Rozgrzewający Dahl z czerwonej soczewicy 213porę. Dahl jest niezwykle aromatyczny dzięki dużej zawartości przypraw. Odpowiednie danie dla wegetarianów i weganów. Kto jeszcze nie próbował tego dania to szczerze polecam. Jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dahl wyśmienicie smakuje z dodatkiem chlebka Naan lub z zwykłym pieczywem. Składniki: soczewica czerwona 2 szklanki, pomidory
kulinarne odsłony pati
Kurczak w sosie kurczakowym 152zresztą do tej pory tak zostało. Nie pamiętam skąd wzięła się ta nazwa, ale przyjęła się u mnie w domu i każdy członek rodziny wie co się pod nią kryje. Nazwanie tej potrawy teraz w inny sposób byłoby jak „zbrodnia” popełniona na tym kurczaku. Składniki: 1 kurczak Czerwony delikat ( do mięs i innych potraw ) Czerwona słodka papryka
Smaki Ewy
Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem 265wykorzystanie kalafiora, bo do tej pory robiłam go tylko na 4 sposoby. Przepis nie oddaje tamtego smaku, ale też nie o to mi chodzi. Ziemniaki zastąpiłam ogórkami, a majonez oliwą i octem. Użyłam też więcej przypraw dla bardziej wyrazistego smaku. Składniki : kalafior ugotowany w osolonej wodzie puszka rozdrobnionego kalafiora czerwona papryka 3 ogórki ok. 20 czarnych oliwek natka
Weekendy w domu i ogrodzie
PASTA Z TUŃCZYKA 250mnie na każdą porę dnia. Można również pomysł wykorzystać na przekąskę dla niespodziewanych gości, np. na krakersy lub małe kromeczki pieczywa tostowego. Wyśmienite i proste w obsłudze. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo 4 ćwiartki ogórka konserwowego garść szczypiorku 1 gruby plaster czerwonej cebuli pieprz
pieprzny smaczek
Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem 233ryże sycące dania na każdą porę roku Sałatka z paprykowym kurczakiem, kapustą, szpinakiem i kuskusem Składniki: 1/4 główki młodej kapusty 4 garście szpinaku baby podwójny filet z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 szklanki kaszy kuskus, wcześniej przygotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu 1/2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 3 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku 4 lyżki oliwy
Moja smaczna kuchnia
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 251porze roku :)) Przygotowuje się go bardzo szybko, ale jaki efekt! Mmmm ... palce lizać! :) Na blogu także: bigos z młodej kapusty wariacja nr 1 oraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym
Walijskie Pichcenie
Tarta z marchewką i chorizo pod czerwonym cheddarem 161problemu można dać zwykły cheddar, ale ten czerwony (z racji, że jest pomarańczowy) idealnie się komponuje z marchewką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture
Cukinia faszerowana mozzarellą i łososiem z warzywami 274cukinii z łososiem. Do tej pory była to zwykle cukinia grillowana. Tym razem pomyślałam, że można by moje ukochane warzywo nafaszerować łososiem, dodałam mozzarellę i warzywa i wyszło naprawdę pyszne danie. Polecam - wypróbujcie ten przepis. SKŁADNIKI 4 niewielkie cukinie 150g łososia wędzonego (na zimno) 2 kulki mozzarelli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 duży pomidor
Moje Kuchenne Rewelacje
Fasolka po Katalońsku 296obiad ale i odgrzaną o każdej porze dnia. Jeśli nie mamy naprawdę dużej i głębokiej patelni (np. patelnie udające WOK) proponuję zrobić to danie z połowy porcji. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 5 dużych ziemniaków 20 - 25 pomidorków cherry’lub koktajlowych 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona słodka papryka szczypiorek olej do smażenia ziemniaków
Mama Gotuje
Zupa pomidorowa mojej Mamy 283będzie niedobra". Pomidorowa mojej Mamy nigdy nie była z pomidorów, zawsze z koncentratu i przeważnie Pudliszkowego, przynajmniej ja innego nie pamiętam. ;) Serio. Koncentrat pomidorowy był w małych, czerwonych puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi(...)zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego
Kuchnia Prezydentowej
Licytujemy! - 24. Finał WOŚP 265ponad 200 stron prostych, pogrupowanych według pór roku przepisów, które każdy z powodzeniem przygotuje. Nie tylko wegetarianie! Ale wszyscy, którzy chcą zmienić swój sposób odżywiania na lepszy. http://aukcje.wosp.org.pl/magdalena-cielenga-wiaterek-zielenina-na-talerzu-i2687285 A co najważniejsze w tym wszystkim: pomagajmy innym! Czy to licytując, czy wrzucając parę złotówek w najbliższą niedzielę do puszki oklejonej czerwonym serduszkiem
W kuchni Katie
paluchy wiedźmy 1712składniki: 380 g mąki 100 g cukru pudru 220 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego parę kropli olejku
Domowy Smak Jedzenia
Konfitura z ognika (Pyracantha officinalis), krzewu który znajdziecie w parkach i ogrodach 225Ognik szkarłatny (Pyracantha officinalis) - t en krzew na pewno mijacie często w miastach lub posadziliście we własnych ogródkach. To bardzo fajna roślina z
Pora na pora i pomidora
Sałata rzymska z polędwiczkami z kurczaka, bakłażanem, cukinią i papryką 407dziś pora na sałatkę. Lekką i treściwa, ale nie banalną. Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam :)Czas przygotowania: 30 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:200 g polędwiczek z kurczaka150 g bakłażana100 g cukinii1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej1/2 papryki zielonej1 sałata rzymska100 g sera typu greckiegoświeża natka pietruszkisuszona bazyliapapryka czerwona
kulinarnyJa
Siekane kotleciki drobiowe 328kostkę papryki i cebulę, posiekany por, czosnek, natkę pietruszki, obie mąki, majonez, żółtka jaj, sól, pieprz, chilli, wedzoną paprykę suszoną - mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z dwóch białek. Delikatnie mieszamy. Kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, z obu stron. Część, dla efektu, usmażyłam w krążkach czerwonej papryki. Z reguły, do siekanych kotlecików drobiowych, podaję
mojewypiekiinietylko
Botwinka 258oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega radykalnie od typowych przepisów. Podaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym(...)oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle istotna różnica, że nie zabielam zupy śmietaną. Robię nawet coś zgoła przeciwnego, a mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej śmietany. Ze śmietaną czy bez niej, pamiętajcie
Kulinarna Pokusa
Polędwiczki drobiowe z warzywami 206Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką. Podajemy z ugotowanym ryżem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Naturalna przyprawa kompozycja owowcowo - warzywna od Firmy Green Spoon jest przyprawą świetną zarówno do mięs jak i zup. Nadaje ciekawego słodkawego posmaku. W składzie ma agrest, żurawinę, korzeń lubczyku, natkę selera, czosnek, cząber, paprykę zieloną, cebulę, por oraz marchew. 100 g suszu
VioletoweKucharzenie
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 219kuchni. Cudownie pomarańczowe dynie, czerwone korale żurawiny czy też mało spopularyzowane,choć niezwykle cenne dla zdrowia drobne złociste owoce rokitnika to tylko wstęp do jesiennych sezonowych dobroci natury. Przyznam szczerze, że o ile lato kojarzy mi się z wszelkimi owocami jagodowymi (malinami, borówkami, porzeczkami czy też poziomkami), o tyle ta pora roku która właśnie się zaczęła kojarzy
vaniliowoczekoladowa
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 207przecież przygotować samemu. Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki: 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów 3 łyżeczki soli Pomidory umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Gotowałam je,aż zrobiły się miękkie, co jakiś czas mieszając. Około 15-25 minut. Teraz pora na tę najmniej przyjemną
potrawyregionalne
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 224północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką kryje się smaczne, mało ościste, kruche, średnio tłuste białe mięso. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić. Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 kg filetów karmazyna 2 cebule 2 pory 1 duża marchewka 1/2 szklanki białego
Kulinarne przygody Gatity
Zupa gulaszowa z pomidorów 245sezonowym pomidorom (są obłędne o tej porze). Pełnia aromatu i smaku,lekko pikantna, bardzo syta. Składniki 200 g łopatki wieprzowej 200 g karkówki wieprzowej 200 g szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy razem, na małym ogniu 45 min. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchen
Gulasz wieprzowo-wołowy 148łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 ząbki czosnku przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz śmietana 18% Mięso myjemy, czyścimy z błon i kroimy na dość dużą kostkę. I wrzucamy na bardzo rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy
Marder&Marder Manufacture