Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, grillowanego sera, ale również można nią smarować kanapki. 250 ml (szklanka) czerwonych borówek ½ szkl. cukru 3 papierówki 1/2 szkl. borówek/ brusznicy zasypujemy cukrem, jak puszczą sok gnieciemy je praską do ziemniaków. dodajemy obrane, pokrojone(...)szkliste, ale nie mogą się rozpadać. Przekładamy jeszcze gorącą konfiturę do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, niech konfitura ostygnie. Możemy też słoiczki pasteryzować dla pewności. Konfitura z czerwonych borówek jest warta polecenia! The post Konfitura z czerwonych borówek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasie Lekcji gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim przygotowaliśmy między innymi długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli. Muszę powiedzieć, że ta konfitura bardzo mi przypadła do gustu i postanowiłam ją odtworzyć w mojej kuchni. Konfitura z czerwonej cebuli Składniki na 6-8 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki(...)czerwonej cebuli 4 łyżki brązowego cukru Muscovado 100 ml czerwonego wytrawnego wina 5 łyżek octu balsamicznego tymianek sól morska świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, solimy i podsmażamy, aż będzie szklista i lekko się skarmelizuje. Wtedy dodajemy cukier, lekko przesmażamy, następnie dodajemy ocet i wino. Cebulę smażymy
Kulinarne przygody Gatitypotas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Koncepcja i sposób przyrządzenia pasty jest podobny do mojej pasty z bobu i bazylii . Pasta z czerwonej fasoli (w takiej wersji z patelni) jest uwodząco słodziutka dzięki czerwonej cebuli, której nie zamieniajcie na żadną inną. Teraz jest to nasz hit :) Wszyscy się nią zajadaliśmy, więc może i Wam zasmakuje :) Składniki(...)puszki czerwonej fasoli, 35 dag czerwonej cebuli (inna nie może być), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, pieprz, oliwa z oliwek. Cebulę przekrawamy na pół i jej połówki kroimy w plastry. Podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i smażymy na wolnym ogniu przez 7 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy majonez
Delicious Titbitsbardziej, że dania te są łatwe w przygotowaniu, do tego fajnie się prezentują na stole i są doskonałe w smaku. W ramach liczenia kalorii na obiad proponuję zielono-czerwony obiad przygotowany z grillowanej piersi indyka, mięso było zamarynowane w zielonej musztardzie (2 łyżki) z 1 łyżką oliwy, oraz 1 łyżeczką syropu z cytrynek (taki syrop dodaje się do herbaty(...)całość podałam na lekko duszonym szpinaku z solą i czosnkiem, z dodatkiem suszonych pomidorów. Szpinak dusiłam na oliwie z zalewy, w której zanurzone były suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem nawet, że to danie ekspresowe, jeśli pominiemy czas marynowania. A Grillować można różne kawałki kurczaka, ale piersi kurczaka najczęściej wykorzystuję różnych przepisach. Nacieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzekombinować. Bardzo sycąca, pachnąca i odrobinę pikantna. Polecam takie eksperymenty :) Składniki: makaron ( ja użyłam tagliatelle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego) 300 gram 500 gram mięsa mielonego ćwierć papryki czerwonej czerwona cebulka ząbek czosnku pół puszki fasoli czerwonej opakowanie szynki parmeńskiej- 8 plasterków 300 gramów sera żółtego tartego cztery łyżki passaty pomidorowej sól pieprz oregano papryczki chili chili w płatkach oliwa(...)makaronu, na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, ząbek czosnku i papryczkę chili. Dodaję mięso mielone i chwilę smażę całość. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i fasolę czerwoną z puszki. Smażę całość przez około 6 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, oregano, papryczką chili w płatkach. Dodaję passatę pomidorową i całość duszę jeszcze przez 10 minut. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę
Mango Papajaowoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego słodko-kwaśnym smaku, dzięki któremu, idealnie komponuje się z ryżem, mięsiwem czy serami. Dziś proponuję wersję słodką ze śliwkami i czerwoną cebulą Tropea. Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli Składniki na 5 słoiczków 0,25ml: 1000 g śliwek 300 g czerwonej cebuli Tropea 150 g rodzynek 90-100 ml czerwonego wytrawnego
Mia Cucina SofietaOtrzymałam przesyłkę od portalu urodaizdrowie.pl a w niej barszcz czerwony ekspresowy Knorr do testowania. Ja lubię kupny barszcz z torebki. Jednak zawsze i niezmiennie jest to Winiary. Dlatego też chętnie zgłosiłam się do przetestowania tego z innej firmy. Mam jakieś porównanie do innych marek i zaprosiłam do testowania narzeczonego który lubi takie szybkie zupy zrobić sobie do kolacji. Barszcz(...)przyrządziłam według instrukcji na opakowaniu. Walory smakowe mnie nie zachwyciły ale to pewnie dlatego że jedynie w barszczu czerwonym nie toleruję majeranku i nigdy go nie dodaję. Poza tą jedną niedogodnością jak dla mnie musiałabym dodać jedną łyżeczkę więcej na kubek bo jest mało wyrazisty w smaku. Zupa ma mocno czerwony kolor czyli taki jak idealny dla mnie
Magiczne Życie Martyprzypadku. Spojrzałam na kartonik świeżych daktyli (stąd). Hm.. Są słodkie, maziste i lepkie... Zerknęłam na butlę, gdzie odrabia domowe wino. Tak, to jest to! Daktyle i czerwone wino. A jeśli czerwone wino.. to grzaniec! Czyli korzenne przyprawy. I ta-dam! Mamy znowu coś pysznego. Podałam z makaronem "zwierzątka", bo taki akurat miałam na stanie. Ale stwierdzam(...)ryżem komponowałyby się o wiele lepiej. DAKTYLE W CZERWONYM WINIE /autorski;/ dla 1 osoby szklanka czerwonego wytrawnego wina 5-6 świeżych daktyli 1 laska cynamonu 1 gwiadka anyżu sok z 1/2 pomarańczy 2 goździki po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu Wino wlałam na małą patelnię, dodałam wszystkie przyprawy i zagotowałam. Gotowałam, aż wino w połowie się
W kuchni Karmel-itkiTajski czerwony ryż to niekleisty, częściowo oczyszczony ryż długoziarnisty. Jest bogaty w witaminy B1 i B2, żelazo i wapń. Gotuje się go dłużej niż ryż biały, a najlepiej smakuje, jeśli zrobi się to metodą absorpcji. W tym celu jedną szklankę ryżu zalewa się dwiema szklankami zimnej wody, doprowadza do wrzenia, po czym zmniejsza ogień do minimum i pod przykryciem(...)gotuje ok. 40 minut. Następnie ryż zestawia się z palnika i (wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Czerwony ryż można podsmażyć właściwie z dowolnymi składnikami, np. kawałkami piersi indyka . Tym razem przygotowałem go w wersji wegetariańskiej - z kapustą Pak Choi i papają. Papaja, czyli melonowiec właściwy, to pochodząca
W SMAKKapusta, tak jak większość warzyw, jest najbardziej wartościowa, gdy jest spożywana na surowo. Niestety podczas gotowania traci wiele swoich wartości odżywczych i witamin. Czerwona kapusta przede wszystkim zawiera dużo witaminy C (najwięcej znajdziemy jej w głąbie) i z grupy witaminy B, (bardzo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1), ale także posiada wapń(...)zawdzięcza antocyjanom, najsilniejszym antyutleniaczom. Dzisiaj więc najprostsza i zdrowa surówka z tego kolorowego warzywa, które jest smaczne i dostępne przez cały rok. Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 duże jabłko sok z cytryny sól cukier Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i delikatnie oprószamy solą, odstawiamy
Kulinarne przygody GatityKolejny dodatek do obiadu - surówka z czerwonej kapusty. Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDzisiaj chciałam zaprosić Was na sałatkę z tortellini w towarzystwie czerwonej papryki. Była smaczna, bardzo szybko zniknęła ze stołu. Uważam, że tortellini świetnie sprawdza się do sałatek. Znakomicie ukrywa w sobie rożne farsze, a tym samym można je dodawać i łączyć z różnymi składnikami. Sałatka z tortellini i świeżą czerwoną papryką SKŁADNIKI: 150 g tortellini z mięsem 200 g sera(...)żółtego w kawałku 400 g szynki konserwowej w kawałku 1 papryka czerwona 5 korniszonów 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypior PRZYGOTOWANIE: Makaron tortellini gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Szynkę oraz ser żółty kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy odcedzony makaron oraz pokrojone korniszony. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę - dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMalyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę(...)paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką. Mieszankę warzywną wyłożyć do czystych słoików i zalać przygotowaną zalewą , tak aby warzywa były zanurzone w zalewie, lekko ucisnąć łyżką. Słoiki zakręcić pokrywkami i pasteryzować około 15 - 20 minut
Przepisy i porady kulinarneprzyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy(...)szczypta ziół prowansalskich, tymianku, oregano, bazylii, majeranku Jak zapewne się domyślacie, wszystko BACH BACH do miseczki, mieszamy i VOILA!!! Jak podajemy? 1. Tortilla 2. Sos czosnkowy 3. Surówka z czerwonej kapusty 4. Falafel 5. Sos czosnkowy ... i ZWIJAMY ... i SZAMAMY!!! Mmmmmniaaaammmmm!!! Smacznego! Bon Apettit! Enjoy
Restauracyjka LiterackaJesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej kapusty 1 kg marchewki 1 kg cebuli i na zalewę: 0,5 litra octu 10% 2 litry wody 0,5 kg cukru kilka liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 2 - 3 łyżki soli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała