Nie przepadam za tradycyjnym schabowym, dlatego szukam ciągle pomysłów na inny sposób podania ;) No i znalazłam, na stronie tanio-szybko-smacznie bardzo fajny pomysł na sos
Czerwona PorzeczkaOglądacie Top Chef?;> W jednym z odcinków Magda Perszke- jedna z uczestniczek przygotowała, według mnie bardzo niebanalny dodatek do obiadu. Co więcej, jurorzy byli
Czerwona PorzeczkaPrzepis na deser pochodzi z bloga To smakuje. Jest to bardzo fajny pomysł na deser, szczególnie dla czekoladoholików ;) Przepisu nie zmieniałam, więc wklejam przepis ze strony
Czerwona PorzeczkaCzekolada, truskawki, krem ... czegóż więcej potrzeba do szczęścia ?;> W końcu weekend, tak bardzo oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;) Poza tym to
Czerwona PorzeczkaNaleśniki to moja słabość, po prostu uwielbiam ;) Dziś mamy amerykańskie pancakes z sosem truskawkowo- granatowym. Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest
Czerwona PorzeczkaWszędzie królują szparagi, to u mnie też, a co ;) Co prawda to dopiero moje drugie spotkanie ze szparagami, gdyż zniechęciłam się po zeszłorocznym daniu z białych
Czerwona PorzeczkaKtóż nie kocha kolorowych i słodkich pyszności?:) Dziś każdy może poczuć się jak dziecko, w końcu dziś Dzień Dziecka :) Babeczki złożyłam z kilku przepisów. Miodowy spód
Czerwona PorzeczkaSesja w toku. Nie mam czasu na gotowanie i strasznie cierpię z tego powodu :( Kieszonki to szybki i smaczny pomysł na obiad. Dobre zarówno na
Czerwona Porzeczkaskładniki: 1500 ml rosołu 330 ml koncentratu barszczu czerwonego Jamar 2 łyżeczki majeranku sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny 2 ząbki czosnku 2 goździki wykonanie: Do ugotowanego rosołu wlewamy koncentrat czerwonego barszczu. Doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy sokiem z cytryn, czosnkiem, goździkami. Podajemy na ciepło np. z kapuśniaczkami, pasztecikami
Domowy Smak JedzeniaDelikatnie miodowe ciasto, chrupiące orzechy i łagodna masa przełamana lekką kwaskowatością czerwonej porzeczki. Idealne smaki dla naszego podniebienia! To ciasto nie może się nie udać - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa(...)szklanka mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki warstwa orzechowa: - ok. 200 gram posiekanych orzechów włoskich - 50 gram masła - 3 łyżki cukru - 2 łyżki miodu Przygotowuję warstwę orzechową: Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję
Wielopokoleniowozagości częściej na naszych stołach! Dziczyzna jest o wiele zdrowsza od mięsa hodowlanego, zawiera przede wszystkim znacznie mniejszą ilość tłuszczu, poza tym zawiera mioglobiny (dzięki niej mięso ma mocno czerwony kolor), która jest świetnie przyswajalnym źródłem żelaza. Takie mięso jest wolne od antybiotyków i pasz wzbogacanych różnymi dodatkami, w końcu te zwierzęta żywią się tylko tym co aktualnie rośnie(...)sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 200 g pieczarek, 5-6 szalotek, 2 szklanki czerwonego
Plate of Joyzeaksantyna, likopen, czyni z awokado "superfood". Pasta jest banalnie prosta do wykonania, a połączenie suchego tuńczyka z maślanym, tłustym awaocado smakuje rewelacyjnie. Jednolitą konsystencję pasty doskonale przełamują ziarenka chrupiącego czerwonego pieprzu. Polecam! Składniki : 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 awocado czerwony pieprz sól sok z cytryny lub limonki szczypiorek Wykonanie: tuńczyka odsączyć z zalewy awocado przeciąć na wzdłuż(...)miseczki i natychmiast skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Wymieszać z tuńczykiem przy pomocy wiedelca lub najlepiej blenderem doprawić solą do smaku. Podawać z posiekanym szczypiorkiem i czerwonym pieprzem SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ruszania buzią ), polubicie takie warzywa. Inspiracją był nasz stambulski wypad. Okazało się, że Turcja to kraj kiszonek. Na ulicach można było spotkać sprzedawców z wózkami pełnymi kubeczków z czerwoną cieczą. A w cieczy tej ( soku z kiszenia, po prostu) zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki(...)kilka młodych marchewek papryki rożne, najlepiej podłużne i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a nie farbuje (np cebula, rzepa, drobne ogórki ) gar nr 2 młode buraczki czerwona kapusta rzodkiewki i wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a czerwony mu nie wadzi dodatkowo do obu garów czosnek - duża główka na gar, może być więcej koper
Stare GaryPrawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty . Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej kiszonej(...)nieduża czerwona cebula 2- 3 łyżki posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki papryka w płatkach do smaku 3 -4 łyżki oleju np kujawskiego czosnek+bazylia 1 łyżka octu balsamicznego - lub do smaku sól pieprz przygotowanie Zioła i cebulę posiekać. Kapustę, jeżeli jest taka potrzeba, pokroić drobniej. W misce
Stare GaryCzerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej to panaceum(...)wiele chorób.Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj .W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia. Składniki: 500 g czerwonej kapusty 5 łyżek oliwy lub oleju 4 łyżki niesolonych orzeszków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!