czerwona porze - 2500 przepisów (strona:83/167)

Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” 152

popiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken 2013. Schab z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z brukwi, słodka kandyzowana jarzębina i  rajskie jabłuszka, gotowane sous vide, w syropie. Merlot trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek(...)warzona w kuchni, w kolorze i smaku z nutą żelaza – w kołobrzeskiej solance jest dużo żelaza. Maślanka – produkt uboczny ubijania masła, z solą z solanki oczywiście i popiołem z pora. 5. zupa: raki, koper, kwaśna śmietana, pieprznik i Weiser Burunder trocken 2015 Zupa rakowa z szyjkami raków i pieprznikiem jadalnym, czyli kurką. Weissburgunder trocken 2015, winnica Rappenhof Oleiste pinot

królestwo garów
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 144

Wrzucamy do naszego warzywnego curry odsączone krewetki, mieszamy, gotujemy jeszcze 3-4 minuty – dłużej nie trzeba. Próbujemy całości i leciutko dosalamy.   Podajemy gorące curry na ryżu – białym, brązowym, czerwonym, dzikim, albo z chlebkami naan lub pitą . Porcja z podanej ilości składników spokojnie zaspokoi głód czterech dorosłych osób Gotową pastę służącą za bazę smakową do tego curry kupicie(...)porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam — marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze i Pawle, sieci Carrefour, Tesco, na stoiskach z azjatycką żywnością. Pyszna i autentyczna, do tej pory nie odkryłam lepszej! Świeżych liści limonki kaffir szukajcie w dziale mrożonek Piotra i Pawła i sieci Kaufland.   WERSJA Z KURCZAKIEM Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie krewetek, możecie

Karo in the Kitchen
Słodko-kwaśny gulasz z kurczaka 126

Składniki: 2  filety z kurczaka 1 szalotka 1/2 czerwonej marynowanej papryki  1 szklanka mrożonych mini marchewek 2 plastry ananasa z puszki +1/2 szklanki soku 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 2 czubate łyżki  marynowanych pędów bambusa (można pominąć) 5 cm jasnego pora sok z jednej pomarańczy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku

Gosia gotuje
Zielona fasolka z kiełbaskami. 112

łatwa dostepność składników no i niski koszt. Takie pyszności przyżądzicie niezależnie od pory roku. Jeżeli macie ochotę, możecie całośc przygotować w piekarniku. W sam raz sprawdzi się jako zagospodarowanie resztek kiełbasy po Wielkanocy ; ) Do przygotowania potrzebujemy: 750 g zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 1 spora cebula (czerwona) 250 g kiełbasy (moja była podwedzana, surowa, ale wykorzystajcie to co macie

Szybko Tanio Smacznie
Gnocchi 161

tarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w koszulkach, dodając do smaku sól oraz czerwoną paprykę. Po ostygnięciu obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ robiłam gnocchi pierwszy raz, chciałam aby były w smaku inne, niż te, które do tej pory jadłam. Stąd gałka muszkatołowa i biały pieprz, które nadają potrawie niepowtarzalny smak

Ania i Marcin gotują
C - Dwie pieczenie na jednym ogniu;) 275

cebula dymka, 1 ząbek czosnek, 1 szt ketchup mały ostry, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku curry, 1 łyżka oliwa z oliwek, 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy posiekaną w kostkę cebulę dymkę, następnie pokrojone(...)stołu!Wspomniane danie obiadowe zostawiłam w piekarniku jeszcze na 10 minut, bo było trochę większe objętościowo. Kurczak w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami Składniki: 2 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt cukinia, 10 szt ziemniaki, 10 dag ser żółty (gouda), 6 łyżek majonez, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku kucharek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczeń wołowa 169

zamknąć pory i uniknąć wpływaniu soku. 3 ) Pieczemy w piekarniku 1 godzinę na każdy kilogram mięsa np jeśli waży 1,5 kg to pieczemy przez 1,5 godziny.SKŁADNIKI1,5 kg mięsa wołowegokilka gałązek rozmarynukilka listków szałwiikilka ziaren pieprzu2 listki lauroweziele angielskie2 ząbki czosnku1 marchewseler naciowysól2łyżki oleju z oliwyszklankę wytrawnego wina ( białe lub czerwone )SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo naczynia(...)spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Co jakiś czas przewracać mięso. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju z oliwy, obsmażyć mięso z każdej strony aby zamknąć pory i zachować soczystość . Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową nastepnie mokrym odciśnietym papierem do pieczenia. Na środek położyć obsmażone mięso posypać solą poczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia

zielonacukinka
Pieczeń z jajkiem w środku 107

naszych sklepach przez cały rok, dlatego polecam ją bardzo o każdej porze roku. Polecam wypróbować. Pieczeń z jajkiem w środku 800 g mięsa mielonego 1 bułka 2 jajka surowe 3 jajka ugotowane sól, pieprz, kucharek 1/2 opakowania kukurydzy 1/2 puszki groszku 1/2 słoiczka marynowanej papryki czerwonej poszatkowana garść natki pietruszki   Do większej miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy

Gotuję Testuję
Warzywa z woka II 106

osób) kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 cukinie - obieramy, kroimy w pół-plastry 1 czerwona cebula - obieramy, kroimy w pół -plastry  1 cebula zwykła - obieramy, kroimy jak wyżej 3 marchewki - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kawałek selera - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kalarepa - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki por - kroimy w talarki 1 puszka groszku 3-4 ząbki czosnku kolendra, pieprz

Kuchnia smaków
Zapiekany bakłażan z pęczakiem 111

pyszne jesienne danie, czyli zapiekany bakłażan z pęczakiem. Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała. Zapiekany bakłażan z pęczakiem Czas przygotowania: Składniki: 2 średnie bakłażany 100 g suchego pęczaku 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką świeży tymianek świeże

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w sosie porowym z ziemniakami 331

łyżki masła i wrzucamy pokrojonego w ćwierć plasterki pora. Pora dusimy do miękkości i dorzucamy natkę pietruszki a potem wlewamy śmietankę i chwilkę gotujemy do zredukowania sosu. W między czasie czyścimy kurczaka a następnie obtaczamy go w mące i posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Gotowego kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i obsmażamy

Kuchenne Wariacje
Barszcz czerwony wielkanocny z chrzanem 259

kupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki

Tradycyjna kuchnia inaczej
LECZO PAPRYKOWE 135

Lubię jesień za te wszystkie dary w ogrodzie, ale lubię i o takiej porze roku zajdać się pysznym i aromatycznym leczo, tym bardziej ze pogoda

Z Majeczką w kuchni
Placek rabarbarowy 181

Sezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto:3 szkl mąki4 jajka1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl cukru 1 margaryna2 łyżki olejuPiana:5 białek3/4 szkl cukru1 kisiel czerwony ( proszek)2 łyżki soku z cytrynyNadzienie:6 łodyg rabarbaruok 5 łyżek  cukru1 jasny kisiel ( proszek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 183

chętnie jedzonym w porze zimowej, gdyż świetnie rozgrzewa.  Zupa z soczewicy według poniższego przepisu to najłatwiejsza zupa na świecie. Soczewica sama rozpada się w czasie gotowania i nie ma potrzeby miksować zupy, chyba że lubicie gładką konsystencję. Mi podobało się, że zupa jest gęsta i grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt

Chilli Czosnek i Oliwa