czerwona porze - 2500 przepisów (strona:101/167)

Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 146

razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również używać jako orzeźwiający napój. Zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. W tym celu po przecedzeniu zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy(...)Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą szczypta soli himalajskiej 2 szklanki zakwasu majeranek

ClauditteMissCooking
Jabłecznik z kisielem 361

porze roku ciasta z jabłkami są niezwykle popularne , ja proponuje ciasto z jabłkami trochę inaczej bo z kisielem który dodałam do piany z białek . Dzieki temu dodatkowi ciasto ma niepowtarzalny smak .Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła ok.200 g 5 jajek 2 płaskie łyżeczki  proszku do pieczenia 1 kg  jabłek, 4 łyżki cukru kryształu(...)łyżeczki cynamonu ; to na masę jabłkową  na pianę ; 5 białek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 czerwony kisiel  Wykonanie:Z masła, mąki , żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części , wyrobione kule wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny .Jabłka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy cukier , cynamon i mieszamy

Gorący kąsek
Roladki z piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami, podane na sałatce z gruszkami 291

Dzień dobry!Witam Was w ten grudniowy poniedziałek, który wygląda jak piękny letni dzień, słońce świeci, niebo jest w pięknym błękitnym kolorze, aż chce się żyć

Pora coś zjeść
Barszcz czerwony na zakwasie 120

Barszcz czerwony na zakwasie to podstawowa potrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować bulion warzywny i połączyć(...)sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz: 1kg buraków 1 litr zakwasu 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule pół selera pół pora 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych i ziela angielskiego opcjonalnie: pół szklanki wywaru grzybowego* łyżeczka cukru, łyżka majeranku sól, pieprz, ocet Przygotowanie barszczu: Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze

NiePieprz.pl
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 166

moździerza, w którym przygotowuje się pesto.   W każdym domu na południu Francji soupe au pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto(...)serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli (lub fasoli marmurkowej)* 120 g świeżej zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Barszcz czerwony z fasolką 129

Dzisiaj zapraszam na zupę, o której można powiedzieć, że jest pyszna. Barszcz czerwony z fasolką jest zupą smaczną, rozgrzewającą i kolorystycznie piękną. Aby uzyskać głęboką czerwień, która nie będzie się zmieniała z upływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren(...)ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty (suszone warzywa i przyprawy) sól do smaku 1 marchewka 1 pietruszka pół selera pół pora pół kilo ziemniaków 3 czubate łyżki majeranku 3 ząbki czosnku Wykonanie: Fasolkę namaczamy w wodzie dzień wcześniej i odstawiamy na całą noc. Buraczki, bez obierania, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy

Smak mojego domu
Kebab w chlebku pita 223

suszyły" mi głowę o kebaba. Ok, chcecie -to macie. A co tam, niech jedzą, przynajmniej wiem co to jest. Był już przepis na kebaba w tortilli drożdżowej, teraz przyszła pora na chlebek pita. Wyszło pyszne danie, które z powodzeniem może zastąpić obiad o ile nie będzie się to powtarzało zbyt często :) Składniki na 6 chlebków: 1 szklankę ciepłej wody(...)łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szklanki oleju ryżowego Farsz: 500 g piersi z kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka  papryka ostra mielona 4-5 łyżek oleju ryżowego 1 czerwona papryka 1 cebula biała 1 cebulka czerwona groszek konserwowy marchew konserwowa sałata lodowa Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Bea(u)ty kitchen
Peperonata 184

Peperonata to bardzo smaczne danie kuchni włoskiej, idealne jako dodatek do delikatnych mięs. Można je przygotować o każdej porze roku i zjeść na ciepło w chłodniejszych miesiącach , jak i na zimno, kiedy doskwiera upał- choćby jako dodatek do popularnej bruschetta, zamiast pomidorów. Peperonata jest tak dobra, że w niektórych regionach Włoch , podaje się ją również jako sos-dodatek(...)polenty! Ile regionów, tyle przepisów na ta smaczną przystawkę. Ja przestawię najprostszy, ale za to pyszny i aromatyczny przepis. Krok po kroku. Składniki 1 kg papryki w sumie -pomiędzy czerwoną, żółtą, zieloną. Ja nie dawałam zielonej, gdyż jest lekko gorzka. 6 łyżek oliwy z oliwek 300 g czerwone cebuli z Tropea, lub innej czerwonej 4 ząbki czosnku

Z Kuchni Do Kuchni
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 448

wyobraźnia.W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno przypadkowy. Najukochańszy był głodny, musiałam szybko reagować! Ze względu na porę wybór mięsiw w osiedlowym sklepie był już mocno ograniczony, chciał czy nie chciał wybór padł na kurczęcię, jednak możecie zastąpić go innym rodzajem mięsa (wołowiną, wieprzowiną, drobiem, krewetkami,...). Przepis jest(...)najlepszym dowodem na to jest widok pałaszującego Kochanego Wybranka i jego zachwyty nad posiłkiem ("ale to było dobre!") jeszcze na dłuuuugo po posiłku :)Składniki:duży filet z kurczakacukiniapół papryki czerwonej i żółtejmarchewświeży korzeń imbiru, ok 1 - 2 cm2 ząbki czosnkucebulaszczypior od dymkisól, pieprz, słodka czerwona paprykasos teriyakiryżWykonanie:Mięso kroimy w paski lub kostkę (jak lubicie), przekładamy na rozgrzaną

Taste Of My Day
Sałatka król imprezy 508

ostatniej chwili stało pod znakiem zapytania, bo jeszcze nie do końca zdrowi jesteśmy, ale okazało się, że młodej przechodzi i możemy coś zrobić. Tak na wariackich papierach wszystko. Przyszła pora na sałatkę i znaleźliśmy u Dusi tą właśnie. Tak sceptycznie podeszłam do mięsa mielonego w sałatce, ale no właśnie, ale jak ją spróbowaliśmy, to okazało się, że sałatka jest(...)życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera żółtego chipsy nachos (u mnie solone) olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól pieprz papryka czerwona

kruche babeczki
Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 171

porządkiem kuchennych zajęć. Oczywiście zdarza się też odejść od planów i wpaść na coś nagłego, ale chyba jednak rzadziej. Dziś na przykład oglądając w ogrodzie całkiem już dorodne porzeczki czerwone, pomyślałam, że warto coś z nimi zrobić i tak bez planu powstał "Porzeczkowy rarytas", chłodzi się właśnie w lodówce, ponieważ jeszcze nie wiem, jak smakuje, nie jestem pewna(...)urodzinowe dla Męża, co roku był to tort z truskawkami, najczęściej jakaś odmiana biszkoptu z bitą śmietaną i wielką ilością truskawek. Jednak tym razem wspólnie podjęliśmy  decyzję, że pora na coś bezowo-truskawkowego. Proponuję więc i wam cudowną bezę orzechową w dacqoise orzechowym z kremem i truskawkami. Ta była preludium do urodzin, które uczciliśmy truskawkową pavlovą. Zatem

I tu będę miała takie te
Gulasz rybny z gremolatą 182

przeciwieństwie do ciężkich gulaszy mięsnych, których w sezonie wiosenno-letnim raczej unikamy, gulasz rybny jest idealny na tę porę roku. Lekki, ale pożywny, z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw. Zaletą dań jednogarnkowych jest to, że robią się właściwie same i za to lubię je najbardziej;) Gulasz podajemy posypany aromatyczną gremolatą, wywodzącym się z włoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem do ossobuco(...)pomidorach), który fajnie "podkręca" smak rybnego gulaszu.  Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g krewetek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz liść laurowy 2 łyżki oleju Gremolata: mały pęczek natki

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z dyni i batata z trójkolorową komosą ryżową 166

jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewa, leczy, przywraca krążenie. Na tę porę roku idealna! Składniki -kawałek dyni -2 bataty -litr salsy pomidorowej / włoskiego przecieru domowego. Ja swoją rozmroziłam. Jak się salsę robi , podejrzyj w tym miejscu .  Jeśli nie masz takowej mogą być 2 puszki krojonych pomidorów pół "krzaczka" świeżej bazylii ekologiczny olej kokosowy virgin  Symbio ekologiczna komosa ryżowa(...)trójkolorowa Symbio  – około pół szklanki 3 cm świeżego kłącza imbiru 4 duże ząbki czosnku- może być więcej łyżeczka curry łyżeczka kurkumy pół puszki mleka kokosowego 2 małe czerwone cebule lub jedna duża W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, starty imbir i czosnek razem z kurkumą i curry. Po 3 minutkach dodaj bataty pokrojone w kostkę

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach 338

Kilka słoików takiej bazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:) Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:) *** Chyba sobie jeden(...)słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta:) Na 5 słoików 900 ml: 1,5 kg czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka) 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku") 1/2 szklanki

Maślane ciasteczko
Poniedziałkowy "fit" - Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem 423

Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem SKŁADNIKI : 2 niewielkie cukinie  125 g ryżu z pomidorami i papryką SyS 150 g piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy gyros sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka oleju rzepakowego  koper do dekoracji  PRZYGOTOWANIE : Ryż z pomidorami i papryką wsypujemy(...)zostawiamy ryż na 5 minut.  Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondla wysmarowanego olejem, oprószamy przyprawą gyros i podsmażamy przez 2-3 minuty by pory się pozamykały. Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do kurczaka wraz z przeciętym ząbkiem czosnku i całość podduszamy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Cukinie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję