Czerwone wino poprawia pracę wątroby, zwiększa apetyt, oczyszcza krew, tonizuje układ hormonalny, uspakaja system nerwowy, poprawia procesy oddechowe, obniża ryzyko zachorowań na serce u ludzi z wysokim poziomem cholesterolu. Wino takie jest szczególnie korzystne dla osób w starszym wieku, ludzi cierpiących na anemię i mających osłabiony organizm. Wspaniałym środkiem w walce ze schorzeniami żołądkowo-jelitowymi, a u kobiet w okresie(...)menopauzy, jest GLIWAJN: " napój oparty na winie czerwonym. Składniki : 1 butelka wina słodkiego lub półsłodkiego czerwonego 1/2 butelki przegotowanej wody (odmierzyć w takiej samej w jakiej jest wino) szczypta goździków, cynamonu, kardamonu 5 plastrów cytryny bez skórki łyżka koniaku Przygotowanie: Do garnka wlać wino i wodę - zagotować Gotować na słabym ogniu przez 10 min Dodać po szczypcie przypraw i plastry
Proste PotrawyAniu dziękuję za przepis! zrobiłam go oczywiście trochę po swojemu...U Ciebie było ragu, a u mnie gulasz. Składniki : około 70 dag szynki z dzika 3 duże marchewki 3 czerwone cebule 4 gałązki selera naciowego 1 suszona papryczka chili pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek winogron(...)patelni warzywa( marchew, czosnek, seler, cebulę) Gotowałam do miękkości mięsa i warzyw( u mnie trwało to jeszcze 30 min.), doprawiłam solą, pieprzem mielonym. Przepis wypróbuję jeszcze z innym czerwonym mięsem, może też będzie pyszne. A 2 kieliszki śliwowicy do tej potrawy były jak najbardziej wskazane, dla równowagi ducha i ciała
Proste Potrawydyni :), a właściwie zupy-kremu. Składniki : 1 kg obranego miąższu z dyni 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki gęstej śmietany grubo mielony pieprz czerwony gałka muszkatołowa, sok z cytryny carry, sól, ewentualnie grubo mielony pieprz czerwony, chili 1/2 kostki rosołowej, a jeszcze lepszy rosół Przygotowanie: Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie(...)oryginalnym nie mówi się nic o cytrynie, ale ja dodałam soku do smaku Już na talerzu dodajemy łyżkę śmietany. Jeśli mamy cebulkę dymkę - posypujemy po wierzchu. Wysmażona czerwona cebulka też będzie super :) Przepis pochodzi ze starej Książki kucharskiej -Tiny
Proste Potrawymoja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała pietruszka pół małego selera około 4 cm pora cebulka i ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, łyżka suszonych warzyw mielona papryka czerwona słodka, pieprz 3-4 ziarnka 2 kostki mięsne 2-3 łyżki ugotowanej wcześniej kaszy(...)dzięki buraczkowi i przesmażanej na tłuszczu marchewce - ( do smażenia najsmaczniejsze będzie tu masło klarowane ) zyskuje piękny, złocisty kolor :) Warto pamiętać, że zupa na drugi dzień będzie intensywnie czerwona, od buraczka
Proste Potrawymaki ryżowej 3 ząbki czosnku pół papryczki chilli sól morska, pieprz, rozmaryn lub gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków jajko olej rzepakowy do smażenia składniki na salsę: 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli przyprawy: chilli świeże drobno posiekane, sól, pieprz bazylia 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Ziemniaki ścieramy. Dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek oraz papryczkę(...)chilli, jajko oraz przyprawy. Smażymy placki na oleju Paprykę czerwoną oraz cukinie grillujemy lub smażymy na patelni, gdy już będą lekko miękkie dodajemy pokrojona w plasterki cebulę oraz czosnek. Smażymy az wszystko się zarumieni . Następnie widelcem rozgniatamy wszystko na "papkę" ale tak by były widoczne kawałki warzyw. Możemy również użyć blendera i zmiksować wszystko całkowicie ale ja wolę wersje
NaKońcuJęzykajeszcze... po czwarte - cebulka była karmelizowana, na szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki sosu sojowego(...)szklanki wody z łyżeczką cukru 1 ząbek czosnku pieprz Czerwona cebulka karmelizowana: 2 duża czerwona cebula 40 g cukru trzcinowego 100 ml białego wina sól Cebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimy ok. 3-5 minut. Zmielone mięso mieszamy dodając
Delicious Titbitszarysowania, możliwość czyszczenia patelni w zmywarce, nie zawiera związków niklu, metali ciężkich oraz PFOA. Thermopoint - to magiczne kółeczko, które jest zielone jak patelnia jest zimna, a zmienia kolor na czerwony jak się nagrzewa, czerwony znaczy pełne nagrzanie patelni - działa i to naprawdę duże udogodnienie, dania znajdujące się na patelni można zapiekać lub odgrzewać w piekarniku nagrzanym do max 160 stopni(...)widelcem po patelni - tu o patelniach linii Granitium Jeśli chcecie zobaczyć jak imponujący wybór ma Ballarini w swoim sklepie zapraszam na stronę: www.ballarini.pl WSZYSTKIE SŁOWA I WYRAŻENIA KOLORU CZERWONEGO TO LINKI, CZYLI WYSTARCZY NAJECHAĆ NA NIE KURSOREM MYSZKI I KLIKNĄĆ, A WTEDY PRZENIESIECIE SIĘ NA INTERESUJĄCY WAS POST LUB STRONĘ :) SERDECZNIE WAS POZDRAWIA WASZA BLONDYNKA
Blondynka Gotuje200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy ciasto(...)patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza
Moje Kuchenne Rewelacjegram polędwicy wieprzowej, 1/2 kilograma ziemniaków, 2 pomidorów, sałaty rzymskiej, powideł śliwkowych, cynamonu, octu winnego białego, oliwy, oregano, 1 łyżeczki słodkiej musztardy, 1 cytryny, czarnego świeżo mielonego pieprzu, czerwonego wytrawnego wina, octu balsamicznego, kawy rozpuszczalnej, gorzkiej czekolady, 2 ząbków czosnku, smalcu, kilku listków świeżej bazylii, 1 łyżeczki miodu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania polędwicy. W tym celu umieściłem(...)ziemniaki, aby przypiekały się równomiernie z każdej strony. Do małego rondla włożyłem 3 czubate łyżki powideł śliwkowych. Delikatnie podgrzałem ja na niewielkim ogniu. Nie zaprzestając podgrzewania dodałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina, dwie laski kory cynamonu (można je zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami mielonego cynamonu). Do rondla dodałem również 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wszystko dokładnie wymieszałem w celu rozpuszczenia kawy
Wyprawy kulinarnemielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty rzymskiej, 2 pomidorów, bakłażana, kilku niewielkich ziemniaków, soli morskiej, wody mineralnej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kminku, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki, suszonego lubczyku, suszonego(...)rozmarynu, suszonego oregano. Przygotowanie kebaba zacząłem od przyprawienia mięsa. Do 500 gram zmielonego mięsa wołowego dodałem 3 łyżki oliwy, 1 bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulę i odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. W moździerzu roztarłem 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę kminku, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, a następnie
Wyprawy kulinarnedania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku, tymianku, rozmarynu, 2 marchewek, 2 pietruszek, 1/2 selera, 2 szalotek, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowanie danie rozpocząłem od odpowiedniego oporządzenia i przyprawienia perliczki. Perliczkę dokładnie(...)Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po około 20 minutach otworzyłem naczynie i polałem perliczkę około 200 ml czerwonego wytrawnego wina. Następnie ponownie przykryłem naczynie i dalej piekłem ptaka w niezmienionej temperaturze. Po kolejnych 20 minutach polałem perliczkę z góry sosem, który wytworzył się naczyniu. Po kolejnych 20 minutach
Wyprawy kulinarneprzygotowania dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów i kolendry. Pyszny sposób na szybki i prosty obiad. Do przygotowania lecza potrzebowałem: 0,5 kg czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, oliwy z oliwek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, suszonego(...)kiełbasę, którą smażyłem na dużym ogniu, aż do jej dość mocnego zarumienienia się. Następnie zdjąłem z patelni kiełbasę, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia. 2 pokrojone w drobne piórka czerwone cebule dodałem na patelnię i lekko posoliłem, a następnie podsmażałem na tłuszczu, na którym wcześniej smażyłem kiełbasę, aż cebula zrobiła się lekko przyrumieniona. Po podsmażeniu cebuli dodałem ją do odłożonej
Wyprawy kulinarneefekt powinien zadowolić nawet wyrafinowane podniebienie. Do przygotowania dania użyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół(...)jednej puszki pomidorów krojonych, 3 łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny oraz 150 ml czerwonego półwytrawnego wina. Całość gotowałem na małym ogniu aż do uzyskania dość gęstego sosu. Kalmary obrałem usuwając wnętrzności, kostkę oraz głowy, a pozostawiając odwłok, który pokroiłem w pierścienie oraz macki. Kiedy
Wyprawy kulinarnemielonej wołowiny, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, 3 średnich pomidorów, 2 kolb kukurydzy (można użyć też kukurydzy z puszki), 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli (można też użyć czerwonej fasoli), 2 limonek, 1 dojrzałego awokado, 1/2 żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego(...)wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem guacamole. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, wyjąłem pestkę, a następnie za pomocą łyżki wydrążyłem miąższ, do którego dodałem około 1/3 czerwonej papryczki chili wraz z pestkami, średni ząbek czosnku i 1/3 pęczka świeżej natki kolendry. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Następnie dolałem 4 łyżki oliwy
Wyprawy kulinarne