czerwona porze - 2500 przepisów (strona:79/167)

Pieczone faszerowane papryki 110

zdrowia i urody wprowadźmy je na nasze stoły! SKŁADNIKI: 3 średnie papryki (u mnie czerwone) 0,5 kg mięsa drobiowego(u mnie zmielona pierś ) 1 szalotka 1 łyżeczka chmeli-suneli 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki białego pieprzu 5 cm białej części pora 2 szczypty suszonego lubczyku 2 szczypty suszonego koperku 1 jajko ewentualnie 1 łyżka bułki tartej

Kuchnia Beaty
Szybka sałatka z tuńczyka 135

Jest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut

Kuchnia Pokoleń
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 250

Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia(...)mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski Obróbka warzyw i owoców

To co kocham
Drobiowa zupa gulaszowa 155

Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa na mięsie drobiowym pasuje idealnie na tą porę roku. Zupa pełna warzyw smakuje najlepiej przyprawiona na pikantnie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 25 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 50 dag ziemniaków 25 dag czerwonej papryki 2 cebule 5 dużych pieczarek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego kostka bulionowa grzybowa 4 ziarna ziela angielskiego

talerz przyjemności
Ciasto Shrek a raczej Fiona z truskawkami 141

Nadeszła pora na damską wersję ciasta Shrek idealnego na upały : ) Składniki: Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki 1 lyżka mąki ziemiaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czerwona: 1 l czerwonego truskawkowego soku kubuś pysio lub inny 2 budynie śmietankowe 4 duże łyzki cukru Śmietana: 500 ml śmietany 30-stki 1 galaretka truskawkowa Ponadto: opakowanie delicji

Pychotkaaa
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 117

Podsmażałam kolejno w woku na oleju:  marchewkę z pietruszką a następnie dodałam pokrojoną czerwoną paprykę. Wsypałam przyprawy. Następnie dodałam podgotowane przez chwilę na półtwardo różyczki kalafiora i plasterki cukinii. Warzywa podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko. Dolałam również sosu sojowego. Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka. Przełożyłam go na rozgrzany olej. Smażyłam aż nabrał

potrawyregionalne
Pomidorowe risotto z papryką 144

risotto to dla mnie trochę wspomnienie wakacji i mały krok w stronę kolejnej pory roku. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 70 gram sera parmezanu lub grana padano

Mango Papaja
Makaron z grzybami mun po chińsku 183

grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia

Kuchnia co dnia
Zupa z bobu i mięty 131

Zupy, niezależnie od pory roku,  to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać

Humanistka w kuchni
Zupa meksykańska rozgrzewająca 160

pieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka 1-łyżka masła 1-cebula pokrojona w kostkę sól 0,5 szkl

Kuchnia Danusi
Jesienna potrawka z kurczaka 175

potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka

Pasja Smaku
Faszerowane bataty- Lunchbox #4 228

Dziś mam dla Was pomysł na lunchboxa na ciepło, będzie idealny, jeśli macie możliwość podgrzać go, chociażby w mikrofali.  Moje ulubione słodko-słone połączenie smaków

Czerwona Porzeczka
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 180

Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem Łopatka , to bardzo wdzięczny i smakowity kawałek mięsa , a że nadeszła pora soczystych jabłek ..czemu , by nie zrobić

Ogrodnik w podróży
rozgrzewające kakao dla dorosłych [+18] 150

składniki: 3 łyżeczki ciemnego kakao, niesłodzonego 250 ml mleka ok. 65 ml czerwonego wina 3-4 łyżeczki cukru 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wina

Domowy Smak Jedzenia
kotlety z kaszy jaglanej i mięsa rosołowego 611

składniki: 200 g mięsa rosołowego 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 g cebuli białej 1 jajo 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM 122

szparagi albo pomidorki koktajlowe - właściwie ten przepis  można dostosować do każdej pory roku.  Tortille z tuńczykiem to prosta i szybka do zrobienia potrawa, nie trzeba niczego przygotowywać wcześniej. Jest ostro i świeżo...wspaniale. Polecam! SKŁADNIKI: 1 cebula 1 papryczka chilli czerwona 1 ząbek czosnku odrobina cukru i soli 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki tuńczyka

Moja Książka Kucharska
Czerwony ryż 140

smażonych/grillowanych mięs lub ryby, wcale nie musi być nudny. Proponuję przepis na "czerwony ryż". Przepis znam od wielu lat i nadal chętnie po niego sięgam. Łatwy, szybki dodatek do obiadu. SKŁADNIKI:(2 porcje) Woreczek ryżu (u mnie Basmati) Ok. 6 cm pora (biała część)  Mały ząbek czosnku 100 ml passaty pomidorowej/ew 2 łyżeczki koncentratu  Sól Pieprz

Kopystką po garach
Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem 205

feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;) Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką. Składniki na 1 talerz: 2 plastry sera feta garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 mała zielona papryka  kilka plastrów czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku sok z cytryny

Codziennik Kuchenny
POLLO DI CASERTA MATESE - CZYLI KURCZAK Z CASERTA DE MATESE 150

zjem nawet z nią.Mam jeszcze kilka świetnych przepisów ,których do tej pory nie zrobiłam  stamtąd,a które są warte zrobienia.Tak więc wszystko przed nami.Dzis zapraszam na obiad z kurczaka i makaron z przepyszne sosem z fasoli.Zapraszam. 1 kg.podudzi 1 puszka czerwonej fasoli 0.5kg.pomidorów 1 łyżka sosu tomato 125 czerwonego wina włoskiego-wytrawne 2 cebule

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 122

podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty  i podany z chrupiącymi dodatkami, co dodaje mu uroku i ciekawości. Bazylia i czosnek to jedne z najlepszych kumpli tych czerwonych, południowo- amerykańskich warzyw lub owoców, jeśli ktoś woli posługiwać się klasyfikacjami botanicznymi ;) Mnustwo likopenu, odpowiedzialnego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placuszki z porzeczkami 147

domu zrobiły np. placki z kukurydzy . Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Do tej pory na słodko robiłam tylko placki z bananami . Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku, na coś kwaśnego. Placki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne. Składniki: 25 dag czerwonej porzeczki ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szklanka maślanki 2 jajka cukier łyżeczka proszku

Pobite gary Barbary
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie. 204

tych warzyw, którymi dysponujemy w danej chwili, może to być kapusta pekińska lub młoda, por, papryki, kukurydza, pieczarki. Zajadamy to, na co dokładnie mamy ochotę. WARZYWA W CHIŃSKIM SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM Z RYŻOWYM MAKARONEM VERMICELLI Składniki: 1 duża cukinia 1 duża marchewka 2 czerwone papryki 2 duże cebule 2 duże łodygi selera naciowego duża garść suszonych chińskich grzybów

Naturalna Kuchnia
Karaibska zupa z owocami morza 153

cebulki szalotki  3 ząbki czosnku  1 papryka czerwona  1 papryka zielona  sól i pieprz  2 cm świeżo startego imbiru  pęczek kolendry  1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła  2 łyżeczki pasty chilli  sok z pół limonki  1 por  125 ml mleczka kokosowego  2 l bulionu rybnego  Ciekawe(...)łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem.  W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy

Niezły Młynek
Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 126

odrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki;  ciasto;  35 dag mąki  1 łyzeczka cukru,  1 łyzeczka soli  torebka drożdży instant  50 g masła roztopionego  250 ml. mleka ( nie gorącego) farsz; 1 duzy por poł małego selera 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy sól i pieprz(...)podczas wyrabiania podsypywac maką. Nastepnie podzielić je na 12 kulek, przykryć   sciereczką i pozostawić do wyrosniecia na stolnicy około 30 min. W tym czasie należy zrobić farsz. Pora obrać z wierzchnich lisci,  umyc a następnie pokroić w półplasterki, seler obrac i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwe i wrzucić na nią warzywa

Radość kipiąca uśmiechem.
Pekinka z ogórkiem w greckim sosie i pieczone ziemniaczki 122

mnie jednym z najbardziej uniwersalnych warzyw - można kupić ją wszędzie i o każdej porze roku, daje się dość długo przechowywać w lodówce i ma smak na tyle delikatny, że pasuje do niej wiele rozmaitych dodatków. Tym razem "popełniłam" ją z ogórkiem i czerwoną cebulą, w greckim sosie z torebki, zaś podałam do  gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawki

Kuchenne zapiski Edyty
Pikantne ziemniaczki z piekarnika 172

samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3/4 łyżeczki ostrej czerwonej

Słodkie okruszki
O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 154

zmywanie. W pewnym momencie otworzyłam szerzej oczy, kiedy woda zmieniła kolor na intensywnie czerwony. Hmpf... Nie pierwszy, nie ostatni raz. Sięgnęłam więc po plastry, zakleiłam palec... A krew dalej się leje. Zakleiłam drugi. Potem trzeci. Uff, wystarczyło... C. stwierdził, że od tej pory mam jemu zostawiać mycie noży.Moja szefowa dostała ataku śmiechu, jak przed rozpoczęciem pracy dokładnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Smoothie truskawkowo bananowe 185

podchodzą. Gdy zaczyna się sezon na truskawki, wszyscy dookoła zajadają się tym czerwonym owocem, każdy oprócz mnie.Uwielbiam za to truskawki w jogurtach, dżemach, ciastkach, ciastach, lodach. Wiem, że to nie logiczne i conajmniej dziwne, ale właśnie tak mam.Także gdy przychodzi pora, że w sklepach truskawki nas wręcz napadaja, ja przyrządzam sobie koktajle. Czasami z samych truskawek, czasami

W mojej holenderskiej kuchni

Proponowane wyszukiwania