czerwona porze - 2500 przepisów (strona:97/167)

Drobiowy gulasz z batatami i pieczarkami 136

pora na coś nowego i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to jedne z lepszych dań z batatami jakie jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów się tutaj doskonale uzupełnia. Składniki na 4 porcje: 2 bataty 500g piersi z kurczaka 500g pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz 1 łyżeczka papryki mielonej 1łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii

Fabryka pomysłów
Perska zupa z czerwonej soczewicy i "Zupa z granatów" 174

czerwonej soczewicy 7 posiekanych dużych cebul 7 wyciśniętych ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kurkumy 4 łyżeczki mielonego kminku oliwa z oliwek 7 szklanek rosołu z kury 3 szklanki wody sól 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić  mielonym czarnym pieprzem) Moje dodatki: łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (dodałam, by zaostrzyć zupę) łyżeczka mielonej kozieradki (o tej porze

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta do kanapek z twarogu i papryki. 236

porze często przygotowuję pasy do kanapkę. Unikam tych kupnych, często na etykiecie znajduje listę rzeczy, których nie chce znajdować. Wystarczy więc niewielka chwila w kuchni by przygotować swoją własna pastę, która zawiera zaledwie parę składników, żadnej chemii, ani polepszaczy smaku. Wam też to polecam. Pasta twarogowo-paprykowa składniki: 250 g półtłustego twarogu 2 czerwone papryki 1 ząbek czosnku

Przysmaki Karolki
Jesienny karczek z jabłkami 169

Jesienny karczek z jabłkami No i mamy jesień , całą gębą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Pyszne jabłka w sadzie lub w sklepie

Ogrodnik w podróży
Bułki do hamburgerów 185

bułek czerwonych W każdym przepisie na burgery będziemy informować jakie bułki są potrzebne. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Babeczki dyniowe 117

złoto-czerwone korony maleją dając więcej pracy służbom porządkowym. Warto w takich chwilach wybrać się gdzieś na wycieczkę, w jakieś miejsce, gdzie można się wyciszyć i celebrować ostatnie widoki natury, która powoli żegna się z nami, aby zapaść w zimowy sen. Zarówno w miastach, jak i na łonie przyrody (w lasach, górach) jest pięknie o tej porze roku

Moja Mama Gotuje
Surówka z czerwonej kapusty 131

kapusty czerwonej marchewka lub dwie jabłko oliwa Kapustę poszatkować. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Tuż przed podaniem polać oliwą i ponownie wymieszać. Do tej surówki nie dodaję żadnych przypraw, ale jeśli macie ochotę ją jakoś przyprawić, nie widzę przeciwwskazań. ------- Podobne: Surówka z fenkułu i marchwi Surówka z porów Limonkowa marchewka

Weekendy w domu i ogrodzie
Tuńczyk! 284

pory mam w głowie jedną fotografię, jak pan rybak zabiera się za wyłowionego tuńczyka z maczetą. My tu o rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo pół papryki czerwonej 1 cebula

pink envelope
Smaczny rosół z gęsi 178

kawałek czerwonego buraczka, wygotuje się i rosół przybierze piękny żółty kolor ( należy pamiętać, by po ugotowaniu rosołu, buraczek wyjąć, papryczkę również !) Doprawić pieprzem, solą Jeśli lubimy rosół w wersji ostrej to dodajmy właśnie papryczkę, ewentualnie 3-4 ząbki czosnku.A im spokojniej będziemy go gotować, tym bardziej będzie klarowny. Taki rosół ma właściwości rozgrzewające, a o tej porze roku

Proste Potrawy
Sałatka makaronowa po meksykańsku 21960

porze roku, gdy szaro za oknem a zima zbliża się wielkimi krokami. Przygotujcie ją na pyszną kolację albo domówkę ze znajomymi ;) a może na nadchodzące Andrzejki? ;) Zapewniam, że nada się doskonale, bo jest szybka, sycąca i mimo swej prostoty bardzo smaczna. Składniki (na dużą miskę sałatki): 250g kolorowych świderków (u mnie Czaniecki, 1 opakowanie) 200g czerwonej fasoli

Ze smakiem i z pasją
Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 171

Dzień dobry! Sezon na przetwory w pełni. Co chwilę wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich

Pora coś zjeść
O wściekłej fretce i truskawkowym lesie deszczowym, czyli o powrocie do domu. I letnie ciasto bez pieczenia 133

pora na załatwienie porannej toalety, ruszyliśmy do ogrodu, wciągając swetry przez rozespane głowy. A tam, moi drodzy - prawdziwe cuda! Niepozorne jeszcze dwa tygodnie temu krzaczki truskawek przypominają las deszczowy; mięta imbirowa rozrosła się tak, że truskawkową ledwo znaleźliśmy; rabarbar, tymianek i szałwia (zwykła i ananasowa) wyglądają, jakby spadł na nie cały duński deszcz, a na krzewie czerwonej porzeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 150

pory ze smoły i smalcu ze skwarkami. Teraz składa się ono jeszcze z tego wina. Będę o nim pisać w osobnym wpisie, gdyż jest ono warte zdecydowanie osobnej uwagi. Creme brulee z koziego mleka / rozmaryn – dogodzić tym deserem jest mi dość trudno. Zawsze się czegoś przypierniczę. Ale tym razem chyba ktoś mnie zauroczył. Może to ta czerwona malinka

Kate's Kitchen
Grzane wino 159

porze roku, moim zdaniem, najlepiej smakuje grzane wino. Właściwie nie ma żadnej filozofii w przygotowaniu tego napoju. Wlewamy wino, dodajemy przyprawy, chwilę podgrzewamy i gotowe. Nawet nie trzeba specjalnych proporcji, ponieważ można je dowolnie modyfikować. Moje grzane wino jest mocno korzenne, gdyż lubię smak i zapach przypraw. No to zdrówko! :) Składniki na 2 porcje: 400 ml czerwonego wina półsłodkiego

My simple kitchen
Sałatka z jajkiem i kurczakiem 126

pora na zmianę dań na lżejsze? No w każdym razie ja od jakiegoś czasu poprawiam sobie samopoczucie lżejszym jedzeniem :-) W końcu jakoś trzeba się pocieszać gdy niektóre dżinsy czas odłożyć na półkę zapomnienia... ;-)  SKŁADNIKI 1 pojedynczy filet z kurczaka  1/2 sałaty lodowej 1 garść roszponki (porządna garść ;-) ) 3 jajka kilka małych pomidorów 1/2 świeżego ogórka 1 czerwona

Czary - gary w kuchni
Sałatka z fasoli i ciecierzycy 123

pory roku, do tego oliwki, moje ukochane, zielone z pestkami, których smak poznałam już wcześniej, na spotkaniu promującym Cagliari w Pałacu Bonerowskim w moim ukochanym Krakowie. Już nie mogę się doczekać kolejnych przepisów z fasolą i cieciorką! Sałatka z fasoli i ciecierzycy Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1/2 szklanki białej fasoli z puszki 1/2 szklanki czerwonej fasoli

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 206

czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 łyżek śmietany 18%, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Polędwiczkę oczyściłem dokładnie z wszelkich błon. Na patelni rozgrzałem łyżkę smalcu i na gorącym smalcu smażyłem polędwiczkę przez około 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać lekkie przyrumienienie i zamknąć pory mięsa

Wyprawy kulinarne
Krótka wielkanocna przypominajka 174

pończochy Zakwas na żurekZakwas na czerwony barszczZakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurekPieczywoChleb tygrysi (dutch crunch bread)Wiejski chleb francuski na zakwasieBułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oreganoMaślane rogaliki z makiemDrożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z VermontChleb francuski pieczony w garnkuChleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkamiChleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania