czerwona porze - 2500 przepisów (strona:77/167)

Polędwiczki wieprzowe z grzybami 203

woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś z nich skonstruować...:) Polędwiczki wieprzowe z grzybami Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych 200g grzybów leśnych 2 cebule bulion wołowy- kostka 150 ml czerwonego wina 2 łyżki stołowe śmietany 3 ząbki czosnku przyprawy:  pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie :  Polędwiczki

Aromatyczne Podróże
Krupnik z soczewicą, Soup Nazi (Seinfeld) 164

składników. Polecam. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej lub pęczaku 3-4 łyżki czerwonej soczewicy 2-3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa Pomidorowa z Soczewicą 142

wywar : około 2,5 l wody 1 ćwiartka kurczaka (lub innego mięsa ) 1 cebula kawałek pora kawałek korzenia selera 1 marchew 1 większy korzeń pietruszki na zupę: 2 litry czystego wywaru 500 g przecieru pomidorowego 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 400 g czerwonej soczewicy pieprz, sól , pieprz cayenne szczypta cukru kilka listków bazylii do zabielenia zupy: 2 łyżki mąki

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka warzywna z ziołami. 153

Soczyste czerwone pomidory, słodkie w smaku, aż proszą, żeby ich smak zamknąć na zimę. Sałatki warzywne w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi warzywami zimową porą. Własne pyszne warzywka do obiadu to coś o co warto zawalczyć. Dzisiejsza moja sałatka to w pełni eksperyment połączyłam ulubione warzywa z ziołami i mam nadzieję, że pozytywnie zaskoczy mnie

Kuchnia Beaty
Sałatka z wątróbką indyczą 149

zimową" tej sałatki. Latem dodaję więcej składników, bo jest spory wybór świeżych i odpowiednich do pory roku dodatków. Składniki (porcja dla jednej osoby) : 3 liście sałaty lodowej (świetnie pasuje tu mieszanka z rukolą)   3 wątróbki z indyka olej do smażenia mała czerwona cebulka łyżka octu balsamicznego pół łyżki kutchupu łyżka soku malinowego 2-3 łyżki oliwy pieprz

Weekendy w domu i ogrodzie
Pikantny krem paprykowy 183

garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki) przygotowany wcześniej

Pełny talerz
Empanady z tuńczykiem 327

następuje on sam potrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz

Zakręcony Widelec
Pulpeciki po meksykańsku 173

głównie z sosami. Przedstawiałam Wam już przepis na pulpeciki w sosie porowym, a teraz przyszła pora na wersję meksykańską. Zainspirowałam się recepturą z gazetki Biedronki  nr 45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk 650 g mięsa mielonego wieprzowego Puszka czerwonej fasoli 10 dag sera żółtego Pół pęczka natki pietruszki ½ czerwonej papryki Czerwona cebula

Fabryka pomysłów
Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 175

pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego* 0,5 szklanki mielonych orzechów (dałam włoskie Helio ) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku  1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona) 0,5 łyżeczki kuminu(...)grube plastry. Na szerokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pieczarki, smażyć, aż będą złote z obu stron, przełożyć na talerz. Marchew i seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Por pokroić w półtalarki. Na patelnię wlać pozostały olej, wrzucić por, smażyć, aż będzie lekko przyrumieniony. Dodać marchew i seler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką

Obiad gotowy
ziemniak faszerowane z piekarnika 251

składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np

Domowy Smak Jedzenia
zupa zbójecka z klopsikami 116

składniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia

Domowy Smak Jedzenia
gulasz cielęcy z pieczarkami i papryką 243

składniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2

Domowy Smak Jedzenia
sałatka makaronowa z sosem curry 326

składniki: 200 g makaronu wstążki 150 g wędzonego boczku 100 g cebuli 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego wykonanie: Makaron gotujemy

Domowy Smak Jedzenia
Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą . 181

jest potrzebne? -wywar z warzyw; gotowałem przez 30 minut marchew, pietruszkę, seler, por część zieloną, ząbek czosnku, 4 liście laurowe, opaloną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego z łyżeczką płaską soli -mąka pełnoziarnista pszenna -kawałek wołowiny, u mnie zrazowe -sól, pieprz, tymianek -papryka żółta i czerwona -8 dużych pieczarek -czosnek dwa ząbki -szalotka pokrojona w plastry -sos sojowy -rozmaryn, czosnek(...)łyżeczkę masła i łyżkę jogurtu lub śmietany, na delikatnym ogniu mieszamy intensywnie, aż zgęstnieje. Do gulaszu idealnie będzie pasowała surówka z sałaty lodowej. Posiekaną sałatę lodową łączymy z posiekanym porem, pokrojoną w paski papryką konserwową, kukurydzą, posiekanym w paski plastrem żółtego sera. Dodajemy jogurtu naturalnego i łyżeczkę majonezu. Solimy i pieprzymy do smaku

BaRepas
Fotoreportaż: warsztaty Grill w Piri Piri 145

pieprz, woda i miód) – muszę przyznać że sałatka wyszła całkiem niezła – natomiast z drugiej strony szła produkcja różnorodnych szaszłyków. Na początek były szaszłyki z białej kiełbasy z czerwoną cebulą i kulkami mozzarelli zawiniętych w boczek. Mozzarella w boczku była wyśmienita Kolejne szaszłyki to małe cebulki i wędzone śliwki zawinięte w boczek zanurzony w glazurze z wody, oleju(...)konfitury z moreli, soku z limonki, chili, pieprzu czerwonego i soli. Taka glazura może nam również posłużyć jako dip do mięsa. Każdy chciał spróbować podziałać przy zawodowcach, dlatego kolejne osoby zabrały się za pomoc przy naszej grillowej uczcie Przygotowania jedzenia szły pełną parą więc czas mocniej rozpalić grilla Jako że pora roku odpowiednia to na naszym grillu nie mogło

Kuchenne Wariacje