kukurydzy (jeśli macie więcej czasu polecam ziarenka z jednej, ugotowanej kolby) 1 puszkę czerwonej lub białej fasoli (i znów - jeśli dysponujecie czasem, to polecam ugotowanie odpowiadającej ilości fasoli "jaś") 1 średnią paprykę (moja była żółto-zielona) 4-5 ogórków konserwowych (najlepiej lekko pikantnych) 1 pora 1 pęczek szczypiorku 100 g (1 woreczek) brązowego ryżu 5 łyżek dobrego oleju
Ratunku obiadskładniki: 4 duże tortille 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe) ok. 200 g kukurydzy konserwowej od JAMAR 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1
Domowy Smak Jedzeniapopiołem z pora. 3. przystawka: schab ze świni złotnickiej, brukiew, jarzębina, rajskie jabłko i Merlot trocken 2013. Schab z szynki, ze świni rasy złotnickiej, dojrzewający, „ketchup” z brukwi, słodka kandyzowana jarzębina i rajskie jabłuszka, gotowane sous vide, w syropie. Merlot trocken 2013, winnica Rappenhof Unikatowe, aksamitnie miękki Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek(...)warzona w kuchni, w kolorze i smaku z nutą żelaza – w kołobrzeskiej solance jest dużo żelaza. Maślanka – produkt uboczny ubijania masła, z solą z solanki oczywiście i popiołem z pora. 5. zupa: raki, koper, kwaśna śmietana, pieprznik i Weiser Burunder trocken 2015 Zupa rakowa z szyjkami raków i pieprznikiem jadalnym, czyli kurką. Weissburgunder trocken 2015, winnica Rappenhof Oleiste pinot
królestwo garówWrzucamy do naszego warzywnego curry odsączone krewetki, mieszamy, gotujemy jeszcze 3-4 minuty – dłużej nie trzeba. Próbujemy całości i leciutko dosalamy. Podajemy gorące curry na ryżu – białym, brązowym, czerwonym, dzikim, albo z chlebkami naan lub pitą . Porcja z podanej ilości składników spokojnie zaspokoi głód czterech dorosłych osób Gotową pastę służącą za bazę smakową do tego curry kupicie(...)porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam — marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze i Pawle, sieci Carrefour, Tesco, na stoiskach z azjatycką żywnością. Pyszna i autentyczna, do tej pory nie odkryłam lepszej! Świeżych liści limonki kaffir szukajcie w dziale mrożonek Piotra i Pawła i sieci Kaufland. WERSJA Z KURCZAKIEM Jeśli z jakiegoś powodu nie lubicie krewetek, możecie
Karo in the KitchenSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 szalotka 1/2 czerwonej marynowanej papryki 1 szklanka mrożonych mini marchewek 2 plastry ananasa z puszki +1/2 szklanki soku 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 2 czubate łyżki marynowanych pędów bambusa (można pominąć) 5 cm jasnego pora sok z jednej pomarańczy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku
Gosia gotujełatwa dostepność składników no i niski koszt. Takie pyszności przyżądzicie niezależnie od pory roku. Jeżeli macie ochotę, możecie całośc przygotować w piekarniku. W sam raz sprawdzi się jako zagospodarowanie resztek kiełbasy po Wielkanocy ; ) Do przygotowania potrzebujemy: 750 g zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 1 spora cebula (czerwona) 250 g kiełbasy (moja była podwedzana, surowa, ale wykorzystajcie to co macie
Szybko Tanio Smacznietarta, cukier Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w koszulkach, dodając do smaku sól oraz czerwoną paprykę. Po ostygnięciu obieramy je i przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wszystkie przyprawy. Ponieważ robiłam gnocchi pierwszy raz, chciałam aby były w smaku inne, niż te, które do tej pory jadłam. Stąd gałka muszkatołowa i biały pieprz, które nadają potrawie niepowtarzalny smak
Ania i Marcin gotującebula dymka, 1 ząbek czosnek, 1 szt ketchup mały ostry, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku curry, 1 łyżka oliwa z oliwek, 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy posiekaną w kostkę cebulę dymkę, następnie pokrojone(...)stołu!Wspomniane danie obiadowe zostawiłam w piekarniku jeszcze na 10 minut, bo było trochę większe objętościowo. Kurczak w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami Składniki: 2 szt filet z kurczaka, 1 szt por, 1 szt cukinia, 10 szt ziemniaki, 10 dag ser żółty (gouda), 6 łyżek majonez, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku kucharek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazamknąć pory i uniknąć wpływaniu soku. 3 ) Pieczemy w piekarniku 1 godzinę na każdy kilogram mięsa np jeśli waży 1,5 kg to pieczemy przez 1,5 godziny.SKŁADNIKI1,5 kg mięsa wołowegokilka gałązek rozmarynukilka listków szałwiikilka ziaren pieprzu2 listki lauroweziele angielskie2 ząbki czosnku1 marchewseler naciowysól2łyżki oleju z oliwyszklankę wytrawnego wina ( białe lub czerwone )SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo naczynia(...)spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Co jakiś czas przewracać mięso. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju z oliwy, obsmażyć mięso z każdej strony aby zamknąć pory i zachować soczystość . Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową nastepnie mokrym odciśnietym papierem do pieczenia. Na środek położyć obsmażone mięso posypać solą poczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia
zielonacukinkanaszych sklepach przez cały rok, dlatego polecam ją bardzo o każdej porze roku. Polecam wypróbować. Pieczeń z jajkiem w środku 800 g mięsa mielonego 1 bułka 2 jajka surowe 3 jajka ugotowane sól, pieprz, kucharek 1/2 opakowania kukurydzy 1/2 puszki groszku 1/2 słoiczka marynowanej papryki czerwonej poszatkowana garść natki pietruszki Do większej miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy
Gotuję Testujęosób) kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 cukinie - obieramy, kroimy w pół-plastry 1 czerwona cebula - obieramy, kroimy w pół -plastry 1 cebula zwykła - obieramy, kroimy jak wyżej 3 marchewki - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kawałek selera - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki kalarepa - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki por - kroimy w talarki 1 puszka groszku 3-4 ząbki czosnku kolendra, pieprz
Kuchnia smakówpyszne jesienne danie, czyli zapiekany bakłażan z pęczakiem. Do tej pory zawsze faszerowałam warzywa farszem mięsnym, dziś postanowiłam to odmienić, i muszę przyznać, że ta odmiana bardzo mi posmakowała. Zapiekany bakłażan z pęczakiem Czas przygotowania: Składniki: 2 średnie bakłażany 100 g suchego pęczaku 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki zielonych oliwek z papryką świeży tymianek świeże
Kulinarne przygody Gatityłyżki masła i wrzucamy pokrojonego w ćwierć plasterki pora. Pora dusimy do miękkości i dorzucamy natkę pietruszki a potem wlewamy śmietankę i chwilkę gotujemy do zredukowania sosu. W między czasie czyścimy kurczaka a następnie obtaczamy go w mące i posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Gotowego kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i obsmażamy
Kuchenne Wariacjekupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki
Tradycyjna kuchnia inaczejLubię jesień za te wszystkie dary w ogrodzie, ale lubię i o takiej porze roku zajdać się pysznym i aromatycznym leczo, tym bardziej ze pogoda
Z Majeczką w kuchni