zmianą było zastąpienie batatami dyni piżmowej, o tej porze roku już nie dostępnej u mnie w sklepie :( Curry z bakłażanem i papryka oraz pieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry
Dzieje kuchennej WiewióryA może zabierzecie swoich gości na bezludną wyspę?:) Kilka prostych składników, odrobina cierpliwości i mamy sałatkę, która będzie przyciągać uwagę ;) Któż nie marzy teraz o
Czerwona Porzeczkalubię smakować coś nowego ( próbuję z ciekawością ). Do tej pory nie było mi dane smakować przepiórek. Nadarzyła się okazja w czasie wizyty u córki w Łodzi. Kupiłam je w Makro i dodatkowo trafiłam na promocję. Małe ptaszki, jak mini kurczaczki. Ciekawiło mnie jaki gatunek ma mięso. Nie jest czerwone ( jak u gołębia ) i też nie białe
Smaki EwyPopękane ciasteczka to jedne z moich ulubionych małych słodkości ;) Są proste do zrobienia, nie wymagają skomplikowanych zabiegów cukierniczych, a swój wspaniały wygląd zawdzięczają różnicy temperatur
Czerwona Porzeczkaznaleźć czas na gotowanie i bloga. Od tej pory mam nadzieję, że nie będę Was już więcej kulinarnie zaniedbywać :) Oto propozycja na słodkie śledzie. Jeśli nie lubisz rodzynek, na pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;) Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów) 1 czerwona cebula 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu albo
Bon Appetit Małgorzatymogą gościć na naszych stołach praktycznie o każdej porze roku, świetnie smakują, świetnie wyglądają na stole, a walorów odżywczych!.... cała gama, korzystajmy z tego bogactwa i zjadajmy się.... Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku 100 gram boczku wędzonego parzonego 0,5 opakowania sera feta 0,5 papryki czerwonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku
kgwjanczewoGotowe :) Ja to podałem z ryżem i taką szybką sałatką: czerwona i zielona papryka pokrojona w kosteczkę wymieszana z kukurydzą z puszki. Rewelacja! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureInspirowamny kuchnia francuską - prawdziwy przysmak,z prostych,wręcz banalnych składników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jakiś czas sprawdzam jak dania, które do tej pory robiłam tradycyjnie, udadzą się w wolnowarze. Paprykowo cebulowe leczo było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt. Polecam!składniki700 g papryki, mieszanej1 cukinia'3 pomidory2 czerwone cebule4 białe cebule5 dużych ząbków czosnku100 g chorizo1 łyżeczka papryki
Stare Garyposolić i popieprzyć.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Posłodzenie porów spowoduje, że nie będą takie ostre w smaku. Dzięki temu zabiegowi nie trzeba ich parzyć czy solić.Sałatka nie wymaga przyprawiania, ale (jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć.Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową.Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym
Gospodyni Miejskamnie hiszpańska tortilla to danie idealne na każdą porę dnia, śniadanie, obiad czy kolacja zawsze smakuje równie dobrze...Dziś wegetariańska wariacja Tortilli... Składniki: 4 porcje 3/4 cukinii 250 gram pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy typu Warzywko 500 gram ziemniaków papryka zielona po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego 5 jajek szklanka śmietany sól,pieprz
NaKońcuJęzykajadłam ją u mamy i od tej pory często ją robię:) Bardzo lubię wędzonego kurczaka a w połączeniu z warzywami i słodkim ananasem smakuje fantastycznie. Ma jeszcze jeden, bardzo ważny atut - można ją przygotować w 15 minut! Składniki: 1 wędzona pierś z kurczaka,puszka kukurydzy,puszka czerwonej fasoli,słoik konserwowego potartego selera,puszka ananasów,4 łyżki majonezu
Z miłości do słodkościDzień dobry! Dzisiejsza pogoda nie nastraja do jedzenia lodów, a przynajmniej ja nie lubię się jeszcze bardziej chłodzić, gdy na zewnątrz jest chłodno ;-). Jednak na pewno
Pora coś zjeść(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 120 g makaronu w kształcie ziarna ryżu 1-2 piersi z kurczaka (w zależności czy wolimy wersję bardziej mięsną czy mniej
Domowy Smak Jedzeniakapustą to moje smaki z dzieciństwa. Do tej pory je uwielbiam. Od małego wolałam pierogi z pikantnym farszem. Pamiętam jak stałyśmy z mamą w kuchni i lepiłyśmy razem całą masę tych pierogów. Zajadaliśmy się nimi na obiad a potem, odsmażaliśmy je na kolację. Teraz jest podobnie ;) Podane z czerwonym barszczykiem będą pyszną propozycją obiadową. Pierogi podałam na głębokim
Smakołyki Asiniecierpliwością jest botwina, młode buraczki z pięknymi, zielono czerwonymi liśćmi. Zupa botwinka z młodymi ziemniakami i fetą to ulubiona letnia zupa . Wiele wspomnień z dzieciństwa kojarzy mi się z tą zupą. Wakacje na wsi, na które czekałam cały rok. Zawsze lubiłam buszować w babcinym ogrodzie. Kiedy już przyszła pora na obiad, wystarczyło iść do ogródka po świeże warzywa
codojedzeniakońcu stwierdził, że dobre to było :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: ser typu camembert (użyłam President) Pigwa z Miodem 1 łyżka kremowego octu balsamicznego figowego kilka malin (z racji pory roku użyłam mrożonych) Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy włączy piekarnik
Blondynka Gotujebyło kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie i jest niesamowicie sycąca!Śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad!Ja podałam z makaronem, Wy możecie zrobić to również z ryżem , groszkiem ptysiowym lub chrupiącymi grzankami.Polecam!SKŁADNIKI:- soczewica zielona – 1 szklanka- soczewica czerwona – 1 szklanka- bulion warzywny
Ostra na Słodkoznalazłam zakopane niczym skarb pirata opakowanie soczewicy... czerwonej... Kupiona "wieki temu" czekała na debiut w mojej kuchni. I dzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki:mała cebula;pół pora;marchewka;mała pietruszka;2 ziemniaki;2 łyżki oliwy
Miksturownikgoleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku mąka do zagęszczenia olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz(...)błon i nadmiaru tłuszczu, płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w dość grubą kostkę ok. 2cm i obsmażamy z obu stron na oleju na dość dużym ogniu, by zamknąć pory, ale także lekko zrumienić na złoty kolor. Cebulę kroimy w półksiężyce lub kostkę i krótko smażymy do zeszklenia na tej samej patelni. Całość przekładamy do rondla, podlewamy 500ml bulionu
Aromatyczne PodróżeZrobiłam to danie dla dzieci, bardzo lubimy takie jedzonko. Polecam Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Jak cebulka zmieni kolor surowizny dodać pokrojonego
Kuchnia Pokoleńmarchewki średnie - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 średni por lub 2 cebule - pieprz czarny i sól - 4 liście laurowe i ziele angielskie - 4 ząbki czosnku lub więcej - szczypta tymianku i rozmarynu - duża łyżka koncentratu pomidorowego - bulion lub woda do podlania sosu - smalec lub olej do smażenia - 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody Mięso umyj i pokrój
Pasje Jolkidzieciom na obiad, od tamtej pory robiłam je już kilkukrotnie bo dzieci się go domagały :) Szczerz mi to na rękę, bo danie jest banalnie proste i łatwe do zrobienia. Wieprzowina w sosie teryiaki 30 dkg łopatki wieprzowej 3 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5 łyżek sosu teryiaki
Kuchnia na wzgórzukawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego) słodka czerwona papryka odrobina granulowanego czosnku i pieprzu Pierś rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam, posypałam pieprzem, czosnkiem i papryką. Ułożyłam na niej plasterki wędzonego boczku i korniszona. Zawinęłam i spięłam wykałaczkami. Na wierzch posypałam jeszcze przyprawy. Smażyłam roladki na oleju,na złoty kolor. Teraz pora na sos, do wyżej wspomnianej gruszki
potrawyregionalnenaprawdę są smaczne. Kasza jaglana do tej pory nie należała do moich ulubionych ale teraz to się zmieni, bo odkrywam jej nowe zastosowania… :)! Zapraszam Was na pyszne kotlety jaglane z tuńczykiem Kotlety jaglane z tuńczykiem Składniki: 600g ugotowanej kaszy jaglanej 2 puszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki
UgotujmyTo.plNajwyższa pora pomyśleć o buraczkach na zimę. W moim domu od dawna przygotowuję na zimę BURACZKI W ZALEWIE Z PAPRYKĄ. Wszyscy je bardzo lubimy, a i goście gustują w ich smaku. BURACZKI W ZALEWIE Z PAPRYKĄ SKŁADNIKI: 6kg. buraczków 6 szt. papryki czerwona lub żółta 4-6 średnich cebul ZALEWA: 1/2 kg. cukru 1 szkl. octu sól, pieprz
Kuchnia BeatyAdekwatnie do pory dnia, proponuję przepis na pyszną, lekką, sałatkę z roszponką. Zapewnia ona doznania nie tylko dla podniebienia, ale też cieszy oko, ponieważ pięknie wygląda. Idealna na kolację. Do sałatki potrzebujemy: Garść roszponki Kilka pomidorków koktajlowych Ser camembert Kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej Czerwoną cebulę Oliwę z oliwek Sól, pieprz, oregano Sposób przyrządzenia? Nie ma nic prostszego
Mój Smak na Życieznany producent surówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały
Kraina Miodem Płynąca