czerwony - 5718 przepisów (strona:51/382)

Lasagne z serem ricotta i mozzarella II 155

Sztandarowa potrawa kuchni włoskiej to lasagne. Dzisiaj zapraszam na lasagne z serem ricotta I czerwonym winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do lasagne jest najstarszym z rodzjów makaronu :) Zaczynamy:)  Składniki: 55 gr masła 80 gr wędzonej szynki lub boczku 1 cebula 1-2 marchewki 500 gr mielonego wolowego 5 łyżek wina czerwonego 2 łyżki koncentratu(...)makaron na lasagne Wykonanie: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino. Mieszamy , przykrywamy I dusimy ok 20 min. Do miski ścieramy parmesan na grubych

Smaki Edyty
Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem 146

galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ). Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty(...)ugotowany bulion już po rozpuszczeniu w nim żelatyny doprawić gotowym koncentratem barszczu czerwonego. A chrzan to podpatrzony w Kuchennych Rewolucjach ( tam był do galarety z jesiotra ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gulaszowa potrawka bądź zupa z szafranem 121

Składniki : * 4 plastry dowolnego mięsa wieprzowego - u mnie schab bez kości * 2 marchewki * cebula * jarzynka do zupy * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz w ziarnach , majeranek * 6 ziemniaków * duża czerwona papryka * kawałek chili  * łyżka oleju rzepakowego * łyżka mielonej czerwonej papryki * łyżeczka ostrej czerwonej papryki * szczypta szafranu  * łyżka koncentratu pomidorowego * sól , pieprz , cukier * śmietana      Przygotowanie : Mięso zagotować

Magiczne Życie Marty
Zupa paprykowo- pomidorowa z nutką tymianku 133

Przepis na szybką zupę w pięknym czerwonym kolorze. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na Walentynkową kolację. Dodatek tymianku i odrobina chili sprawia że zupa jest aromatyczna i pikantna. Składniki : * litr wywaru warzywnego bądź rosołu * puszka krojonych pomidorów * łyżka koncentratu pomidorowego  * 2 czerwone papryki * mała czerwona cebula * łyżeczka słodkiej papryki w proszku * łyżeczka chili  * łyżeczka tymianku * dodatkowo do zagęszczenia

Magiczne Życie Marty
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 324

Rabarbar powoli staje się moim uzależnieniem, przechodząc obok warzywniaka ciężko mi oprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś proponuję Wam kolejny przepis na smakołyk z rabarbarem, który zaczerpnęłam od Lary Ferroni - ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem). Różne odmiany kremu owocowego (curdu) mnożą się na polskich i obcojęzycznych stronach internetowych(...)Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) Składniki: krem rabarbarowy (rabarbarowy curd) 300g czerwonych łodyg rabarbaru 10 łyżek cukru 4 żółtka szczypta

Smakołyki Bereniki
JESIENNA ZUPA - CZYLI WSPÓLNE GOTOWANIE NA JESIEŃ. 175

justinka.com/ Patyska -  http://www.smakolykialergika.pl i oczywiście: Veggie -  http://veggieola.blogspot.com JESIENNA ZUPA. /Veggie - veggieola.blogspot.com/ / 1 mała dynia hokkaido 2 duże cebule 5 średnich marchewek 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 mały przecier pomidorowy sól olej przyprawy: czosnek, papryka mielona słodka czerwona, Cebulę siekam w kosteczkę i podsmażam na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię  kroję na małe kawałki(...)umieszczam w garnku i zalewam wodą. Dodaję czerwoną soczewicę  i gotuję wszystko do miękkości. Studzę, miksuję, dodaję przecier pomidorowy i przyprawy.  Podaję na gorąco. Na wierzchu - pestki dyni i kropelki zielonego tabasco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("f9d1803c51b28cd0ba37b632cb592ecb

W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 138

niesamowita cisza, a ja, pochłonięta myślami, stoję po środku ulicy i czekam. Czekam, aż w końcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI . /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki  300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę(...)plasterki) i wrzucam do cebuli, smażę razem na złoty kolor.  Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy. Całość duszę około 10 minut, po czym dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję na wolnym gazie jeszcze 5-10 minut. Podaję na ciepło

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT PANIEROWANY. 204

lampce mieni się czerwone wino. Patrzy na nią swoim przenikliwym wzrokiem i czeka, czeka co zrobi. Czy wypije? Czy spojrzy w oczy? Czy coś powie? Zaskoczyły ją czerwone róże i płonące świecie. Zaskoczyła muzyka w tle i jego nowy, czerwony krawat. Karminowe usta śmiały się tak radośnie, jakby nigdy wcześniej tego nie doświadczyła. A teraz myśli. Degustuje, kęs po kęsie

W kuchni Karmel-itki
Chili con carne 167

przydadzą Wam się w przygotowywaniu wigilijnego stołu :) CHILI CON CARNE (4 porcje) Składniki: - 500 gram mięsa wołowego, mielonego - 1 duża cebula - 2 papryczki chili - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - puszka fasoli czerwonej konserwowej - 300 gram przecieru pomidorowego - kilka listków świeżego oregano - oliwa z oliwek - sól, pieprz Do podania: tortilla lub ryż, kwaśna śmietana Zaczynamy jak zawsze od cebuli. Należy pokroić(...)drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka zmięknie, na patelnię dodać mięso wołowe, doprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży

Zgrabne Gotowanie
Cesarskie Klimaty? 114

Facebook od razu kliknęłabym "Lubię To!" :) Na tym zakończę moje przemyślenia na temat Herbaty Cesarzy. Macie pytania? Piszcie! Jesteście ciekawi ceny wskakujcie do sklepu. Klikając na nazwę herbaty napisaną czerwonym kolorem wskoczycie do sklepu SKWORCU. Ps. Wszystkie nazwy zaznaczone kolorem czerwonym zawierają linki przekierowujące na stronę związaną tematycznie z postem. Czyli klikasz w czerwony napis i od razu znajdujesz się

Blondynka Gotuje
Sałatka meksykańska 5837

Moją propozycją na śniadanie albo kolację , jest sałatka meskykańska . Dzięki ogórkowi czuc wiosnę w pełnym rokzwicie , papryka dodaje pikanterii, a kukurydza jest jak niczym słoneczny promyk lata :) a czerwona fasola poprowadzi nas myślami  do Meksyku ...... Może taka sałatka, popędzi wreszcie zimę i przyjdzie do nas wiosna ? ;)  Aby poczuc wiosnę potrzebne są: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka(...)białej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka zileongo groszku 4 pomidory 3-4 świeże ogórki pół główki czerwonej papryki 3 łyzki majonezu sól , pieprz papryka mielona ostra Pomidory , paprykę i ogórki należy umyc. Obrac ogórka i wszystkie te składniki pokroic w kosteczkę. Warzywa z puszki osączamy na sitku i płuczemy pod wodą. Wszystkie przygotowane juz warzywa wrzucamy do miski , dodajemy

Słodkości i nie tylko
Sałatka Królewska - warstwowa 10879

majonezu , sprawiają , że smakuje przepysznie . Zrobienie jej , zajmuje bardzo mało czasu. Naprawdę polecam ją zrobić :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę osaczyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach , a żółtka na tarce o małych oczkach. Układamy w ten sposób: 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. marchewka 6. por 7. czerwona fasola 8. białka 9. 4 łyżki majonezu

Słodkości i nie tylko
Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą 376

Bardzo lubię tuńczyka. Tym razem połączyłam go z białą fasolką i czerwoną cebulą. To połączenie wyszło przepysznie:) składniki: 1 puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na parze 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 duża czerwona cebula 1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej 1-2 łyżki majonezu czarny pieprz Kamis Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć

Monia miesza i gotuje
C - Jajko w walentynkowej odsłonie + walentynkowa pizza 153

cukier , 300 g mąka , 0,5 łyżeczka Sól , 250 g ketchup pikantny , 500 g pieczarki , 150 g salami w plastrach , 150 g ser salami paprykowo-pomidorow , 1 szt cebula czerwona , 0,5 szt cebula biała , 0,3 szt czosnek , 2 szt pomidor , 1 szt papryka czerwona , 1 łyżka masło , do smaku tymianek W misce kruszymy drożdże i zalewamy je ciepłą(...)piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut.               Jeszcze tylko walentynkowe dekoracje (serca wycięte z czerwonej papryki) i pizza  jest gotowa do podania

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Sałatka "Oddech chińskiego smoka" 367

kapusty pekińskiej ·         1 podwójny filet z kurczaka ·         2 czerwone papryczki peperoni ·         2 zielone papryczki peperoni ·         1 ogórek ·         1 czerwona cebula(...)razem, przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion, ogórek w kostkę oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, odstawić do przegryzienia się smaków na ok. pół godziny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała