Pyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję bulionem z kostki.składniki3 - 4 buraczkiok 500 ml wody4 ząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube plastry
Stare Garyopóźnienia, planuję ale nie nadążam. Moje blogowe cykle trochę chwieją się w posadach, trudno...Wczoraj zaczęłam, dziś skończyłam przygotowywanie obiadu będącego smakiem mojego dzieciństwa. Uwielbiałam czerwony barszcz z naleśnikami z mięsnym nadzieniem, czasem robiła go mama, czasem babcia. Dzisiaj przepisu jednak tu nie znajdziecie bo wszystko było na oko i na szybko.Do bulionu wołowego
Dzieje kuchennej WiewióryBaked potato. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag twaróg biały 1 łyżeczka czerwona czubryca 4 suszone włoskie pomidory 1 mała posiekana drobno cebulka 1 łyżka śmietana 18% 4 zielone szparagi 6 oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki
Kulinarny karnet ChristopheraWith red onion jam Składniki. 3 cebule czerwone 3 łyżki oliwy 2 łyżki cukru brązowego 50 ml wina Porto 1-2 łyżki miodu 3 łyżki aceto balsamico di Modena 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Wykonanie. Obraną cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę
Kulinarny karnet ChristopheraSalad with smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo
Kulinarny karnet Christopherakażdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje nie zmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią Składniki; 1,5 do 2 kg buraków wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler) 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka suszonych grzybów
Apetyczna babeczkagotowania. Pół wytrawne będzie najlepszym klasykiem, jeśli jesteśmy zwolennikami smaków mięs słodkich i miodowych warto wino słodkie lub pół słodkie. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 szklanki czerwonego wina pół cebuli 5-6 ząbków czosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego 5-6 łyżek mąki kilka łyżek oleju 2 łyżki cukru kilka listków świeżej szałwii i majeranku
Apetyczna babeczkacóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam odstawić go jednak do ostudzenia. Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek 40 dag czerwonej soczewicy 3 cebule 4-5 ząbków czosnku 2 jaja garść słonecznika 5 dag orzeszków piniowych 4-5 łyżek otrębów żytnich lub pszennych 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
Apetyczna babeczkaSkładniki : 1kg filetów z kurczaka 250g czerwonej fasoli 3 duże pomidory 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodę, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstawiamy na 12 godzin
Kuchnia ŁukaszaTaki barszczyk najbardziej lubi moja rodzinka. Koniecznie musi być zabielany śmietaną. Można go podawać z ziemniakami lub jako dodatek do krokietów czy pasztecików. składniki: 1,5 kg czerwonych buraków 1 cebula 4 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe 3 łyżki majeranku sól 3 litry wody 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki maki pszennej 3 łyżki soku z cytryny
Monia miesza i gotujesezonowych warzyw zdecydowanie się sprawdzi. Ten sos, z dodatkiem curry i odpowiednią dozą pikantności z pewnością zasmakuje wielu osobom. Smacznego! Składniki: 1/2 piersi kurczaka 1 mała biała cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g dyni 200 ml śmietany 18% 2 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki chili kilka gałązek tymianku Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić
Pasja SmakuOstatnio uwielbiam takie warzywne pasztety z kaszą i soczewicą. Są takie pożywne i pyszne. A przede wszystkim zdrowe. Składniki: 200 gram czerwonej soczewicy 100 gram kaszy jaglanej 600-700 gram dyni, waga po obraniu 2 cebule ząbek czosnku curry 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 jajo sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szczypta majeranku pestki słonecznika do posypania świeże zioła
Mango Papajapieprzem. Pastę pomidorową mieszamy z szczyptą cukru i soli, dodajemy do drugiej części serka i łączymy składniki. Upieczone babeczki wypełniamy pieczarkami z szynką i na każdą nakładamy biały lub czerwony serek. Babeczki ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 15 min. Przed podaniem każdą babeczkę ozdabiamy świeżym koperkiem. Smacznego
Moniki Smakołykiskładniki : około 1 kg czerwonych buraczków sól, ocet jabłkowy lub sok z cytryny cukier, sól Przygotowanie : Buraki umyć (kupować zawsze jednej wielkości) Do garnuszka w którym układamy buraki wlewamy tyle wody, by zakryły się całe Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie ( uważać by woda się nie wygotowała !) Gdy już będą miękkie to odlewamy nadmiar wody i po wystudzeniu
Proste Potrawytych którzy lubią eksperymenty z tym mięsem. Mojej rodzinie tak przyrządzone mięso bardzo smakowało :) składniki : 4 kotlety ze schabu po połowie grejfruta i pomarańczy sól, pieprz około 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina smalec do smażenia ewentualnie bułka tarta, jajko, mąka Przygotowanie: Umyte mięso osuszyć i podzielić na cienkie kotlety Z owoców wycisnąć sok, dodać połowę wina- zmieszać i dodać szczyptę
Proste Potrawypotrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego Celebro Składniki na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki Przygotowanie: Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć
Proste Potrawypuryn aby uniknąć gazów, do gotującej się fasoli dodaj nasiona kopru włoskiego, kminku lub cząbru gotuj bez przykrycia do miękkości (około 20 - 30 min) Składniki : 25 dag suchej czerwonej fasoli 4 świeże pomidory lub z puszki 1 cebula , 5 zabków czosnku sól, pieprz, estragon, kolendra, cząber, kminek, chili tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie: Umytą
Proste PotrawySkładniki : 1 średnia czerwona papryka 3 jajka - ugotowane pół puszki kukurydzy Przygotowanie: Kukurydzę osącz, umytą paprykę pokrój w kostkę Jajka pokrój w grubą kostkę, składniki połącz i wymieszaj Można dodać łyżkę majonezu połączonego z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym Sałatka super szybka do zrobienia, a co ważne smaczna. Można przygotować na świąteczny stół, bo wygląda atrakcyjnie
Proste Potrawychoć z 3 kg wiśni. A jeśli wiśnie dojrzałe i słodkie, można spróbować dodać mniej cukru. Składniki : 1 kg wiśni bez pestek 20 - 30 dag cukru trzcinowego 150 ml czerwonego wina sok z jednej cytryny 2-5 goździków 4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zalać winem i odstawić
Proste Potrawymoich ulubionych i tzw. dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje. 2 puszki kukurydzy 2 puszki fasoli czerwonej 1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/ 1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/ 40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/ 1 op. ogórków kiszonych /pokroi
Praktyczna plporzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, łyżka oleju. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by utworzyć kieszonkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić
Z miłości do słodkościwspaniała przekąska, doskonała jako dodatek do mięs, kanapek, czy jako element sałatki. W takiej postaci kapusta czerwona zyskuje całkiem inny wymiar. Czas przetworów to najlepszy okres żeby ją zrobić na zimę. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSłodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem. Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli łyżka oleju Czytaj cały przepis
w kuchni i w ogrodzieSłodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem. Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli łyżka oleju Kapustę i obrane jabłko ścieram na tarce, dodaję sól, olej i kilka łyżek soku z cytryny. Wymieszane składniki odstawiam na pół godziny do przegryzienia. Do wszystkich surówek polecam domowy ocet jabłkowy
prawdziwe jedzenieSkładniki - podwójny filet z kurczaka - 30 dag makaronu małe muszelki - ¾ szklanki ryżu - puszka czerwonej fasoli - ½ puszka kukurydzy - kilka pasków papryki konserwowej - majonez - 1 łyżka pikantnego ketchupu - sól, pieprz ziołowy - przyprawa kebab – gyros - curry - olej Wykonanie Filety umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą kebab – gyros. Schłodzić godzinę, usmażyć na oleju. Makaron i ryż ugotować osobno
Świat SmakuWtedy zostało już tylko przygotowanie ciasta :) Składniki na formę o średnicy 20 cm: 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki płatków owsianych 2 łyżki cukru 80g masła 1 jajko 250 g czerwonych porzeczek – 2 garście Przygotowanie: Wszystkie składniki (mąkę, masło, cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć
Fabryka pomysłówOstatnio mam straszną ochotę na suszone pomidory. Dodaję je gdzie tylko mogę. Dlatego niech Was nie dziwi dzisiejszy przepis. Jeśli mogą być zielone , to czemu nie czerwone. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie spróbowała... 2-3 duże ugotowane ziemniaki mąka pszenna i ziemniaczana w proporcji 2:1 1 jajko suszone pomidory drobno pokrojone szczypta papryki mielonej (niekoniecznie) sól
bastalenaJakiś czas temu dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam do przetestowania barszcz czerwony ekspresowy Knorr. Nie wszyscy są zwolennikami takich produktów z torebki, ale myślę, że sporo osób chociaż raz na jakiś czas kupuje takie zupy itd .w proszku .. Przygotowanie takiej zupki nie wymaga zbyt wiele czasu ..wystarczy tylko gotowana gorąca woda..Torebka barszczu o wadze 53 gram
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście rukoli łyżka czarnych, drylowanych oliwek 1/2 małej, czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy porwana rukolę, posiekane oliwki, natkę z pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy, schładzamy kwadrans w lodówce. Kasze podałam do niedzielnego obiadu
Moja smaczna kuchniawszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomych J Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie
Mania GotowaniaKasza gryczana z boczniakami i czerwoną fasolą Takie dania lubię, gdy jest upał - zazwyczaj powstają one tak, że otwieram lodówkę i patrzę: jest kasza, fasola i boczniaki, no to siup na patelnię :) Obiad dla mnie jednak musi być ciepły, nie przepadam np. za chłodnikami. Choćby nie wiem jak było gorąco, lubię zjeść coś ciepłego. Tak samo jak lubię napić się
Kraina Tysiąca SmakówPost Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenawet jakiegoś specjalnego dressingu... wystarczy pikantna oliwa, sól i ocet winny. I tyle. A smak powala! Składniki: pół główki sałaty rzymskiej połowa granata 5 czarnych oliwek ćwierć czerwonej cebuli pół zielonej papryki 2-3 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna) łyżka octu winnego odrobina soli Sałatę myjemy u rwiemy na małe kawałki. Połówkę granata uderzamy
Mango PapajaPrzestudzić. Masa: 5 białek, 1/2 litra kwaśnej śmietany 18%, 1 i 1/2 szklanki cukru, budyń śmietankowy (40g), 120g kaszy manny, szczypta soli, 500g czerwonych porzeczek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać śmietanę oraz sproszkowany budyń i kaszę mannę. Delikatnie wymieszać, aż składniki się połączą. Masę wylać na podpieczone ciasto. Posypać
Z miłości do słodkościjogurtu naturalnego 150 g cukru 3 jajka 125 ml oleju 250 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka startej skórki cytrynowej ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek Wykonanie: Formę o wymiarach 10 x 20 cm natłuścić. Jogurt, jajka, olej i cukier wymieszać w misce. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek, skórkę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać
Sto kolorów kuchniBabeczki z czerwonymi porzeczkami to dla mnie idealne połączenie słodyczy z delikatnie kwaskowym smakiem owoców. Surowych porzeczek raczej nie jadam, ale w takiej otoczce po prostu je uwielbiam! I jakby tego było mało, babeczki są jeszcze uroczo piegowate :) Są też leciutkie, puszyste i miękkie, a ten przepis podstawowy na "babeczkowe" ciasto, jest jednym z moich ulubionych. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówdodatek zbędny. Przepis obrania się w podstawowej formie. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Tagliatelle 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 g pieczarek pierś kurczak 500 g mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany (w oryginalnym przepisie: ser mascarpone ok. 100 g) bazylia, sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować w dużej
Pasja Smakubardzo jak ja lubicie wołowinę w połączeniu z pomidorami i całą gamą aromatycznych przypraw, koniecznie wypróbujcie moją dzisiejszą propozycję. Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację z lampką wytrawnego czerwonego wina! Każdy przecież dobrze wie, że przez żołądek do serca najkrótsza droga :) Farfalle z sosem mięsno pomidorowym Składniki na 4 porcje: pół kilograma wołowiny 3 puszki pomidorów krojonych
Sajkofanka smakuoraz podsmażone na oleju rzepakowym,pyszne. Składniki: Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 230 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka 1 szt cebula większa 1 duży ząbek czosnku 1 szt marchewka mniejsza sól,pieprz ziołowy,pieprz kolorowy,imbir,chili pieprz cayenne do smaku
Ala piecze i gotujemąż przygotowuje dla nas cienkie, białe kiełbaski, smażone a następnie uduszone w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Robi je w dwóch wersjach z białym lub czerwonym winem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzerwone buraczki idealnie pasują do kotleta mielonego i właśnie je często przygotowuję zimą. Jeśli mam jeszcze swoje w słoikach to oszczędzam czas na gotowaniu, jeśli nie mam to gotuję buraki 40 minut i razem z tą wodą w której się gotowały, zostawiam do całkowitego wystygnięcia. To sposób od mojej mamy. Składniki : * słoiczek buraków startych na tarce o grubych oczkach
Magiczne Życie Martycudownie czas. Są takie chwile, kiedy przypominam sobie, że nie mam nikogo takiego. Są takie chwile, kiedy nie ma z kim dzielić talerza. Jednak ochota pozostaje. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. /całkowicie autorski;/ 4 kawałki fileta łososia ze skórą 500ml czerownego półsłodkiego wina liść laurowy 8 gałązek świeżego tymianku ziele angielskie pieprz ziarnisty i mielony
W kuchni Karmel-itkiKonfitura z czerwonej cebuli zrobiła się ostatnio modna. To świetny dodatek do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów. Lubię ją nawet nałożyć po prostu na grzankę. Jeśli jakimś cudem jeszcze jej nie znacie to polecam zrobić i spróbować. Sposobów przygotowania tego specjału jest wiele. Część osób najpierw smaży cebulę na tłuszczu, część nie dodaje wina. Każdy kroi
Smaczna PyzaCzerwone pomarańcze to owoce, na które nie mogłam w sklepach natrafić dość długo. Nie jakiś rarytas, ale są mniej okazałe i droższe niż zwykłe. Pewnie dlatego mniej na nie chętnych a co za tym idzie sprzedawcy wolą sprowadzać towar, na który jest większy popyt. Znajomi podpowiedzieli żeby szukać w pobliskim markecie i mieli rację - kilka siatek z tymi niewielkimi owocami
Smaczna Pyzawarzywa w tym samym czasie co rybę- na tej samej blaszcze- zaczęłam od warzyw, I dodałam po 10 min rybę. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg dorsza ok 150 gr czerwonego pesto- przepis tutaj warzywa- mlode ziemniaki, marchew I brokuły Wykonanie: Najpierw robimy pesto- wykonanie tutaj. Porcjujemy dorsza, nakładamy ok 1 łyżki na porcję pesta z papryki. Wkładamy do nagrzanego
Smaki Edytyjednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki : 1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób), 8-10 cebulek szalotek, pół szklanki wina czerwonego wytrawnego - może być ciut więcej, któż to wie ile dał, w końcu w butli lał i nie odmierzał, ale ważne, że nie przegiął :) oliwa z oliwek do smażenia, pieprz, sól
Delicious TitbitsPost Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Tradycyjny barszcz czerwony (wigilijny) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeChudy to znaczy bez mięsa z najprostszych składników , a leniwca to znaczy ugotowany z tego co było w domu . A w domu były buraczki w słoiku
Buniabaje w kuchniStanęłam kiedyś przed półką z warzywami strączkowymi i stwierdziłam: teraz albo nigdy! I zaczęła się fasolowa (i nie tylko) rewolucja w mojej kuchni. Próbuję ziaren, których
bistro mamaDorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z
Kulinarny karnet ChristopheraDeser według pomysłu moich dzieci, które nie miogą już doczekać się wakacji :) Składniki: galaretka truskawkowa 1 szt woda 1,5 szklanki budyń bananowy 1 szt mleko
głodny alergikSkładniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól
Moniki SmakołykiSkąd pomysł na tytuł? Sama nie wiem. Może dlatego, że uwielbiam ten film. Może dlatego, iż uważam, że Szyc jako Silny jest po prostu genialny. A
bastalenaKolejna fajna nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3
Moje domowe kucharzenieTo jeden ze wspomagaczy "MISJA PŁASKI BRZUCH" Całkiem przyjemny spalacz tłuszczyku , czy naprawdę działa tego wam nie powiem bo co tam w środku się
FarmażonyDzień dobry! Wielokrotnie pisałam, że nie przepadam za kwaśnymi owocami. Nie lubię zbytnio agrestu, kwaśnych wiśni i właśnie porzeczek. Jednak skuszona prośbami męża postanowiłam przygotować coś
Pora coś zjeśćChodziły za mną od dawna, aż w końcu wszyscy się doczekaliśmy i wakacji, i obiecanych cudownych pancakesów..., czyli w sumie naleśników, tyle że trochę bardziej puszystych
Delicious TitbitsZachwycam się azjatyckimi słodkościami. Są niesamowicie wdzięczne i pomysłowe. Jakiś czas temu spotkałam się ze zdjęciem ciasta - sushi. Dzisiaj moja wersja azjatyckiego specjału :). Cukiernictwo w Azji
Przepisy AleksandryZapraszam na przepyszną i zdrową surówkę. Nam najbardziej smakuje podana do gulaszu po cygańsku (i nie przeszkadzają nam ogórki i w surówce i w sosie ;) ). Jeżeli
Przepisy AleksandryCurry , to potrawa, która często gości na naszym stole. Dzieci najbardziej lubią wersję z kurczakiem, mąż z owocami morza, a ja wegetariańską . Tym razem było po
Obiad za dychęOrzeźwiający, lekko kwaśny deser, idealny w upalny dzień... Na dole warstwa serka, lekko dosłodzonego do smaku. Środek to serek zmiksowany z porzeczkowym musem, a na wierzchu
Kraina Tysiąca SmakówOd kilku dni miałam chęć na danie z soczewicą , ale jakoś ciągle co innego wpadało mi pod rękę. Ale w końcu wpadła i soczewica;) Miałam zamiar
Zdrowa Kuchnia SowyJako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikBarszcz na zakwasie to jak pewnie u większości z was rzecz obowiązkowa na świątecznym stole. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. W ciągu
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo prosty sposób na aromatyczną marynatę do ryby . Jako, że jest pikantne nie trzeba ryby w niej długo trzymać .Wystarczy potem usmażyć rybę na maśle i
Buniabaje w kuchniDzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka
Magiczne Życie MartyKolejna świąteczna propozycja. Tym razem uszka, będzie też zakwas domowy na barszczyk. Można je zrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina. Przepis jest na tyle fajny
Pora coś zjeśćNiedawno robiłam roladki z karkówki i bardzo nam zasmakowały. Dziś, mając w ręku ładny kawałek karczku, pomyślałam sobie, że może zrobić z niego jedną, dużą roladę
Smaczna PyzaGąsówki fioletowawe czyli nagie to smakowite grzyby. Bardzo je lubię i chętnie zbieram jeśli na nie natrafię. Jakoś tak się stało, że na Podlasiu przez kilka
Smaczna PyzaKasza jaglana, jagły - najzdrowsza z naszych kasz. Znam ją i bardzo lubię, ale używałam raczej do wytrawnych dań. Jest świetna zamiast kuskusu w sałatkach czy zupach
Smaczna Pyza