurowy, 2-3ziela angielskie,2-3 ziarenka pieprzu,1-2 zabki czosnku Wykonanie: papryke czerwona dokladnie umyc i cale straki wlozyc do wrzacej wody,gotowac 3-4 minuty.Odcedzona papryke przelac zimna woda.Odkroic pietki z ogonkiem,usunac nasiona,przekroic na 4 czesci.Zdjac z papryki skorke.Z obgotownej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kurczak w kukurydzianych płatkach corn flakes to alternatywna dla panierki z tradycyjnej bułki tartej lub mąki. Soczyste mięso i chrupiąca panierka, do tego świeża sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula i jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej salsy i sosu czosnkowego! Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam(...)sól świeżo zmielony pieprz słodka papryka mielona olej lub oliwa z oliwek do smażenia mieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej) 2 pomidory pół dużego ogórka pół czerwonej cebuli 4 jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidory pół czerwonej cebuli 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki czerwonej fasoli garść liści świeżej bazylii 4 łyżki
Słodko-Słony Świat IlonyObiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?! No i jest! Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do obiadu jak najczęściej – do gulaszy … drobiu , kaczki … roladek czy też nawet do ryby. Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości , ale gwarantuję Wam , że na efekt końcowy warto poczekać! Bez dokładki się nie obejdzie(...)więc CZERWONA KAPUSTA ujęcie 1 – czas start! SKŁADNIKI: * czerwona kapusta – 1 szt * mąka – 4 łyżki * masło – 70 g * ocet jabłkowy – 2 łyżki * ocet balsamiczny – 2 łyżki * cukier – 3 łyżki * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kapustę szatkujemy , wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą ( tak , żeby lekko przykryła kapustę ). Gotujemy na średnim ogniu
Ostra na Słodkoolej rzepakowy – 50 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta * papryka słodka – 1 szczypta FARSZ: * mięso mielone ( łopatka ) – 300 g * czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g * fasola Borlotti – 150 g * kukurydza – 150 g * czerwona papryka – 1 szt * żółta papryka – 1 szt * cebula(...)głębszej , dużej patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i delikatnie złocimy. Dodajemy mięso mielone oraz odrobinę soli. Przesmażamy mieszając , ok. 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki – czerwoną i żółtą , a po kilku minutach odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę Borlotti. Dokładnie mieszamy , a następnie dodajemy czerwoną fasolę wraz z sosem , w którym ona się znajdowała. Mieszamy
Ostra na SłodkoCzerwone banany od świętego mikołaja już dojrzały :) Poza kolorem, od żółtych różnią się trochę konsystencją. U zwykłego banana miąższ jest żółty, zwarty i sprężysty, natomiast u czerwonego jest pomarańczowy, kremowy, delikatny i puszysty. Jak dla mnie bomba ! ~ Omlet z czerwonym bananem, serkiem naturalnym i cynamonem ~ Składniki: 3 jajka szczypta soli cynamon łyżka serka naturalnego słodzidło + 150g serka naturalnego czerwony
Kuchenny Skrawek Niebaorzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS. Składniki (na 4 mini tarty): Ciasto: 100 g mielonych orzechów laskowych 1/2 szklanki mąki orkiszowej 60 g zimnego masła(...)szczypta soli Konfitura z buraków i czerwonej cebuli: 1 burak 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 3 łyżki octu balsamicznego sól i świeżo mielony pieprz Masa z koziego sera: 110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef) 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18% szczypta tartej gałki muszkatołowej listki świeżego tymianku Przygotowanie
Smakowity Blog KulinarnyJak tam był u Was Mikołaj?;) Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt... Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie
Czerwona PorzeczkaBardzo jesienny, rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni. Pikantny za sprawą czerwonej pasty curry i dodatków. Lekki i jednocześnie pożywny. Jeśli lubicie smak kuchni tajskiej, proponuję dodać do zupy mleczko kokosowe, które nada jej charakterystycznego azjatyckiego smaku i złagodzi nieco jej pikantny smak. Pasta curry jest mocno związana z kuchnią tajską i jest jej nierozłącznym i niezastąpionym elementem. Curry, jakiego koloru(...)było, jest mieszanką przypraw. Poszczególne pasty curry (zielona, czerwona i żółta) różnią się przede wszystkim składem użytych do jej wytworzenia przypraw, a one decydują o ostrości i aromacie. Najostrzejsze są pasty zielone i czerwone, ponieważ ich głównym składnikiem są ostre papryczki. Poza tym w ich składzie znajduje się szalotka, galangal, trawa cytrynowa, kolendra, czosnek, liście kafir i inne. Tajskie pasty
Smakowity Blog KulinarnyFocaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat : rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik, ale też jako zakąska do zupy. Albo ot tak, pogryzana zamiast podwieczorku... Na blogu(...)Zakamarki mojej kuchni znalazłam jakiś czas temu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzestanowi transport. Niektóre rzeczy tutaj bardzo trudno dostać, a jak już się uda, to ceny są takie, że nie chce się kupować, tylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje(...)chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób! Byłam w Polsce trzy tygodnie, kupiłam po kilogramie porzeczki czarnej, czerwone i białej, i zapasteryzowałam je w cukrze. Nic skomplikowanego, choć jest to troszkę czasochłonna zabawa. Efekt jednak jest dokładnie taki, jakiego oczekiwałam - owoce nie tracą dużo na jakości (wiadomo, robią się trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczuję się na siłach, żeby się z nim w końcu zmierzyć. Jako bazę przygotowałam ciasto red velvet z bloga Moje wypieki . Wyszło wilgotne i dość ciężkie, o cudownie czerwonym kolorze. Ja użyłam barwnika w żelu, nie trzeba go aż tak dużo. Należy też pamiętać, że po upieczeniu kolor stanie się intensywniejszy, nie można więc z jego ilością przesadzić. Krem maślano(...)mąki pszennej 200 g mąki orkiszowej 1 łyżka kakao 200 g cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 300 ml oleju 250 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii czerwony barwnik spożywczy w żelu 1 łyżka octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej krem: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 600 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii dodatkowo: masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBurak to strasznie niedoceniane warzywo, a przecież dostęp do niego mamy cały rok, w cenie jak najbardziej przystępnej- około 1 zł za kilogram. O syropie najpierw
Czerwona Porzeczkanaszej krajowej papryki, równie smacznej, co ta wygrzewająca się w słońcu Toskanii :). Dodatek do dań wytrawnych i deserów, do mięs, serów, wędlin, owoców lub lodów . Piękny, krwisto czerwony kolor, ożywiający i zachęcający do jedzenia. Za kilka złotych, przy niewielkich nakładach pracy wyczarujecie kilka słoiczków. Przygotowując ją w domu możecie wyregulować stopień pikanterii i słodyczy, zmniejszając lub zwiększając ilość(...)otwierania słoika. Możecie ją zagęścić przy użyciu dowolnego środka żelującego (polecam polską pektynę jabłkową), lub zawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników. "Wściekła papryka", znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy smakołyk własnoręcznie wykonany, może być miłym prezentem, nie tylko na gwiazdkę. Ł adnie zapakowane słoiczki ucieszą oko, a zawartość kubki smakowe. Składniki
SzczyptaSmaQaromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem i od razu podać lub zapiec na złoto przez(...)Składniki: 9 ziemniaków, 9 plastrów prosciutto, 2 serki kremowe Arla Apetina Tapas, 1 płat wędzonego pstrąga, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżki masła, 1/2 czerwonej papryki, 1 szalotka, 3 gałązki tymianku, 3 łyżki białego wytrawnego wina, Sok z cytryny, Szczypta cukru, Olej rzepakowy, Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować szczotką
SzczyptaSmaQJak widzicie moją kuchnię ostatnio opanowały kasze :) Dziś zapraszam Was na pyszną zapiekankę z kaszą gryczaną. Zawsze jadłam kaszę gryczaną, w sypkiej postaci, jako dodatek do
Czerwona PorzeczkaZnacie cukierki Schoko Bons?;) Pycha są. A może dołożyć je do tortu? No PEWNIE!:) Zapraszam Was na mój drugi w życiu, samodzielnie przygotowany tort. Przygotowanie
Czerwona PorzeczkaMięciutkie, puszyste i wspaniale pachnące ;) Do kawy lub na drugie śniadanie w sam raz :) Aż wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które
Czerwona PorzeczkaUwielbiam owoc granatu za jego wspaniały smak. Dodatkowo- ma mnóstwo pozytywnych właściwości możecie poczytać o nim więcej, bo te wymienione poniżej to nie wszystkie
Czerwona Porzeczkaagrestowa, dodatkowo dodałam zielony barwnik aby kolor był wyrazisty). Pozostałą część serka przygotowujemy tak samo jak wcześniejsze, dodajemy poziomkową galaretkę. I tutaj masę podzieliłam na pół, do jednej dodałam czerwony barwnik, a do drugiej niebieski. Teraz tworzymy paski, tak samo jak w przypadku zebry : wylewamy zieloną warstwę, na to czerwoną, następnie niebieską i tak robimy do skończenia się mas : zielona(...)czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-... Wstawiamy do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce. Smacznego
charlotte gotujeMój ostatni eksperyment w kuchni, który wyszedł świetnie- sama nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie taki fajny. Jak już kiedyś wspominałam, zaprzyjaźniam się z wątróbką
Czerwona Porzeczkamąkę , proszek , wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto przeciąć na pół . MASA ; ____________________ 2 CZerwone galaretki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia . 1 zieloną galaretkę rozpuścić w szklance przegotowanej wody i odstawić do całkowitego stężenia . 1 czerwoną ___________________ ;: __________________________ ____________________ 1 litr śmietany(...)ubić , dodać 0,5 litra czerwonej galaretki , delikatnie wymieszać . Galaretki czerwoną i zieloną pokroić w kwadraciki i dodać do masy śmietanowej , jeszcze raz delikatnie wymieszać . Masę wyłożyć na pierwszą część spodnią ciasta i przykryć drugą . wierzch posmarować resztką masy i posypać koralikami lub czym kto lubi. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliLeczo z kiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej: karkówki, kapusty kiszonej, papryki i czerwonej fasoli. Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam! A potrzebujemy: 1/2 kg karkówki 1 paprykę czerwoną 1 paprykę żółtą 400g kapusty kiszonej 1 cebulę 200g pieczarek puszkę czerwonej fasoli ziele angielskie liść(...)przekładamy do garnka z kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego
Walijskie PichcenieBardzo fajny dodatek do obiadu i nie tylko, bo można je zajadać również same ;) Mają słodko-ostry posmak, taki jak najbardziej lubię w potrawach. Do tego
Czerwona PorzeczkaWątróbka- mój koszmar od dzieciństwa, aż do teraz, bo trochę z przymusu udało mi się z nią zaprzyjaźnić :) Drobiowa wątróbka jest dużo delikatniejsza w smaku niż
Czerwona PorzeczkaNajpierw długo myślałam nad ciastem, potem nad samą nazwą ;) Ale w końcu jest! Puchate jak owieczka, ale ... czarna :P Ciasto zostało złożone z kilku przepisów, które
Czerwona PorzeczkaMimo tego, że na blogu nic się dawno nie działo, to wcale nie próżnowałam ;) Mam dla Was kilka pysznych nowych przepisów. Dziś zapraszam na fajną
Czerwona PorzeczkaWybaczcie mi spóźnienie z dniem siódmym, ale rozumiecie, święto, spotkania rodzinne, po prostu nie miałam kiedy usiąść do komputera. Moje pozytywy dnia wczorajszego: 1. Spacerowałam i
Czerwona Porzeczkaźródło obrazka: kwejk.pl Czas mija strasznie szybko, szczególnie wtedy kiedy chciałoby się zatrzymać niektóre chwile :) Dzisiejszy dzień był jednym wieeeelkim pozytywem :)) 1. Spędzam czas w domu
Czerwona PorzeczkaJuż niedługo, już za momencik koniec pozytywnej zabawy, nie wiadomo kiedy zrobił się już dzień piąty. Moje dzisiejsze pozytywy: 1. Jest weekend, długi weekend!:) 2. Przyjechałam
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 3 sztuki golonki indyka, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 duża cebula 1 opakowanie curry czerwone po tajsku Royal Brand, - do smaku maggi, 1 łyżeczka sól morska, 1/2 szklanki śmietana słodka, 3 szklanki woda golonki indycze opłukać i osuszyć na oleju je obsmażyć i dodać połówki cebul pod przykryciem dusić z 40 minut na mniejszym ogniu teraz wsypać przyprawę czerwone(...)talerz do wywaru wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12% i blenderem wszystko zmiksować sos jest zagęszczony i to bez mąki podać z ryżem, ziemniakami lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!! czerwone curry po tajsku Royal Brand: produkt naturalny, bez soli - skład: czerwona papryka w kawałeczkach, cebulka dymka, imbir w proszku, płatki kokosowe lub wiórki, orzeszki ziemne, papryczki chili, pomidory suszone - opakowanie
W Mojej Kuchni LubięNie byłam w domku rodzinnym już miesiąc (studiuję), więc zatęskniłam za domowym klimatem :) Wiecie, moja mama robi najlepsze pierogi pod słońcem , pewnie jak większość Waszych
Czerwona Porzeczkaźródło obrazka: e-sukces.com.pl Jak Wam idzie z pozytywnym myśleniem na co dzień?:) Dla mnie pierwszy pozytywny aspekt- zaglądam na bloga, a tu tyle dobrych i miłych
Czerwona PorzeczkaJest zimno i raczej nie zanosi się na ocieplenie, dlatego proponuję dziś coś mocno rozgrzewającego. Bardzo aromatyczne i pikantne czerwone curry z dorszem podane z ryżem rozgrzeje nawet największego zmarzlucha Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprawdzie wymaga kilku mało popularnych składników, jednak zapewniam, że można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone(...)białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku) 400 ml mleka kokosowego
karmelowyźródło obrazka: likely.pl Witam w drugim dniu zabawy :) Zatrzymajcie się na chwilę, pomyślcie co Was dzisiaj spotkało fajnego?:) Każdy mały, czy duży sukces się liczy! 1
Czerwona PorzeczkaSałatka, albo pasta kanapkowa, jak kto woli. Można ją jeść rozsmarowaną na świeżym pieczywie, albo podać na talerzu :) Prosta i niewymagająca wielu składników, jednak mająca w
Czerwona PorzeczkaDostałam ciekawą nominację do pozytywnej zabawy od Renaty z bloga Apetyt na więcej. O co chodzi? Codziennie przez 7 kolejnych dni należy zapisywać 3 pozytywne rzeczy
Czerwona PorzeczkaNie wiem zupełnie jak to się stało, ale to moje pierwsze pulpety ;) Powstało więc pytanie, jak tu się do tego zabrać? Niby banalne danie, ale
Czerwona PorzeczkaSzarlotkę kochają wszyscy. Dla mnie to smak dzieciństwa, bez żadnych udziwnień, warstw, mas czy innych dodatków. Po prostu pyszne, kruche ciasto, kwaskowate jabłka i cukier puder
Czerwona PorzeczkaSprawdzona i pyszna sałatka na każdą okazję!. Przyprawa gyros u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na sałatkę: 1 mała kapusta pekińska, lub połowa dużej 2 piersi z kurczaka 2 czerwone cebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu mały jogurt(...)Kukurydzę odcedzamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę. 3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa. 4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka
Apetyczna babeczkaDziś przedstawiam roladki z miękkim, wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem. Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych
Czerwona PorzeczkaByłabym całkiem zapomniała- dziś pierwsze urodziny bloga. Dokładnie rok temu wpisałam tu pierwszy post, a czas minął nie wiadomo kiedy ;) Patrząc na swoje pierwsze posty
Czerwona PorzeczkaJeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją
Czerwona Porzeczkaolliwkami i mozzarellą - mikimama z bloga Czerwień i błękit Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami - mikimama z bloga Czerwień i błękit Przystawki: Konfitura z czerwonej cebuli - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Roladki z pieczonej papryki z mozzarellą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Sardine gratinate(...)szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Śniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga Czerwona fasola Czerwony krem z pieczonych warzyw - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych
Chilli Czosnek i OliwaPołudniowej Afryki. Ale od razu zyskała tu popularność dzięki łagodnemu smakowi, pięknej rubinowej barwie i wyjątkowym właściwościom leczniczym. NIGDY nie piłam Rooibos, gdyż jakoś dziwnie mi się kojarzył- Afryka, czerwony kolor, brak kofeiny itd. Ależ jakiego doznałam zaskoczenia, kiedy to po raz pierwszy spróbowałam tego typu herbatki. Można powiedzieć, że był to mój pierwszy raz. Każdy musi dojrzeć do wszystkiego(...)wanilia, oraz Rooibos Sense naturalny. Rzecz jasna sięgnęłam najpierw po ten piewszy, z miodem i wanilią. Na wszelki wypadek. Zaparzyłam w czajniczku . Napar po 5 minutach zrobił się pięknie czerwony, o ceglastym, niespotykanym kolorze i emanował przyjemnym i relaksującym zapachem. Po pierwszym łyku zamknęłam oczy...i faktycznie przeniosłam się...może nie do Afryki...ale bliżej
Z Kuchni Do KuchniBardzo fajne mięsko zarówno do obiadu, jak i na kanapkę. Jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, ta szynka jest specjalnie dla Was ;) Przepis pochodzi z Kuchni
Czerwona PorzeczkaNie zdarzało mi się robić zapiekanek ziemniaczanych, ponieważ zawsze przeszkadzały mi ziemniaki, w których brakowało mi chrupkości i smaku. Dlatego postanowiłam przygotować swoją wersję zapiekanki ze
Czerwona PorzeczkaPuszysta kokosowa masa serowa, rozpływająca się w ustach , na wierzchu delikatna pianka z kokosem ... Ciasto iście anielskie ;) Prze pis wpadł mi do głowy, gdy przeglądałam mój
Czerwona PorzeczkaOto co robię gdy, że tak powiem, nie mam co sobą zrobić ;P Zapraszam na pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych
Czerwona PorzeczkaDziś kolejna odsłona quesadillas, tym razem na ostro z papryczką chili i czerwoną fasolą. Kiedy za oknem prawie lato i temperatury lekko idą w górę, quesadillas doskonale zastąpią nam tradycyjny obiad. Quesadillas z chili i kurczakiem Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 świeżej papryczki chili 8 placków tortilli 15-20 dag żółtego(...)sera w plastrach olej sól, pieprz 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy sola i pieprzem i smażymy aż do zrumienienia. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia do kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekane chili. Następnie do usmażonego kurczaka dodajemy fasolę z puszki razem z sosem
Kulinarne przygody GatityWidzieliście nową czekoladę Wedla- KarmelLove? ;> Pachnie obłędnie i bardzo fajnie wygląda jako dekoracja, nie mówiąc już o smaku. ;) Babeczki bez polewy są średnio słodkie, ale
Czerwona PorzeczkaSzarlotka królowała u mnie na weekendowym stole. Zazwyczaj gdy piekę blachę ciasta to jeszcze coś zostaje na "po weekendzie", tym razem nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto
Czerwona PorzeczkaSkładniki : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 10- 15 cebulek szalotek w zalewie octowe j ( u mnie małe zwykłe cebulki które miałam włożone wg wspomnianego wcześniej przepisu) lub czerwona cebula pół szklanki ugotowanej, pokrojonej fasolki szparagowej po pół strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej przyprawa gyros, sól, pieprz i oliwa bazylia, estragon - świeże Przygotowanie : Cebulki osączyć, fasolkę ugotować i też(...)krótsze kawałki, wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać ostrożnie, polać pozostałą na patelni oliwą i posypać ziołami. W drugiej wersji zamiast cebulek szalotek użyłam czerwonej cebulki. Jeśli będziemy robić obie wersje sałatki to podstawowe składniki podwajamy, dzielimy na pół i do jednej wersji dodajemy szalotki, a do drugiej czerwoną cebulę :) Mnie smakowała bardziej wersja z szalotkami
Proste PotrawyOt tak żeby ten poniedziałek był lepszy, mam tu coś dla prawdziwych czekoladoholików ;) Robi się dość szybko, nie wymagają żadnych skomplikowanych składników. Czekoladki są bardzo, bardzo
Czerwona PorzeczkaŚwietny dodatek do kanapek, sałatek i najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej
Czerwona PorzeczkaKiedy zobaczyłam przepis na tą tartę na blogu Smakowite Jadło wiedziałam, że na pewno kiedyś trafi na mój stół. Uwielbiam kurki, nadały tarcie wspaniałego smaku
Czerwona Porzeczkateraz przyszła pora na wersję meksykańską. Zainspirowałam się recepturą z gazetki Biedronki nr 45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli 10 dag sera żółtego Pół pęczka natki pietruszki ½ czerwonej papryki Czerwona cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ostra papryka w proszku Przygotowanie: Mięso(...)mielone połączyć z posiekaną cebulą, ząbkiem czosnku i natką pietruszki, pokrojoną w kostkę papryką, czerwoną fasolą (pokroiłam ją na drobniejszą), jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszaj na jednolitą masę, dodając partiami bułkę tartą. Z masy formuj pulpeciki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim pulpeciki. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia
Fabryka pomysłówSzybkie, łatwe w przygotowaniu i wspaniale aromatyczne. Nadaje się zarówno na zwykłe kanapki, jak i do zrobienia grzanek ;) Jako dodatków użyłam czosnku i ziół prowansalskich, ale
Czerwona PorzeczkaWszyscy na pewno znają ciasto szpinakowe Leśny Mech ;) Ja postanowiłam zrobić muffinki . Po wpisaniu zagadnienia w wyszukiwarkę wyskoczył mi przepis z bloga Mama poleca, testuje
Czerwona PorzeczkaMożna powiedzieć, że to moje wspomnienie wakacji, bo to danie jadłam podczas pobytu na Mazurach. Strasznie mi smakowało, więc postanowiłam odtworzyć te smaki ;) Polecam, bo połączenie
Czerwona PorzeczkaMoje pierwsze podejście do dyni ;) Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię
Czerwona PorzeczkaZebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych(...)cebul, 3 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 4 suszonych borowików, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, świeżego tymianku, 100 gram masła, suszonego majeranku, 3 liści laurowych, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sprawienia królika. Najpierw odkroiłem jego nogi, następnie łapy. Odciąłem część ogonową i obciąłem cąber tuż
Wyprawy kulinarnePierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;) Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam
Czerwona PorzeczkaWykonanie: Zalewamy galaretki w 4 różnych miseczkach zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obojętnie jakich zestawów kolorowych użyjecie, myślę, że każdy będzie pasował:) Ja użyłam niebieskiej żółtej zielonej i czerwonej. Każdą galaretkę przelewamy równo do dwóch miseczek i do jednej w nich wlewamy po 50 ml śmietanki ( oczywiście gdy galaretka będzie chłodna) Do dużej formy najlepiej sylikonowej zaczynamy wlewać(...)jednej warstwie galaretki, na przemian. Ja zaczęłam od czerwonej. Najpierw sama czerwona potem czerwona z śmietanką, potem sama żółta i żółta z śmietanką. Tak do końca, Gotową formę gdy ostatnia masa stężeje wkładamy na kilka minut do ciepłej wody i delikatnie wyjmujemy z formy. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziezalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka(...)przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni: Havuc plakisi - duszona marchewka Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach Uwagi techniczne: Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości. Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się
Chilli Czosnek i OliwaPyszny omlet, na puszystym, delikatny m cieście to wspaniały pomysł na śniadanie. Można je podać z cukrem pudrem i rodzynkami lub z ulubionym dżemem. Przepis pochodzi
Czerwona PorzeczkaWitajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu Cukrem i Miodem
Czerwona Porzeczkapiekarniku jest delikatny, kruchy, do tego dla tych, którzy uważają na kalorie dietetyczny, pod warunkiem, że zrezygnujemy z pieczonych ziemniaków. Używałam do jego przyprawienia soku z cytryny, czosnku, czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone:np mintaja. składniki(...)łyżeczki masła natka pietruszki sól morska biały pieprz sok z cytryny 8 średniej wielkości ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy papryka mielona żółta i zielona cukinia 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 łyżeczka suszonego tymianku świeży tymianek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy z solą ok. 10 minut, odcedzamy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, układamy w blaszce, doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Letni deserek :) Do wykonania galaretki potrzebne są: · 2 galaretki(czerwona i zielona) · Czerwone i czarne porzeczki · Bita śmietana · Wafelkowe rurki Wykonanie: Ugotuj(...)szklanki wody w garnku i dodaj czerwoną galaretkę W miseczki włóż trochę porzeczek obu rodzajów Ostudzoną galaretkę przelej chochlą do miseczki do wysokości porzeczek Poczekaj aż galaretka zastygnie Zrób druga galaretkę w ten sam sposób Poczekaj aż wystygnie i wlej do miseczek na czerwoną galaretkę Gdy galaretka zastygnie ozdób bitą śmietaną i wbij rurkę Bon appetit ! <3 Wpis zawiera
Bonapetit2xMBoeuf Bourguignon czyli wołowina po burgundzku, to klasyk kuchni francuskiej i moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała(...)chudej wołowiny, pokrojonej w małe kawałki - 3 duże cebule, pokrojone w piórka - 250 g marchewki, pokrojonej w plasterki - 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasteki - 750 ml wytrawnego wina czerwonego - 180 g wędzonego boczku - 70 g przecieru pomidorowego - 2 gałązki świeżego tymianku - 2 listki laurowe - 20 g natki pietruszki - 250 g małych pieczarek (większe kroimy na pół) - 250 g cebulek koktajlowych
W mojej holenderskiej kuchniSKWORCU . W jej skład wchodzi: - sól, - cebula mielona, - pietruszka, - szczypiorek, - glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) Składniki na 4 porcje: 1 papryka zielona (120-140g) - mała 1 papryka czerwona (120-140g) - mała 2 pomidory (380-400g) - duże 2 cebule (200g)- średnie 3 ząbki czosnku 3/4 puszki czerwonej fasoli (160g) - a le następnym razem dodam całą puszkę, fasoli wcale(...)tarki lub pokroić w drobne kawałki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większe kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Kiełbasę pokroić w półpasterki. Gotowanie jednogarnkowe: Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę, aż lekko się zarumieni
Grunt to przepis!Tarta z porzeczkami i bezą. Półkruche ciasto, kwaśne porzeczki i słodka, chrupiąca beza. Do tego przepisu możemy użyć zarówno białych, czarnych, jak i czerwonych owoców. Ja miałam akurat czerwone porzeczki, dzięki którym tarta nabrała pięknego koloru. Kruche ciasto możemy zrobić w malakserze – wtedy placek będzie mniej pracochłonny. Sama tarta jest pyszna – pełna kontrastów i różnych struktur. Możemy podawać(...)szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1 łyżka gęstej śmietany (lub 2 łyżki wody) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 250 g porzeczek (czerwonych, czarnych lub białych) 110 g cukru (2/3 szklanki) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka kakao 3 białka jaj listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakupróby odtworzenia smaku, który poznałam w jednej z poznańskich restauracji. I udało się! Danie jest lekkie, choć sycące i bardzo wakacyjne. Delikatni pikantne. Wyraziste. Po prostu pyszne. Świetnie pasuje czerwony ryż, z którym podałam curry. Czerwona pasta curry jest zdecydowanie łagodniejsza niż zielona, dlatego by wyczuć lekką pikanterię, trzeba dać jej znacznie więcej. Nie bój się zaszaleć! Z pewnością gardła(...)LICZI. /własny, inspirowany daniem z restauracji;/ na 2-3 porcje 1 mała cukinia zielona 1 cebula 200 g groszku konserwowego 200g owoców liczi 1-2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry 200 g mleczka kokosowego nieco oleju ryżowego biały pieprz do smaku Cukinię myję, przekrawam i usuwam część miąższu z pestkami. Pozostałość kroję w kostkę. Groszek odcedzam z zalewy
W kuchni Karmel-itkiRobiąc dzisiaj porządki w proszkowych zapasach z Polski, natknęłam się na czerwony barszcz. Nabrałam ochoty. Nauczona doświadczeniem zawsze czytam opis wykonania (nawet najprostszego sosu w proszku) i co widzę, w składzie kapusta. Zdębiałam! Doczytałam nazwę- czerwony barszcz ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach(...)roboty! 1,5l wywaru drobiowego (w tym ziele angielskie, liść laurowy) 4 ziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki
bastalenaswoich odcinkach nie wspominał, ja pogrzebałam trochę w necie i dowiedziałam się, że jest ono równie popularne co zupa meksykańska czy tacos. Amigos! Dzisiaj burritos... Czerwone burrito z meksykańskim ryżem 300g mięsa mielonego 1/2 pomidorów w puszce czerwona papryka czerwona fasola przyprawy (kumin, chili, sól, pieprz) ryż po meksykańsku sos tacos ostry (gotowy) starty żółty(...)przykryciem gotowałam (ok. 20- 30min.), aż ryż zmiękł i cała woda odparowała. *** Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę pomidorów, czerwoną fasolę i smażyłam, aż woda z pomidorów odparowała. Tortille posmarowałam sosem tacos. A potem kolejno rozłożyłam ryż, mięso, paski papryki, starty ser. Całość zamknęłam w rulon (przynajmniej bardzo próbowałam
bastalenamoje wrażenia związane z herbatką "Yunnan Pu-erh" z kwiatem chryzantemy. Ponownie dzięki uprzejmości firmy Oskar International Trading sp. z o.o. mogłam posmakować ciekawej herbaty. Jest to herbata czerwona, chińska, liściasta wraz z dodatkiem kwiatu chryzantemy (naturalnie aromatyzowana). Parzymy ją w sposób opisany na opakowaniu, czyli do wyparzonego i podgrzanego czajniczka wsypujemy 1 łyżeczkę herbaty na 1 filiżankę oraz(...)porównaniu z poprzednią herbatką, jednak wciąż na tyle duże, że nie pozostawiają w filiżance fusów. Poza tym dodatki kwiatów chryzantemy (5%) ślicznie się rozwijają :) Kolor: herbata nabrała ciemnego czerwonego koloru, jednak zachowała klarowność. Zapach: wyczuwalny jest delikatny aromat kwiatu chryzantemy. Smak: i tu byłam zaskoczona. Nie wiedzieć czemu nie gustowałam wcześniej w herbatach czerwonych (zawsze wybierałam białe, zielone
Emcia Pichciszklanki oleju 1 jajko Składniki suche: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: Barwniki spożywcze w żelu o kolorach: czerwony, niebieski i żółty. 170 g śmietanki kremówki 30% Fix lub śnieżka do kremówki Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche umieszczamy w misce i dokładnie ze sobą mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy(...)równych częściach ciasto na babeczki (można łyżka po łyżce). Następnie dodajemy do każdej miseczki odrobinę barwnika spożywczego (ja dałam do jednej żółty, do kolejnej niebieski i niewielką ilość czerwonego (wyjdzie różowy) i większą ilość czerwonego barwinka) i mieszamy aż wszystko się razem połączy. Do formy na babeczki wsadzamy papilotki i nakładamy po 1 łyżeczce każdego koloru (celując za każdym razem
Emcia PichciPikantne kawałki kurczaka z tradycyjnymi dodatkami kuchni meksykańskiej, czyli kukurydzą i czerwoną fasolą. Błyskawiczne w przyrządzeniu, zainspirowane gotowym daniem na patelnię z Frosty, które kiedyś bardzo lubiłam. Postanowiłam odtworzyć je, i wyszło rewelacyjnie. Kurczak z ryżem po meksykańsku Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwona 1 papryka 1 mała puszka czerwonej fasoli 3/4 puszki kukurydzy(...)się zarumieni, a papryka i fasolka zmiękną. Na patelnię przekładamy wcześniej przygotowaną cebule, dodajemy pomidory i koncentrat. Smażymy około 5-7 minut alby pomidory odparowały. Dodajemy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Smażymy jakieś 5 minut. Ugotowany ryż mieszamy razem z resztą składników i jeszcze chwilkę podsmażamy
Mania GotowaniaMarokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym Składniki: Pulpety: 1/4 szklanki suche bułki tartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 400 g chudego mięsa wołowego 1 jajko Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ czerwonej papryczki(...)chili ½ dużej czerwonej cebuli lub jedna mała ¼ szklanki oliwek czarnych 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej sok z ½ pomarańczy 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprzu 400 ml pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta
Mania GotowaniaLato jest wspaniałe, mimo upałów, daje nam tyle warzyw i tyle możliwości kuchennych!:) Niech się nie kończy!:) Długo zbierałam się do faszerowanej papryki, najpierw brak
Czerwona PorzeczkaNa rynku warzywnym znalazłam borówki. Nie mogłam się im oprzeć, więc powstał deser ;) Inspirowałam się przepisem z bloga W Domowym Zaciszu . Dodatki zależą od Was
Czerwona PorzeczkaCiasto na specjalne okazje. Mało tego, że bardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;) Przepis pochodzi ze strony Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto
Czerwona PorzeczkaUpał dokucza każdemu. Oto wspaniały sposób na odrobinę ochłody i orzeźwienia ;) Trochę malin, trochę brzoskwiń, odrobina lodu i gotowe! ;) Składniki na 4 porcje. Zainspirował mnie przepis
Czerwona PorzeczkaGrecja to kraj, który zawsze kojarzył mi się z pięknymi widokami, słońcem, bogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli
Czerwona PorzeczkaW ogródku mojej mamy króluje cukinia, a ja mogę ją jeść i jeść w różnej postaci ;) Było leczo, a teraz pora na placuszki z sosem czosnkowym
Czerwona PorzeczkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Czerwona PorzeczkaNigdy nie jadłam bakłażana i koniecznie chciałam spróbować, wyszedł PYCHA! :) Na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę. Korzystałam z przepisu z bloga Kraina Miodem Płynąca
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym 150 ml soku pomidorowego pół szklanki wody sól pieprz odrobina cukru do smaku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki do posypania Na maśle i oliwie z oliwek(...)pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy i fasoli czerwonej. W tym momencie również wlewamy wodę i dusimy wszystko przez kilka minut. Wlewamy sok pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy całość aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli jest
Mango Papajapodzielić się z Wami moimi pomysłami na grilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill. Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem Składniki: 250 gram łososia po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół dwie cebule czerwone oregano, pieprz cytrynowy, sól skórka z cytryny Łososia kroimy w dużą kostkę. Papryki również kroimy(...)świeżej bazylii , sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Kurczak powinien marynować się minimum 20 minut. Składniki: 400 gram marynowanego kurczaka, pokrojonego w dużą kostkę po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej dwie cebule czerwone 150 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół sól, pieprz Warzywa kroimy tak samo jak wcześniej. Nadziewamy na patyczki również w tej samej kolejności: cebula
Mango PapajaNajprostsze na świecie kruche ciasto, odrobina wyobraźni i mamy efekt ;) Ciasto można używać do różnych wypieków, np. spód do szarlotki lub sernika, czy też różnego
Czerwona PorzeczkaPamiętacie bajkę o Gumisiach?:) Gdy ciasto się upiekło od razu skojarzyło mi się z bajką i ze zbieranymi w niej "gumi-jagodami", a że do sernika
Czerwona PorzeczkaBardzo lubię gołąbki. Mama zawsze przyrządza takie pyszne, zawinięte w kapustę z sosem pomidorowym ... Jednak mi sos pomidorowy trochę się przejadł i szukałam czegoś innego. Tak
Czerwona PorzeczkaKurczaka w panierce robię często, bo to szybko i smacznie . Na początku nauki gotowania zdarzało mi się kupować gotowe panierki. Czasem kombinowałam i próbowałam zrobić coś
Czerwona Porzeczka