Kolejny dodatek do obiadu - surówka z czerwonej kapusty. Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj chciałam zaprosić Was na sałatkę z tortellini w towarzystwie czerwonej papryki. Była smaczna, bardzo szybko zniknęła ze stołu. Uważam, że tortellini świetnie sprawdza się do sałatek. Znakomicie ukrywa w sobie rożne farsze, a tym samym można je dodawać i łączyć z różnymi składnikami. Sałatka z tortellini i świeżą czerwoną papryką SKŁADNIKI: 150 g tortellini z mięsem 200 g sera(...)żółtego w kawałku 400 g szynki konserwowej w kawałku 1 papryka czerwona 5 korniszonów 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypior PRZYGOTOWANIE: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Szynkę oraz ser żółty kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy odcedzony makaron oraz pokrojone korniszony. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę - dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMalyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę(...)paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką. Mieszankę warzywną wyłożyć do czystych słoików i zalać przygotowaną zalewą , tak aby warzywa były zanurzone w zalewie, lekko ucisnąć łyżką. Słoiki zakręcić pokrywkami i pasteryzować około 15 - 20 minut
Przepisy i porady kulinarneprzyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy(...)szczypta ziół prowansalskich, tymianku, oregano, bazylii, majeranku Jak zapewne się domyślacie, wszystko BACH BACH do miseczki, mieszamy i VOILA!!! Jak podajemy? 1. Tortilla 2. Sos czosnkowy 3. Surówka z czerwonej kapusty 4. Falafel 5. Sos czosnkowy ... i ZWIJAMY ... i SZAMAMY!!! Mmmmmniaaaammmmm!!! Smacznego! Bon Apettit! Enjoy
Restauracyjka LiterackaJesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej kapusty 1 kg marchewki 1 kg cebuli i na zalewę: 0,5 litra octu 10% 2 litry wody 0,5 kg cukru kilka liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 2 - 3 łyżki soli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapuszki pomidorów bez skórek [TUTAJ] 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ½ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki oregano 3 suszone pomidory 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3-4 suszone włoskie pomidory 1 litr bulionu(...)drobiu 2 łyżki śmietany 18% Świeża bazylia do posypania zupy 2 puszki czerwonej fasoli [TUTAJ] Sól, świeżo mielony pieprz Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać cebule i ją zeszklić. Posypać 1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele angielskie
Kulinarny karnet ChristopheraWegetariańskie pyszne chrupiące kotleciki z czerwonej soczewicy!. Zdrowe i bardzo łatwe do przygotowania. Składniki; 1 i 1/2 szk czerwonej soczewicy 1 zielona papryka drobno pokrojona 1 czerwona cebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku rozgniecione 1 łyżeczka garammasala 1 łyżeczki sproszkowanego chili 1 łyżeczka zmielonego kminku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych
Apetyczna babeczkasezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocami Sernik z czerwoną porzeczką SKŁADNIKI: SPÓD: biszkopty - 150 g MASA SEROWA: 1,25 kg ser biały w kostce 800 g- śmietana 18% cukier puder - 0,5 szkl żelatyna - 4 łyżki WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 2 opak porzeczki czerwone PRZYGOTOWANIE: Tortownicę wyłożyć biszkoptami(...)się żelatyny (nie gotować) Ostudzić żelatynę, dodać do sera, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 750 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Masę serową wyłożyć na biszkopty, na serze ułożyć czerwoną porzeczkę i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: 3 szklanki mąki, 1/2 masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier dekoracyjny Dr Oetker, czerwony barwnik spożywczy Dr Oetker. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serc. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym lukrem i posypujemy jeszcze mokre cukrem perlistym, lekko dociskając ręką
Aga w kuchniCzerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią(...)gotowania barszczu na zakwasie właśnie, ma on niepowtarzalny smak, i według mnie ma zdecydowanie głębszy i pełniejszy aromat niż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra zakwasu
Kulinarne przygody Gatitywszystkie potrawy przygotowane z warzywami strączkowymi: cudownie się rozmnaża :-), czyli dosyć znacząco gęstnieje po wystygnięciu. Wtedy do zupy należy dodać trochę wody i ponownie delikatnie ją przyprawić. Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, natomiast jeśli chcielibyście dodać do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie. Zupa krem(...)czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubym dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dorzucamy pokrojonego w plasterki
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 2 kg czerwonych buraków 3 litry przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki soli Przygotowanie : Wodę zagotować z solą i pozostawić do wystudzenia Buraki dokładnie umyć, osuszyć, obrać, a jeśli mamy buraki dość młode i z pewnego źródła to tylko dobrze je wyszorować i pokroić w plastry Czosnek obrać i ewentualnie pokroić(...)godz. zaczął się lekko pienić, dobry po 4-5 dniach. Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi. Bardzo mi smakował :) Można ugotować na nim czysty barszcz czerwony. Uwagi do przepisu : Z dojrzałego zakwasu zdjąć ewentualną pianę ( u mnie nie było ) i przelać do butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce przez 14 dni, albo poddać pasteryzacji i będziemy mogli
Proste PotrawyPyszne danie dla miłośników przyprawy curry :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka (ok.450 g) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 woreczki brązowego ryżu 4-5 łyżek curry sól, pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w/g wskazówek na opakowaniu. Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy
Moje Kuchenne Rewelacjerzadko jadam wędliny na kanapki, za to często przygotowuję sobie przeróżne fasolowe pasty. Dziś przedstawiam Wam przepis na kolejną z nich - cudownie pachnącą suszonymi pomidorami i tymiankiem pastę z czerwonej fasoli. Pasta ma mocny aromat suszonych pomidorów. Jeżeli wolelibyście łagodniejszy smak - zamiast oleju spod pomidorów użyjcie zwykłej oliwy. Ta pasta świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami albo żytnim(...)zastosowanie nawet na wiosennym pikniku:) P.s. Do przygotowania dzisiejszej pasty użyłam suszonych pomidorów Ponti, które otrzymałam do wypróbowania od firmy Indexfood , dlatego dzisiejszy wpis oznaczyłam jako promocyjny. Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem przepis własny czas przygotowania: 15 min. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 małej cebuli 3-4 suszone pomidory (u mnie włoskiej marki Ponti
Chilli Czosnek i OliwaPyszny, szybki makaron z czerwonym Pesto, które jest sycylijską odmianą tradycyjnego zielonego. Różni się oni głównie obecnością w składzie suszonych pomidorów. Pesto można zrobić samemu lub kupić gotowe. Osobiście często używam tego gotowego, gdy na szybko muszę wyczarować jakiś obiad. Czerwone Pesto bardziej przypadło mi do gustu, niż to zielone, które jak dla mniej jest zbyt ziołowe. Zachęcam jednak(...)smaków. Przepis na ten makaron jest naprawdę banalny w przygotowaniu, a w smaku jest rewelacyjny. Zasada prosto i smacznie w tym przypadku sprawdza się doskonale J Penne z czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu pene (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 1 pierś z kurczaka 2 garści rukoli 50 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Mania GotowaniaPesto. Pesto, które przygotujecie z proporcji podanych w przepisie starczy Wam na znacznie większą ilość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce, gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto: Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone(...)jednej doniczki) 5 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 25 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania czerwonego Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy
Mania Gotowaniaprzepisy na placki ziemniaczane: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Placki ziemniaczane po węgiersku Placki ziemniaczane ze śmietaną Poleca Wam pyszny Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. Składniki: 8 średnich ziemniaków 2 jajka 1 kiełbasa 1 papryka 2-3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw, tymianek(...)ok.20 minut. Placek oczywiście możecie zrobić grubszy i doprawić jak chcecie. Ten smażony placek był rewelacyjny, jak powiedział Piotrek. Smacznego, zostawiam Was z pysznym plackiem ziemniaczanym z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą. The post Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzerwona porzeczka sprawia mi problem :) I nie jest to problem natury kulinarnej, a problem natury językowej... bo tak się zastanawiam - na logikę sok robi się z czerwonych porzeczek - jakby nie patrzeć liczba mnoga... i to wydaje mi się poprawne. A z drugiej strony w rzeczywistości większość chyba mówi jednak z czerwonej porzeczki i nie mam pod ręką żadnego kartonu
Kraina Tysiąca Smakówoknem chłodno i nieprzyjemnie, ale pora roku jak najbardziej letnia. W końcu dziś ostatni dzień czerwca! W moim ogrodzie rosną porzeczki: czarne i czerwone. Niektóre owoce już dojrzały i postanowiłam zrobić letnie muffiny. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/śmietany 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)szklanki porzeczek czarnych i czerwonych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Do miski z żółtkami dodać jogurt, cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli. Ostrożnie połączyć z powstałą wcześniej masą. Foremki wypełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. W każdej foremce do masy wcisnąć kilka porzeczek (tak by w każdej muffince znalazły się zarówno
Pasja SmakuWyciągnęłam z zamrażalnika kolejną paczuszkę czerwonych porzeczek i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;)) Ciasto: 2 jajka, szklanka ciepłej wody(...)jajka, łyżka budyniu waniliowego, łyżka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru. Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową. Masa porzeczkowa: 2 szklanki czerwonych porzeczek, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody, jajko. 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem i porzeczkami. W 4 łyżeczkach
Z miłości do słodkościzaowocuje przy odbiorze przeze mnie wyników. Dość tego gadania, czas na przepis. Lubicie fasolkę po bretońsku? Ja też, ale zdecydowanie wolę tę wegetariańską! Banalnie prosta, zabójczo pyszna - polecam :] FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko
W kuchni Karmel-itkimeksykańska, bo to w sumie moja wariacja wokół pasty, która z meksykańskiej kuchni się wywodzi, ale skoro zabrakło świeżej papryczki chili, to na meksykańską prawdziwa przyjdzie jeszcze pora :) Składniki: czerwona fasola (z puszki), 1 średnia cebula (najlepiej czerwona albo dwie małe szalotki), 2 ząbki czosnku (niekoniecznie jakieś giganty, drobny szczypior (połowa pęczku), sól, pieprz, papryka ostra, majeranek (do smaku(...)uznania), kilka listków świeżego rozmarynu (zerwane z gałązki), liofilizowane paseczki papryczki chili, odrobina soku z cytryny do smaku, 2 łyżeczki majonezu, 1 łyżeczka miodu, Czerwoną fasolę odsączamy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek wyciskamy przez praskę lub miażdżymy i siekamy. Świeże listki rozmarynu, szczypior i płatki papryczki chili siekamy możliwie drobno. Dodajemy wszystkie przyprawy, majonez i sok z cytryny
Delicious Titbitsbardzo przepraszam), wracam z przepisem na pyszny pasztet warzywny. Jest on świetnym zamiennikiem pasztetu z mięsa i kolejnym smarowidłem do chleba, które ożywi kanapkę :-) Podstawą przepisu jest soczewica czerwona, pozostałe składniki można dobierać według gustu. Jeśli ktoś jest weganem należy zamiast jajka wprowadzić zamiennik: nasiona chia, agar, mielone nasiona lnu bądź masło orzechowe. Pasztet(...)warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy ! Na samym początku gotuję soczewicę
Życie na widelcustać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić w plasterki. Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać(...)pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny. Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać vegetą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem. Dusić w temperaturze
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 100g makaronu mini penne rigate średniej wielkości cukinia 1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki ząbek czosnku łyżeczka suszonego oregano szczypta chili z cayenne sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)księżyce, dodajemy oregano i chili z cayenne, mieszamy, a gdy cukinia będzie al dente gasimy płomień. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię razem z cukinią i czosnkiem, dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy do smaku solą/pieprzem, mieszamy, po 2 minutach danie jest gotowe. Podajemy posypane posiekaną, suszoną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam. Post Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeCzerwone ziemniaczki prosto z pieca - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek niedźwiedzi - suszone pomidory - suszona bazylia - suszone oregano - pieprz świeżo mielony Ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy dowolnie. Dorzucamy kapary. Wszystko polewamy olejem i doprawiamy ziołami. Wstawiamy
Sajkofanka smakuBarszcz czerwony gości u nas bardzo często w różnych postaciach, a to czysty, a to zabielany, innym razem z botwinką lub na zakwasie. Możliwości jest wiele - można kilka znaleźć na blogu. Tym razem wersja czysta na domowym zakwasie i świeżych burakach, mocno buraczany, czyli ulubiony barszcz czerwony mojego męża. Najchętniej podajemy z gotowanymi ziemniakami, ale można śmiało podać
Kuchnia domowa Aniniech każdy nazwie sobie jak tam chce. A odnośnie sedna sprawy to szybki do przygotowania dodatek do obiadu i dość tradycyjne połączenie. Surówka - sałatka z kapusty z czerwoną cebulą SKŁADNIKI: 1/2 małej kapusty białej 2 marchewki 1 cebula czerwona sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Białą kapustę ścieramy na tarce. Marchewki obieramy i ścieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania : Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej
Przepisy i porady kulinarneFotolia.com Jeśli planujesz kroić czerwoną kapustę lub czerwone buraczki, posmaruj najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują i łatwiej je później umyjesz. Możesz je też natrzeć rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym. Dobrym i skutecznym sposobem jest także wykonywać tę czynność w rękawiczkach gumowych, wtedy nie musimy myć rąk
Przepisy i porady kulinarneprosty i pełen pięknych barw. Składniki: warstwa biała: 10 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego warstwa czerwona: 3/4 szklanki truskawek 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Warstwa biała: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym(...)dnem. Dodajemy 10 łyżek kaszy manny ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje ściągamy z palnika. Przekładamy do przygotowanych szklanek (lub innych foremek). Zostawiamy do wystygnięcia. Warstwa czerwona: Do garnka z grubszym dnem wsypać owoce. Rozgnieść widelcem. Dodać cukier, cytrynę i 1 szklankę wody. Zagotować (mieszając od czasu do czasu). W 1/3 szklance wody rozrobić mąkę ziemniaczaną. Wlać do zagotowanych owoców
Słodkie okruszkiSezon poziomkowy w pełni, więc tym razem budyń śniadaniowy z czerwonym i brązowym ryżem oraz dodatkiem pachnących poziomek :) Składniki: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż czerwony i brązowy 1 szklanka cukier waniliowy 0,5 łyżeczki poziomki 0,5 szklanki cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru
głodny alergikPierwszy raz łączyłam czerwoną kapustę z chrzanem :), wyśmienita surówka!, a do tego samo zdrowie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1 mały słoik chrzanu 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól pieprz Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Cebulę
Apetyczna babeczkaNajlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry wody
Apetyczna babeczkaPasuje idealnie do obiadu jak i do mięsa kanapkowego. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Przepis i porady dotyczące tego dania
w kuchni i w ogrodzieCzerwony barszczyk SKŁADNIKI: 600 g buraki czerwone pokrojone w plastry, sól, kwasek cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnek 1 łyżeczka cukier, 0,5 szt pietruszka 1 szt marchew 2 l woda, 200 g kości od schabu, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kości umyć, zalać zimną wodą i ugotować, dodać przyprawy i ugotować. Warzywa obrać, opłukać, dodać do wywaru
Kuchnia DanusiMuffiny są przepyszne, można je przygotowywać również z innymi owocami. Z tego przepisu wychodzi 12 muffin. Muffiny z czerwonymi porzeczkami SKŁADNIKI: jajka -4 szt mąka -22 dag cukier -15 dag masło klarowne -22 dag proszek do pieczenia(...)łyżeczka soda -0,5 łyżeczki czerwone porzeczki - 0,5 szkl cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Masło przełożyć do miski, dodać cukier dokładnie utrzeć. Następnie ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiać mąkę do ciasta, ucierając na wolnych obrotach. Formę do muffin wysmarować tłuszczem, napełniać ciastem foremki do 2/3 wysokości. Porzeczki umyć, osączyć, usunąć
Kuchnia DanusiNigdy nie próbowałam jakiekolwiek soczewicy. Skusiłam się na czerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku
Truskawkowa FiestaOstatnio mogłabym na okrągło jeść sernik:))) Dlatego też często u nas goszczą. Niedawno mieliście okazję poznać przepis na pyszny kawowy Sernik Tiramisu , dziś proponuję sernik z dodatkiem czerwonej porzeczki. Oczywiście najlepiej użyć świeżych owoców, ale ja wykorzystałam mrożone zapasy:) Sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu i delikatny w smaku. Porzeczki nadają mu bardzo fajnego smaku:)) Spód: 250g kakaowych herbatników(...)tortownicy o śr. 21cm. Masa serowa: 1kg białego półtłustego sera, 350g cukru, 3 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 150g białej czekolady, 300g czerwonej porzeczki (mogą myć mrożone), 5 łyżek ajerkoniaku. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną
Z miłości do słodkościBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz. Barszcz na zakwasie ma zdecydowanie inny smak, niż ten zwykły barszcz upichcony na szybko ze świeżych buraków. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Ja do przygotowania nie daję razowego(...)Oczywiście jego brak wydłuży nam nieco czas kiszenia się zakwasu, ale przecież do Świat jeszcze mamy trochę czasu, a według mnie ta metoda jest bezpieczniejsza. Zakwas na czerwony barszcz Składniki: 1,5 kg buraków Przegotowana woda - tyle, żeby zakryła pokrojone buraki 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli kamiennej Wykonanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odstawiamy
Kulinarne przygody GatityBagietki upiekłam z połowy porcji, wyszły mi 2 dorodne sztuki. Muszę przyznać, że połączenie koziego sera, cebuli i rozmarynu w chrupiącej bagietce, to jest to ! Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem Składniki 4 bagietki: Pate fermentee 300 g pszennej mąki chlebowej 195 g wody 1 łyżeczka soli nieco ponad 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe(...)mąki chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 415 ml wody 18 g soli 15 g świeżych drożdży całe pate fermentee Dodatki 150 g koziego twardego sera 90 g czerwonej cebuli 10 g świeżego rozmarynu (dałam suszony) masło do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy składniki zaczynu pate fermentee i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy
Kulinarne przygody GatityGrillowany batat z czerwoną cebulą jest delikatny i słodki, a w połączeniu z czosnkowo – cytrynowymi sercami daje nowe smakowe połączenie. Ser camembert swoją kremow ością dopełnia całość, a rukola swoją wyrazistością pasuje tu idealnie. Składniki: 1 batat, 1 czerwona cebula, 1 okrągły ser camembert, 20 szt. serc z kurczaka, 10 g rukoli, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku
Moniki SmakołykiPrzepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska " Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :) Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego sól , gałka muszkatołowa , cukier ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek 1 kwaskowe jabłko pól szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie łyżka smalcu Przygotowanie : Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość drobno Przepłukać
Proste PotrawySzybki dodatek do kanapek.... Ja kocham wszelkiego rodzaju warzywne pasty kanapkowe... Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli czerwonej 3 wafle ryżowe bezglutenowe garść ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego szczypta soli ząbek czosnku Wszystkie składniki miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy...Blender troszkę się będzie męczył, ale mój udźwignął ciężar
NaKońcuJęzykajest pyszna! Idealna na kolację z dodatkiem pieczywa i kieliszkiem ulubionego winka. Jak dobrze, że jutro mam wolny dzień! Składniki : * pół główki sałaty lodowej * pół puszki fasoli czerwonej * pół puszki kukurydzy * mała czerwona papryka * pieczony bądź wędzony filet z kurczaka * sos : 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek albo świeże zioła, sól, pieprz do smaku
Magiczne Życie MartySkładniki: 2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA cukinia 1/4 czerwonej cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem 2 szczypty soli morskiej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem, układamy(...)wstążki cukinii oraz pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia tarty posypujemy suszonym oregano. Podajemy ciepłe
Moja smaczna kuchniaPrzetworów ciąg dalszy... Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki: 1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego. Przygotowanie Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić
Z miłości do słodkościbiszkoptowym, dzięki czemu ma śliczny żółty kolor. Całość dopełnia pyszny krem na bazie serka mascarpone i serka homogenizowanego. A dla przełamania słodyczy i dodania koloru użyłam czerwonych porzeczek, które moim zdaniem doskonale tutaj pasują;) Ciasto: 3 jajka + 2 żółtka, 150g drobnego cukru, 80g mąki pszennej, 80g mąki ziemniaczanej, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli. Jajka i żółtka utrzeć(...)ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia. Krem: 250g serka mascarpone, 250g waniliowego serka homogenizowanego, łyżka soku z cytryny, 250g czerwonych porzeczek, 50g cukru pudru. Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie
Z miłości do słodkościlodówce przez 30 minut. Ciastem wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 27 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st. Ponadto: 250 g czerwonych porzeczek, 3 białka, 3/4 szklanki cukru pudru, 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki. Dżemem posmarować podpieczony, ciepły spód, wyłożyć połowę umytych i obranych z szypułek porzeczek. Białka ubić z cukrem
Z miłości do słodkościpapryka c zerwona 1 papryka żółta 1 litr bulionu wołowego 2 łyżki oliwy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów w kawałkach 1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki szczypta chili sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie. Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez chwilę na dużym ogniu. Dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjeJuż od bardzo dawna chciałam przyrządzić delikates kuchni francuskiej – Boeuf Bourguignon czyli wołowinę w czerwonym winie. Jednak do samego dania podchodziłam jak do jeża. Oglądałam przepis, patrzyłam, myślałam i zastanawiałam się. W końcu czas naszedł .Stwierdziłam, że nie ma co dumać na tym dłużej, jak się uda to super, a jak nie to spróbuję jeszcze raz. Sięgnęłam(...)pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku 1 liść laurowy Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia *3 marchewki ( oryginalnie w przepisie Julia
Kolizje Smakówczasie gotowania i nie ma potrzeby miksować zupy, chyba że lubicie gładką konsystencję. Mi podobało się, że zupa jest gęsta i grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt, że nie trzeba jej wcześniej namaczać , a i gotuje się stosunkowo szybko w stosunku do innych warzyw strączkowych. Zatem z jej udziałem możecie szybko przygotować pokrzepiający posiłek(...)śródziemnomorska , Claudia Roden dla 4 osób Składniki: 1 cebula, drobno pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego ( ja użyłam warzywnego ) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie
Chilli Czosnek i OliwaCzerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany . Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości. Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie świetnym dodatkiem
Smaczna PyzaSkładniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Podsmażam posiekaną cebulę i oprószam szczyptą soli. Dodaję poszatkowaną kapustę. Smażę kilka minut, w tym czasie obieram jabłka i ścieram na tarce. Dokładam jabłka, posypuję łyżeczką cynamonu, łyżeczką cukru i dolewam wytrawne wino. Duszę
prawdziwe jedzeniepoczątkujących kuchcików. Po prostu nie ma prawa nie wyjść. Potrzebujemy (porcja dla 2-3 osób): - płat ciasta francuskiego (20x30cm) - 2 filety z łososia (po około 150 g) - słoiczek czerwonego pesto (około 80 g) * ewentualnie jajko do posmaraowania ciasta Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy ciasto na papierze do pieczenia. Wzdłuż jego krótszej częsci (mniej wiecej po środku) układamy warstwę(...)czerwonego pesto, starając się by była podobnej szerokości co nasz filet z łososia. Na pesto wkładziemy łososia (tak by cieńsze końce zachodziły jeden na drugi) i następnie smarujemy wierzch pozostałym pesto. Zawijamy łososia w ciasto francuskie, formując paczuszkę (uważamy by ciasto było z każdej strony dobrze zamknięte). Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na około
W mojej holenderskiej kuchniJakiś czas temu otrzymałam paczkę do testowania od Blue Dragon . Prezentowała się mniej więcej tak: W zestawie otrzymałam: Średnio-ostry sos tajskie czerwone curry Mleczko kokosowe Ostry sos tajskie zielone curry Sos bazyliowy z trawą cytrynową Słodki sos chilli Sos rybny (niestety uległ uszkodzeniu i nie zostanie wykorzystany) Dzisiaj postanowiłam wypróbować średnio-ostry sos tajskie czerwone curry . Wypróbowałam
Emcia PichciPyszny, szybki makaron z moim ukochanym czerwonym Pesto. Pesto można zrobić samemu lub kupić gotowe. Prosty przepis, a smak… po prostu rewelacja. Danie robiłam już z różną kombinacją dodatków i zawsze mnie zachwyca. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską Składniki: 250 g makaronu pene lub świderki około
Mania Gotowaniapost Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo smaczne połączenie, gdyby nie dziecko ja pewnie dodałabym jeszcze coś zielonego, ale i bez tego smak jest ciekawy. Trudność wykonania? Łatwiej się nie da! Składniki: wiśnie czerwona porzeczka cukier do smaku Wykonanie: Owoce mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Ile owoców? Ja dodałam dwie części wiśni i jedną część czerwonej porzeczki. Słodzimy do smaku. Przy kompotach zapominam
Blondynka Gotujemęczące. A że do kawki coś być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 szkl cukru(...)szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kg czerwonej porzeczki 2 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki pszennej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do obranej, umytej i osuszonej porzeczki dodać cukier, mąkę i wymieszać. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywno (jak do biszkoptu). Wlewać małym strumieniem olej i miksować na wolnych
Ala piecze i gotujeGalaretka z czerwonych porzeczek ma ładny kolor i pysznie smakuje. Dodatek ananasa sprawia, że ten smak jest taki trochę landrynkowy a kawałeczki jego miąższu wzbogacają fakturę. Oczywiście można zrobić galaretkę bez dodatków, ale ja wymyśliłam sobie właśnie tak jak widzicie. Czerwone porzeczki mają mniej intensywny zapach niż czarne więc jeśli nie lubisz tych ostatnich to wykorzystaj jaśniejsze odmiany. Ja jednak
Smaczna Pyzaporaża urodą, ale smak wynagradza ś redniej jakości dozna nia wzrokow e ;) A było tak: o d kilkunastu dni wałęsała się po mojej kuchni puszka czerwonej fasoli. Wyciągnęłam ją ze spiżarni, bo w trakcie kontroli dat do spożycia wyszło, że fasolkę należy zużyć w ci ą gu najbliższych tygodni. Położyłam ją więc w kuchni na blacie, żeby była na widoku(...)wpadło mi w oko, natomiast na kuchence stał rondelek z niewielką ilości ą pieczarek pozostałych po obiedzie. I ju ż wiedziałam jaką pastę skomponuję:) Składniki: * puszka czerwonej fasolki (jeszcze lepsza by była nie z puszki, tylko ugotowana) * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * kilka pieczarek uduszonych z cebulą * po 1/4 łyżeczki majeranku, kminku mielonego i lubczyku
Zdrowa Kuchnia SowyMoja propozycja na letnią sałatkę w czerwonym kolorze... Sałatkę podałam w lodowej salaterce. Do jej wykonania potrzeba: 2 naczynia - mniejsze i większe kwiaty wodę Mniejszą miseczkę wkładany do większej. Przestrzeń między nimi wypełniamy kwiatami, zalewany wodą. Moja rada - jeśli miseczki się poruszają, wetknijcie przy krawędzi - w przestrzeni między nimi - plastelinę. Sałatka z czerwonych owoców 1/3 arbuza 250 - 300 g truskawek
kolorowotorcikowoUwielbiam letnie owoce: wiśnie, maliny, czereśnie i oczywiście porzeczki. Najbardziej te czerwone, kwaskowate, pachnące latem i wspomnieniami z dzieciństwa. Te prawdziwe, zrywane z krzaka obok domu, lub podjadane podczas zbiorów w babcinym ogródku. Bardzo dobrze je wspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory(...)będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd. ] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl. oleju czerwone porzeczki Wykonanie: 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej misce łączymy składniki mokre. 2. Następnie łączymy suche i mokre składniki razem, dodajemy porzeczki i mieszamy łyżką
Pasja SmakuKapusta na punkcie której moja Rodzinka dosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe, w smaku bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej przygotowywanej czerwonej kapusty. Po prostu POEZJA ! Niewątpliwą jej zaletą jest to , że z każdym dniem nabiera smaku, więc można , a nawet radzę przygotować ją dzień wcześniej. No i możemy ją zajadać kilka następnych dni, każdego(...)łyżka nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję) - 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki - 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm - 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści - 150ml octu balsamicznego - ok.2 łyżki masła - 1 garść listków natki pietruszki , posiekanych - sól i świeżo mielony pieprz - kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego bezwonnego
Smaczne Zdrowenajcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :) Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego wytrawnego - woda
Sajkofanka smakubottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną(...)Napełniamy je farszem i sklejamy brzegi. Ciasta nie można wałkować zbyt cienko, bo nie będzie się dobrze zlepiać na brzegach. Składniki na farsz: 300 g pieczarek 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki Soczewicę zalewamy wodą - około 2 cm nad jej powierzchnią, doprawiamy solą i gotujemy
Przysmaki KarolkiSzybki pomysł na śniadanie czy kolację? Omlet oczywiście. Tutaj z czerwoną papryką. Dodaję do tego oregano oraz bazylię. Obowiązkowo na masełku. A z czym u Was przeważnie są omlety ? Z wędliną ? Warzywami ? Czy na słodko ? Składniki : * 2 jajka * pół czerwonej papryki * łyżka masła * ulubione zioła * łyżka mąki pszennej * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Podsmażam paprykę na łyżce
Magiczne Życie Martyobiecałam jest i przepis na domowy zakwas. Dzisiaj zrobiony będzie idealny do czerwonego barszczu wigilijnego. Domowy lepszy od tych ze sklepowej półki. Polecam! Składniki : * kg czerwonych buraków * 4 ząbki czosnku * 2 łyżeczki soli * 2 łyżeczki cukru * przegotowana i ciepła woda * kromka razowego chleba Przygotowanie : Buraki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć w słoiku bądź glinianym garnku
Magiczne Życie MartyMakaron ponownie gości na moim stole. Tym razem w pysznej i lekkiej sałatce z dodatkiem pieczonego kurczaka i fasoli czerwonej. Do tego sos i mamy gotowe danie do zabrania ze sobą na piknik czy do pracy. Spróbujecie ? Składniki : * pół puszki czerwonej fasoli konserwowej * duży filet z kurczaka * 2 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek * ulubione przyprawy do kurczaka * szklanka
Magiczne Życie MartyPulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało. Forma na ciasto: 36 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 35 minut Składniki: Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół(...)przestudzony budyń. Polewa : Wlac wodę , wsypac cukier i kakao, zamieszac , poczekac aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodac margarynę. Mieszac do momentu rozpuszczenia margaryny. Ciasto "Czerwone oczka " Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. ) Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową. W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę. W otworki
Słodkości i nie tylkoProsta i pyszna pasta z czerwonej fasoli, w sam raz na śniadanko lub kolację. Pastę można podać z ulubionym pieczywem lub też wafelkami ryżowymi. Ja akurat użyłam wafli ryżowych Sonko. Jak widać wafelki są idealne aby zrobić z nich pyszne i zdrowe kanapeczki. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka tuńczyka w kawałkach 4 łyżki majonezu
Monia miesza i gotuje