feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;) Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką. Składniki na 1 talerz: 2 plastry sera feta garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 mała zielona papryka kilka plastrów czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku sok z cytryny
Codziennik Kuchennyzjem nawet z nią.Mam jeszcze kilka świetnych przepisów ,których do tej pory nie zrobiłam stamtąd,a które są warte zrobienia.Tak więc wszystko przed nami.Dzis zapraszam na obiad z kurczaka i makaron z przepyszne sosem z fasoli.Zapraszam. 1 kg.podudzi 1 puszka czerwonej fasoli 0.5kg.pomidorów 1 łyżka sosu tomato 125 czerwonego wina włoskiego-wytrawne 2 cebule
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty i podany z chrupiącymi dodatkami, co dodaje mu uroku i ciekawości. Bazylia i czosnek to jedne z najlepszych kumpli tych czerwonych, południowo- amerykańskich warzyw lub owoców, jeśli ktoś woli posługiwać się klasyfikacjami botanicznymi ;) Mnustwo likopenu, odpowiedzialnego
Kuchnia w Słońcu Skąpanadomu zrobiły np. placki z kukurydzy . Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Do tej pory na słodko robiłam tylko placki z bananami . Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku, na coś kwaśnego. Placki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne. Składniki: 25 dag czerwonej porzeczki ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szklanka maślanki 2 jajka cukier łyżeczka proszku
Pobite gary Barbarycebulki szalotki 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona sól i pieprz 2 cm świeżo startego imbiru pęczek kolendry 1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła 2 łyżeczki pasty chilli sok z pół limonki 1 por 125 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu rybnego Ciekawe(...)łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy
Niezły Młynekodrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki; ciasto; 35 dag mąki 1 łyzeczka cukru, 1 łyzeczka soli torebka drożdży instant 50 g masła roztopionego 250 ml. mleka ( nie gorącego) farsz; 1 duzy por poł małego selera 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy sól i pieprz(...)podczas wyrabiania podsypywac maką. Nastepnie podzielić je na 12 kulek, przykryć sciereczką i pozostawić do wyrosniecia na stolnicy około 30 min. W tym czasie należy zrobić farsz. Pora obrać z wierzchnich lisci, umyc a następnie pokroić w półplasterki, seler obrac i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwe i wrzucić na nią warzywa
Radość kipiąca uśmiechem.mnie jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw - można kupić ją wszędzie i o każdej porze roku, daje się dość długo przechowywać w lodówce i ma smak na tyle delikatny, że pasuje do niej wiele rozmaitych dodatków. Tym razem "popełniłam" ją z ogórkiem i czerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki
Kuchenne zapiski Edytysamodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3/4 łyżeczki ostrej czerwonej
Słodkie okruszkizmywanie. W pewnym momencie otworzyłam szerzej oczy, kiedy woda zmieniła kolor na intensywnie czerwony. Hmpf... Nie pierwszy, nie ostatni raz. Sięgnęłam więc po plastry, zakleiłam palec... A krew dalej się leje. Zakleiłam drugi. Potem trzeci. Uff, wystarczyło... C. stwierdził, że od tej pory mam jemu zostawiać mycie noży.Moja szefowa dostała ataku śmiechu, jak przed rozpoczęciem pracy dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodchodzą. Gdy zaczyna się sezon na truskawki, wszyscy dookoła zajadają się tym czerwonym owocem, każdy oprócz mnie.Uwielbiam za to truskawki w jogurtach, dżemach, ciastkach, ciastach, lodach. Wiem, że to nie logiczne i conajmniej dziwne, ale właśnie tak mam.Także gdy przychodzi pora, że w sklepach truskawki nas wręcz napadaja, ja przyrządzam sobie koktajle. Czasami z samych truskawek, czasami
W mojej holenderskiej kuchniskładniki: 100 g drobnego makaronu gwiazdki 150 g szynki, dowolnej (wg własnego uznania) 1/2 puszki groszku 2-3 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka majonez sól
Domowy Smak Jedzeniakawałki pomidorów suszonych 1 pora ( biała część ) 1 dużą cebulę 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka ) 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka curry pół łyżeczki(...)wodą osoloną , dodaję nasz makaron ryżowy i odstawiam pod przykryciem około 10 minut , po tym czasie odlewam, przelewam zimną wodą i odstawiam do odcedzenia całej wody , a następnie porę kroję w plasterki , ogórka konserwowego w kostkę , oraz pomidory suszone kroję w kostkę , jak mam przygotowane wszystkie składniki , na deskę przekładam makaron i kroję go tak aby nie był za długi
Mój SmakPyszny sok dla sportowców i osób ćwiczących. Czerwona porzeczka regeneruje i wzmacnia organizm, działa krwiotwórczo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie. Sok z czerwonej porzeczki tłumi pragnienie i
Pora na pora i pomidoraskładniki: 1 puszka zielonej fasolki szparagowej 5 jaj 2 jabłka 2 cebule 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego majonez ketchup
Domowy Smak JedzeniaDzień dobry! Zimowe dni możemy sobie umilać odrobiną słońca w kuchni. Co jak co, ale cytrusy to takie małe słoneczka, które zimą nam najbardziej smakują. W
Pora coś zjeśćwitamin talerz doda energii na cały dzień! Kocham takie sałatki, nawet o tej porze roku, nie ma nic lepszego! Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi Składniki: 150 g ugotowanego al dente, zimnego makaronu penne (piórka) 1/4 małego, zielonego ogórka 1/4 czerwonej papryki 1/2 małej, czerwonej cebuli 1/4 pęczka natki z pietruszki kilka pomidorków
Moja smaczna kuchniazawiodłam-papryka jest pyszna,szybko się robi i jest zupełnie inna niż do tej pory robiłam-jest lekko pikantna-tak jak lubię-polecam wszystkim EKSPRESOWA PAPRYKA NA ZIMĘ 2 i 1/2 kg papryki różne kolory 2 duże cebule 5 papryczek chili czerwonej ZALEWA: 1 i 1/2 l. wody 1/2 l. octu 10% 1 szk. cukru
Swojskie jedzonkobataty, ustawiając funkcję grilla. Powoli rozkręcamy się po świątecznym leniuchowaniu. Pogoda nas rozpieszczała :) Pora wyciągnąć rower z piwnicy, odkurzyć kijki do nordic walkingu, ewentualnie wyczyścić buty do joggingu i zadbać o formę :) Składniki: filet z piersi kurczaka ulubione przyprawy do drobiu cebula papryka czerwona cukinia 2 bataty sól pieprz tymianek oliwa Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę, przyprawić
zadanie-gotowanienależy na bieżąco. Polecam na jesienny obiad. Składniki : polędwiczka wieprzowa 2 marchewki papryka czerwona cebula kawałek selera korzeniowego kilka grzybów suszonych łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe sól pieprz olej kasza jaglana Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę lub pora pokroić w kostkę lub półtalarki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka
Weekendy w domu i ogrodziezwykle za pomocą kamery. A my trochę już przemoknięci, szczęśliwi i głodni. Przyszła pora coś zjeść. Nie znam zbytnio francuskiej kuchni, ale wiem, że pieczona pierś z kaczki z sosem z zielonego pieprzu to charakterystyczna francuska potrawa. Tak więc mój wybór był prosty. Czerwone wino do obiadu jak najbardziej, a na deser jak myślicie co jadłam? Oczywiście
codojedzeniamięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 łyżeczka Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 0,5 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej Ale -raj 0,5 cebuli (średniej wielkości) sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia Ryż z warzywami 2 woreczki ryżu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 por (większy) 1 pomidory w puszce 1 kukurydza w puszce 2 łyżki Sos Kielecki cygański
Ala piecze i gotujemyślę, że ma kształt idealnego (jak dla mnie) bukietu ślubnego :) i gdy przyszła pora wyboru bukietu, to z kształtem nie było problemu – był jak brokuł, tyle że z róż i białych eustomów :) Składniki: 1 brokuł 3 średnie pomidory ( mogą być kolorowe) 1 duża czerwona cebula Ogórek zielony lub kilka ogórków kiszonych 3-4 jajka Kilka łyżek majonezu Sól
Smakowy Rajprzetworów już minął, ale akurat tą sałatkę można robić o każdej porze roku. Jest bardzo smaczna, bogata w witaminy i nieraz wyratuje nas z sytuacji, gdy zbraknie czasu na przygotowanie sałatki do obiadu. Składniki; 3 kg buraków 4 cebule 4 papryki czerwona 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1szklanka octu 10 % 0,5 szklanka
Anioły w kuchni