dominującym smakowo składnikiem jest ostro przyprawiony kurczak. Najczęściej oprócz kapusty pekińskiej dodaję kukurydzę, ogórka, cebulę lub pora i pomidory. Tym razem pikantny smak sałatki postanowiłam przełamać słodkim akcentem i dodałam brzoskwinie z syropu i zamieniłam cebulę na czerwoną. Sałatka wyszła bardzo smaczna, owoce smakowo fajnie wkomponowały się w całość i dodały koloru. Ma się
Maślane ciasteczkoczerwonej soczewicy,a na blogu możecie również znaleźć klopsa z papryką idealnego do kanapek ;) Składniki: 500 g czerwonej soczewicy Kłos Pol , 1 szklanka płatków ryżowych, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pory, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka curry indyjskiego, pieprz, sól. Przygotowanie: Cebulę
Aga w kuchnidania głównego. Jak na francuską kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa - w pełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 małe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru
Moje Kuchenne Rewelacjezdrowsze od czegoś z torebki nie muszę chyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek
Codzienna kuchnia niecodziennateż jest ok, ale bez surówki zwyczajnie nic się nie klei. Polecam, bo jest przepyszna. Składniki: 1 czerwona słodka papryka 1/2 średniego selera 1 średnia pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki 2 soczyste jabłka 10 centymetrów jasnego pora kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru
Gosia gotujepysznej, gęstej i pożywnej zupy.Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej
Gospodyni Miejskakeksówka 25x7 cm/ Temperatura pieczenia: 180ºC Czas pieczenia: 40-50 min. Składniki 1 szkl. (250 ml) czerwonej soczewicy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera naciowego kawałek korzenia selera kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła orzechowego (opcj.) przyprawy: sól, pieprz, curry, kminek, słodka papryka, chili
coolinarnastrefa.blogspot.comskładniki: 3 jajka ok. 300 ml zalewy z buraczków marynowanych wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do garnuszka lub słoika wkładamy jajka i zalewamy
Domowy Smak Jedzeniakorzeń pietruszki (około 130 g) kawałek pora (około 30 g) 1 cebula (około 90 g) kawałek korzenia selera (około 60 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny
Uwaga Babcia Gotujekości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana - 150 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml mleka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy 4 nieduże ogórki kwaszone 250 ml wody(...)przez około godzinę, do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę, włożyć znów do wywaru. Do garnka dodać starte na grubych oczkach: marchew, seler, pietruszkę, czosnek oraz zieloną część pora. Pomidory zblendować na gładką konsystencję, dołożyć do garnka razem z koncentratem. Gotować 30 minut. Uzupełnić w razie konieczności przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora. Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę
potrawyregionalneskładniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150
Domowy Smak JedzeniaBardzo dobra zupka, niby kapuśniak ale smak inny. Trudno określić smak, morele nadają słodkiego smaku. Zachęcam do wypróbowania. Synowa podsunęła mi pomysł na tą zupkę, oczywiście
Kuchnia Pokoleńmięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić
Kuchnia Bazyliiaustriackiej. Ale ileż można jeść i pić piwo?! Dlatego wybór padł na Gespritzer (spritzer) czyli wino białe lub czerwone podawane zazwyczaj pół na pół z wodą. Orzeźwiający, schłodzony napój, doskonały zarówno na upalne dni jak i na dłuższe spotkania wiosenna porą. Jak wyczytałem, spritzer powstał między innymi dlatego aby można było spożywać większe ilości alkoholu, równocześnie nie upijając się
Right Behind The Kitchen