czerwona porze - 2500 przepisów (strona:88/167)

Sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami 1132

posolić i popieprzyć.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Posłodzenie porów spowoduje, że nie będą takie ostre w smaku. Dzięki temu zabiegowi nie trzeba ich parzyć czy solić.Sałatka nie wymaga przyprawiania, ale (jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć.Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową.Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym

Gospodyni Miejska
Tortilla wegetariańska 179

mnie hiszpańska tortilla to danie idealne na każdą porę dnia, śniadanie, obiad czy kolacja zawsze smakuje równie dobrze...Dziś wegetariańska wariacja Tortilli... Składniki: 4 porcje 3/4 cukinii 250 gram pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy typu Warzywko 500 gram ziemniaków papryka zielona po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego 5 jajek  szklanka śmietany sól,pieprz

NaKońcuJęzyka
Sałatka alpejska 590

jadłam ją u mamy i od tej pory często ją robię:) Bardzo lubię wędzonego kurczaka a w połączeniu z warzywami i słodkim ananasem smakuje fantastycznie. Ma jeszcze jeden, bardzo ważny atut - można ją przygotować w 15 minut! Składniki: 1 wędzona pierś z kurczaka,puszka kukurydzy,puszka czerwonej fasoli,słoik konserwowego potartego selera,puszka ananasów,4 łyżki majonezu

Z miłości do słodkości
Rosół 195

Rosół był w niedzielę, jak w każdym polskim domu. Mój pierwszy raz, więc wymieszałam wszystkie przepisy i porady  stąd  i z tego co kiedyś

Czerwony Gupik
Sorbet truskawkowy z czerwonym winem 176

Dzień dobry! Dzisiejsza pogoda nie nastraja do jedzenia lodów, a przynajmniej ja nie lubię się jeszcze bardziej chłodzić, gdy na zewnątrz jest chłodno ;-). Jednak na pewno

Pora coś zjeść
sałatka a la gyros z makaronem 396

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 120 g makaronu w kształcie ziarna ryżu 1-2 piersi z kurczaka (w zależności czy wolimy wersję bardziej mięsną czy mniej

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z młodą kapustą 128

kapustą to moje smaki z dzieciństwa. Do tej pory je uwielbiam. Od małego wolałam pierogi z pikantnym farszem. Pamiętam jak stałyśmy z mamą w kuchni i lepiłyśmy razem całą masę tych pierogów. Zajadaliśmy się nimi na obiad a potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową. Pierogi podałam na głębokim

Smakołyki Asi
Zupa botwinka z młodymi ziemiakami i fetą 146

niecierpliwością jest botwina, młode buraczki z pięknymi, zielono czerwonymi liśćmi. Zupa botwinka z młodymi ziemniakami i fetą to ulubiona letnia zupa . Wiele wspomnień z dzieciństwa kojarzy mi się z tą zupą. Wakacje na wsi, na które czekałam cały rok. Zawsze lubiłam buszować w babcinym ogrodzie. Kiedy już przyszła pora na obiad, wystarczyło iść do ogródka po świeże warzywa

codojedzenia
Camembert Zapiekany z Pigwą z Miodem na Kremowym Occie Balsamicznym Figowym i Malinami 151

końcu stwierdził, że dobre to było :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ser typu camembert (użyłam President) Pigwa z Miodem   1 łyżka kremowego octu balsamicznego figowego kilka malin (z racji pory roku użyłam mrożonych) Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy włączy piekarnik

Blondynka Gotuje
Zupa krem z soczewicy 198

było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę!  Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca!Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.Polecam!SKŁADNIKI:- soczewica zielona – 1 szklanka- soczewica czerwona – 1 szklanka- bulion warzywny

Ostra na Słodko
Zupa z soczewicy 257

znalazłam zakopane niczym skarb pirata opakowanie soczewicy... czerwonej... Kupiona "wieki temu" czekała na debiut w mojej kuchni.  I dzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki:mała cebula;pół pora;marchewka;mała pietruszka;2 ziemniaki;2 łyżki oliwy

Miksturownik
Gulasz wieprzowy 140

goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku mąka do zagęszczenia olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz(...)błon i nadmiaru tłuszczu, płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w dość grubą kostkę ok. 2cm i obsmażamy z obu stron na oleju na dość dużym ogniu, by zamknąć pory, ale także lekko zrumienić na złoty kolor. Cebulę kroimy w półksiężyce lub kostkę i krótko smażymy do zeszklenia na tej samej patelni. Całość przekładamy do rondla, podlewamy 500ml bulionu

Aromatyczne Podróże
Łatwa i pyszna Paella z kurczakiem i krewetkami 144

Zrobiłam to danie dla dzieci, bardzo lubimy takie jedzonko. Polecam Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Jak cebulka zmieni kolor surowizny dodać pokrojonego

Kuchnia Pokoleń
Bitki z udżca wołowego z kaszą gryczaną 237

marchewki średnie - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 średni por lub 2 cebule - pieprz czarny i sól - 4 liście laurowe i ziele angielskie  - 4 ząbki czosnku lub więcej - szczypta tymianku i rozmarynu - duża łyżka koncentratu pomidorowego - bulion lub woda do podlania sosu - smalec lub olej do smażenia - 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody Mięso umyj i pokrój

Pasje Jolki
Wieprzowina w sosie teryiaki 245

dzieciom na obiad, od tamtej pory robiłam je już kilkukrotnie bo dzieci się go domagały :) Szczerz mi to na rękę, bo danie jest banalnie proste i łatwe do zrobienia.  Wieprzowina w sosie teryiaki  30 dkg łopatki wieprzowej  3 marchewki  2 cebule  3 ząbki czosnku  1 papryka czerwona  5 łyżek sosu teryiaki

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania