Sałatka z roszponki i kurczaka "Gorące udka" / Mâche Salad with Hot Chicken Thighs and Creamy Dressing 1596Przepis na kolejną sałatkę był inspirowany czerwonymi papryczkami chili w zalewie z oliwy z oliwek (produkt dostępny w Lidlu). Najpierw miał być kurczak na ostro, na jakiś azjatycki sposób, ale nie odważyliśmy się podjąć ryzyka... by go spożyć. Tu oszczędzę szczegółów... prawdę mówiąc w tym przypadku fantazja mojego męża nieco zawiodła i popłynęła w rejony dalekie i nieakceptowalne dla naszych(...)musiał oddać fartucha :) Składniki: Filety z 4 udek kurczaka bez skóry (czyli trybowane udka, ale można też użyć np. filetów z piersi jako ekwiwalent), 3-4 łyżeczki czerwonej papryczki chili w zalewie z oliwy z oliwek, 1 opakowanie roszponki
Delicious Titbits
Sałatka z brokułem pod sosem czosnkowym 3478Pyszna sałatka z brokułem, jajkiem i czerwona fasolką pod czosnkowym sosem. Proste składniki a jakie smaczne jedzonko. składniki: 1 nieduży brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 80 g czerwonej fasoli z puszki 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól ziołowa Kamis do smaku czosnek granulowany Kamis do smaku Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą ziołową(...)czosnkiem granulowanym, odstawić. Brokuła ugotować al dente, odcedzić i wystudzić. Jajka pokroić na ćwiartki. Na talerzu ułożyć wedle uznania wszystkie składniki: różyczki brokuła, pokrojone jajka oraz czerwoną fasolę. Wszystko polać sosem czosnkowym i zajadać
Monia miesza i gotuje
Warzywne szaszłyki 328kaszanki warto dodać trochę koloru i witamin. Dzisiaj polecam zrobić pyszne szaszłyki warzywne, które zaskoczą podniebienie :) Składniki: 2 średnie cukinie, seler naciowy, pomidorki cherry, koktajlowe, papryka żółta i papryka czerwona czerwona cebula marynata: olej, papryka słodka, suszone oregano, szczypta vegety, pieprz, bazylia, ewentualnie płatki chilli sok z cytryny, patyczki do szaszłyków. Warzywa myjemy, cebulę i cukinię obieramy i wydrążamy(...)papryki. Kroimy na cząstki podobnej wielkości i kolejno zaczynając od cukinii nabijamy na patyczek. U mnie kolejność była następująca: cukinia, żółta papryka, seler, pomidor cherry, cebula, cukinia, papryka czerwona, seler, pomidor koktajlowy, cebula... Szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i smarujemy wcześniej przygotowaną marynatą. Pieczemy aż warzywa zmiękną, ale będą kruche. Podajemy polewając sokiem z cytryny. Idealne z sosem czosnkowym
Pudełko rozmaitości
Kuchnia meksykańska- chilli con carne 236pasteryzować. Pamiętajcie jedynie, że podgrzewając potrawę musicie bardzo uważać, aby Wam się nie przypaliła. Chilli con carne – składniki 500 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego) 2 marchewki 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej szczypta oregano łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta majeranku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zakwas na barszcz czerwony 282Zakwas na barszcz czerwony Prawdziwy barszcz czerwony powinno zrobić się na zakwasie , a już na pewno ten świąteczny. Wykonanie samego zakwasu jest bardzo proste , w zasadzie robi się on sam. Jest bardzo zdrowy , poprawia pracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie! Składniki : 1-1,5 kg buraków
Aromatyczne Podróże
Wegetariański gulasz warzywny 321Szybki gulasz z warzywami w sam raz na lekki obiad. Jeśli z podanych składników zrobimy dwie porcje gulaszu, to każda będzie miała tylko 350 kcal. Składniki: puszka fasoli czerwonej 250 g pieczarek cebula cukinia puszka krojonych pomidorów papryka czerwona marchew 2 ząbki czosnku oregano, rozmaryn, papryka ostra sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce
e-PrzepisyKulinarne
Razowy kuskus, grillowany bakłażan, ciecierzyca, feta, pomidorki, czerwona cebula, zatar ... 243szybciej pracują moje ślinianki! Dla mnie to niebo! Prosta, szybka i taka pyszna! Zróbcie koniecznie! Składniki: 1/2 szklanki razowego kuskus, 1 bakłażan, kilkanaście pomidorków koktajlowych, 1/3 puszki ciecierzycy, feta, czerwona cebula, natka pietruszki, listki mięty, oliwa, cytryna, sól, pieprz, zatar Kuskus wsypać do miski, posolić i zalać 1/2 szklanki wrzątku, przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut(...)naczynia, w którym go podamy, dodajemy obsmażonego bakłażana (większe plastry pokroić na połówki), pokrojone pomidorki, całość wymieszać i lekko skropić sokiem z cytryny. Następnie dodajemy cienko pokrojoną w półksiężyce czerwoną cebulę, posiekaną z grubsza natkę i mięte, przyprawiamy solą, pieprzem i zatarem. Dodajemy ciecierzycę i całość skrapiamy oliwą. Mieszamy i podajemy. Idealnie smakuje sama, ale też świetnie smakuje
Plate of Joy
Marmolada z czerwonych pomarańczy 202konfitur, marmolad, ale również fajnych pikli czy innych słoiczkowych skarbów. Nie mam miejsca gdzie tego przechowywać, ale będę robiła choć na bieżące zużycie! Kiedy pojawiły się w sklepach czerwone pomarańcze szukałam jakiś przepisów i znalazłam kilka, z których wybrałam ten, który najbardziej mi odpowiadał. Trafiło na Marthę Stewart , choć wprowadziłam małe zmiany. Marmolada jest przepyszna! Polecam wypróbować! :) Składniki(...)słoiki po 750 ml) 8 czerwonych pomarańczy - 4 ze skórką, 4 bez, 2 cytryny - skórka starta + miąższ, 6 szklanek wody, cukier Pomarańcze i cytryny, wymyć i wyparzyć. Cztery pomarańcze obrać ze skórki, cztery zostawić ze skórką, wszystkie pokroić w cienkie plastry i każdy z nich pokroić na połowę i dalej na 3-4 części. Pomarańcze wkładać do garnka, zetrzeć
Plate of Joy
Orzeźwiający deser z marakują 227owocom. Wszystkiego najlepszego dla Mam :) Składniki: (3 porcje) 200 g śmietanki kremówki, 50 g mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru, kilka bezików + do dekoracji, kilka truskawek, czerwona porzeczka, listki mięty lub melisy do dekoracji 1/4 szklanki pulpy z marakui, łyżka soku z cytryny, łyżeczka cukru, 3 łyżki wody, 2 łyżeczki wody + 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Pulpę(...)śmietankę z mascarpone, przekładać do szklaneczek wypełniając je do połowy, wyłożyć warstwę marakui, posypać pokruszone beziki, następnie ponownie wyłożyć masę śmietanową. Deser wykańczamy marakują i dekorujemy przepołowioną truskawką, kilkoma czerwonymi porzeczkami, listkami mięty lub melisy oraz małym bezikiem, całość oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Smacznego
Plate of Joy
Grillowana pikantna jagnięcina 233Dziś chcę Wam zaproponować wyprawę w indyjskie klimaty. Tym razem potrawa dla dorosłych - najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina lub szklanką zimnego piwa. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Składniki: 4 kawałki mięsa czerwonego (tu żeberka jagnięce) 6 łyżeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli sok z połowy cytryny
MamaOskarka
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami 238Przeżywając kryzys pod tytułem "co by tu dać do kanapek" wynalazłam gdzieś w internecie przepis na taką pastę - z soczewicy czerwonej z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyznam się bez bicia, że nigdy wcześniej nie jadłam soczewicy (pod żadną postacią) i niestety teraz wiem jak dużo mnie ominęło (!), a na dodatek jestem fanką suszonych pomidorów - przepis wiec wydał się wprost idealny(...)pojawi się przepis na kolejną pastę z soczewicy tym razem właśnie z dodatkiem tahini - czyli sezamu. Hummus z soczewicy po prostu ;) Tymczasem zapraszam do tego przepisu :) Składniki: Szklanka suchej, czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku (zależy od intensywności i upodobań) suszone pomidory (najlepiej z oleju, który potem możemy wykorzystać jako olej potrzebny
Jedzeniomania
Sałatka dla nielubiących selera naciowego 448papryki. Na prawdę polecam :) Składniki na sporą miskę: 3-4 łodygi selera naciowego 2 wędzone udka z kurczaka (można użyć usmażonej w ulubionych przyprawach piersi z kurczaka) puszka czerwonej fasoli (odsączonej i opłukanej na sitku) 1 czerwona papryka 2 garście suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu pieprz (dość sporo) (ewentualnie sól jeśli ktoś lubi bardzo słone) Fasolę odcedzamy na sitku
Jedzeniomania
Sos barbecue BBQ 190zdrowszy zrekompensuje stratę. Sos idealnie smakuje do mięs w szczególności żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem). Potrzebujemy: 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne (można dozować dowolnie(...)według Waszych kubków smakowych) 2 łyżki oleju rzepakowego Czerwoną cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę i czosnek, aby się przez chwilę zeszkliły. Nie mogą się całkowicie usmażyć. Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Sos szybko zgęstnieje. Na niewielkim ogniu sos musi postać jeszcze około 15 minut, aby cebulka się
MamaOskarka
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 229Taki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w winie:4-5 plastrów karkówki wieprzowej1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina1 ząbek czosnkuodrobina wody1 laska cynamonu6 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartkimąka do obtaczania1 łyżka olejusól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Ząbek czosnku kroimy
My Culinary Art
Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty 275Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto(...)chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam, ale już jestem nałogowcem! składniki ok 400 g kapusty czerwonej kiszonej 1 nieduża cebula lub 1 spora dymka pęczek koperku pęczek szczypioru lub szczypiorku 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego łyżka ziaren słonecznika łyżka pestek dyni sól pieprz przygotowanie Zioła i cebulę posiekać. W misce wymieszać kapustę
Stare Gary