jest proste jednak trzeba czekać aż galaretki ostygną a potem stężeją ale na taki deserek warto poczekać. składniki: 3 serki waniliowe po 150 g 1 galaretka turkusowa 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta 1 galaretka rubinowa biszkopty do wyłożenia formy dowolne owoce na wierzch, ja dałam ananasa z puszki Przygotować galaretki. Turkusową, czerwoną i żółtą - każdą rozpuścić w szklance wody(...)będą pływały. Gdy masa lekko stężeje i przyklei nam biszkopty można wlać resztę. Wstawić do lodówki aby lekko stężała. Do miski przełożyć drugi serek i zmiksować z galaretką czerwoną. Masę wlać do tortownicy i ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Tak samo przygotować ostatnią masę z żółtą galaretką. Gdy masa żółta lekko stężeje na wierzchu ułożyć owoce
Monia miesza i gotujeUlubiona (nie tylko dlatego, że jedyna;) siostra mojego męża na ostatni niedzielny obiad przyniosła surówkę z czerwonej kapusty. Przyznaję, że w takiej wersji dotąd jej nie serwowałam:) Surówka z wielkim apetytem spałaszowana, fotka zrobiona, zgoda na publikacje uzyskana toteż dzielę się przepisem: Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 łyżka soku z cytryny 3 jabłka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: fasola czerwona 1 szklanka, ryż brązowy 1 szklanka, seler naciowy 4 łodygi, papryka czerwona 1 sztuka, papryczka chilli 1 większa, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, kmin rzymski 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, sól morska 2 łyżeczki, pomidory 10 sztuk, oliwa z oliwek 6 łyżek, woda 2 szklanka, marchew 4 średnie, por 1 mały szklankę fasoli czerwoneh namoczyć(...)oliwek, wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara - lub pomidory z puszki około 600 ml wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wla wodę zamknąć
W Mojej Kuchni Lubiępożywne i zdrowe curry warzywne to szybki pomysł na rozgrzewającą obiadokolację. Orientalne przyprawy i mleko kokosowe to składniki, które podkreślają jego charakterystyczny intensywny smak. Składniki: 2-3 łyżki czerwonej pasty curry duża cebula cukinia papryka czerwona średni batat lub 2 ziemniaki 1/2 szklanki bulionu warzywnego limonka 1 cm świeżego imbiru olej do woka sól, pieprz dodatkowo: ryż jaśminowy, kolendra(...)dekoracji Wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę. W woku rozgrzać olej na dużym ogniu, wrzucić cebulę i mieszając podsmażyć ją do miękkości przez 2-3 minuty. Dodać czerwoną pastę curry oraz starty imbir i nadal podsmażać przez około 2 minuty, aby uwolnił się aromat. Dodać cukinie, paprykę i batata, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień
wyzwania kuchennemięsa? A no głównie z roślin takich jak: soczewica, soja, cieciorka;-) Dziś proponuję Wam zdrowy, syty i lekko pikantny obiadek w 25 minut. Proszszszeee;-) Wegetariańska zupa marokańska z soczewicą czerwoną Składniki: 1 duża cebula 4 ziemniaki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej 1 1/2 litra wrzątku 1 kostka
Restauracyjka Literackajesienne obiady. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. W celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji wystarczy dolać więcej bulionu. Czy nie wygląda zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć(...)usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą i oprószyć solą. Wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez ok. 40 minut, a papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę należy przełożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie zdjąć
Pasja SmakuSkładniki: 5 fig świeżych 15 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 150 ml czerwonego wina garść nerkowców lub migdałów Na maśle ,miodzie i winie przesmażyć połówki śliwek . Figi umyć ,przekroić na krzyż do połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły. Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej śliwki. Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem(...)ubijać ,aż utworzy się gesty sos. Szodon możemy podawać ciepły i zimny .Jeśli chcemy podać na zimno ,to po zdjęciu z kąpieli wodnej ubijamy ,aż sos całkowicie ostygnie. P.s. Czerwony sos został przygotowany z winem czerwonym i malinami
Kulinarny karnet ChristopheraStrawberries with red caviar. Szybka, prosta elegancka . Składniki. 3 truskawki dorodne 3 listki bazylii lub melisy 3 plasterki cytryny 3 małe łyżeczki czerwonego kawioru Wykonanie. Z umytych truskawek usunąć szypułki ,lekko wydrążyć środki i ściąć lekko czubek, aby truskawki dobrze stały. Nałożyć listek bazylii lub melisy i czerwony kawior. Każda truskawkę skropić sokiem z cytryny Podawać z winem musującym(...)zdjęciu - kawior czerwony z ikry śledzia i gromadnika, można wykorzystać czarny astrachański i oczywiście francuski szampan
Kulinarny karnet Christopherakolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej 6 plastrów szynki prosciutto 50g sera gorgonzola 1 sałata rzymska mini 1/2 cebulki czerwonej Sos. 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon pieprz Wykonanie. Sałatę rzymską pokroić na małe kawałki i wymieszać(...)użyć. wołowiny lub wieprzowiny. Ja wykorzystałem schab ze śliwką.. Francuska sałatka z soczewicą i groszkiem zielonym. Składniki. 100g soczewicy 100g groszku zielonego 2 jajka 1 ząbek czosnku 1bcebulka czerwona 1 łyżka słonecznika uprażonego 50g sera koziego 1 cytryna szczypta kminu rzymskiego 2 łyżki oliwki 1 łyżka kolendry świeżej pieprz, sól Wykonanie. Soczewicę gotować 10-15 min z czosnkiem, kminem
Kulinarny karnet Christopheradojrzałe pomidory. Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: Składniki: 500 g szynki wieprzowej QAFP 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 cebula 300 g zielonej fasolki szparagowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Adzika 750 g pomidorów 250 g czerwonej papryki 1/2 główki czosnku 1/2 ostrej(...)Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. PO chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Jedną czerwona paprykę oczyszczamy z nasionek i kroimy w małe kawałki. Plastry bakłażana kroimy w paski. Do garnka z adżiką wrzucamy fasolkę, bakłażana i paprykę i usmażoną szynkę wieprzowa
Kulinarne przygody Gatitymąki pszennej 7 dag masła lub margaryny 5 gad cukru pudru 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia Do zdobienia: biała czekolada lub biały lukier wiórki kokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta podpowie Wam fantazja:) Z podanych składników szybko zagnieść ciasto , podsypać mąką, rozwałkować(...)wyciąć dowolnej wielkości kółeczka. Piec ok 15 min w 180C. Na parze rozpuszczamy kilka tabliczek białej czekolady, moczymy przednią część ciasteczka, górę czyli czapkę obsypujemy czerwoną posypką, przyprawiamy pompon do czapki z żelka, dodajemy oczy i nos, a następnie brodę obsypujemy wiórkami kokosowymi
Apetyczna babeczkautrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem. Dodać stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem podzielić na 4 części. Krem z jabłek: 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Obrane jabłka gotować do miękkości. Pod koniec dodać cukier jeśli jest potrzeba. Galaretki oddzielnie rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Ugotowane jabłka podzielić na 2 części: do pierwszej(...)dodać czerwoną galaretkę, do drugiej - żółtą galaretę. Przełożenie placka: Placek miodowy - krem budyniowy - krem z jabłek z czerwoną galaretką - krem budyniowy - biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z jabłek z żółtą galaretką - krem budyniowy - placek miodowy. Źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkasmak i nadaję fantastyczny aromat. Oliwę najwyższej jakości możecie kupić w Hiszpańskich Delikatesach . Składniki na sos; średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg 1 marchew 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta imbiru 4 czerwone cebule 2-3 kiszone ogórki szklanka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz oliwa z oliwek
Apetyczna babeczkaKurczak z warzywami filet z piersi kurczaka -1 podwójny słoik sosu słodko-kwaśnego -520 g papryka czerwona -1 szt kabaczek 2 grubsze plastry ogórek kiszony -1 szt fasola czerwona -0,5 puszki kukurydza -0,5 puszki sól i pieprz przyprawa curry tłuszcz por -2 łyżki pokrojony w plastry ryż -2 torebki PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, osolić, zagotować. Na gotującą(...)nasienne,pokroić w paski,dodać do mięsa. Z kabaczka i ogórka usunąć ze środka miąższ ,skórkę pokroić w paski dodać do filetów,dusić na wolnym ogniu. Kukurydzę i fasolę czerwoną odlać,osączyć dodać do warzyw razem z sosem słodko-kwaśnym, dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawać z ryżem. (function
Kuchnia Danusi