czerwony - 5718 przepisów (strona:13/382)

Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną 184

Od kilku dni miałam chęć na danie z soczewicą , ale jakoś ciągle co innego wpadało mi pod rękę. Ale w końcu wpadła i soczewica;) Miałam zamiar

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta z karmelizowaną czerwoną cebulą i leśnymi grzybami 113

Jako że tuż za domem jest las a w lesie grzyby, mój mąż codziennie chodząc na spacer z psem przynosi mi ich kilka. Grzyby przerabiam, bo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Barszcz czerwony na zakwasie 187

Barszcz na zakwasie to jak pewnie u większości z was rzecz obowiązkowa na świątecznym stole. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. W ciągu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tilapia w czerwonej marynacie 193

Bardzo prosty sposób na aromatyczną marynatę do ryby . Jako, że jest pikantne nie trzeba ryby w niej długo trzymać .Wystarczy potem usmażyć rybę na maśle i

Buniabaje w kuchni
Czysty barszcz czerwony 156

Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie.   Składniki : * pół kurczaka

Magiczne Życie Marty
Uszka z grzybami do czerwonego barszczu 121

Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem uszka, będzie też zakwas domowy na barszczyk. Można je zrobić wcześniej i zamrozić by nie biegać w Wigilię. Zapraszam na przepis

Magiczne Życie Marty
Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem 125

Dzień dobry! Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina. Przepis jest na tyle fajny

Pora coś zjeść
Rolada z karkówki z czerwoną cebulą 335

Niedawno robiłam roladki z karkówki i bardzo nam zasmakowały. Dziś, mając w ręku ładny kawałek karczku, pomyślałam sobie, że może zrobić z niego jedną, dużą roladę

Smaczna Pyza
Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach 116

Gąsówki fioletowawe czyli nagie to smakowite grzyby. Bardzo je lubię i chętnie zbieram jeśli na nie natrafię. Jakoś tak się stało, że na Podlasiu przez kilka

Smaczna Pyza
Kasza. Pomarańcze. Galaretka. Sernik z kaszy jaglanej z czerwonymi pomarańczami. 181

Kasza jaglana, jagły - najzdrowsza z naszych kasz. Znam ją i bardzo lubię, ale używałam raczej do wytrawnych dań. Jest świetna zamiast kuskusu w sałatkach czy zupach

Smaczna Pyza
Kuchnia gruzińska 318

jest wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię. Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawami Lobio – danie z fasoli(...)Gruzji przygotowuje się często lobiani z resztek lobio – czyli dania z fasoli. Lobio przyrządza się zazwyczaj z czerwonej fasoli – czasem ma postać przypominającą naszą fasolkę po bretońsku, czasem bardziej przypomina pastę. Lobio przygotowuje się inaczej w zależności od kucharza i regionu – tutaj też warto popróbować w różnych miejscach. Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami

Poezja smaku
Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku 269

Jeśli poszukujemy alternatywy dla czerwonego mięsa dziczyzna będzie doskonałym wyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki octu balsamicznego 2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki 4-5 gałązek tymianku 4-5 gałązek rozmarynu 4 zmiażdżone ząbki czosnku kilkanaście rozkruszonych jagód jałowca świeżo zmielony czarny pieprz(...)dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym i konfiturą z czerwonych porzeczek. Dodać tymianek, rozmaryn, czosnek i jałowiec. Mieszaninę dokładnie wymieszać i dodać pieprz do smaku. Żeberka marynować w lodówce w przygotowanej mieszaninie przez około 2 godziny, szczelnie zamknięte. Pieczony czosnek: 1 duża główka czosnku oliwa z oliwek sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz Rozgrzać piekarnik lub grilla

naRuszcie
Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 159

wartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina. A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania. Skladniki : -2 piersi z kurczaka -2 cebule -2 male papryki lub 1 duza czerwona papryka -sol,slodka papryka w proszku -pieprz czerwony -1/2 lyzeczki cukru -1 lyzka ciemnego octu winnego -maslo klarowane lub olej do smazenia Persi z kurczaka przykrywamy folia i lekko(...)piersi jeszcze rozmaryn.Jak ktos lubi moze dorzucic caly,zmiazdzony zabek czosnku.do cebuli z papryka dodajemy cukier i ocet winny.Mieszamy lopatka.Mieso polewamy wytworzonym sosikiem,Dodajemy lekko roztarty w mozdzierzu czerwony pieprz.Zmniejszamy ogien,przykrywamy calosc.Dusimy pod przykryciem jeszcze oklo 5 minut.Podalam z ziemniakami i jarmuzem. CZERWONY PIEPRZ wlasciwie nie jest w ogole pieprzem.Jest to Schinus Molle tzw.peruwianskie drzewo pieprzoweJest bardziej subtelny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony czysty na zakwasie 209

Barszcz czerwony czysty na zakwasie... Intensywnie czerwony, mocno buraczany. Na domowym zakwasie , bez octu czy kwasku cytrynowego. W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków. Pełen aromatu czosnku i majeranku. Niezbędny na wigilijnym stole. Składniki: 1 kg buraków; 1,5 litra domowego zakwasu na barszcz czerwony ; 2,5 litra zimnej wody; 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera(...)barszczu. Po dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą do wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie go około 5 litrów. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz czerwony. Barszcz czerwony na zakwasie na specyficzny smak, nieco przypominający sok z kiszonych ogórków i nie wymaga dodawania octu czy kwasku cytrynowego. Zakwas jest dość słony, więc należy uważać

Gospodyni Miejska