cukinia 2 pomidory 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej świeżo pietruszki 1 garść posiekanej wieżo bazylii 3 łyżki oleju kokosowego kardamon pieprz biały mielony mielona czerwona papryka tymianek majeranek sól - doprawiamy dopiero na talerzu Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w małą kostkę Cebulę i czosnek posiekałam Cukinię pokroiłam w długie, cienkie paski obieraczką(...)środek z pestkami - wyrzuciłam Paprykę - w paski Pieczarki - w półplasterki Zagotowałam wodę Rozgrzałam bardzo mocno olej kokosowy i wrzuciłam mięso. Podsmażyłam chwilę, na mocnym ogniu, żeby szybko zamknąć pory w mięsie Przełożyłam mięso do salaterki. Na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, podsmażyłam cebulę z czosnkiem Następnie dodałam pozostałe warzywa. Przełożyłam mięso do warzyw i zalałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki (na 4 porcje) - 1 litr wody, - 2 marchewki (ok. 210g), - papryka czerwona (ok. 150g), - papryka zielona (ok. 150g), - papryka żółta (ok. 150g), - cebula (ok. 70g), - 4 ziemniaki (ok. 280g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir, natka pietruszki. Sposób przygotowania 1. Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)ziemniaki ok. 15 min. 2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por. 3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min. 4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min. 5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwłaśnie teraz, we wrześniu i październiku. W lipcu i sierpniu na porządku dziennym jest sałatka grecka lub surówki z fenkułu, bo nie mam wtedy sałat. Lato to niezbyt dobra pora dla sałat, bo albo wybiegają w kwiaty, albo coś je podżera, albo dostają porażenia słonecznego. Za to pod koniec lata połowa warzywnika to sałaty. Ich niewielki składzik możecie zobaczyć(...)dole postu. Składniki : podwójna garść różnych odmian sałat (u mnie rukola, mizuna, musztardowiec, gorczyca sarepska) duży pomidor (u mnie półkilogramowy żółtej odmiany Virginia Sweets) 100 g sera typu feta czerwona papryka mała cebula lub szalotka pieprz ok. 3 łyżek oliwy Sałaty dobrze wypłukać, oberwać listki, ewentualnie je rozdrobnić. Potem osuszyć. Przy takim mixie bardzo dobrze sprawdza się wirówka
Weekendy w domu i ogrodzieczerwonej papryki. Są genialne i zdecydowanie polecam ten sklep. Już wiele razy korzystałem z ich usług i póki co (oby tak dalej) się nie zawiodłem. A ich przyprawy to naprawdę mnie w ścianę wgniatają. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder ManufactureChodził za mną taki kurczak już od dawna:) Ale jakoś do tej pory, jeśli chodzi o kurczaka w kawałkach i sos, to robiłam go tylko jako chińszczyznę. Dzisiaj podaję przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz(...)pomidory (opcjonalnie mała puszka koncentratu pomidorowego) 1 cebula 2 nieduże marchewki 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka ananasa razem z zalewą 1 puszka pędów bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka musztardy bazylia pieprz ziołowy mielona papryka słodka lubczyk otarty Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ćwiartki i wydrążyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmaku" KLIK Składniki na roladki: 500 g piersi z kurczaka opakowanie 70 g szynki dojrzewającej 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku polskiego marchewka korzeń pietruszki seler biała część pora pieprz posiekana papryczka chilli Składniki na sos - używamy blendera: papryczka żółta chilli marynowana papryczka pepperoni garść listków bazylii 1 szalotka 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku(...)jogurtu naturalnego typu greckiego pieprz Składniki na pesto - używamy blendera: 10 oliwek zielonych 10 oliwek czarnych kopiasta łyżka kaparów 1/2 avokado garść szpinaku z roszponką ostra papryczka czerwona chilli oliwa z oliwek utarta skórka z 1/2 cytryny Przygotowanie: Piersi myjemy i oczyszczamy. Mi z 2 dużych piersi wyszło 5 kawałków jak na kotlety schabowe :) Mięso ubijamy pięściami. Smarujemy
ClauditteMissCookingRówno rok temu, o tej porze roku byliśmy w upalnej Tajlandii. Tamte smaki, zapachy, klimat barów w których jedliśmy, często wspominam. Bardzo trudno jest mi odtworzyć w naszych realiach tamte potrawy które jedliśmy, mimo używania przypraw które przywiozłam. Staram się jak mogę aby smaki przywróciły nam tamte dni. Ostatnio na blogu opisałam(...)ryżowego - wstążki, ten grubszy 300g piersi z kurczaka (1 podwójna) 1 łyżka oleju ryżowego ( lub zwykłego jakiego używacie) 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 duża cebula 1 czerwone chili 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 6 szkl. poszatkowanje kapusty pekińskiej 4 łyżki soku z limonki (ew.cytryny) 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego Na początek przygotujmy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/składniki: 190 g mąki orkiszowej 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej 120 g cukru 30 g kakao 1 jajko 120 ml mleka słodkiego 250 ml mleka
Domowy Smak Jedzeniatemaperatura za oknem nie zachęca do włączania piekarnika, pora na serniki na zimno :) A że do tego jest sezon na truskawki, wiec wyszedł sernik na zimno z truskawkami w wersji a'la zebra :D Składniki (tortownica 24-26 cm): Masa biała (serowa): 800 g sera twarogowego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru(...)łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki żelatyny Masa czerwona (truskawkowa): 600 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 100 g biszkoptów 1 galaretka truskawkowa 300 g truskawek 200 g sera twarogowego z wiaderka Przygotowanie: Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać kilka łyżek przecieru, wymieszać
Malinowo w kuchniFaszerowane warzywa to ciekawy pomysł na zdrowy, lekki i letni obiad. Prezentowałam już cukinie faszerowane , więc teraz przyszła pora na... papryki! W najbardziej znanej, klasycznej (i ulubionej!) wersji - z mięsem mielonym i ryżem. Nie chciałam za bardzo kombinować, bo zależało mi na sprawdzonym smaku. Do nadzienia wykorzystałam mięso mielone z indyka i ryż parboiled. To wszystko(...)podsmażyłam wcześniej na patelni wraz z cebulą i czosnkiem. Użyłam także passaty pomidorowej i koncentratu do stworzenia ulubionego sosu. Tak przygotowanym farszem nadziałam czerwone papryki, posypałam obficie żółtym serem i zapiekałam w naczyniu żaroodpornym przez ok. pół godziny. I chociaż nie są najbardziej fotogenicznym daniem, to swoim smakiem nadrobiły wszystko! Pyszny, mięsno-ryżowo-pomidorowy farsz zapiekany
Kuchnia EllieWiosna jest porą roku, gdzie wszystko budzi się do życia. Zwierzęta, rośliny, a nawet ludzie budzą się z zimowego snu... Każdy jest ospały, brak mu sił i energii. Nie wiadomo co jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą. Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną? nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe(...)chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy-jabłkowy, jarmuż-banan suplementy diety m.in tran, omega-3, magnez, żelazo O czym należy pamiętać? dzień zacząć od pełnowartościowego śniadania np. owsianka, jajecznica, omlet pić
Truskawkowa FiestaWrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą
Moje Kuchenne RewelacjeMamie podobno śni się matura po nocach do tej pory. Ja co prawda sypiam spokojnie i śnię na inny temat ale nie powiem pamiętam emocje swojej matury. Potem były matury dzieci no i w końcu zaczęło się . Okazuje się, że jak się przeżywa coś z perspektywy Babci to są zupełnie inne emocje .Maturę najstarszej wnuczki mam już za sobą(...)roku drugi w kolejności wiekowej skończył szkołę średnią ( z czerwonym paskiem ) , a dziś odebrał świadectwo maturalne. Musieliśmy to ,, przegadać ,,. Żeby nie wypaść z roli Babci na topie nie wygłupiałam się z żadnym tortem, wystawnym obiadkiem itp. tylko zamówiłam pizzę . Oczywiście zamówiłam w Pizzerii ( Pizzeria Swojska ), którą poprzednio przetestowałam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniszklanką krążki i na każdym kłaść farsz. Brzegi ciasta zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Można polać je np. śmietaną lub zrumienioną cebulką. A teraz pora na bardzo miłą dla mnie część. Zostałam wyróżniona przez Karmel z bloga Zapachy kuchni oraz Agatę z Jaśmina w kuchni, czyli poszukiwanie siebie przez gotowanie , które nominowały mnie(...)jednego czy drugiego trunku :) Jeśli kawa - to obowiązkowo z mlekiem i nie za mocna. Natomiast jeśli chodzi o herbatę - aktualnie jestem uzależniona od czerwonej ( notabene dorwałam ostatnio czerwoną z aromatem grejpfruta i mango - pyyyycha!). 5. Kto jest dla Ciebie kulinarnym autorytetem? Zdecydowanie w tej kwestii Jamie Oliver nie ma sobie równych. Jest dla mnie absolutnym mistrzem. Poza
My simple kitchenzakwaszającymi organizm i produktami zasadowymi. Produkty zakwaszające organizm to te, które zawierają dużo białka lub skrobi. Produkty, które odkwaszają organizm to większość warzyw. Jednymi z najlepszych odkwaszaczy organizmu są czerwone buraczki, w każdej postaci. Jeden z przepisów na buraki publikowaliśmy np. w poście: Buraczki z bazylią a o wyższości pieczeni nad kotletem schabowym i różnymi innym mięsami(...)bloga. Zauważ, że jeśli z talerza usuniesz węglowodany, a w to miejsce wprowadzisz większą porcje buraków to wynik produktów zasadowo- kwasowych jest 1:1. A nie jak do tej pory 1:2 dla zakwaszających, gdy na talerzu obok kotleta dominowały ziemniaki lub inne bogate w skrobie produkty. Co do kotleta schabowego, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dietą rozdzielną
Dieta Rozdzielna i Zdrowie